Recept na ořechové máslo: božské domácí makadamové máslo

Naposledy aktualizováno 13. 5. 2024 autorem Pavlína

Pokud milujete arašídové máslo či kešu máslo, to makadamové si určitě zamilujete. Makadamové máslo z makadamových ořechů je lahodné, krémové a je výborné na palačinkách, ovesné kaši, s ovocem nebo jen tak.

Makadamové máslo je veganské, bezlepkové, neobsahuje laktózu a je vhodné pro nízkosacharidovou dietu. Na základní recept vám stačí jen: makadamové ořechy a výkonný mixér.

Proč konzumovat makadamové ořechy

Makadamové oříšky patří k nejzdravějším a nutričně nejvyváženějším ořechům na trhu. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, hořčíku, fosforu, železa i vitamínu A.

Ačkoliv jsou makadamové ořechy tvořeny ze 75 % tuky, neobsahují žádný cholesterol a obsahují především jednoduché nenasycené tuky. Díky nízkému obsahu sacharidů jsou vhodné pro nízkosacharidovou a keto dietu.

Makadamové ořechy jsou známé svou lahodnou krémovou chutí. Obsahují velké množství tuků a jejich skořápka je nejtvrdší na světě.
Makadamové ořechy jsou známé svou lahodnou krémovou chutí. Obsahují velké množství tuků a jejich skořápka je nejtvrdší na světě.

Makadamový ořech je původem ze severu Austrálie, a právě proto se setkáte často i s označením australský ořech či queenslandský ořech.  Dnes se pěstuje v mnoha tropických zemích, najdete ho například v jihovýchodní Asii a na Havaji.

Tip: Chcete se dozvědět o makadamových oříškách více? Koukněte se na článek s kompletním průvodcem ze světa makadamového ořechu.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak vyrobit makadamové máslo

Výroba makadamového másla je mnohem jednodušší než například výroba másla z mandlí. Makadamové ořechy jsou relativně měkké, a díky vysokému obsahu tuku snadno dosáhnete krémové konzistence.

Skladem 169 Kč
Naše máslo vyrobené z hnědých, naturálních, neloupaných mandlí je 100% přírodní. Neobsahuje tedy žádný přidaný cukr, konzervanty a další škodlivé příměsi.

K výrobě makadamového másla vám postačí makadamové ořechy a výkonný mixér. Není třeba přidávat žádný další olej navíc. Pokud chcete zvýraznit chuť, přidejte špetku soli a makadamové ořechy před mixování krátce opražte na pánvi či v troubě.

Hotové domácí makadamové máslo skladujeme v uzavřené sklenici či v jiné nádobě v lednici.
Hotové domácí makadamové máslo skladujeme v uzavřené sklenici či v jiné nádobě v lednici.

Na menší skleničku vám postačí jeden hrneček ořechů. Zhruba po 3 minutách mixování se vytvoří krémová konzistence ořechového másla, ale je potřeba myslet na to, že doba mixování závisí na výkonnosti vašeho mixéru / sekáčku.  

Výkonný mixér je základ

Abyste vytvořili opravdu krémové makadamové máslo, je potřeba výkonný mixér či sekáček, který je vhodný na mixování ořechů. Čím méně výkonný mixér, tím více trpělivosti potřebujete, abyste bez přidání dalšího oleje vytvořili krásnou a jemnou krémovou konzistenci.

Skladem 799 Kč
Naturální makadamové ořechy vysoké jakosti typu 0 a 1, tedy té nejvyšší kvality a velikosti. Právě velikost jader určuje, jak budou makadamy chutnat. Velká jádra jsou nasládlá, mají máslovou texturu a lahodnou chuť. Skvěle se z nich vyrábí makadamové máslo a mléko.
Skladem 199 Kč
Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů. Jedná se o sušenou a namletou kůru tropického stromu skořicovníku. Mletá skořice má široké použití v kuchyni. Díky své typicky nasládlé chuti a vůni dodává pokrmům (a zejména těm sladkým) velmi příjemné aroma.
Skladem 99 Kč
Naturální kokosové lupínky bez cukru, které neobsahují žádné konzervanty. Přestože nejsou nijak doslazované, díky vysoké kvalitě kokosů jsou přirozeně sladké a chuťově plné. Kokosové plátky jsou vynikající jako mlsání k televizi nebo v ovesné kaši, a díky své velikosti skvěle vyniknou v domácí granole.

Co přidat do ořechového másla

Zkuste makadamové máslo vyrobit se skořicí, vanilkou nebo kokosem. Stačí vám hrst strouhaného kokosu a máte dokonalou pomazánku alá raffaelo!

Tip: Pokud milujete kokos, zkuste jednoduchý recept na zdravé kokosové kuličky alá Raffaello.

Na co lze makadamové máslo použít?

Vynikající je do snídaňové kaše, smoothiečka, s ovocem nebo na palačinky. Zkuste ho namazat na plátky jablka nebo banánu a máte skvělý dezert!

