Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína
Makadamové mléko je skvělá alternativa k mléku kravskému, které mnoha lidem způsobuje zažívací potíže kvůli obsažené laktóze. Je husté jako smetana a má nezaměnitelnou, krémovou chuť. Pokud máte rádi mléko z arašídů nebo kešu, bude vám moc chutnat.
Makadamové mléko si vyrábějí často lidé, kteří mají alergii na jiné ořechy, například kešu nebo mandle.
Je veganské, bezlepkové, neobsahuje laktózu a je vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Na základní recept vám stačí jen:
- makadamové ořechy,
- výkonný mixér
- a síto.
Proč vyrábět makadamové mléko
Makadamové ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů na trhu. Oproti jiným ořechům jsou nutričně vyváženější a ačkoliv tvoří ze 75 % tuk, neobsahují žádný cholesterol. Mají nízký obsah sacharidů (13,8 g ze 100 g) a jsou vhodné pro nízkosacharidovou dietu.
Oříšky mají příjemnou krémovou chuť a mají ideální strukturu pro zpracování do podoby másla, mléka nebo jako základ raw dortů či sušenek.
Makadamové mléko přináší spoustu vitamínů
Makadamové ořechy sami o sobě přinášejí mnoho vitamínů prospěšné pro tělo. V jedné sklenici makadamového mléka narazíte na vitamín A a B, měď, železo, vápník, fosfor, zinek, draslík a hořčík.
Díky vysokému obsahu flavonoidů řadíme makadamové ořechy mezi účinné antioxidanty. Flavonoidy jsou sloučeniny, které najdeme v zelených potravinách, ale právě i v ořeších. Chrání buňky našeho těla před volnými radikály, posilují imunitu a brání růstu nádorových buněk.
Je mléko z makadamů nejlepší oříškové mléko?
Na základě vlastní zkušenosti můžeme s klidem říci, že mléko z makadamových ořechů je zatím nejlepší ořechové mléko, které jsme kdy vyráběli.
V závislosti na zvoleném poměru ořechů a vody můžete dosáhnout buď hustého, krémového a chuťově výrazného mléka, nebo řidšího, které se tomu kravskému podobá nejvíce.
Tip: Chcete se dozvědět více o těchto královských oříškách? Čtete: Makadamové ořechy – vše co o nich potřebujete vědět.
Jaké makadamové ořechy použít na domácí ořechové mléko?
Nejlépe použijte naturální makadamové ořechy té nejvyšší kvality a velikosti. Právě velikost jader určuje, jak budou makadamy chutnat. Velká jádra jsou nasládlá, mají máslovou texturu a lahodnou chuť.
Jak vyrobit makadamové mléko
Výroba makadamového mléko je velmi jednoduchá.
Ořechy stačí předem na 2 hodiny namočit a následně rozmixovat ve vodě. Pro dochucení je možné přidat javorový sirup nebo datle, ale není to nutné.
Krémové mléko pak přeceďte skrze jemné plátýnko a hotové mléko skladujte v lednici.
Jak skladovat hotové domácí mléko z makadamových ořechů?
Nejlépe skladujte makadamové mléko ve sklenici či jiné uzavíratelné nádobě v chladu ledničky po dobu maximálně 4 dnů.
Tip: Podívejte se na recepty na další druhy bezlaktózových mlék.
Na co lze makadamové mléko použít?
Vynikající je do granoly, do studeného kakaa nebo jen tak na pití. Pokud milujete ovesné kaše k snídani, i tam můžete použít rostlinné mléko z makadamových ořechů.
Tip: Podívejte se na blogu OchutnejOřech na recept: božské domácí makadamové máslo.
Co upéct ze zbylých makadamových ořechů?
Na blogu OchutnejOřech můžete narazit na oblíbené recepty z makadamových ořechů. Pokud chce upéct něco zdravého ke kávě nebo pro sobotní návštěvu, zkuste tyto dva lehké recepty.
Milujete chuť makadamových oříšků? Máme pro vás jednoduchý recept na zdravé sušenky (cookies), které si zamilujete. Jsou vhodné pro lidi na bezlepkové dietě a v menším množství je lze konzumovat i při nízkosacharidovém low-carb stravování.
Pokud máte na zahrádce jahody, zkuste recept na lahodný veganský recept na nepečený dortík (raw dort). Dort se nepeče a je díky tomu vláčný a plný živé chuti, která by se po tepelné úpravě ztratila. Nepečený jahodový dort je v naší variantě veganský a protože neobsahuje žádné obilniny, je přirozeně bezlepkový.
FAQ – Nejčastější dotazy
Proč vyrábět rostlinné mléko doma?
Domácí rostlinná mléka jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zdravě obohatit svůj jídelníček. Oproti mléku zvířecího původu mají tyto výhody:
1) Jsou obohacena o vitamíny, minerály a antioxidanty.
2) Mají nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu.
3) Jsou vhodná pro alergiky a osoby s intolerancí laktózy.
4) Jsou levnější na výrobu než kupované ořechová mléka.
Tip: Více v článku o rostlinném mléku.
Musím namáčet před mixováním makadamové ořechy?
Ano. Namočené ořechy se lépe zpracovávají v mixéru, proto namáčení doporučujeme nevynechat.
Čím makadamové mléko osladit?
Pro dochucení je možné přidat datle, javorový sirup nebo jiné sladidlo.
Jak skladovat domácí ořechové mléko?
Vždy je dobré přelít hotové mléko z ořechů do sklenice s dobře uzavíratelným víčkem. Sklenici s mlékem následně uchovávejte maximálně 4 dny v lednici.
Jak často mohu pít makadamové mléko?
Můžete ho pít každý den, je velice lahodné a vhodné jako náhrada kravského mléka.
Jakou chuť má makadamové mléko?
Chuť by měla být nasládlá až smetanová.
Je makadamová mléko zdravé pro tělo?
Makadamové mléko obsahuje 68-79 % tuků, ale nemusíte se mléku vyhýbat, jedná se totiž o mononenasycené tuky, které snižují riziko onemocnění srdce a cév.
Odkud se dovážejí makadamové ořechy?
Makadamové ořechy dovážíme z Austrálie, Keni a Jihoafrické republiky. Země původu se mění podle doby a kvality sklizně, abychom zaručili, že k vám dostaneme ty nejchutnější makadamové oříšky.
Kolik je druhů makadamových ořechů?
Existuje 7 druhů makadamových ořechů, ale pouze 2 druhy jsou pro člověka jedlé.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Recept na veganské Bún Chay
- Recept na banánové lívance bez mouky z ovesných vloček
- Pravý italský caprese: Recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem
- Recept: Domácí čokoládová granola bez cukru (i bez lepku)
Recept: makadamové mléko
Ingredience
- 1 hrnek makadamových ořechů
- 4 hrnky vody
Volitelné
- 3 datle (k doslazení)
- vanilkový extrakt
- 1 lžička skořice
Postup
- Makadamové ořechy namočte alespoň na 2 hodiny do 4 hrnků vody.
- Vložte jej s ostatními ingrediencemi do mixéru. Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko nebo jemné síto.
- Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.
Ostatní rostlinná mléka
Líbí se vám recept? Sdílejte ho s ostatními! ? Zkusili jste si makadamové mléko udělat? Ohodnoťte nám recept v komentáři ❤️Děkujeme
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?