Naposledy aktualizováno 13. 11. 2024 autorem Pavlína
Co je mango?
Mango je oblíbené tropické ovoce, které se používá do sladkých i slaných pokrmů po celém světě. Může být zelené, žluté, oranžové, červené a má žlutou nebo oranžovou dužninu a uvnitř velkou plochou pecku.
Existuje mnoho různých druhů manga. Liší se barvou, tvarem, chutí a velikostí semen. Přestože slupka manga může být zelená, červená, žlutá nebo oranžová, její vnitřní dužina je většinou zlatožlutá.
Ovoce se obvykle před použitím oloupe a odřízne od pecky. Mango lze konzumovat syrové nezralé nebo zralé, anebo ho můžete tepelně upravit a přidat do dezertů, kari či chutney. Je to středně drahý kus ovoce a také oblíbená varianta sušeného ovoce.
Mohlo by vás zajímat: Jak skladovat sušené ovoce?
Jak roste mango?
Oblast pěstování mangovníku je omezena na tropické klima. Delší vystavení teplotám pod 0 °C může mangovník zabít nebo vážně poškodit, protože mrazuvzdornost mangovníku je nízká.
Jak rychle rostou mangovníky a jaká je průměrná výška mangovníku? Mango strom může růst poměrně rychle a je velký, dosahuje výšky až třiceti metrů. Rychlost růstu mangovníku, fáze růstu mangovníku a výška mangovníku se samozřejmě liší v závislosti na půdě a povětrnostních podmínkách.
Velké listy mangovníku jsou kožovité, mají 12-40 cm na délku a zůstávají na stromě rok i déle. Květy rostou ve shlucích dlouhých až 40 cm. Každá květina je malá s bílými okvětními lístky a jemnou sladkou vůní. Květy jsou opylovány hmyzem a méně než 1 % květů dozraje a vytvoří plody.
Světová produkce manga neustále roste. Příčinou je bezpochyby vzrůstající obliba tropického ovoce u konzumentů. I přes fakt, že největším producentem manga je Indie, největší světovým exportérem je Mexiko.
Místní obyvatelé přijali mango jako běžnou součást jídelníčku, a proto je velká část indického manga spotřebována na domácím trhu. Největší podíl manga je vyvážen na americký a evropský trh.
Kde se mango pěstuje?
Mango roste v tropickém a subtropickém klimatu po celém světě.
Mango se pěstuje v Brazílii, Ekvádoru, Guatemale, Haiti, Mexiku, Peru a v tropické Asii. Různorodost zdrojových zemí přispívá k celoročnímu zásobování čerstvé mango.
? Tip: Ochutnej Mango plátky z THAJSKA
Mango a zdraví
Mango může mít přínos pro snížení rizika cukrovky, rakoviny a zánětů, a to především díky vysokému obsahu antioxidantů – jmenovitě polyfenolů a karotenoidů.
Sušené mango je zdravá a skvělá svačina, pokud dbáte na velikost porce nebo ji konzumujete s mírou. Je to dobrý zdroj vitamínů a rostlinných bioaktivních sloučenin, jako jsou antioxidanty, které mohou chránit před protizánětlivými onemocněními.
Sušené mango poskytuje vitamín C, který podporuje zdravou pokožku a silný imunitní systém tím, že působí jako silný antioxidant – sloučenina, která bojuje proti volným radikálům a chrání vás před poškozením buněk a chronickými onemocněními.
Tip: Lyofilizované ovoce – lyofilizace ovoce aneb vše, co potřebujete vědět
Je mango jedovaté?
Zatímco alergie na mango je velmi vzácná, někteří lidé mohou být alergičtí na sloučeninu zvanou profilin, což může vést k alergickým reakcím od mírných až po závažné. Profilin v mangu má podobnou strukturu jako profilin z březového stromu.
Ochutnejte: Mangový sirup bez přidaného cukru
Také lidé, kteří měli předchozí kontakt s jedovatým břečťanem nebo jedovatým dubem, mohou mít zpožděnou reakci na mango kvůli vysoké koncentraci urushiolu v obou rostlinách. To se však s největší pravděpodobností stane, když sušené mango stále obsahuje slupku, protože sloučenina se nachází převážně ve slupce manga.
Kromě toho mohou někteří jedinci, zejména lidé s astmatem, reagovat na sušené mango, pokud se přidají siřičitany jako konzervační prostředek, aby se zachovala jeho barva a zabránilo se zkažení. Některé běžně používané siřičitany zahrnují disiřičitan draselný nebo oxid siřičitý.
Mohlo by vás zajímat: Goji jako součást zdravé stravy
Jak jíst mango?
