Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Naposledy aktualizováno 7. 10. 2024 autorem Pavlína

Připravit vynikající kuskus není jen tak. Sice se vaří jednoduše, ale často skončí bez chuti. Tak to není tento případ. Díky použití rajčatového protlaku a italských bylinek je toto rychlé kuskus rizoto se zeleninou a tofu naprosto famózní. Kombinuje chutě italských bylinek, čerstvé zeleniny a marinovaného tofu, což z něj činí skvělou volbu pro vegetariány i vegany.

Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu
Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Proč je kuskus zdravý?

Všichni víme, že kuskus je zdravý, ale proč? Kuskus je tradiční severoafrická potravina, která se stále více stává populární po celém světě díky své univerzálnosti a výživovým hodnotám.

Je bohatý na sacharidy, což poskytuje tělu energii, a obsahuje také určité množství bílkovin. Kuskus je nízkotučný a má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Dále je bohatý na selen, minerál, který má antioxidační vlastnosti a podporuje imunitní systém.

Navíc je naprosto univerzální a můžete ho připravit na mnoho různých způsobů jako třeba marocký kuskus, kuskus s kuřecím masem nebo na sladko.

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Nedostupné
TOP produkt mezi olivovými oleji! Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 79 Kč
Kuskus patří k oblíbeným a super rychlým jídlům. Vyrábí se z pšeničné krupice a hodí se nejen jako příloha, ale také jako základ rizota, salátů nebo třeba snídaňové kaše. Kuskus je skvělým zdrojem energie a zároveň vás na dlouho zasytí. Stačí ho zalít horkou vodou a za pár minut je hotový.
Skladem 89 Kč
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) neodmyslitelně patří především k italské kuchyni. Má velmi charakteristickou chuť a vůni. Skvěle dochutí těstoviny, pizzu, polévky a saláty. Jedná se o sušenou nať bazalky pravé, která obsahuje drcené listy, stonky i květy.

Jakou zvolit zeleninu na kuskus rizoto se zeleninou a tofu?

Pro tento recept doporučujeme používat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna po ruce. Máte hodně dýní? Sem s nimi. Skvělý je i hrášek, kukuřice ale můžete použít i houby. Brokolice, paprika, cuketa a lilek je taková klasika.

Zkrátka do rizota dejte, co máte rádi a co vám zrovna roste na zahradě nebo sedí ve spíži. Sezónní zelenina je často levnější a obsahuje více živin, protože je sklízena v době své nejlepší kvality.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: Víte, že můžete uvařit rizoto také z quinoy? Vyzkoušejte naše asijské kari rizoto z quinoy, na kterém si určitě pochutnáte.

Jaké použít bylinky?

Pokud chcete jít do italských chutí, tak je to jednoduché. Základem by měla být bazalka, tymián a oregano, dodává pokrmu autentickou italskou chuť.

Jestli jste spíš na asijské chutě, můžete trochu experimentovat. Mezi naše favority patří určitě koriandr, kurkuma, ale skvělá je i uzená paprika. Ti z vás, co chtějí trochu do Indie, můžou zvolit třeba garam masalu.

Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu
Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Proč používat marinované tofu?

Tofu je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje. Marinované tofu je navíc chuťově bohatší než klasické bílé tofu. Tofu je také bohaté na železo, vápník a magnézium, což podporuje zdravé kosti a celkové zdraví.

TIP: Vyzkoušejte náš exotický recept na kuskus se sušeným mangem.

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá příprava italského kuskus rizota?

Celková doba přípravy je 20-30 minut, záleží, jak rychle krájíte zeleninu.

Jaký vývar je nejlepší použít? 

Zeleninový nebo kuřecí vývar, záleží, jestli jste vegetariáni.

Je tento recept veganský?

Pokud použijete olivový olej místo másla a vynecháte parmazán, bude veganský.

Jakou použít zeleninu?

Do rizota můžete dát jakoukoliv zeleninu máte zrovna k dispozici. Skvělá je paprika, brokolice, lilek, cuketa, ale můžete udělat rizoto i s dýní.

Jak dlouho vydrží italské kuskus rizoto v ledničce?

Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 5 dní.

Můžu přidat maso?

Ano, samozřejmě můžete přidat do receptu i maso.

Jaký typ tofu použít?

Nejlepší je marinované nebo uzené tofu.

Je kuskus bezlepkový?

Ano, kuskus je přirozeně bezlepková potravina.

Kuskus se zeleninou a tofu

Italské kuskus rizoto se zeleninou a tofu

Skvělý recept na kuskus rizoto, který máte hotový do 30 minut. Kuskus rizoto je zdravé, chutné a zpracujete do něj sezónní zeleninu.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 19 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Vegetariánská

Ingredience
  

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 plechovka rajčatového pyré
  • 2 hrnky sezónní zeleniny brokolice, paprika, cuketa, lilek – nakrájené
  • 1 balení marinovaného tofu
  • 1 ks cibule
  • Olivový olej nebo máslo na restování
  • 1 ČL ČL bazalky
  • 1/2 ČL ČL tymiánu
  • 1/2 ČL ČL oregána
  • Pepř a sůl dle chuti
  • 70 g parmazánu + extra k podávání

Postup
 

  • Rozmíchejte rajčatové pyré v zeleninovém vývaru a přiveďte k varu.
  • Zalijte vývarem s rajčatovým pyré kuskus a nechte odstát, dokud kuskus nevsákne tekutinu.
  • Na oleji nebo másle orestujte cibulku do zlatova.
  • Přidejte nakrájenou zeleninu, podlijte vodou, osolte a přidejte bazalku, tymián a oregáno. Poduste, dokud není zelenina měkká.
  • Přidejte nakrájené tofu a nechte chvíli prohřát.
  • Vmíchejte zeleninu s tofu do kuskusu a přidejte nastrouhaný parmazán. Důkladně promíchejte.
  • Podávejte s parmazánem.
Klíčové slovo kuskus, kuskus rizoto, kuskus se zeleninou a tofu
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4