Naposledy aktualizováno 4. 12. 2024 autorem marketa
Tento recept na domácí müsli tyčinky s meruňkami je naprosto jednoduchý, zdravý a hlavně rychlý na přípravu. Naše domácí fit müsli tyčinky jsou bez másla a jsou slazené medem, za to v nich najdete sušené meruňky, brusinky i čokoládu, zkrátka vše, co nám chutná.
Nejlepší na domácích tyčinkách je to, že si je pokaždé můžete udělat jiné a podle toho, co máte rádi, takže náš recept můžete brát jen jako inspiraci. Teď se ale pojďme podívat na to, jak se připravují nejlepší domácí fit müsli tyčinky se sušenými meruňkami.
Jsou müsli tyčinky zdravé?
U kupovaných to nelze říct, protože spousta z nich úplně zdravá není, ale naše domácí fit müsli tyčinky jsou výbornou a zdravou svačinkou plnou energie, navíc vás dobře zasytí. Když si je jako my uděláte doma, máte jistotu, co tyčinka obsahuje.
Můžete se tak vyhnout zbytečným konzervantům a přidaným cukrům. Navíc si je můžete nakrájet na různé velikosti nebo nadrtit třeba do jogurtu. Další výhodou je, že si můžete připravit pečenou i nepečenou variantu. Pečená bude více křupavá a nepečená zase více vláčná a šťavnatá.
TIP: Domácí čokoládová granola bez cukru a bez lepku
Z čeho jsou naše domácí fit müsli tyčinky s meruňkami
Základními ingrediencemi v müsli tyčinkách jsou vločky, ořechy, semínka a sušené ovoce. My jsme použili ovesné vločky, sušené meruňky a rozinky. Můžete si přidat vše, co máte rádi, a experimentovat.
Proč jsou nejlepší müsli tyčinky z vloček
Do domácích müsli tyčinek můžete použít vločky, jaké chcete. Mezi nejpoužívanější patří ovesné, pšeničné, žitné, ječné, špaldové nebo třeba i různé variace již naklíčených vloček. Pokud trpíte intolerancí na lepek můžete využít i vločky ovesné bezlepkové. Proč se ale dělají müsli tyčinky právě z vloček?
- Vločky jsou obecně skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin;
- obsahují mnoho vitamínů jako vitamín B1, B6 a E;
- z minerálů v nich najdeme železo a vápník.
Jaké vločky vybrat do domácích müsli tyčinek
Výběr vloček je na vás, ale mějte na paměti, že různé druhy vloček se liší nutričními hodnotami. Například žitné vločky jsou bohatší na vlákninu a bílkoviny než vločky ovesné. Ječné vločky jsou zase bohatým zdrojem vitamínu B6 a draslíku, lépe drží tvar a mají neutrálnější chuť. Špaldové vločky potěší jemnou oříškovou chutí.
TIP: Proč jíst každý den ovesné vločky?
V müsli tyčinkách nesmí chybět ořechy
Mezi naše nejoblíbenější müsli tyčinky patří ty, které jsou plné ořechů a sušeného ovoce. Jak jistě víte, ořechy jsou velmi zdravou potravinou, protože jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitamínů, a především zdravých tuků. Proto v našich müsli tyčinkách samozřejmě nesmí chybět.
TIP: Ořechy při dietě, ano či ne?
Jaké ořechy se hodí na domácí müsli tyčinky
Stejně jako u vloček, ani tady se fantazii meze nekladou. Nejčastěji se používají lískové oříšky, vlašáky, mandle, kešu a pistácie.
Mandle ze všech oříšku obsahují nejvíce vlákniny. Vlašské ořechy se zase vyznačují vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Lískové oříšky mají vysoký obsah mědi a manganu. Nejvíce železa obsahují pistácie.
Pokud trpíte nedostatkem hořčíku, určitě nevynechejte kešu oříšky. S para a makadamovými ořechy šetřete. Jedná se o ořechy s nejvyšším obsahem tuku, ale určitě si je v menším množství dopřejte.
TIP: Také milujete vlašáky jako my? Pořiďte si rovnou vlašské ořechy 1 kg, jinak se po nich jen zapráší.
Zkuste přidat semínka
Semínka patří do skupiny tzv. brainfood – potravin pro výživu a regeneraci mozku. Mají vysoký obsah bílkovin, polynenasycených mastných kyselin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek . Navíc mají velmi dobré antioxidační vlastnosti.
