Lyofilizované ovoce – lyofilizace ovoce aneb vše, co potřebujete vědět

Naposledy aktualizováno 30. 7. 2024 autorem Pavlína

Říká vám něco pojem lyofilizované ovoce? Možná to zní jako jazykolam a při jeho vyslovování se můžete pěkně zapotit. Kouzlo lyofilizace ovoce objevili už v Incké říši, kdy noční teploty v horách dosahovaly nízkých stupňů a způsobily pomalé vysychání plodin. Díky tomu vydržely potraviny déle a byly lehké na přepravu, což bylo pro místní obyvatele velký benefit.

V dnešní době se pojem lyofilizování používá nejen v potravinářství, kde se lyofilizuje nejvíce ovocezelenina, ale také masobylinkymléko či houby. Dále se můžete setkat i s lyofilizací v oblasti květinářstvíkosmetiky,archeologie nebo farmacii. Pojďme si tedy říct, co to vlastně znamená.

Co znamená lyofilizace ovoce?

Lyofilizace ovoce, desikace nebo také sušení mrazem je metoda, která prodlužuje trvanlivost ovoce, zachovává jeho tvar, barvu i strukturu. Sušení teplem všichni známe, většina z nás suší ovoce doma v sušičce. Určitě je to také dobrá varianta, ale velkou nevýhodou sušení v sušičce je to, že ovoce přichází o své zbarvení, tvar, chuť i aroma. Dokonce přichází i o vitamíny jako je A a C, které se při klasickém sušení teplem rozpadají. 

Vyberte si z široké nabídky lyofilizovaného ovoce, které je čistě přírodní, bez konzervantů a přidaného cukru.
Vyberte si z široké nabídky lyofilizovaného ovoce, je přírodní, bez konzervantů a přidaného cukru. My nedáme dopustit hlavně na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody.

Tip: Jak skladovat sušené ovoce? Dozvíte se na blogu OchutnejOřech.

Jak probíhá proces lyofilizace?

Ovoce se nejprve zamrazí při teplotě – 50 °C až – 100 °C, a jelikož se jedná o pomalé zmražení, může to trvat i 12-35 hodin. Díky tomuto procesu se lyofilizované ovoce jednoduše nazývá ovoce sušené mrazem. Po prvotním zmrazení čeká ovoce druhé kolo v sušičce, kde se voda v ovoci díky nižšímu tlaku mění na páru.

Lyofilizace ovoce je proces sušení mrazem. (Zdroj: unsplash.com)
Lyofilizace ovoce je proces sušení mrazem. (Zdroj: unsplash.com)

Následně přichází 1. sušení, které probíhá ve vakuu a může trvat i několik dní. Při tomto procesu se z ovoce odstraní až 95 % vody.

100 Kč sleva na první objednávku

Na řadu následně přichází 2. sušení, při kterém se postupně zvyšuje teplota a snižuje vakuum. Zbylé molekuly vody se odstraní, a po tomto procesu zbude v ovoci pouze 1-4 % vody. Díky tomuto unikátnímu procesu lyofilizace zůstane ovoci jeho původní chuť, aroma, tvar i struktura.

TIP: Ochutnejte sušené třešně v jogurtu s višní.

100 % přírodní produkt bez přidaného cukru

Sušené ovoce mrazem si zachovává i nutriční hodnoty včetně vlákniny, vitamínů a minerálů. Jedná se o 100 % přírodní produkt bez přidaného cukru, takže si ho mohou dopřát i lidé, kteří se snaží zdravě stravovat nebo drží redukční dietu.

Do letních drinků se skvěle hodí lyofilizované ovoce zmrazené v ledových kostkách.
Do letních drinků se skvěle hodí lyofilizované ovoce zmrazené v ledových kostkách.

Jediná nevýhoda lyofilizovaného ovoce je v podstatě jeho výborná chuť a nutriční hodnota. Je potřeba si uvědomit, že pokud sníme jedno jablko, jsme hned plní a obvykle nám to stačí. Pokud jíme ovoce sušené mrazem, může se stát, že ho sníme mnohem víc, ale kaloricky do sebe dostaneme stejné množství cukru jako u ovoce čerstvého. Tyto informace jsou důležité především pro cukrovkáře.

Výhody ovoce sušeného mrazem

  • Zachovává si nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny, minerály
  • Nízká hmotnost
  • Stejná chuť, tvar, aroma i barva jako u čerstvého ovoce
  • Dlouho vydrží
  • 100 % přírodní bez přidaného cukru
  • Velké využití v kuchyni i kosmetice
Skladem 89 Kč
Mlsejte křupavé kousky broskví! Jsou čistě přírodní a neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty. Mrazem sušené broskve jsou navíc dostupné po celý rok! Jsou sušené tzv. lyofilizací, tedy pomocí hlubokého mrazu. Tato výjimečná metoda sušení umožňuje surovině zachovat si téměř všechny původní vlastnosti, jako v čerstvém stavu. Lyofilizované broskve jsou navíc pěkně křupavé a chuťově vynikající! Hodí se na celodenní mlsání naprosto bez výčitek! Musíte je prostě ochutnat!
Skladem 99 Kč
100% přírodní svačinka bez přidaného cukru a konzervantů. Maliny mírně křupou a chutnají jako maliny ze zahrádky. Díky procesu sušení mrazem se jejich aroma i chuť koncentrují, což je činí ideálními pro dochucení a ozdobení pokrmů. Lze je snadno přidat do jogurtu, kaší, dezertů, smoothies, nebo je využít jako ozdobu na dorty a jiné pečivo.
Skladem 99 Kč
Lahodný mix mrazem sušeného ovoce! Najdete zde křupavé kousky banánu, jahod a borůvek. Celý mix je navíc čistě přírodní! Neobsahuje žádný přidaný cukr ani konzervanty. Veškeré ovoce je sušeno tzv. lyofilizací, tedy pomocí hlubokého mrazu. Tato unikátní metoda sušení ponechává v sušeném ovoci téměř všechny původní vlastnosti, tak jako v čerstvém stavu. Mrazem sušený mix ovoce je navíc pěkně křupavý a chuťově vynikající!

