Recept na vynikající domácí mandlové máslo

Naposledy aktualizováno 8. 12. 2023 autorem Anežka

Mandlové máslo v obchodech běžně nenajdete a pokud ano, tak s cenovkou, která vám nejspíše vyrazí dech. Přitom výroba mandlového másla není nic složitého a my vás dnes naučíme, jak na to.

Proč zrovna máslo z mandlí?

Existuje spousta důvodů, proč lidé vyhledávají másla z ořechů.

Ořechová másla jsou skvělým doplňkem do vaší zdravé kuchyně. Ačkoliv nemají másla z ořechů plně nahrazovat funkci klasického másla, řadí se mezi jedny z nejzdravějších rostlinných alternativ a po celém světě se těší veliké oblibě.

Skladem 169 Kč
Naše máslo vyrobené z hnědých, naturálních, neloupaných mandlí je 100% přírodní. Neobsahuje tedy žádný přidaný cukr, konzervanty a další škodlivé příměsi.

Mandlové máslo je výborným zdrojem antioxidantů a může přispět k prevenci proti různým onemocněním. Obsahuje vlákninu, bílkoviny, řadu vitaminů a mononenasycené mastné kyseliny.

Loupané a neloupané mandle v hrníčku
Mandlové máslo je výborným zdrojem antioxidantů. Máslo vyrobíte z mandlí loupaných i neloupaných.

Tip: Zajímají vás mandle podrobněji? Přečtěte si náš článek: Vše, co potřebujete vědět o mandlích.

K čemu lze mandlové máslo použít

Mandlové máslo je přirozeně trochu nasládlé a oříškové, hodí se proto do ranních kaší, na čerstvé ovoce a do všech zdravých zákusků, jako jsou například plněné košíčky.

100 Kč sleva na první objednávku

My si mandlové máslo mažeme na plátky jablíčka, na kolečka banánu a když přijde opravdu velká chuť, jíme ho jen tak. Máslo lze použít také do koláčů, jako náplň čokoládových muffinů a na raw dorty.

TIP: Mandlové máslo pořídíte na našem e-shopu. ? Másel z ořechů máme více a všechny = 100% ořechové. ?

Je lepší máslo z loupaných, nebo neloupaných mandlí?

Většina antioxidantů je obsažena ve slupce a použitím loupaných mandlí se o řadu prospěšných látek připravujete. Pokud můžete, používejte mandle neloupané, které máslu dodávají specifickou hnědou barvu a příjemné oříškové chuťové podtóny.

Mandlové máslo je přirozeně trochu nasládlé a oříškové, hodí se proto do ranních kaší, na čerstvé ovoce a do všech zdravých zákusků, jako jsou například plněné košíčky.
Mandlové máslo je nasládlé a oříškové, hodí se proto do ranních kaší, na čerstvé ovoce a do všech zdravých dezertů.
Skladem 175 Kč
Mandle jádra odrůdy Carmel jsou neloupaná a nesolená jádra mandlí nejvyšší jakosti 23-25.
Skladem 189 Kč
Naturální mandle jsou loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti 23-25.

Tip: Hledáte bezlaktózové mléko do vaší kávy? Zkuste si doma vyrobit také mandlové mléko.

Proč vyrábět mandlové máslo doma?

Správné mandlové máslo neobsahuje nic jiného, než mandle. Žádné konzervanty, žádné oleje, žádná éčka a rozhodně ne žádná dochucovadla. Prošli jsme nabídku mandlových másel v obchodech, které splňují naše požadavky a zjistili jsme, že mandlové máslo je v obchodech extrémně drahé.

Průměrná cena za jeden kilogram mandlového másla vychází na 568 Kč. Nejdráže máslo koupíte v drogeriích s nabídkou bio produktů, o něco lépe na tom jsou e-shopy s výživou pro sportovce a nejlevnější mandlové máslo mají v supermarketech. I tam ale vychází téměř na 400 Kč za kilogram a skladem drží máslo jen několik prodejen.

Hotové máslo z neloupaných mandlí má krásnou barvu a vynikající chuť.
Hotové máslo z neloupaných mandlí má krásnou barvu a vynikající chuť.

Když si máslo vyrábíte doma, platíte pouze cenu mandlí, která se u nás pohybuje za neloupané mandle od 229 Kč za kg.

Mandlové másloBaleníCenaCena za kgSložení
Z drogerie250g179 Kč716 Kč100 % mandle
Ze supermarketu500g194 Kč388 Kč100 % mandle
Ze specializovaného obchodu1000g599 Kč599 Kč100 % mandle
Porovnání ceny kupovaných ořechových másel oproti domácímu ořechovému máslu z mandlí.

Jak vyrobit domácí mandlové máslo

Máslo z mandlí lze připravit z loupaných i neloupaných mandlí a na základní recept vám stačí pouze mandle, sůl, trouba a kvalitní mixér. Pokud si budete chtít máslo ochutit, doporučujeme použít skořici, vanilkovou esenci nebo stévii.

Základem je opražit mandle nižší teplotou, než na jakou jste zvyklí z arašídů (175 stupňů na 10 minut v troubě), jinak by máslo nebylo tak dobré. Po upražení nechte mandle vychladnout a následně je vložte do mixéru společně se solí a případnými dalšími ingrediencemi.

Jak vyrobit domácí mandlové máslo? Postup výroby pouze ve třech krocích.
Jak vyrobit domácí mandlové máslo? Postup výroby pouze ve třech krocích.