Mezi nejoblíbenější semínka, která se skvěle hodí do müsli tyčinek, patří rozhodně sezamová, slunečnicová, chia či konopná semínka. Semínka můžete před použítím i nadrtit, aby je naše tělo mohlo co nejlépe zužitkovat.
Jaké sušené ovoce se hodí do müsli tyčinek
Sušeného ovoce je nepřeberné množství, ale pokud zvolíte verzi pečených tyčinek, vybírejte spíše ovoce mokřejší jako sušené meruňky a sušené švestky. Při delším pečení by totiž mohlo zhořknout a ztvrdnout. Dá se tomu však předejít dřívějším namočením sušeného ovoce do vody, aby si natáhlo vlhkost.
TIP: Pokud si nejste jisti, zda je sušené ovoce dostatečně šťavnaté, vždy ho raději namočte, posléze sceďte, vyždímejte a případně nakrájete na menší kousky. Navíc tím zabráníte i přesušení tyčinky při pečení a nebude se vám potom moc drolit.
Čím spojit müsli tyčinky
Možná si teď představujete všechny ořechy a sušené ovoce a nemůžete přijít na to, jak to jen bude držet u sebe. Důležité je tedy nezapomenout na pojivo. Pro pečené müsli tyčinky se nejvíce používá med nebo sirup z agáve.
Naopak v nepečených tyčinkách určitě nesmí chybět datle či datlová pasta, která krásně spojí všechny ingredience dohromady a tyčinky osladí. Nebojte se použít třeba i různá ořechová másla.
TIP: Jak vyrobit domácí ořechové máslo?
Patří mouka do müsli tyčinek?
Pečené müsli tyčinky mají uvnitř často drobné mezery. Ty samozřejmě ničemu nevadí, ale pokud byste je chtěli zaplnit, můžete použít mouku (nebojte se sáhnout třeba po mandlové nebo kokosové) nebo rozmixované vločky.
Jak vyrobit domácí müsli tyčinky s meruňkami
Ať už volíte jakoukoliv kombinaci jednotlivých ingrediencí, základní postup je vždy stejný a velmi jednoduchý, takže ho zvládne každý.
Příprava vloček a ořechů
Nijak neupravené vločky mají moučnou chuť. Proto je lepší je před použitím opéct na pánvi. Opečením stejně podpoříte chuť i oříšků a semínek. Jednotlivé ingredience opékejte vždy zvlášť a jen zlehka, aby jste je nepřipekli. Opražené ořechy si pak nakrájejte na menší kousky.
Příprava sušeného ovoce
Aby jste ochránili ovoce před zhořknutím a tyčinky před drolením, sušené ovoce si nejprve namočte a nechte jej natáhnout vlhkost. Použít můžete vodu nebo i ovocnou šťávu. Jakmile ovoce nabobtná, sceďte jej, osušte a nakrájejte na menší kousky.
TIP: Sušené meruňky – účinky na zdraví a tipy na recepty
Čím sladit a spojit domácí müsli tyčinky
Nejlepším pojidlem pro pečené musli tyčinky je sirup nebo sladký med, který jsme použili my. Pokud máte med, který už zcukernatěl, je dobré ho před použitím rozehřát ve vodní lázni. Bude se vám s ním lépe pracovat a vločky ho lépe vsáknou. Medu použijte tolik, aby se směs nedrolila a držela hezky pohromadě. Při pečení med zkaramelizuje a ztuhne. Takže se nemusíte bát, že by se vám tyčinky roztekly.
Jak péct domácí müsli tyčinky
Vzniklou směs můžete dát buď přímo do formy pro müsli tyčinky, nebo do pečícím papírem vyloženého pekáčku. Směs naneste rovnoměrně a utlačte. Počítejte s tím, že směs je lepkavá, a proto je dobré si na utlačení z vrchu položit další pečící papír, nebo můžete použít třeba skleničku, kterou potřete olejem.
Směs pečte při teplotě 180 °C. Délka pečení se odvíjí od použitých ingrediencí a preferencí. My jsme je pekli 15minut do zlatova. Jestli máte rádi křupavější tyčinky, pečte delší dobu, a pokud si pochutnáte více na měkčích, tak je z trouby vyndejte dřív.
Po vychladnutí vyndejte upečený plát z pekáčku i s pečícím papírem. Jakmile zcela vychladnou, nakrájejte je na jednotlivé kousky a obalte v čokoládě.
