Naposledy aktualizováno 30. 5. 2024 autorem Anežka
Znáte ovoce s názvem moruše? Že ne? Moruše jsou sice méně známým ovocem, za to jsou ale výborné a obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Toto drobné ovoce má v naší kultuře bohatou historii a plody morušovníku jsou ceněny zejména pro své výživné nutriční hodnoty. Chcete se o moruši dozvědět více? Pak pokračujte ve čtení tohoto článku, dozvíte se v něm vše, co potřebujete vědět.
Historie morušovníku
Morušovník pochází z Asie a jeho listy jsou ideální potravou pro larvy bource morušového, proto se hojně vysazovaly v dobách rozkvětu hedvábnictví. Moruše byly známé již za dob antického starověku, v Evropě a v Česku se rozšířily v době středověku. V dnešní době se morušovníky ve velkém pěstují v ČR Ostravě nebo v Trutnově, nejde však o často vysazovaný strom v u nás, jelikož mu vyhovují teplejší podmínky.
Jak už bylo řečeno, Morušovníky jsou ovocné stromy, které rostou zejména v teplých a úrodných oblastech. Morušovník patří mezi rostliny čeledi morušovníkovitých a může dosáhnout věku několika stovek let. Plodem morušovníku je ovoce nazývané moruše, které má tvar velmi podobný ostružině či malině.
Milujete ovoce? Vyzkoušejte ho v trochu jiné podobě a dejte si náš Pendrek sekaný OVOCNÝ MIX.
Plody moruší
Plody morušovníku jsou chutným a šťavnatým ovocem připomínající ostružiny, jak vzhledem tak trochu sladkou chutí. Moruše se totiž suší na slunci, čímž se zvyšuje jejich obsah cukru a sladká chuť. V dnešní době si můžeme pochutnat především na moruši bílé nebo černé. Avšak existují i další typy jako například moruše převislá.
Moruše bílá
Moruše bílá je plodem morušovníku bílého, což je patnáctimetrový strom nebo keř, který plodí po 3 až 4 letech. Jedná se o lahodné medové ovoce, které je označováno za superpotravinu díky svému vysokému obsahu vitamínu C, vápníku, bílkovin a také vlákniny.
Moruše bílé se dají konzumovat čerstvé, sušené nebo se dají zpracovat do sirupů, vína či marmelády. Také skvěle doplní vaši snídani nebo zdravou svačinu.
TIP: Sušené plody moruše bílé zakoupíte u nás na e-shopu.
Moruše černá
Plody morušovníku černého, který je méně rozšířený oproti morušovníku bílému, jsou tmavě fialové až černé a také se výrazně podobají ostružinám. Jsou velmi sladké a obsahují mnoho prospěšných látek včetně vysokého obsahu železa.
Moruše černé se také zpracovávají na víno, marmelády a sirupy. Dávejte však pozor, jejich barvivo se těžko pere.
Moruše a zdraví
Prospěšné látky a účinky moruší už po staletí využívá zejména čínská medicína. Moruše totiž obsahují:
- Vitamíny C a K,
- železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor,
- vlákninu a bílkoviny,
- 50% obsah přírodních cukrů,
- přírodní antioxidant Resveratrol.
Moruše tak přispívají k udržení normální hladiny cukru v těle a jejich konzumace podporuje spánek, relaxaci, zdraví střeva a pravidelné vylučování. Zdravé jsou i listy morušovníku, můžete si z nich udělat čaj.
Mohlo by vás také zajímat: Proč jíst rozinky?
Využití moruše v kuchyni
Moruši v kuchyni můžete využít různými způsoby. Jsou skvělé ke snídani v kaších či jogurtech v kombinaci s oříšky. Morušemi můžete také nahradit maliny či ostružiny v receptech, ale chutnají spíše jako med nebo fíky.
Dále se hodí do pečení, například do koláčů či dezertů a pak do marmelády, zmrzliny nebo džemu.
TIP: Recept na veganskou zmrzlinu
? Vyzkoušejte také naše lyofilizované ovoce. Potrpíme si na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.
Jsou moruše vhodné pro diabetiky?
Ano, moruše mohou být součástí diabetické stravy, ale je doporučeno to konzultovat s odborníkem.
Po kolika letech plodí moruše?
Po 3 až 5 letech.
Jsou moruše zdravé?
Ano, moruše jsou velmi zdravé. Obsahují velké množství vitamínů, karotenoidy, zeaxantin a z minerálů například železo, draslík, hořčík.
Jak chutná moruše?
Moruše je sladké ovoce s jemnou chutí podobnou fíkům či medu.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?