V závislosti na typu přístroje bude samotné mixování trvat 5 až 15 minut. Nevzdávejte se a mixujte, máslo by mělo mít velmi jemnou krémovou konzistenci a po nabrání na lžičku samovolně stékat zpátky do nádobky.

Potřebuji pro výrobu mandlového másla speciální přístroj?

Mandlové máslo se připravuje jednoduše, musíte mít ale výkonný mixér. Obyčejné sekáčky z elektra bohužel nestačí, protože opražené mandle jsou poměrně tvrdé a pro jejich rozsekání je zapotřebí velký výkon. Použijte proto alespoň poloprofesionální sekáček, blender nebo food processor.

Pokud budete máslo vyrábět s méně výkonným přístrojem a opravdu to nepůjde, zkuste přidat do mandlí trochu oleje, který hmotu zjemní a usnadní mixéru práci.

FAQ – Nejčastější dotazy

Jaká je doporučená denní dávka mandlového másla?

Doporučená denní dávka je 28 g (cca 2 polévkové lžíce).

Je mandlové máslo kalorické?

Ano, mandlové máslo obsahuje na 100 g 2423kj / 579kcal.

Jaké jsou nutriční hodnoty mandlového másla?

Nutriční hodnoty mandlového másla jsou: Energetická hodnota
2423kj / 579kcal, tuky 49,9g z toho nasycené mastné kyseliny 3,8g, sacharidy 21,6g z toho cukry 4,3g, bílkoviny 21,1g, sůl <0,1g

Je mandlové máslo zdravé?

Ano, obsahuje spoustu prospěšných vitamínů, minerálů, antioxidantů, má vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků.

Musím mít kvalitní mixér na výrobu ořechového másla?

Ano, musíte mít mixér, který zvládne sekání ořechů. Čím kvalitnější mixér, tím rychlejší výroba másla.

Je domácí mandlové máslo levnější než kupované?

Ano, domácí mandlové máslo vychází na výrobu i více jak o polovinu levněji, než když si ho koupíte v obchodě.

Je lepší máslo z loupaných, nebo neloupaných mandlí?

To záleží na vaší preferenci, máslo z loupaných mandlí je chutnější a krémovější, má i světlejší barvu. Máslo z neloupaných mandlí má v sobě zase více antioxidantů.

Můžu používat mandlové máslo na pečení místo sladila?

Ano, mandlové máslo je nasládlé, hodí se proto do ranních kaší, na čerstvé ovoce a do všech zdravých dezertů.

Jak skladovat mandlové máslo?

Mandlové máslo skladujte v suchu a temnu, nejlépe do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 65%. V létě ho proto skladujte vždy v ledničce.

Je mandlové máslo vhodné při hubnutí?

Ano, mandlové máslo rychle zasytí, obsahuje proteiny a zdravé tuky. Neměli byste ale sníst více než 2 polévkové lžíce.

Můžu mandlové máslo v těhotenství?

Ano, stejně jako mandle i mandlové máslo se doporučuje v těhotenství jako rychlý zdroj energie, bílkovin a zdravých tuků.

Kde koupit levné a dobré mandlové máslo?

Levné a kvalitní mandlové máslo můžete zakoupit na ochutnejorech.cz, v tomto máslíčku nenajdete žádné ingredience navíc.

Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech

Recept na mandlové máslo

Recept: Lahodné domácí mandlové máslo

Je vynikající s ovocem, na kaši nebo jen tak. Domácí mandlové máslo lze připravit z loupaných i neloupaných mandlí a na základní recept vám stačí pouze mandle, sůl, trouba a kvalitní mixér.
5 z 4 hlasů
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 5 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 1 sklenice

Ingredience
  

Postup
 

  • Mandle si opražte v troubě (175 stupňů po dobu 8-10 minut) nebo na pánvi.
  • Nechte mandle vychladnout, a poté vložte do výkonného mixéru spolu s trochou solí a popřípadě dalšími ingrediencemi.
  • Pokud máte výkonný mixér, není potřeba nic víc než trpělivost, abyste dosáhli krémové konzistence másla. Takže mixujte a mixujte 🙂
Klíčové slovo mandle, mandlové máslo
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Naše vlastní ořechová másla!

Nevíte si s výrobou arašídového másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. ?

Ořechová másla Ochutnej Ořech
Ořechová másla Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

5 Comments

  1. 5 stars
    Mandlové máslo miluju! Chutná mi mnohem víc, než arašídové 🙂 A že už jsme se másel z ořechů doma nadělali.

  2. 5 stars
    Nevím, jestli to bylo nedostatečným nebo přílišným opražením, nevhodnou gramáží mandlí do food processoru, ale nikdy mi máslo něšlo do hladka, ale jen do drobenky a to jsem vařila mixér i 30 minut. Po dodržení vašeho postupu jsem už za 3 minuty v robotu měla tekuté hladké máslíčko! Konečně! Moc děkuji.

  3. 5 stars
    Prave jsem ho dokoncila a je vyborne. Trvalo to 3 minuty, mixer uplne horky (Gallet Sante), ale maslo je hladke. Priste pouziju vic mandli. Delala jsem to z 250 g a proste do stolniho mixeru je potreba vic,aby se s tim clovek lip domluvil. Vytunila jsem ho vanilkou, skorici, spetkou soli a 4 lzickami trtinoveho cukru, priste osladim mene. Dekuji za recept

  4. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je máslo nutné nějak konzervovat, aby vydrželo co nejdéle nebo jak dlouho vlastně másílko vydrží bez konzervace. Udržovat při pokojové teplotě nebo v lednici?

    Děkuji za odpověď a hezký den

    Adél

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




39 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin39