Naposledy aktualizováno 30. 7. 2024 autorem Pavlína
Říká vám něco pojem lyofilizované ovoce? Možná to zní jako jazykolam a při jeho vyslovování se můžete pěkně zapotit. Kouzlo lyofilizace ovoce objevili už v Incké říši, kdy noční teploty v horách dosahovaly nízkých stupňů a způsobily pomalé vysychání plodin. Díky tomu vydržely potraviny déle a byly lehké na přepravu, což bylo pro místní obyvatele velký benefit.
V dnešní době se pojem lyofilizování používá nejen v potravinářství, kde se lyofilizuje nejvíce ovoce, zelenina, ale také maso, bylinky, mléko či houby. Dále se můžete setkat i s lyofilizací v oblasti květinářství, kosmetiky,archeologie nebo farmacii. Pojďme si tedy říct, co to vlastně znamená.
Co znamená lyofilizace ovoce?
Lyofilizace ovoce, desikace nebo také sušení mrazem je metoda, která prodlužuje trvanlivost ovoce, zachovává jeho tvar, barvu i strukturu. Sušení teplem všichni známe, většina z nás suší ovoce doma v sušičce. Určitě je to také dobrá varianta, ale velkou nevýhodou sušení v sušičce je to, že ovoce přichází o své zbarvení, tvar, chuť i aroma. Dokonce přichází i o vitamíny jako je A a C, které se při klasickém sušení teplem rozpadají.
Tip: Jak skladovat sušené ovoce? Dozvíte se na blogu OchutnejOřech.
Jak probíhá proces lyofilizace?
Ovoce se nejprve zamrazí při teplotě – 50 °C až – 100 °C, a jelikož se jedná o pomalé zmražení, může to trvat i 12-35 hodin. Díky tomuto procesu se lyofilizované ovoce jednoduše nazývá ovoce sušené mrazem. Po prvotním zmrazení čeká ovoce druhé kolo v sušičce, kde se voda v ovoci díky nižšímu tlaku mění na páru.
Následně přichází 1. sušení, které probíhá ve vakuu a může trvat i několik dní. Při tomto procesu se z ovoce odstraní až 95 % vody.
Na řadu následně přichází 2. sušení, při kterém se postupně zvyšuje teplota a snižuje vakuum. Zbylé molekuly vody se odstraní, a po tomto procesu zbude v ovoci pouze 1-4 % vody. Díky tomuto unikátnímu procesu lyofilizace zůstane ovoci jeho původní chuť, aroma, tvar i struktura.
TIP: Ochutnejte sušené třešně v jogurtu s višní.
100 % přírodní produkt bez přidaného cukru
Sušené ovoce mrazem si zachovává i nutriční hodnoty včetně vlákniny, vitamínů a minerálů. Jedná se o 100 % přírodní produkt bez přidaného cukru, takže si ho mohou dopřát i lidé, kteří se snaží zdravě stravovat nebo drží redukční dietu.
Jediná nevýhoda lyofilizovaného ovoce je v podstatě jeho výborná chuť a nutriční hodnota. Je potřeba si uvědomit, že pokud sníme jedno jablko, jsme hned plní a obvykle nám to stačí. Pokud jíme ovoce sušené mrazem, může se stát, že ho sníme mnohem víc, ale kaloricky do sebe dostaneme stejné množství cukru jako u ovoce čerstvého. Tyto informace jsou důležité především pro cukrovkáře.
Výhody ovoce sušeného mrazem
- Zachovává si nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny, minerály
- Nízká hmotnost
- Stejná chuť, tvar, aroma i barva jako u čerstvého ovoce
- Dlouho vydrží
- 100 % přírodní bez přidaného cukru
- Velké využití v kuchyni i kosmetice
Lyofilizované ovoce do nápojů i pečení
Říkáte si, kde lyofilizované ovoce použít? Nebojte, nemusíte ho chroupat jen tak, i když až ho ochutnáte, uvidíte, že i samotné je ideální jako svačinka nejen na výlety. Lyofilizované ovoce se hodí na ozdobení snídaňových kaší nebo sladkých moučníků a dezertů.
Nejen, že můžete použít celé kusy, ale víte, jak vypadají úžasně rozdrobené lyofilizované maliny na čokoládovém dezertu či kaši? Doma si můžete vyrobit i svou vlastní čokoládu s oblíbeným ovocem sušeným mrazem. A pokud nemáte rádi čokoládu? Nevadí, je to zároveň i ideální dárek, který může potěšit třeba kamarádku nebo maminku.
TIP: Božská chuť ovoce se ukrývá také v našich ovocných sirupech. Ochutnejte sirup z plodů černého bezu nebo z květů, ostružinový nebo rybízový sirup, který chutná jako ovoce ze zahrádky.
Další možností, jak zakomponovat lyofilizované ovoce do vašeho jídelníčku je například sušený čaj, který si můžete vyrobit doma. Víte přesně, co si do něj dáte – jen to, co máte rádi a bez chemie a přidaného cukru. A v neposlední řadě si přidejte třeba lyofilizované jahody do oblíbeného smoothie nebo maliny do zmrzliny.
Víte, co je na tom všem nejlepší? Ovoce můžete částečně rehydratovat. Znamená to, že když ho namočíte do vody, tak změkne a bude se chovat téměř jako čerstvé v původní podobě.
Mohlo by vám chutnat: Dort k 1. narozeninám bez cukru s ovocem
Jak ovoce sušené mrazem skladovat?
Sušené ovoce mrazem (lyofilizát) je hodně suché, a proto ho skladujte v pokojové teplotě v uzavíratelné nádobě, do které se nedostane vzduch. Pokud byste to neudělali, ovoce natáhne vlhkost, nebude křupavé, změkne a může se kazit. Když dodržíte správný postup skladování, může ovoce vydržet i několik let.
Tip: Čtěte na blogu – sušený ananas a vše, co o něm potřebujete vědět.
TIP: Domácí maska s lyofilizovanými jahodami
Málokdo ví, že jahody jsou skvělé pro svůj obsah alfa-hydroxy kyseliny, která se využívá při redukci malých vrásek v obličeji a drobných pigmentových skvrn. Jahody napomáhají také při léčbě kůže popálené sluníčkem a zklidňují problematickou pleť se sklony k akné. Lyofilizované jahody si můžete vyrobit domácí masku!
Potřebujete:
- Menší hrst jahod sušených mrazem, které si rozemeleme na prášek
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce oleje (olivový, jojobový, avokádový, kokosový atd.)
- Pár kapek citrónové šťávy
Postup:
- Všechny ingredience důkladně promícháme.
- Naneseme na pleť a necháme 15 minut působit.
- Pokud máte mastnou pleť, vynechte olej. Naopak u suché pleti buďte opatrní s citrónovou šťávou.
Věříme, že si lyofilizované ovoce oblíbíte i vy. Jak ho jednou zkusíte, ucítíte, že to bude láska na první kousnutí. Skvěle chutná lyofilizovaný černý rybíz, lyofilizovaný ananas a opravdovou lahůdkou je lyofilizované mango. A jaké nejoblíbenější ovoce je to vaše?
Doporučujeme: Lyofilizované maliny v hořké čokoládě 1 kg
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Miluju lyofilizované ovoce a myslím, že je to vhodná alternativa za čerstvé ovoce, když chcete držet dietu. Ono totiž i ovoce může být při takovém hubnutí tak trochu nepříznivé..Je skvělé, že lyofilizované ovoce si zachová svou chuť a také spoustu vitamínů.