Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Ať už hledáte jednoduchou svačinku, lehkou večeři či oběd, nízkosacharidové květákové placky z mandlové mouky jsou vynikající volbou. Jsou rychlé, zdravé a zasytí. Květákové placičky jsou vhodné i pro nízkosacharidovou dietu a diabetiky. Můžete si je dát s jogurtovým dipem, zakysanou smetanou nebo jen tak. Vynikající jsou i s kaší a okurkovým salátem, pokud vám to vaše stravovací návyky dovolí.
Nízkosacharidové stravování – účinky
O příznivých účincích low-carb (nízkosacharidové) diety se mluví už od 60. let. Může být prospěšná pro lidi s diabetem a těhotenskou cukrovkou, oblíbili si ji ale i lidé po celém světě pro její pozitivní účinky na zdraví. Jedná se o způsob stravování, který je založen na potravinách s nízkým obsahem sacharidů, tedy cukrů. Nízkosacharidová strava je vhodná i na hubnutí.
? TIP: Chcete se dozvědět více o nízkosacharidové stravě? Přečtěte si náš článek o low carb dietě.
Co to je nízkosacharidová strava?
Low-carb strava je založena na čerstvé zelenině, masu, rybách, vajíčkách, mléčných výrobcích, ořeších, semínkách a v menším množství i na ovoci. Lidé na nízkosacharidové dietě omezují či zcela vyřazují konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů (mouky, přílohy, některé druhy ovoce, rafinovaný cukr).
Nízkosacharidovou stravu lze také sestavit i jako vegetariánskou, veganskou, bezlepkovou, košer či halal, a přizpůsobit ji tak kulturním a společenským zvyklostem a osobním preferencím. Lidé na nízkosacharidové stravě nahrazují tradiční pečivo a přílohy, jako jsou brambory, rýže, těstoviny a knedlíky čerstvou zeleninou či nízksacharidovou přílohou z low-carb alternativ mouky, nejčastěji mandlovou moučkou.
Tip: Podívejte se na další low-carb recepty na blogu OchutnejOřech.
Květák jako nízkokalorická zelenina
Jak už napovídá nadpis, opravdu se květák řadí mezi zeleninu, která obsahuje malý počet kalorií. Díky obsahu vlákniny dokáže květák zasytit na dlouhou dobu. Obsahuje řadu vitamínů i minerálů, jako například vitamíny C, B5 a K, vápník, hořčík, draslík a kyselinu listovou.
Květák můžete konzumovat i jako syrový a čerstvý například v zeleninových salátech. Vařený květák můžete smažit i zapéct. Hodí se skvěle do polévek, omáček a na smažení květákových karbanátků.
Tip: Jak využít květákové listy? Do květákové polévky můžete rovněž rozmixovat květákové listy.
Jak připravit nadýchané květákové placky?
Květák si nejprve rozdělíme na menší růžičky, a poté ho uvaříme do měkka (cca 15 minut dle velikostí růžiček). Květák slijeme a necháme okapat na utěrce. Přebytečná voda by nám dělala neplechu při tvoření placiček. Květákové růžičky poté přendáme do mísy a rozmačkáme vidličkou.
Nakonec přidáme vajíčko, mandlovou moučku, sůl a pepř. Na dochucení používáme rádi kajenský pepř, ale můžete přidat i čerstvé bylinky, které najdete na zahradě. Z těsta si připravíme placičky, a poté je osmažíme do zlatova na olivovém oleji.
Můžu upéct květákové placičky v troubě?
Pokud se chcete vyvarovat smaženému jídlu není problém upéct květákové placky v troubě. Květákové placičky z trouby jsou nadýchané a velmi rychlé a jako bonus nemusíte použít olej.
Postup je stejný jako u květákových placek smažené na pánvi, poslední krok tedy vynechejte a dejte vytvarované placky položte na plech s pečícím papírem. Květákové placičky pečte dozlatova na 180 °C.
