Kuskus: vše, co o něm potřebujete vědět

Naposledy aktualizováno 7. 10. 2024 autorem Pavlína

Kuskus je oblíbená potravina, která je běžná v severoafrické kuchyni a také v kuchyni blízkého východu. V našich končinách je běžně dostupná a najdete ji v každém supermarketu. Znáte rozdíl mezi marockým a izraelským kuskusem a umíte ho správně připravit? 

Co je kuskus?

Kupodivu není kuskus ani zrno ani semeno, jak si mnozí mohou myslet. Kuskus je forma těstoviny vyrobené ze suché směsi krupice a vody.

Kuskus je často hlavní částí jídel v kulturách severní Afriky. Stejně jako rýže na sebe může vázat nejrůznější chutě, ať už sladkou nebo slanou, a tím se stává velmi univerzální surovinou.

Když se kuskus dělá ručně, směs krupice se v míse promíchá, přidá se voda a do směsi se tzv. vtírá, tím vzniknou malé kuličky do podoby kuskusu, který už znáte. Podle druhu si můžete dát bílý kuskus nebo celozrnný kuskus, který se vyrábí z neoloupaných semen.

TIP: Vyzkoušejte náš exotický recept na kuskus se sušeným mangem.

Marocký kuskus

Marocký kuskus je tradiční forma těstoviny vyrobené ze směsi krupice a vody. Je často používán jako hlavní součást jídel v severoafrických kulturách a díky své univerzálnosti může být kombinován s různými chutěmi. Tradiční ručně vyráběný kuskus se vaří v páře v hrnci zvaném couscousier. Je to nejmenší forma kuskusu. Pokud vás láká severoafrická kuchyně, vyzkoušejte také náš recept na marocký kuskus se zeleninou.

100 Kč sleva na první objednávku
Kuskus či couscous nebo cous-cous je vlastně tvrdozrnná pšenice, která se zpracovává do malých kuliček.
Kuskus nebo cous-cous je vlastně tvrdozrnná pšenice, která se zpracovává do malých kuliček.

Tip: Cizrna: vše, co o ní potřebujete vědět

Izraelský kuskus

Zmínili jsme i kuskus marocký, ale můžete narazit i na kuskus izraelský. Je vyroben ze stejné semolinové mouky jako marocký, ale kuličky jsou větší a dokonale kulaté. Je to technicky těstovina, takže se izraelský kuskus musí vařit ve vodě po dobu 8-10 min.

Byl vynalezen v Izraeli v 50. letech 20. století, kdy vláda potřebovala nakrmit masy denně přicházejících migrantů.

Můžete se setkat i s názvem perlový kuskus. Podle názvu vám je jistě jasné, že se v tomto případě kuličky kuskusu jsou přirovnávány k malým perlám. A jedná se jen o jiný název pro izraelský kuskus.

? Vyzkoušejte náš kuskus, který vám vydrží i 1 rok ve spíži.

Z čeho se vyrábí kuskus?

Veškerý kuskus je vyroben z krupice, konkrétně ze semoliny. Co to je? Semolina je název, který označuje mouku mletou z tvrdé pšenice. Ta má vyšší obsah bílkovin než klasická bílá pšeničná mouka, takže i pro naše tělo bude určitě vhodnější.

Semolina je zlatožlutá a dodává kuskusu krásnou barvu a ořechovou chuťPři používání kuskusu mějte na paměti, že je vyroben z pšenice, a proto není bezlepkový.

Skladem 79 Kč
Kuskus je nahrubo mletá těstovina, která se vyrábí z tvrdé části pšenice. Pochází z Itálie a je to skvělá příloha například místo rýže. My osobně máme nejraději zeleninový salát s kuskusem! Zkuste smíchat kuskus a rukolu spolu s nakrájenými naturálními meruňkami, sušenými rajčaty a pistáciemi.
Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Olej olivový extra panenský KORONEIKI 250ml

Nedostupné
TOP produkt mezi olivovými oleji! Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě. Olivový olej je za studena lisovaný a vyniká svou specifickou chutí a vůní. Zaručujeme vám nezapomenutelný gurmánský zážitek.
Skladem 359 Kč
Černý pepř používáme v kuchyni téměř všichni. Má typicky výraznou ostrou chuť a používá se především ke zvýraznění chuti téměř všech druhů pokrmů. Můžeme jej použít k dochucení masa, ryb, teplých i studených omáček, polévek nebo salátů. Nejvýraznější chuť pepře docílíme tím, že jej čerstvě rozdrtíme.

Jak se jí kuskus ve světě

Kuskus je ve světě připravován na mnoho způsobů, které odráží místní tradice. V severní Africe je základem rodinných jídel, kde se podává s dušeným masem, zeleninou a spoustou koření. Na Středním východě se kuskus často podává s jehněčím masem a sušeným ovocem, jako jsou rozinky a meruňky, čímž vzniká harmonická sladko-slaná chuť. V Evropě je populární jako osvěžující základ pro lehké saláty, kuskus rizota nebo jako oblíbený kuskus s kuřecím masem v omáčce.

Jak správně vařit kuskus?

Pravý, ručně vyráběný marocký kuskus, se vaří třikrát v páře. My si povíme, jak připravit instantní kuskus, který najdeme v supermarketu. To, jak kuskus uvařit, najdete na každém obale, ale pokud budete připravovat kuskus podle našeho návodu, nemůžete udělat chybu.

