Recept: Lišková omáčka k bramborám i k masu (bezlaktózová)

Naposledy aktualizováno 15. 8. 2024 autorem lucie

Byli jste na houbách a nevíte, co udělat z lišek? Samozřejmě tyto houby jsou vynikající i jen tak na másle, ale pokud chcete něco opravdu luxusního, zkuste tuto dokonalou liškovou omáčku k masu i k bramborám. Tahle lišková omáčka patří mezi naše top recepty, navíc je bezlaktózová, bezlepková a vhodná i pro vegany.

Kde a kdy rostou lišky?

Liška obecná, známá také jako liška zlatá, je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce sbíraných hub v Česku. Roste od června do listopadu, nejčastěji v symbióze s břízami.

Lišky preferují kyselé půdy a lze je nalézt od nížin až po horské oblasti, především v jehličnatých lesích, ale také v parcích a zahradách.

Díky své schopnosti růst mimo husté lesy, často vyraší i v trávě nebo v listnatých hájích. Výskyt lišek závisí na dostatku vlhkosti a mírných teplotách, takže se objevují od června do listopadu dle aktuálního počasí.

Recept: Lišková omáčka k bramborám i k masu (bezlaktózová)
Lišková omáčka je skvělá i ke steaku

Jak pěstovat lišky doma?

Pěstování lišek doma je složitější proces, protože závisí na mykorhize, symbiotickém vztahu mezi houbou a kořeny stromů.

Pro úspěšné pěstování je ideální zvolit stinné místo s přítomností lesních dřevin (smrk, borovice nebo dub). Mycelium lišky se smíchá s rašelinou, dřevěným uhlím a dalšími komponenty, aby se vytvořil vhodný substrát.

100 Kč sleva na první objednávku

Ten se následně rozprostře kolem kořenů stromů a zakryje mulčovací kůrou nebo listím. Pěstování lišek vyžaduje trpělivost, protože první plodnice se mohou objevit až po 2-3 letech. Úspěch závisí na správném prostředí a podmínkách pro vytvoření mykorhizního spojení mezi houbou a stromem.

Proč jsou lišky zdravé?

Lišky jsou nejen strašně dobré houby, ale jsou také zdravé. Tato houba obsahuje řadu bioaktivních látek, které mají prospěšné účinky na lidský organismus. Je bohatá na fenolické látky, flavonoidy a antioxidanty, jako jsou a-tokoferol (vitamin E), ß-karoten a lykopen. Tyto látky pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem, což může přispět k prevenci různých onemocnění, včetně rakoviny.

Liška obecná také obsahuje významné množství vitaminu D2 (ergokalciferolu), který je klíčový pro vstřebávání vápníku a fosforu ve střevech, což podporuje zdraví kostí a prevenci osteoporózy. Tento vitamin je také důležitý pro imunitní systém a může hrát roli v prevenci depresí a poruch nálady, díky svému obsahu serotoninu – neurotransmiteru, který ovlivňuje naši náladu a spánek.

Lišková omáčka je skvělá i ke steaku
Lišková omáčka je z kešu ořechů a díky tomu je bezlaktózová a zdravější než ze smetany

Proč je omáčka z kešu ořechů?

Kešu ořechy jsou krémové, zdravé a plné proteinu a zdravých tuků. Navíc je taková omáčka vhodná i pro vegany a lidi, kteří mají intoleranci laktózy.

Před použitím je dobré kešu namočit do horké vody alespoň na 5 minut. Díky tomu změknou a opravdu půjdou rozmixovat do konzistence smetany.

Jak připravit lišky

Při přípravě lišek je důležité je důkladně očistit a nakrájet na menší kousky. Lišky by se měly restovat na mírném plameni, aby se zachovala jejich textura a chuť. Po orestování pustí lišky trochu vody, kterou nemusíte nechávat vypařit a můžete do ní rovnou nalít kešu omáčku.

