Naposledy aktualizováno 7. 10. 2024 autorem Pavlína
Proč si uvařit marocký kuskus se zeleninou? Protože marocká kuchyně je více než jen jídlo. Je to společenský rituál, který spojuje rodinu a přátelé. Náš marocký kuskus je plný koření, zeleniny a mandlí, takže pokud chcete vyzkoušet něco nového a netradičního, jste tady správně.
Co je marocký kuskus
Marocká kuchyně je známá pro svou bohatou chuť, kterou vytváří kombinací čerstvých surovin a voňavého koření. Tradiční marocký kuskus je kombinací masa, kuskusu, zeleniny a hlavně koření. Z masa se nejčastěji používá jehněčí, hovězí nebo kuřecí maso. Ze zeleniny pak cibule, rajčata, mrkev, cuketa, dýně a brambory.
V Maroku do kuskusu přidávají také sušené ovoce a ořechy, jako jsou datle, fíky, mandle a rozinky, které dodávají jídlu sladkost. A právě skvěle ochucený kuskus se stal tradičním marockým pokrmem.
TIP: Kuskus a vše, co o něm potřebujete vědět
Dělá se marocký kuskus i bez masa?
Ačkoliv kuskus může být s masem, ten pravý se jmenuje tzv. couscous sept legumes, což znamená kuskus sedmi druhů zeleniny. My jsme připravili marocký kuskus se zeleninou bez masa, který se podává s měkkou uvařenou mrkví, cuketou, lilkem, kedlubnou, tykví, cizrnou a paprikou.
Proč právě sedm druhů zeleniny? Tato tradice pravděpodobně pochází ze židovské marocké komunity, kde je sedmička šťastným číslem.
TIP: Vyzkoušejte také náš recept na kuskus s kuřecím masem ve smetanové omáčce.
Co obsahuje kuskus a proč je zdravý
Mnoho lidí překvapí, že se vlastně jedná o těstovinu z pšenice, ječmene nebo prosa, která je tvarovaná do kuliček. Kuskus obsahuje velké množství vlákniny, je bohatým zdrojem minerálů, omega kyselin a vitamínů (obzvlášt B a E). Má blahodárný vliv na trávení, urychluje metabolismus a normalizuje hladinu cukru v krvi.
V obchodě narazíte na bílý nebo celozrnný kuskus, který oproti bílému obsahuje ještě účinné látky ze slupky zrna. Kuskus vám tedy dodá energii i výživné látky a je vhodnou potravinou při hubnutí a zdravém životním stylu. Na marocký kuskus se hodí oba dva druhy.
TIP: Jaká je nejlepší dieta na hubnutí a 15 nejúčinnějších diet
Jak uvařit nejlepší marocký kuskus se zeleninou
Marocká kuchyně je pro nás mnohdy velkou neznámou, ale pokrm marocký kuskus zná téměř každý. Základem je správný výběr koření, zeleniny a sušeného ovoce.
Pokud marocký kuskus neznáte, tak právě s přicházejícím podzimem jej jistě oceníte a věříme, že si ho zamilujete stejně jako my. Je plný barev, chutí a ze sezónní zeleniny (v létě využijete cukety ze zahrádky, na podzim zase dýně). Zasytí, a pokud se nebojíte kořenit, tak i pořádně zahřeje.
Jaké koření se používá na marocký kuskus
Koření je v marocké kuchyni základem všech jídel. Nejoblíbenější je směs koření Ras el Hanout nebo běžné druhy jako jsou kurkuma, římský kmín, zázvor, skořice a šafrán. Čerstvá máta, koriandr a petržel se často používají pro dochucení. Pokud děláte marocký kuskus poprvé, raději do něj přidejte trochu méně koření, aby to na vás nebylo příliš silné (nejsme na to v Česku moc zvyklí).
Jak uvařit kuskus
Přípravy kuskusu se nemusíte bát. Ačkoli se tradiční kuskus připravuje několik hodin postupným napařováním nad směsí masa a zeleniny ve speciální hrnci (couscousier), dá se udělat i velmi snadno, rychle a bez couscousieru. Stačí, když ho zalijete horkou vodou nebo zeleninovým vývarem v poměru 2:3. Přidejte špetku soli, přiklopte a nechte chvíli odstát. Cca po 5 – 7 minutách by měl být kuskus nabobtnalý. Pak jen lehce zakápněte olivovým olejem a prokypřete vidličkou.
TIP: Patříte mezi milovníky kuskusu? Pak zkuste také kuskus se sušeným mangem!