Lyofilizované ovoce do nápojů i pečení

Říkáte si, kde lyofilizované ovoce použít? Nebojte, nemusíte ho chroupat jen tak, i když až ho ochutnáte, uvidíte, že i samotné je ideální jako svačinka nejen na výlety. Lyofilizované ovoce se hodí na ozdobení snídaňových kaší nebo sladkých moučníků a dezertů.

Nejen, že můžete použít celé kusy, ale víte, jak vypadají úžasně rozdrobené lyofilizované maliny na čokoládovém dezertu či kaši? Doma si můžete vyrobit i svou vlastní čokoládu s oblíbeným ovocem sušeným mrazem. A pokud nemáte rádi čokoládu? Nevadí, je to zároveň i ideální dárek, který může potěšit třeba kamarádku nebo maminku.

TIP: Božská chuť ovoce se ukrývá také v našich ovocných sirupech. Ochutnejte sirup z plodů černého bezu nebo z květů, ostružinový nebo rybízový sirup, který chutná jako ovoce ze zahrádky.

Čokoláda s lyofilizovaným ovocem je lahůdka. Můžete si takto posypat sušeným ovocem vlastní domácí čokoládu nebo dezerty.
Čokoláda s lyofilizovaným ovocem je lahůdka. Můžete si posypat sušeným ovocem vlastní domácí čokoládu nebo dezerty.

Další možností, jak zakomponovat lyofilizované ovoce do vašeho jídelníčku je například sušený čaj, který si můžete vyrobit doma. Víte přesně, co si do něj dáte – jen to, co máte rádi a bez chemie a přidaného cukru. A v neposlední řadě si přidejte třeba lyofilizované jahody do oblíbeného smoothie nebo maliny do zmrzliny

Víte, co je na tom všem nejlepší? Ovoce můžete částečně rehydratovat. Znamená to, že když ho namočíte do vody, tak změkne a bude se chovat téměř jako čerstvé v původní podobě. 

Mohlo by vám chutnat: Dort k 1. narozeninám bez cukru s ovocem

Jak ovoce sušené mrazem skladovat?

Sušené ovoce mrazem (lyofilizát) je hodně suché, a proto ho skladujte v pokojové teplotě v uzavíratelné nádobě, do které se nedostane vzduch. Pokud byste to neudělali, ovoce natáhne vlhkost, nebude křupavé, změkne a může se kazit. Když dodržíte správný postup skladování, může ovoce vydržet i několik let.

Výroba kvalitního sušeného ovoce s dlouhou trvanlivostí vyžaduje správnou přípravu, ale hlavně příznivé podmínky skladování.
Výroba kvalitního sušeného ovoce s dlouhou trvanlivostí vyžaduje správnou přípravu, ale hlavně příznivé podmínky skladování.

Tip: Čtěte na blogu – sušený ananas a vše, co o něm potřebujete vědět.

TIP: Domácí maska s lyofilizovanými jahodami

Málokdo ví, že jahody jsou skvělé pro svůj obsah alfa-hydroxy kyseliny, která se využívá při redukci malých vrásek v obličeji a drobných pigmentových skvrn. Jahody napomáhají také při léčbě kůže popálené sluníčkem a zklidňují problematickou pleť se sklony k akné. Lyofilizované jahody si můžete vyrobit domácí masku!

Maska ze sušených jahod
Maska ze sušených jahod (Zdroj: pexels.com)

Potřebujete: 

  • Menší hrst jahod sušených mrazem, které si rozemeleme na prášek
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce oleje (olivový, jojobový, avokádový, kokosový atd.)
  • Pár kapek citrónové šťávy

Postup:

  1. Všechny ingredience důkladně promícháme.
  2. Naneseme na pleť a necháme 15 minut působit.
  3. Pokud máte mastnou pleť, vynechte olej. Naopak u suché pleti buďte opatrní s citrónovou šťávou.

Věříme, že si lyofilizované ovoce oblíbíte i vy. Jak ho jednou zkusíte, ucítíte, že to bude láska na první kousnutí. Skvěle chutná lyofilizovaný černý rybízlyofilizovaný ananas a opravdovou lahůdkou je lyofilizované mango. A jaké nejoblíbenější ovoce je to vaše?

Doporučujeme: Lyofilizované maliny v hořké čokoládě 1 kg

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

  1. 5 stars
    Miluju lyofilizované ovoce a myslím, že je to vhodná alternativa za čerstvé ovoce, když chcete držet dietu. Ono totiž i ovoce může být při takovém hubnutí tak trochu nepříznivé..Je skvělé, že lyofilizované ovoce si zachová svou chuť a také spoustu vitamínů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1