Skladem 149 Kč
Největší jádra kešu oříšků na trhu! Myslíte, že na velikosti záleží? Pokud ano, kešu jádra OBŘÍ WW180 natural jsou pro Vás jasná volba. Jsou to největší kešu oříšky, které se dají u domácích pěstitelů sehnat. Při každé sklizni se jedná o velmi omezené množství, proto jsou cenově dražší. Jsou ovšem krásně sněhobílé, mají vynikající vláčnou chuť a křupou. 🙂 Tato velikost se nejvíce hodí například na zdobení domácích RAW dortů a ostatních dezertů. My je ale chroupeme samotné, protože jsou prostě výtečné!
Skladem 189 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy, které jsou ještě větší a lahodnější. W320 je označení vysoké kvality a nadstandardní velikosti. Prémiové kešu ořechy jsou krémové, skvělé na mlsání a ideální na zdobení dortů, vyniknou v salátech i smoothie miskách.
Skladem 219 Kč
Malé kousky kešu oříšků, které se hodí na výrobu ořechového mléka, másla a na další zpracování. Kešu zlomky jsou nejlevnější variantou kešu oříšků, které nabízíme. Jsou vhodné na vaření a pečení. Na samotné chroupání kešu oříšků Vám ovšem doporučíme spíše Kešu jádra natural WW320 PREMIUM.

K čemu podávat liškovou omáčku?

Lišková omáčka je velmi univerzální a skvěle se hodí k různým typům příloh i hlavních jídel. Skvělé jsou například americké brambory pečené ve slupce s trochou rozmarýnu.

Klasika jsou vařené brambory nebo i hranolky, vynikající jsou ale i krokety! Lišková omáčka je výborná i k pečeným klasickým bramborám v troubě nebo v horkovzdušné fritéze.

Co se týče hlavních jídel, lišková omáčka se skvěle hodí ke steakům z hovězího masa. Pokud nemáte rádi steaky, zkuste vepřovou panenku nebo grilovaná kuřecí prsa.

Nejíte maso? Nevadí, udělejte si k tomu na pánvi nebo v horkovzdušné fritéze například marinované tofu nebo tempeh.

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá příprava liškové omáčky?

 Příprava trvá přibližně 25-30 minut.

Proč namáčet kešu ořechy před přípravou? 

Díky tomu je jednoduše rozmixujete do hladké omáčky.

Můžu použít jiné houby než lišky?

Ano, ale lišky mají specifickou chuť, která se v tomto receptu skvěle doplňuje s kešu omáčkou.

Jakou alternativu použít místo lahůdkového droždí?

Lahůdkové droždí můžete nahradit nastrouhaným parmazánem, pokud nejste vegani.

Jak dlouho vydrží omáčka v lednici? 

Omáčka vydrží v lednici 2-3 dny, ideálně uchovávaná ve vzduchotěsné nádobě.

Můžu liškovou omáčku zmrazit?

Ano, vydrží vám v mrazáku cca 3 měsíce.

Lze použít jiné ořechy než kešu?

Ano, lze použít i mandle, ale musíte mít výkonný mixér.

Recept: Lišková omáčka k bramborám i k masu (bezlaktózová)

Lišková omáčka k bramborám i k masu (bezlaktózová)

Jednoduchá a rychlá lišková omáčka k bramborám i k masu, která je bezlaktózová, veganská i bezlepková.
Chod Oběd
Kuchyně Česká

Ingredience
  

  • 1 hrneček kešu ořechů namočené v horké vodě 5 minut
  • 200 ml horké vody
  • 200 g lišek nakrájených
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 2 ČL sušeného česneku
  • 1 ČL muškátového oříšku
  • 1 ČL sušené cibule
  • Sůl cca půl lžičky
  • Pepř dle chuti
  • Šťáva z půlky limetky
  • Olej na restování

Postup
 

  • Namočené kešu ořechy rozmixujte s horkou vodou, lahůdkovým droždím, sušeným česnekem, muškátovým oříškem, sušenou cibulí, solí a pepřem do hladké omáčky.
  • Na pánvi rozehřejte olej a orestujte nakrájené lišky. Nechte je chvíli restovat, dokud nepustí vodu. Osolte.
  • K orestovaným liškám přidejte kešu omáčku a na nízkém plameni společně duste pod pokličkou alespoň 10-15 minut.
  • Omáčku dosolte a dochuťte šťávou z limetky.
Klíčové slovo lišková omáčka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1