Naposledy aktualizováno 7. 10. 2024 autorem Pavlína
Připravit vynikající kuskus není jen tak. Sice se vaří jednoduše, ale často skončí bez chuti. Tak to není tento případ. Díky použití rajčatového protlaku a italských bylinek je toto rychlé kuskus rizoto se zeleninou a tofu naprosto famózní. Kombinuje chutě italských bylinek, čerstvé zeleniny a marinovaného tofu, což z něj činí skvělou volbu pro vegetariány i vegany.
Proč je kuskus zdravý?
Všichni víme, že kuskus je zdravý, ale proč? Kuskus je tradiční severoafrická potravina, která se stále více stává populární po celém světě díky své univerzálnosti a výživovým hodnotám.
Je bohatý na sacharidy, což poskytuje tělu energii, a obsahuje také určité množství bílkovin. Kuskus je nízkotučný a má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Dále je bohatý na selen, minerál, který má antioxidační vlastnosti a podporuje imunitní systém.
Navíc je naprosto univerzální a můžete ho připravit na mnoho různých způsobů jako třeba marocký kuskus, kuskus s kuřecím masem nebo na sladko.
Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml
Jakou zvolit zeleninu na kuskus rizoto se zeleninou a tofu?
Pro tento recept doporučujeme používat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna po ruce. Máte hodně dýní? Sem s nimi. Skvělý je i hrášek, kukuřice ale můžete použít i houby. Brokolice, paprika, cuketa a lilek je taková klasika.
Zkrátka do rizota dejte, co máte rádi a co vám zrovna roste na zahradě nebo sedí ve spíži. Sezónní zelenina je často levnější a obsahuje více živin, protože je sklízena v době své nejlepší kvality.
TIP: Víte, že můžete uvařit rizoto také z quinoy? Vyzkoušejte naše asijské kari rizoto z quinoy, na kterém si určitě pochutnáte.
Jaké použít bylinky?
Pokud chcete jít do italských chutí, tak je to jednoduché. Základem by měla být bazalka, tymián a oregano, dodává pokrmu autentickou italskou chuť.
Jestli jste spíš na asijské chutě, můžete trochu experimentovat. Mezi naše favority patří určitě koriandr, kurkuma, ale skvělá je i uzená paprika. Ti z vás, co chtějí trochu do Indie, můžou zvolit třeba garam masalu.
Proč používat marinované tofu?
Tofu je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. Marinované tofu je navíc chuťově bohatší než klasické bílé tofu. Tofu je také bohaté na železo, vápník a magnézium, což podporuje zdravé kosti a celkové zdraví.
TIP: Vyzkoušejte náš exotický recept na kuskus se sušeným mangem.
Často kladené otázky
Jak dlouho trvá příprava italského kuskus rizota?
Celková doba přípravy je 20-30 minut, záleží, jak rychle krájíte zeleninu.
Jaký vývar je nejlepší použít?
Zeleninový nebo kuřecí vývar, záleží, jestli jste vegetariáni.
Je tento recept veganský?
Pokud použijete olivový olej místo másla a vynecháte parmazán, bude veganský.
Jakou použít zeleninu?
Do rizota můžete dát jakoukoliv zeleninu máte zrovna k dispozici. Skvělá je paprika, brokolice, lilek, cuketa, ale můžete udělat rizoto i s dýní.
Jak dlouho vydrží italské kuskus rizoto v ledničce?
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 5 dní.
Můžu přidat maso?
Ano, samozřejmě můžete přidat do receptu i maso.
Jaký typ tofu použít?
Nejlepší je marinované nebo uzené tofu.
Je kuskus bezlepkový?
Ano, kuskus je přirozeně bezlepková potravina.
Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu
Ingredience
- 1 hrnek kuskusu
- 1,5 hrnku zeleninového vývaru
- 1 plechovka rajčatového pyré
- 2 hrnky sezónní zeleniny brokolice, paprika, cuketa, lilek – nakrájené
- 1 balení marinovaného tofu
- 1 ks cibule
- Olivový olej nebo máslo na restování
- 1 ČL ČL bazalky
- 1/2 ČL ČL tymiánu
- 1/2 ČL ČL oregána
- Pepř a sůl dle chuti
- 70 g parmazánu + extra k podávání
Postup
- Rozmíchejte rajčatové pyré v zeleninovém vývaru a přiveďte k varu.
- Zalijte vývarem s rajčatovým pyré kuskus a nechte odstát, dokud kuskus nevsákne tekutinu.
- Na oleji nebo másle orestujte cibulku do zlatova.
- Přidejte nakrájenou zeleninu, podlijte vodou, osolte a přidejte bazalku, tymián a oregáno. Poduste, dokud není zelenina měkká.
- Přidejte nakrájené tofu a nechte chvíli prohřát.
- Vmíchejte zeleninu s tofu do kuskusu a přidejte nastrouhaný parmazán. Důkladně promíchejte.
- Podávejte s parmazánem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?