Tip: Pokud chcete vylepšit vaše květákové placičky, zkuste je připravit s pečenými brambory nebo šťouchanými brambory s pažitkou a jarní cibulkou. Skvěle se k nim chodí také dip z česneku a jogurtu.
Vylepšete svůj gurmánský zážitek s květákovými plackami
S květákovými placičkami si můžete vyhrát. Existují desítky variací. Pokud vám doma zbyde nějaká kořenová zelenina, neváhejte ji do těsta na placičky přistrouhat. Pro zvýraznění chuti můžete přidat i jarní cibulku, sýr, z koření například koriandr nebo česnek. Skvěle chutnají květákové placičky se sýrem nebo s nastrouhanou brokolicí.
Tip: Milujete zeleninové placičky? Zkuste cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě.
Květákové placky bez mouky
Pokud jste celiaci nebo se snažíte ze svého jídelníčku vyřadit mouku, nesmutněte. Květákové placky lze vyrobit i v bezlepkové variantě a to, bez jakékoliv mouky. Nahraďte mouku za quinoou, mletou pohankou nebo bezlepkovými ovesnými vločkami.
FAQ – Nejčastější dotazy
Můžu si doma vyrobit mandlovou mouku?
Co vše můžu přidat do receptu na květákové placičky?
Do květákových placiček můžete přidat podstatě cokoliv od zeleniny až po bylinky. Vyhrajte si s receptem dle vašich chutí.
Chcete se inspirovat? Přidejte jakoukoliv kořenovou zeleninu, česnek, brambory, sýr nebo jarní cibulku. S květákovými placičkami si můžete vyhrát. Existují desítky variací.
Jaký olej mám použít na smažení květákových placek?
Pro teplou kuchyni se hodí kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.
Na kolik stupňů mám péct květákové placičky v troubě?
Květákové placičky pečte v troubě na 180 °C.
Jak dlouho péct květákové placky v troubě?
Placky pečte do zlatova z obou stran, je to cca 10 minut z každé strany, záleží jaké stupně si na troubě nastavíte.
Čím nahradit květák v receptu?
Pokud nejste milovníci květáku můžete přidat nebo nahradit květák za brokolici nebo brambory.
Jak vyrobit bezlepkové květákové placky?
Zkuste nahradit mandlovou mouku za pohanku, quinoou nebo ovesnými vločkami, které neobsahují lepkek.
Tip: Zkuste bezlepkové ovesné vločky, lisují z ovesných zrn zbavených lepku.
Jaké potraviny nemůžu jíst při low-carb dietě?
Obecně platí, že nízkosacharidová dieta se zaměřuje na bílkoviny a některé neškrobové druhy zeleniny. Nízkosacharidová strava obecně omezuje obiloviny, luštěniny, ovoce, pečivo, sladkosti, těstoviny a škrobovou zeleninu.
Je mandlová mouka zdravá?
Vitamíny, minerály a antioxidanty obsažené v mandlové mouce mohou mít významný přínos pro zdraví. Například mangan pomáhá tělu správně upravovat krev, což umožňuje hojení po úrazech. Je také bohatá na hořčík, který vám může pomoci lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Je květák zdravý?
Ano, jedná se o zeleninu s nízkým obsahem kalorií.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany
- Recept na veganský sýr: lahodný domácí sýr z kešu ořechů
- Jednoduchá veganská cizrna na paprice
- Domácí luxusní sušenky pro děti s makadamovými ořechy bez mouky
- Recept na nejlepší těsto na domácí belgické vafle
Nízkosacharidové květákové placičky z mandlové mouky
Ingredience
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 ks květák
- 2 vejce
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 cibule na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Uvařte ve vodě květák do měkka (cca 15 minut), slejte a nechte ho odkapat. Poté ho vidličkou rozmačkejte.
- Přidejte mandlovou mouku, vajíčka, kajenský pepř, sůl, pepř a promíchtejte (případně přidejte další ingredience dle chuti).
- Připravte si placičky.
- Osmažte placičky na olivovém oleji, cca 5 minut z každé strany.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?