Naposledy aktualizováno 22. 1. 2025 autorem lucie
Existuje něco voňavějšího než čerstvě upečené domácí buchty? Tenhle recept na nadýchané kynuté buchty s povidly a mákem vás přenese do dětství, kdy naše babičky pekly v létě ty nejlepší buchty s mákem, tvarohem nebo povidly.
Jako malá jsem vždycky milovala, když babička pekla kynuté buchty – jejich vůně se linula celým domem a my jsme nemohli dočkat, až je vytáhne z trouby. Dnes se s vámi podělím o recept na dokonalé kynuté buchty s mákem a povidly, které jsou poctivé a chutnají přesně tak, jak si je pamatujete z dětství.
Proč jsou tyto buchty výjimečné
Tradiční české kynuté buchty patří k nejoblíbenějším moučníkům, a to hned z několika důvodů. Jejich tajemství spočívá v dokonale nadýchaném těstě a bohaté náplni z máku a povidel. Pro extra vláčnost je namáčíme v másle, což jim dodává nejen úžasnou chuť, ale také zajistí, že zůstanou dlouho měkké.
Co budete potřebovat
Na dokonalé kynuté buchty potřebujete především kvalitní základní suroviny. Nejdůležitější je:
- Mouka: Použijte kvalitní hladkou mouku (400 g), která je základem pro vláčné těsto.
- Droždí: 10 g čerstvého droždí, můžete použít i sušené, ale čerstvé droždí je určitě lepší.
- Mléko: 250 g vlažného mléka, teplota je důležitá pro aktivaci droždí. Nemusíte se ale bát použít i veganskou alternativu mléka.
- Tuky: 50 g oleje do těsta a 80 g másla na dokončení
- Koření: Do buchet patří vanilkový cukr, muškátový oříšek a citrónová kůra.
- Kvalitní mletý mák: Ujistěte se, že ho nemáte doma příliš dlouho, protože dobrá náplň dělá vynikající buchty.
- Povidla: Nejlepší jsou na tento recept švestková, pokud je budete kupovat, mrkněte se vždy na složení, občas jsou tam zbytečně konzervanty nebo cukr, ten do kvalitních povidel nepatří. Složení by mělo být 100% švestky.
- Rum: Ano, tuzemák není rum, ale pokud jste zvyklí péct s tuzemákem, tak ho tam dejte.
Jak na přípravu dokonalých buchet krok za krokem
Ačkoliv příprava kynutých buchet zabere trochu času, věřte mi, že ten proces si užijete. Navíc, zatímco těsto kyne, můžete si v klidu uvařit kávu nebo si přečíst knihu. Pojďme na to! Do mísy si navažte mouku – já používám klasickou hladkou. Pak přidejte čerstvé droždí (nebo sušené, pokud nemáte čerstvé), vanilkový cukr a vlažné mléko.
Teplota mléka je důležitá – mělo by být příjemně teplé jako dětská koupel, ne horké! Všechno lehce promíchejte – představte si, že jen probouzíte droždí k životu. Přikryjte čistou utěrkou a nechte 35-40 minut odpočívat. V téhle fázi se začne dít to kouzlo – droždí začne pracovat a těsto pomalu ožívá.
Po první fázi kynutí přidáte všechny ostatní ingredience – vejce, olej, zbytek cukru, sůl a nezapomeňte na tu špetku muškátového oříšku a citrónovou kůru – abyste dosáhli té krásné vůně a chuti, kterou si pamatujete z dětství.
Těsto by mělo být tak akorát – když na něj sáhnete, mělo by být hebké jako dětská pokožka, ale nemělo by se lepit na prsty. Zase ho přikryjte a nechte hodinu odpočívat, během té doby by mělo krásně nabýt a zdvojnásobit svůj objem.
Teď přichází ta kreativní část! Nejdřív si připravte náplň – smíchejte mletý mák s povidly, mlékem a rumem (ten dodá buchtám to správné aroma). Vykynuté těsto rozdělte na 20 stejných dílů – nemusíte být perfekcionista, buchty s charakterem mají své kouzlo. Do každého kousku zabalte lžíci náplně – představte si, že balíte malý dáreček. Každou buchtu pak vykoupejte v rozpuštěném másle, aby byly po upečení krásně lesklé a zlatavé.
