Recept: Nadýchané kynuté buchty s tvarohem bez vajec

Naposledy aktualizováno 24. 3. 2025 autorem lucie

Máte chuť na něco nostalgického, ale zároveň trochu jiného? Něco, co voní jako vzpomínky na dětství, ale jde s dobou? Připravte se na malou revoluci ve světě kynutého těsta! Pojďme si společně připravit jednoduché kynuté buchty s tvarohem, které jsou bez vajec.

Čím jsou nahrazené vejce

Nemáte doma vejce nebo máte dítě, které je na ně alergické? Tady přichází na scénu můj malý kulinářský trik – lněné semínko. Je to takový superhrdina v zástěře – nejen že perfektně nahradí vejce, ale přidá buchtám lehce oříškový nádech a spoustu živin.

Víte, co je na lněném semínku fascinující? Když ho namelete a smícháte s vodou, začne se dít něco magického. Vznikne želatinová konzistence, která funguje v těstě podobně jako vejce.

kynuté buchty s tvarohem
kynuté buchty s tvarohem

Muškátový oříšek – tajná ingredience našich babiček

Pamatujete si tu vůni, která se linula z babiččiny kuchyně, když pekla buchty? Ten charakteristický podtón, který jste nikdy nedokázali identifikovat? Ano, je to muškátový oříšek! Je to jako když do orchestru přidáte triangl – sám o sobě nenápadný, ale bez něj by skladbě něco chybělo. V našich buchtách stačí špetka, ale udělá divy.

Skladem 75 Kč
Zlatá lněná semínka jsou drobná, ale velmi chutná semínka, která se často používají jako přísada do různých pokrmů. Mají jemnou, oříškovou chuť a mohou se konzumovat jak celá, tak mletá. Lněná semínka jsou oblíbená v pečení, kde se přidávají do chlebů, muffinů nebo sušenek.
Skladem 32 Kč
Zlatá lněná semínka jsou skvělým pomocníčkem pro každého z nás. Využití, jak konzumovat lněné semínko, je nespočet. Zkuste je přidat od snídaňových směsí, obohatit jimi Vaši oblíbenou granolu, domácí pečivo nebo jimi posypat jakýkoliv zeleninový salát.
Skladem 65 Kč
Chcete dělat makové buchty? Mák je nedílnou ingrediencí nejen u nich, ale také například do koláčů, muffinů a mnoha dalších dobrot. Přidává jim prostě ten správný šmrnc!

Tvarohová náplň – umění v jednoduchosti

Když jsem byla malá, vždycky jsem chtěla tvarohové buchty, nenáviděla jsem, když jsem se omylem zakousla do makových (které dnes taky miluji, ale nejlépe v kombinaci s povidly). Dnes vím, že nejlepší tvarohová náplň je ta nejjednodušší – kvalitní tvaroh, trocha cukru, vanilka a špetka citronové kůry. Nic víc, nic míň.

kynuté buchty s tvarohem
Pokud máte moc tekutý tvaroh, dejte do něj chia semínka

Správné kynutí je základ

Kynuté těsto je jako teenager – potřebuje svůj čas a prostor. Nesnáší, když ho někdo popohání, a když mu dáte příliš mnoho pozornosti, může se „urazit“. Proto si na buchty vyhraďte volné dopoledne. Můžete u toho poslouchat podcast, číst knihu nebo prostě jen pozorovat, jak těsto pomalu kyne. Je to taková kulinářská meditace.

100 Kč sleva na první objednávku

Mýty a fakta o kynutém těstě bez vajec

„Bez vajec to nebude držet!“ – Omyl! S správným poměrem ingrediencí drží těsto perfektně. „Budou tuhé!“ – Vůbec ne, právě naopak. Lněné semínko dodává úžasnou vláčnost. „To nemůže být ono!“ – Ochutnejte a přesvědčte se. Většina lidí rozdíl nepozná.¨

Není tvaroh jako tvaroh

Pozor, na náplň používejte tvaroh ve staniolu, pokud použijete jiný, je možné, že náplň bude příliš tekutá. Když jiný nemáte, tak to lze zachránit – přidejte do buchet třeba chia semínka. Tak jsem to udělala několikrát i já.

Tipy na dokonalé buchty

  • Lněné semínko vždy čerstvě namelte – má tak nejlepší pojivové vlastnosti.
  • Buchty v pekáčku skládejte tak, aby se lehce dotýkaly – při kynutí se spojí.
  • Používejte tvaroh ve staniolu, jen tak budete mít jistotu, že se vám bude s náplní pracovat dobře.

Skladování

Buchty vydrží při pokojové teplotě 2-3 dny, v lednici až 5 dní.

Často kladené otázky

Proč moje buchty nevykynuly?

Nejčastější příčinou je příliš horké nebo studené mléko v kvásku. Mělo by být vlažné jako dětská koupel.

Můžu použít jiný typ mouky?

Ano, ale polohrubá nebo celozrnná mouka může ovlivnit nadýchanost buchet.

Jak poznám, že jsou buchty správně upečené?

Buchty by měly být po upečení zlatavé.

kynuté buchty s tvarohem

Recept: Nadýchané kynuté buchty s tvarohem bez vajec

Nadýchané kynuté buchty s tvarohem, které voní jako babiččina kuchyň a neobsahují žádné vejce. Představuji vám recept na dokonale nadýchané kynuté buchty s tvarohovou náplní.
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 0

Ingredients
  

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 g čerstvého droždí nebo 3-4 g sušeného
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 lněná vejce 2 lžíce mletého lněného semínka + 6 lžic vody
  • 5 g soli
  • 2 g muškátového oříšku
  • Kůra z poloviny citronu nejlépe bio
  • 80 g másla na dokončení

Náplň

  • 250 g tvarohu ve staniolu
  • 40 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • Citronová kůra volitelné

Instructions
 

  • V míse vytvoříme z mouky důlek, přidáme rozdrobené droždí, vanilkový cukr a vlažné mléko. Promícháme a necháme 35-40 minut odpočívat pod utěrkou.
  • Do vykynutého kvásku přidáme všechny zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto. Necháme hodinu kynout.
  • Smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.
  • Těsto rozdělíme na 20 dílů, každý rozplácneme, naplníme tvarohem a uzavřeme.
  • Buchty namáčíme v rozpuštěném másle a skládáme do pekáčku. Necháme 1,5 hodiny kynout.
  • Pečeme při 180°C 25-30 minut dozlatova.
Keyword buchty s tvarohem, kynuté buchty
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin