Naposledy aktualizováno 14. 11. 2024 autorem Pavlína
Ačkoliv doma nejsme vegani, milujeme tuto úžasnou a lahodnou veganskou pomazánku z pečené mrkve a kešu. Je výborná na krekrech, jako základ chlebíčků, ale i jen tak se zeleninou. Jelikož se vyrábí jen z kešu ořechů a zeleniny je bez laktózy, lepku a je hlavně zdravá a lahodná.
Mrkev je zdravý, chutný a levný základ pomazánky
Mrkev je zdrojem vitamínů a dalších velmi prospěšných látek. Mezi nejvýznamnější patří betakaroten, který má příznivý vliv na zrak. Mrkev dále obsahuje například vlákninu, vitamín C, vápník, draslík, sodík a vitamín E.
Pokud máte raději sladké svačinky, pak na vás čeká moruše plná proteinů, železa, vitamínu C, vlákniny, vápníku a antioxidantů.
Česnek podporuje metabolismus a snižuje únavu
Do pomazánky přidáváme alespoň jeden stroužek česneku, který jí dodá výraznější chuť.
Česnek neboli Allium sativum má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a je považován za velmi účinný imunitní stimulant. Česnek obsahuje vitamin A a vitamin B, který podporuje metabolismus a snižuje únavu, a antioxidant vitamin C.
Kešu ořechy pomáhají i při hubnutí
Kešu ořechy jsou ve veganské stravě extrémně populární, používají se při výrobě pomazánek ale i místo smetany. Tyto ořechy totiž nejenže dobře chutnají, ale jsou také zdravé, a to i přesto, že jsou poměrně tučné. Tuky, které totiž obsahují řadíme mezi tzv. „zdravé tuky“.
Zároveň kešu ořechy patří k méně kalorickým ořechům, obsahují také velké množství minerálních látek, vitaminů, bílkoviny a vlákninu. Pořiďte si balení kešu 1 kg na našem eshopu.
TIP: Co dalšího můžete udělat z mrkve? Co takhle náš luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone, po kterém se ani nezapráší.
Recept: Mrkvová veganská pomazánka z kešu
Ingredience
- 2 mrkve nakrájené a opečené v troubě nebo na pánvi
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/8 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 3/4 šálku vody
- 1/2 šálku pražených kešu oříšků
- 1/2 šálku tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Nejprve rozmixujte kešu na jemný prášek.
- Rozmixujte pečenou mrkev s částí vody na pyré.
- Smíchejte.
- Přidejte česnek, kurkumu, římský kmín, olej, tahini a citronovou šťávu.
- Mixujte a postupně přidávejte zbytek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Dosolte dle chuti.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?