Mango by se mělo před konzumací umýt, osušit a oloupat. K odstranění slupky použijte škrabku nebo ostrý nůž. Chcete-li odstranit pecku, zjistěte, kde se nachází, a seřízněte délku plodu co nejblíže pecce, aniž byste zahrnuli jakékoli tvrdé, vláknité části.
Otočte mango a opakujte, odřezávejte části, dokud neodstraníte všechny jedlé plody. Protože dužina ulpívá na chlupaté jámě, nepodaří se vám sundat každý kousek ovoce. Nakrájejte a snězte mango čerstvé nebo připravte podle pokynů v receptu.
Případně můžete mango nakrájet na kostky. Místo toho, abyste nejprve oloupali, nakrájejte části manga podél pecky, jak je popsáno, se slupkou stále připevněnou. Dužinu nakrájejte na čtverečky, nakrájejte až ke slupce, ale neprořízněte ji. Otočte mango naruby a roztlačte kostky ovoce od sebe. Odřízněte od kůry a podávejte.
Mohlo by vás zajímat: Proč jsou datle zdravé a jak je využít v kuchyni
Čerstvé x sušené mango
Mango je spolu s banány, kokosem a ananasem jedním z nejoblíbenějších tropických plodů díky své sladké chuti a zdravotním přínosům. Je to však sezónní a rychle se kazící ovoce.
Dehydratace je tedy způsob, jak prodloužit trvanlivost ovoce a přidat sušené mango do jiných potravinářských produktů. Sušené mango je dehydrovaná verze svého čerstvého protějšku. Snížená aktivita vody ji činí stabilní při skladování a snižuje kažení.
Mango také obsahuje vitamín A a folát (vitamín B9), který podporuje zdraví očí a syntézu DNA. Kromě toho, že sušené mango poskytuje vysoké množství vitamínů, má také vysoký obsah kalorií a přirozeně se vyskytujících cukrů, což může vést k vysokým hladinám krevního cukru a nežádoucímu přibírání na váze, pokud je konzumováno ve velkém množství.
TIP: Vyzkoušejte vynikající kuskus se sušeným mangem!
Výzkum však ukazuje, že proces sušení ovlivňuje nutriční kvalitu manga, zejména živiny citlivé na teplo, jako je beta karoten – jeho hlavní typ karotenoidů. Ve skutečnosti může být snížena až o 53 % ve srovnání s čerstvým ovocem. To však neznamená, že sušené mango již není dobrým zdrojem antioxidantů, protože stále poskytuje beta karoten, beta kryptoxantin, luteoxantin a violaxanthin.
Sušené mango také poskytuje vlákninu, která může pomoci zlepšit zdraví střev. A konečně, trocha sušeného manga může vést k vyšší kvalitě stravy, protože důkazy spojují konzumaci sušeného ovoce se zlepšeným příjmem živin a nižší tělesnou hmotností a měřením tuku.
Sušené mango se obvykle zpracovává ve formě plátků a může mít křupavou nebo žvýkací texturu v závislosti na tloušťce plátku. Vychutnejte si sušené mango samotné jako svačinu nebo ho můžete přidat do sladkého pečení, jogurtu, cereálií nebo smíchat s ořechy.
TIP: Prozkoumejte na eshopu naše lyofilizované ovoce. Kromě lyofilizovaného manga si potrpíme na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.
Sušené mango lze zakoupit slazené i neslazené. Všimněte si, že slazená verze bude mít více cukru. Zkontrolujte etiketu na produktu a porovnejte nutriční informace napříč značkami a odrůdami.
A nakonec nezapomeňte na velikost porcí, protože sušené mango je koncentrovaným zdrojem přírodních cukrů. Chcete-li snížit příjem přidaného cukru, zvolte neslazené sušené mango.
Tip: Fíky – vše, co o nich potřebujete vědět
Jak vypěstovat mango z pecky?
Navlhčete hadřík nebo papírovou utěrku v teplé vodě, aby byla vlhká, ale aby nekapala. Semeno manga zabalte do vlhkého hadříku a vložte do plastového sáčku. Umístěte sáček na tmavé místo. Můžete ho dát i na teplé místo, což je vždy dobré pro urychlení klíčení, ale dávejte pozor, aby ručník nevyschl.
Každých pár dní otevřete papírovou utěrku a zkontrolujte známky klíčení. V případě potřeby papírový ručník znovu navlhčete. Před zasazením do květináče počkejte, až bude klíček u manga dlouhý cca 5 cm. Nyní je čas zasadit semeno do květináče.
Váš květináč by měl být o několik centimetrů širší než semeno a měl by mít prostor pro několik centimetrů růstu kořenů. Také se ujistěte, že květináč má drenážní otvory a odkapávací podšálek, aby nedošlo k zamokření rostliny.
Naplňte květináč směsí hlíny (vhodnou pro pokojové rostliny), přičemž ponechte 5 cm pod okrajem květináče volné.