Buchty naskládejte do pekáčku tak, aby se lehce dotýkaly – během pečení se pak krásně spojí a budou nádherně nadýchané. Teď přichází poslední fáze kynutí – ta nejdůležitější. Nechte je ještě asi hodinu a půl odpočívat, než půjdou do trouby. Poznáte, že jsou připravené, když znovu pěkně nabudou a budou vypadat jako malé nadýchané polštářky.
Proč je důležité nechat buchty 3x kynout
Trojí kynutí buchet není zbytečný rozmar našich babiček – každá fáze kynutí má svůj důležitý význam pro výslednou strukturu a chuť. První kynutí, kdy necháváme pracovat droždí s moukou a vlažným mlékem, aktivuje kvasný proces a vytváří základní strukturu těsta.
Během druhého kynutí, po přidání všech ingrediencí, se vyvíjí lepek a těsto získává elasticitu – právě proto budou buchty krásně nadýchané a ne tuhé. Třetí kynutí už vytvarovaných buchet je důležité pro jejich finální objem a měkkost. Když některou fázi kynutí uspěcháte nebo vynecháte, buchty budou tuhé, malé a nebude v nich ta správná nadýchaná struktura, kterou všichni milujeme.
Tajemství dokonalé makovo-povidlové náplně
Pro skvělou náplň je důležité vybrat ty správné ingredience a dobře je zpracovat. Mák by měl být čerstvě namletý – jen tak uvolní své charakteristické aroma. Povidla vybírejte hustá a kvalitní, ideálně švestková, která mají výraznou chuť. Nezapomeňte, že pokud budete povidla kupovat, tak by neměla obsahovat nic jiného než švestky. Do povidel nepatří ani cukr. Mléko v náplni slouží k tomu, aby nebyla příliš tuhá a dobře se roztírala. Rum dodává náplni nejen chuť, ale také působí jako přírodní konzervant.
Často kladené otázky
Jak poznám, že jsou buchty hotové?
Zapíchněte do buchty špejli – když je čistá, buchty jsou upečené.
Můžu použít sušené droždí?
Ano, ale použijte jen třetinu množství oproti čerstvému.
Jak buchty správně skladovat?
V uzavřené nádobě vydrží 2-3 dny krásně měkké. Vydrží ale až 5 dnů.
Nadýchané domácí kynuté buchty s mákem a povidly
Ingredience
Těsto
- 400 g hladké mouky použijte kvalitní
- 250 ml vlažného mléka teplota jako dětská koupel
- 50 ml oleje slunečnicový nebo řepkový
- 50 g krupicového cukru
- 10 g čerstvého droždí nebo 3-4 g sušeného
- 10 g vanilkového cukru
- 1 vejce velikosti M pokojové teploty
- 5 g soli
- 2 g muškátového oříšku to je to tajemství vůně!
- kůra z poloviny citrónu nejlépe bio
- 80 g másla na dokončení rozpuštěného
Náplň
- 200 g čerstvě mletého máku
- 200 g hustých švestkových povidel
- 100 ml vlažného mléka
- 2 lžíce rumu dodá úžasné aroma
Postup
- Nejdřív si připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme vanilkový cukr a zalijeme vlažným mlékem. Lehce promícháme jen po povrchu. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 35-40 minut v teple odpočívat.
- Do vykynutého kvásku přidáme všechny zbylé suroviny na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Znovu přikryjeme a necháme kynout, dokud těsto krásně nenaroste – asi hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme mletý mák s povidly, přilijeme vlažné mléko a rum.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 20 stejných dílů. Každý kousek rozplácneme do placičky, doprostřed dáme lžíci náplně a pečlivě uzavřeme.
- Na dno pekáčku (20×30 cm) nalijeme část rozpuštěného másla. Každou buchtu v něm zlehka vykoupeme a skládáme vedle sebe tak, aby se buchty lehce dotýkaly.
- Přikryjeme utěrkou a necháme naposledy kynout, dokud buchty krásně nenabudou – asi 1,5 hodiny.
- Troubu předehřejeme na 180°C. Vykynuté buchty pečeme 25-30 minut dozlatova. Před vyndáním proveďte test špejlí.
- Ještě horké buchty potřeme zbylým máslem, do kterého můžeme přidat lžíci rumu.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?