Naposledy aktualizováno 1. 10. 2024 autorem Pavlína
Velikonoční beránek je ve většině domácností symbolem Velikonoc, loni jsme připravovali low-carb variantu beránka, letos jsme se rozhodli pro těsto z mrkve, vlašských ořechů a kokosového mléka. Dopadl výborně. Pokud tedy milujete mrkvové dezerty, určitě si ho zamilujete.
Proč péct zdravější verzi velikonočního beránka
Tradiční velikonoční beránek vznikl jako symbol skopového masa, které se běžně jedlo po skončení půstu. Dnešní velikonoční beránek je sice lahodný, ale obsahuje zbytečně rafinovaného cukru a tuků. Proto, pokud chcete mlsat bez obav, nevynechejte tento recept na dokonale vláčného beránka z mrkve.
Mohlo by vás zajímat: Chcete upéct na oslavu velikonočních svátků tradiční dezerty, na kterých si pochutná celá rodina? Inspiraci najdete u nás na blogu.
Velikonoční beránek: jak na dokonalé těsto z mrkve
Mrkev si nejprve nastrouhejte najemno, můžete použít kuchyňský robot, sekáček na ořechy nebo klasicky struhadlo. Pokud budete mít příliš velké kousky, bude se vám hůře s těstem pracovat. Na druhou stranu nechcete, aby mrkev měla příliš kašovitou konzistenci, protože právě kousky mrkve dělají tohoto beránka speciálním.
Ořechy namelte jen nahrubo, abyste měli krásnou texturu beránka po upečení. My jsme použili opatrně sekáček na ořechy.
Poté, co si připravíte základní ingredience, si oddělejte žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh spolu se špetkou soli.
V druhé míse vyšlehejte žloutky se sladidlem, pokud používáte cukr místo sirupu, jen si rozšlehejte žloutky a postupně přidávejte kokosové mléko, mouku s práškem do pečiva, skořici, nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
Vše promíchejte v robotu nebo ručně a poté opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vlijeme do formy na beránka do předem vymazané a kokosem vysypané formy (pokud máte silokonovou formu, není třeba vymazávat). Beránek se peče na 180 °C cca 40-60 minut dle velikosti formy.
? TIP: Ty nejkvalitnější vlašské ořechy z USA a Chile koupíte u nás. ?
Jaké použít sladidlo do beránka z mrkvového těsta
Velmi důležitý je do velikonočního beránka výběr sladidla. My jsme použili čekankový sirup, takže náš beránek byl jen velmi lehce sladký. Pokud jste zvyklí na tradiční pečení, můžete použít například javorový sirup nebo i cukr. Při použití cukru doporučujeme přidat trošku více kokosového mléka, aby si beránek zachoval svou vláčnost.
Tip: Další cukry a alternativní sladidla naleznete ZDE.
Co dělat, když nemáte formu na beránka?
Pokud nemáte formu na beránka, můžete zkusit upéct velikonočního zajíce nebo srnčí hřbet. Postup bude stejný jako v případě tohoto osvědčeného receptu na velikonočního beránka. Dejte si pozor na velikost formy a množství těsta.
Mohlo by vás zajímat: Vlašské ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět
Tipy na další zdravé velikonoční pečení
Chcete upéct na oslavu velikonočních svátků tradiční dezerty, na kterých si pochutná celá rodina? Inspiraci najdete u nás na blogu, kde jsou výborné a zdravé velikonoční recepty.
Zkusit můžete na Velikonoce připravit fitness variantu klasického mazance. Připravit ho lze totiž zcela bez lepku a cukru za použití tvarohu a ořechové mouky.
Zelený čtvrtek, den před Velkým pátkem, je dnem odpuštění a obnovení. Na tento den si upečte jidáše, které se podávají ke snídani. Jidáše mají přinášet zdraví a chránit před nemocemi, uštknutím hada či bodnutím vosy.
Velikonoční kuchařka ke stáhnutí zdarma
Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování. Za recepty stojí roky zkoušení a testování různých kombinací poměrů a ingrediencí.
V kuchařce najdete naše oblíbené velikonoční a jarní recepty, které jsou založené na kvalitních a zdravých ingrediencích, ale slibujeme vám, že budou chutnat i těm, kteří zdravému životnímu stylu zatím nepropadli.
TIP: Máte rádi mrkvové dezerty? Pak vyzkoušejte náš luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone!
FAQ – Nejčastější dotazy
Proč je v těstě na beránka špaldová mouka?
Celozrnná mouka špaldová se od běžné mouky liší především v obsahu klíčků a otrub. Má široké využití v kuchyni, a navíc při použití špaldové mouky dostanou vaše pokrmy zajímavější, tmavší zbarvení.
Čím nahradit v receptu na beránka kokosové mléko?
Můžete použít mandlové mléko nebo jinou alternativu rostlinného mléka.
Čím mrkvového beránka osladit?
Doporučujeme čekankový sirup.
Jak vznikl velikonoční zajíc?
Tradičního velikonočního zajíčka si Česká Republika osvojila z Německa.
Vlašské ořechy a zdraví?
Obsahují opravdu velké množství zdraví prospěšných látek a jsou dokonce označovány jako jedna z 10 potravin s největším antioxidačním účinkem.
Jak uskladnit vlašské ořechy?
Vlašské ořechy se doporučuje skladovat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 – 20°C.
Recept na zdravého mrkvového beránka
Ingredience
- 500 g nastrouhané mrkve
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 200 ml kokosového mléka
- čekankový sirup
- 150 g vlašských ořechů
- 4 vejce oddělit bílky od žloutků a zvlášť vyšlehat
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
Postup
- Oddělíme žloutky a bílky.
- Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
- V druhé míse smícháme žloutky s se sladidlem a vyšleháme.
- Ke žloutkům postupně přidáváme kokosové mléko, mouku s práškem do pečiva, skořici, nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
- Vše promícháme v robotu nebo ručně a poté opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
- Těsto vlijeme do formy na beránka do předem vymazané a kokosem vysypané formy (pokud máte silokonovou formu, není třeba vymazávat).
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 40-60 minut dle velikosti formy.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Kolik dáváte čekankového sirupu? Nikde jsem se to nedočetla 🙁