Jak připravit zeleninovou směs
Jelikož je marocká kuchyně hodně o koření, tak nejprve orestujte cibuli a koření přidejte k ní, čímž docílíte výraznější chutě. Pak si nakrájejte zeleninu. My jsme použili dýni, cuketu, mrkev, batáty, rajčata a papriku. Poté postupně přidávejte nakrájenou zeleninu k osmažené cibuli od nejtvrdší po nejměkčí.
Začněte tedy batáty a mrkví, které chvíli restujte. Poté přidejte dýni, cuketu, rajčata a k zelenině potom uvařenou cizrnu (můžete použít také cizrnu z plechovky). Opět chvíli vše společně restujte a následně, podlijte vodou a nechte vše dusit do změknutí.
Jak servírovat marocký kuskus
My jsme prokypřený kuskus rozložili na talíř a udělali uprostřed důlek, do kterého jsme přidali zeleninovou směs. Marocký kuskus můžete posypat nakrájenými datlemi, mandlemi a čerstvým koriandrem či petrželovou natí. Pokud se chcete ještě více přiblížit marockému stylu, podávejte marocký kuskus na jednom velkém talíři, ze kterého si společně se svou rodinou či přáteli odebírejte dle libosti.
Jak vylepšit marocký kuskus se zeleninou
Tento recept můžete obměňovat a pokaždé si udělat marocký kuskus trochu jinak. Batáty můžete zcela nahradit dýni nebo použít petržel, brokolici, tuřín nebo řapíkatý celer, třeba podle toho, co vám zrovna vyrostlo na zahrádce. Když vynecháte datle, přidáte jen rajčata, červenou papriku a cuketu, stále se držíte marockého stylu, který je však bližší středomořské kuchyni.
Dále můžete na dochucení pokrmu využít i další koření a bylinky. Výborně se hodí například pasta harissa, kardamon, chilli či česnek. Jestliže byste chtěli pokrm vláčnější, můžete do hotového pokrmu přidat ještě trochu vývaru.
TIP: Vyzkoušejte také naše asijské kari rizoto z quinoy se zeleninou
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jakou zeleninu do marockého kuskusu?
Na marocký kuskus můžete vybrat různou zeleninu podle chuti. Hodí se do něj dýně, batáty, cuketa, rajče, lilek, cibule či paprika.
Proč je kuskus zdravý?
Kuskus je to dobrý zdroj sacharidů. Obsahuje také bílkoviny a má nízký glykemický index. Kromě toho v něm najdete i minerály, jako je třeba selen s antioxidačními vlastnostmi.
Co udělat s kuskusem?
Kuskus slouží jako příloha k zelenině, masu, rybám, ale obstojí i jako samostatný hlavní chod nebo salát. Můžete si z něj připravit třeba marocký kuskus, kuskus rizoto nebo si z něj udělat třeba kuskus se sušeným mangem.
Jak nejlépe připravit kuskus?
Kuskus není zapotřebí vařit. Nejprve kuskus zakápněte kvalitním olivovým olejem a promíchejte vidličkou tak, aby se jednotlivá zrnka obalila. Poté zalijte vroucí vodou nebo vývarem v poměru 2:3 (2 díly kuskusu a 3 díly tekutiny) a nechte 5 – 7 minut odpočinout. Poté prokypřete vidličkou, aby se kuskus neslepil.
Recept: Nejlepší marocký kuskus se zeleninou (vegan)
Ingredience
- 250 g kuskusu
- 300 ml zeleninového vývaru
- 200 ml vody
- 1 střední batát přibližně 300 g
- 1/2 menší dýně přibližně 300 g
- 3 ks mrkve
- 1 střední cuketa přibližně 300 g
- 300 g rajčat
- 1 červená paprika
- 400g uvařené cizrny
- 2 červené cibule
- 1 ČL římského kmínu
- 1 ČL kari koření
- 1 ČL pálivé papriky
- 1/2 ČL muškátového oříšku
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- čerstvý koriandr na ozdobu
- olivový olej
- 1 hrst mandlí nasekaných nebo na plátky
- 1 hrst datlí nakrájených
Postup
- Kuskus nasypte do misky a zalijte horkým vývarem nebo vodou. Přiklopte talířem a nechte bobtnat.
- Na oleji osmažte nakrájenou cibuli spolu s kořením.
- Přidávejte postupně nakrájenou zeleninu od nejtvrdší po nejměkčí (začněte batáty, mrkví). Tvrdší zeleninu pár minut smažte než přidáte další.
- Poté přidejte rajčata a uvařenou cizrnu.
- Chvíli restujte a pak podlijte vývarem a nechte vařit do změknutí (přibližně 20 minut).
- Nakrájejte mandle, datle a čestvý koriand.
- Jakmile je zeleninová směs měkká, můžete podávat.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?