TIP: Vyzkoušejte také zdravé domácí snickers tyčinky!
Co když se domácí müsli tyčinky drolí?
Někdy se stane, že se pečené müsli tyčinky hodně drolí. Závisí to na vybraném sušeném ovoci, typu vloček nebo třeba použitím malého množství pojiva. Každopádně si nemusíte zoufat. Odpadlé kousky můžete použít jako granolu třeba do jogurtu. Abyste drolení předešli, použijte více pojiva a hlídejte dobu pečení.
TIP: Navíc můžete domácí müsli tyčinky jako my obalit třeba v belgické čokoládě, takže se vám pak drolit nebudou.
Čím vylepšit domácí müsli tyčinky
Aby byly vaše domácí müsli tyčinky ještě lepší, můžete do nich přidat třeba kokos, různé koření jako skořice, hřebíček či vanilka, nebo třeba kakao. Pokud máte rádi čokoládu, můžete ji taky přidat, vybírejte však tu s vysokým obsahem kakaa.
TIP: Máte rádi müsli? Pak ochutnejte i naše banánové či jahodové müsli bez cukru, se kterým si můžete ozdobit jogurt, tvaroh nebo ho mlsat jen tak samotné.
Jak skladovat domácí müsli tyčinky
Pečené müsli tyčinky si nakrájejte na požadovanou velikost a uchovávejte v uzavíratelné krabičce v lednici. Díky tomu budou hezky držet pohromadě. Pokud byste je nechali v teple, může se stát, že med bude tekutější.
TIP: Recept na flapjack – domácí müsli tyčinky s čokoládou
Nejčastější kladené dotazy (FAQ)
Jak se dělají domácí müsli tyčinky?
Nakrájené sušené ovoce, oříšky, vločky a semínka dáme do mísy, přidáme med a vše promícháme. Připravenou směs naneseme na pečícím papírem vyložený pekáč, rukama vytvarujeme a dáme péct při 180 °C na zhruba 15 minut, aby zezlátly.
Jak dlouho vydrží domácí müsli tyčinky?
Müsli tyčinky uložené ve vzduchotěsné nádobě v lednici vám vydrží 3 týdny. Můžete si je i zamrazit. Mražené pak vydrží i přes měsíc.
Co dělat, když se domácí müsli tyčinky drolí?
Pokud tyčinky přepečete, dáte málo pojiva nebo vyberete hodně suchých ingrediencí, může se stát, že se budou drolit a nebudou moc držet tvar. V takovém případě je obalte v čokoládě nebo je použijte jako domácí granolu do třeba do jogurtu.
Recept: Domácí müsli tyčinky s meruňkami
Ingredience
- 100 g sušených meruněk
- 30 g rozinek
- 30 g sušených brusinek
- 160 g směsi ořechů (mandle, lískové oříšky a kešu)
- 90 g celých ovesných vloček
- 70 g jemných špaldových vloček s klíčky
- 20 g směsi semínek (slunečnicové, chia, lněné)
- 40 g čokoládových peciček
- 1 ČL skořice
- 130 g tekutého medu
- čokoláda na namáčení podle potřeby
Postup
- Předem namočené sušené ovoce nejprve nakrájejte na malé kousíčky. Čím větší kousky budete mít, tím větší šance, že se budou tyčinky rozpadat.
- Na pánvi orestujte ořechy, dokud se nerozvoní. Následně je nasypte do misky a nechte vychladnout.
- Jakmile oříšky vychladnou, nasekejte je také na menší kousky.
- Dále si za stálého míchání orestujte vločky do zlatavé barvy. S opékáním to nepřežeňte, aby vám vločky nezhořkly.
- Vše smíchejte dohromady, přidejte ještě semínka, lžičku skořice, čokoládové pecičky a zalijte medem.
- Směs pořádně promíchejte v lepivé těsto. Pokud se vám stále hodně drolí, přidejte ještě trochu medu.
- Připravenou lepivou směs vložte do pekáčku o velikosti zhruba 25×20 cm vyloženým pečicím papírem.
- Směs pořádně rukama stlačte. Nejlépe přes pečící papír, aby se vám směs nelepila na ruce.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C a pečte přibližně 15 min do zlatova.
- Jakmile směs vychladne, přeneste ji na podložku a velkým ostrým nožem nakrájejte na tyčinky a obalit je v čokoládě.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?