Důkladně zalévejte, nechte směs usadit a navrch položte naklíčená semena. Zakryjte semena v centimetru zalévací směsi a zalijte ji.
? Náš TIP: Mango plátky natural nesířené z Thajska
Mango jsou tropické rostliny, a těší se z tepla a vlhkosti. Umístěte rostlinu na slunné místo, ale ne na přímé, horké slunce, kde by mohla vyschnout. Udržujte půdu vlhkou.
Základní tipy na péči o rostliny manga. V ideálním případě budete napodobovat tropické podmínky u vás doma nebo co nejblíže k němu.
- Teplo | Mangovníky nejlépe rostou při okolní teplotě v rozmezí 21 °C až 24 °C.
- Teplota | Mangovníky odumírají při teplotě pod 0,5 °C, ale snesou až 48 °C.
- Vlhkost | 50-60 %, dokud se nevytvoří květy (pak vlhkost snižte).
- Léto | Umístěte mango venku na slunce pro maximální teplo.
- Podzim až jaro | Uchovávejte mango uvnitř.
Na co lze mango použít?
Mango se používá v široké škále jídel zahrnujících sladké i slané, syrové i vařené. Syrové mango lze jíst samotné jako sladkou svačinku, přidávat do smoothies a koktejlů, používat do dortů a dezertů nebo podávat s kokosovou lepkavou rýží jako oblíbený thajský dezert.
Ze zralého ovoce lze připravit i slané omáčky, chutney nebo přidat do kari. Křupavé, nezralé mango se s oblibou používá do salátů a dělá se z něj i zálivka.
- Mango přidejte do ovocného exotického salátu třeba s mátou a čerstvým ananasem.
- Z manga si můžete připravit svěží limonádu nebo ho přidat do osvěžujícího letního ledového čaje.
- Z manga lze připravit i salsa, kterou můžete přidat například do burgerů nebo tacos.
- Nejsnazší způsob použití je přidat mango do smoothie spolu s dalším oblíbeným ovocem.
- A jako oblíbená snídaně či svačinka nás určitě uspokojí mango s řeckým jogurtem, medem a oblíbenou granolou.
Tipy na recept z blogu Ochutnej Ořech
- Recept: Domácí zdravá nutella bez cukru (veganská, low carb)
- Recept na dokonalou veganskou kormu (indické kari)
- Recept na dokonalý domácí hummus – pomazánka
- Dýňová polévka z dýně hokaido se zázvorem a kokosovým mlékem
- Rychlý a zdravý tvarohový koláč s ovocem (low-carb, bezlepkový)
Mohlo by vám chutnat: Pendrek sekaný REVOLVERY MIX s ovocnou náplní
FAQ – Nejčastější dotazy
Proč je mangovník posvátný?
Je to strom, který plodí mango výjimečných kvalit, protože plodí dokonce i ve věku 300 let. Pravda je, že první sklizeň nepřichází dříve než po 10 až 15 letech, kdy mladé rostliny teprve začínají kvést. Mangovník se stal národním stromem Bangladéše.
Kde mango roste?
Mangovník indický je urostlý, důstojný, košatý strom s hustou korunou, která může být široká až 25 metrů. Z názvu vyplývá, že jeho domovinou byla už kdysi dávno plodná Indie, a tato země také patří k jeho současným největším pěstitelům a vývozcům.
Jak jíst sušené mango?
Sušené plátky se dají přidat do cereální snídaně, poslouží při pečení moučníků a pokud chcete vykouzlit rychlou dobrotu, obalte sušené mango v rozpuštěné čokoládě a posypte kokosem.
Jaké vitamíny má mango?
Trojlístek vitamínů C, E a A, které patří mezi nejsilnější antioxidanty, je jednou z největších předností exotického manga. Mango obsahuje také vitamíny skupiny B, konkrétně B1, B2, B6 a niacin.
Jakou chuť má mango?
Jeho chuť a vůně je osobitá, lahodná, a nikdy se ho nepřejíte. Zatímco jablka, hroznové víno nebo pomeranče si dopřáváme denně, na mango tak trochu zapomínáme. A je to velká škoda, protože jeho aromatická žlutá dužina, ať už čerstvá nebo sušená, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů.
Jaké minerály obsahuje mango?
Pestrý koktejl minerálů je zastoupen hořčíkem, zinkem, draslíkem, manganem, mědí a železem.
Je mango zdravé pro tělo?
Na naše zdraví působí blahodárně i vláknina, karoteny a organické kyseliny, jako například kyselina citronová a jablečná.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Zajímavé, jak moc se o tom dá říct. Myslel jsem, že to nedotáhnu do konce, ale prezentace je dobře zrežírovaná a příjemná a dobře se čte. Čekám na další příspěvky, které mají podobnou hodnotu 🙂