Makadamové ořechy jsou skvělé jen tak jako svačinka, ale přidat je můžete i do salátů, cukrářských výrobků či k ozdobě sladkých delikates.
Makadamové ořechy můžete přidat i do salátů, cukrářských výrobků či k ozdobě sladkých delikates.

Proč vyrábět máslo z pražených makadamových ořechů?

Pokud opražíte makadamové ořechy, mnohem rychleji se uvolňují přirozeně obsažené oleje a zvýrazní se jejich chuť. Pražené ořechy se snadněji mixují a výsledné máslo je tmavší a výraznější.

Tip: Pokud vám makadamy chutnají, určitě nevynechejte recept na domácí makadamové mléko.

Jak opražit makadamové ořechy

Předehřejte si troubu na 180 stupňů a makadamové ořechy rozložte na pečící papír. Makadamové ořechy pečeme po dobu 12-15 minut. Pokud nemáte k dispozici troubu, makadamové ořech lze opražit také na pánvi.

Makadamové máslo chutná nejlépe z opražených makadamových oříšků.
Makadamové máslo chutná nejlépe z opražených makadamových oříšků.

Jak dlouho makadamové máslo vydrží

Makadamové máslo skladujeme v uzavřené sklenici či v jiné nádobě v lednici. Takto skladované makadamové máslo vydrží i několik týdnů. Z naší zkušenosti je ale pryč během pár dnů.

Co si mohu upéct ze zbylých makadamových ořechů

Pokud máte bezlepkovou dietu, ale i přesto si chcete dát něco sladkého ke kávě či čaji, máme pro vás skvělý recept na sušenky s makadamovými ořechy.

Pokud máte na zahrádce jahody, zkuste si upéct lahodný veganský nepečený dort. Tento recept je pro všechny, kdo mají rádi kešu, makadamy a samozřejmě hromadu jahod.

FAQ – Nejčastější dotazy

Je makadamové ořechové máslo zdravé?

I když makadamové ořechy obsahují 68-79 % tuků, nemusíte se jim vyhýbat, jedná se totiž o mononenasycené tuky. Tyto tuky snižují riziko onemocnění srdce a cév.

Musím před výrobou ořechového másla pražit makadamy?

Pražením makadamových ořechů se uvolňuje a zvýrazní chuť. Také pražené ořechy se lépe zpracovávají v mixéru, proto pražení doporučujeme nevynechat.

Můžu do ořechového másla přidat další suroviny?

Ano, fantazii se meze nekladou. Můžete využít suroviny, které se doplňují vůní a chutí k makadamům, například sůl, kokos, skořice nebo vanilka.

Jak nejlépe skladovat máslo z makadamových ořechů?

Ideálně skladujete v uzavřené sklenici či v jiné nádobě v lednici. V chladu domácí makadamové máslo vydrží i několik týdnů.

Jaké vitamíny obsahuje makadamové máslo?

Vitamín A a B, železo, zinek, měď, vápník, fosfor, hořčík, draslík a antioxidanty.

Jak poznám kvalitní makadamové ořechy?

U makadamových ořechů je potřeba dbát na kvalitu, která se označuje pojmem styl nebo třída.

Styly se od sebe liší velikostí konzumovaných jader, kdy nejkvalitnější je styl 0 (jedná se opravdu o celé krásné jádro) a nejméně kvalitní jsou styly 6 a 7.

Jak poznám čerstvé makadamové ořechy?

Ořechy budou mastné, což na první pohled nemusí vypadat v balení hezky, ale věřte, že mastnota značí čerstvost.

Jak makadamové oříšky skladovat?

Makadamové ořechy mají pro svůj vysoký obsah tuku sklony k žluknutí. Abyste tomu zabránili, skladujte je v temnu a chladu.

Kde se makadamové ořechy používají?

Díky měkkosti z nich snadno vyrobíte makadamové máslo či makadamové mléko, často se používají v raw dortech, sušenkách, ale můžete je přidat i do salátů.

Věděli jste? Makadamové ořechy můžeme použít nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Vyrábí se z nich oblíbený makadamový olej.

Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech

Makadamové máslo

Recept na makadamové máslo

Extrémně jednoduché máslo, které chutná přímo božsky. Potřebujete jenom ořechy a mixér.
Doba přípravy 5 minutes
Celková doba 5 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 1 sklenice

Ingredience
  

Postup
 

  • Přidejte makadamové ořechy do mixéru nebo food procesoru, rozmixujte na prášek a přidejte špetku soli.
  • Mixujte, dokud nevznikne krémové máslo. Pokud nemáte speciální mixér na ořechová másla, budete muset stírat máslo ze stěn zpět k nožům, aby se všechny ořechy rozmixovaly rovnoměrně.
  • Mixujte, dokud máslo nedosáhne máslové konzistence.
Klíčové slovo makadamové máslo, máslo z makadamových ořechů
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Zaujalo vás makadamové máslo? Zkuste další:

Naše vlastní ořechová másla!

Nevíte si s výrobou makadamového másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. ?

Ořechová másla Ochutnej Ořech
Ořechová másla Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1