  1. Dejte si vařit 1 díl vody.
  2. Do mísy nasypte 2 díly kuskusu.
  3. Zalijte kuskus vroucí vodou a přiklopte mísu pokličkou nebo plastovou fólií a čekejte 5 min.
  4. Odstraňte víko či fólii a na závěr kuskus pročechrejte vidličkou, aby se nelepil k sobě.

Malá vychytávka pro vás: Zkuste připravit kuskus v co nejširší nádobě, třeba i na menším pečícím plechu. Proč? Kuskus, nebude ve spodu slepený a nahoře nedodělaný. Vyzkoušejte obě varianty, jak v hluboké míse, tak na plechu a uvidíte, která vám bude více vyhovovat.

Vaření s kuskusem je radost. Zabere vám to jen chviličku oproti jiným přílohám.
Vaření s kuskusem je radost. Zabere vám to jen chviličku oproti jiným přílohám.

Mohlo by vás zajímat: Bulgur: vše, co o něm potřebujete vědět

Jak podávat kuskus

Protože je kuskus opravdu univerzální surovinou, můžete ho podávat jako přílohu k masu, ale také k omáčkám. My z něj vyrábíme třeba i rizoto nebo ho jíme se zeleninou a sušeným mangem. Navíc skvěle chutná i připravený na sladko. Výběr je na vás.

Zdravotní přínosy kuskusu

Když zařadíte kuskus do jídelníčku, tak si nejen ušetříte čas při vaření, ale doplníte svému tělu také potřebné živiny. Proč je kuskus zdravý?

Vysoký obsah selenu: Selen je stopový minerál, který je nezbytný pro správné fungování těla. Funguje jako antioxidant, který chrání cévy a srdce a snižuje riziko aterosklerózy, infarktů či mrtvice. 

Posiluje imunitní systém: Podporuje regeneraci vitaminů C a E a může mít preventivní účinky proti rakovině. 

Zdroj draslíku: Draslík snižuje krevní tlak a podporuje zdraví srdce. 

Obsahuje bílkoviny: Napomáhá růstu svalové hmoty a urychluje hojení ran. 

Vysoký obsah vlákniny: V kuskusu najdeme spoustu vlákniny, která zlepšuje trávení, podporuje zdraví trávicího traktu a může přispět k prevenci zácpy i rakoviny tlustého střeva.

Nutriční hodnoty kuskusu

Nutriční profil kuskusu závisí na způsobu přípravy, ukážeme si tedy, co obsahuje 1 šálek kuskusu, který je připraven bez přidané soli, koření a tuku, protože to jsou všechno přísady, které výživové hodnoty kuskusu mění.

  • 1 šálek = 176 kalorií
  • 0 g tuku
  • 8 mg sodíku
  • 36 g sacharidů
  • 2 g vlákniny
  • 0 g cukru
  • 6 g bílkovin

Většina sacharidů v kuskusu jsou škrobGlykemický index je poněkud vyšší než u ostatních příloh, a má hodnotu 65.

Kuskus poskytuje důležité vitamíny a minerály jako niacin, kys. pantotenová, mangan, fosfor, thiamin, vitamín B6, foláty, hořčík, železo, zinek, vápník a draslík.

Mohlo by vás zajímat: Cizrna: vše, co o ní potřebujete vědět

Recepty s kuskusem

Protože kuskus rozhodně patří mezi naše oblíbená jídla, máme pro vás několik tipů, jak připravit kuskus, na kterých si jistě taky pochutnáte.

Provensálský kuskus s pečenou zeleninou a tzatziki dipem

Tento recept je ideální na teplou večeři po náročném dni, a skvěle vás zahřeje v tomto sychravém podzimním období. Příprava tohoto pokrmu je snadná, zabere vám zhruba 15 minut a nají se celá rodina.

Provensálský kuskus
Provensálský kuskus, Zdroj: recepty.cuketka.cz

Potřebujeme:

  • 100 g kuskusu v suchém stavu
  • 200 ml vroucí vody
  • 100 g lilku
  • 100 g cukety
  • 100 g červené papriky
  • 2 ks šalotky nebo 1 ks červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce provensálského koření
  • Sůl
  • Pepř
  • Bílý jogurt
  • Okurka
  • Koření tzatziki

Postup:

  1. Troubu si předehřejte na 200 °C a připravte si pekáč.
  2. Kuskus si mezitím připravte podle návodu na obale.
  3. Lilek a cuketu nakrájejte na kolečka nebo půlměsíčky a papriku na proužky. Česnek prolisujte a šalotky či cibule nakrájejte najemno.
  4. Všechnu zeleninu smíchejte s olejem, solí, pepřem a provensálským kořením v pekáčku, který máte připravený.
  5. Pekáč dejte do trouby a pečte zhruba 15-20 minut na 200 °C, ale v průběhu pečení zeleninu občas zkontrolujte, aby se nepřipekla.
  6. Až bude zelenina upečená, smíchejte ji s připraveným kuskusem a je hotovo.
  7. Pokud by pro vás pokrm byl příliš suchý, připravte si k němu tzatziki dip, který je velmi jednoduchý, ale za to výborný.
  8. Do jogurtu nastrouhejte nahrubo okurku, přidejte sůl, pepř a koření tzatziki. A teď už jen dobrou chuť.

Sladký kuskus s vůní podzimu

A jelikož je období plné vůně skořice a svařáku, pojďme si spolu připravit takovou typickou snídani či svačinu pro podzim, protože v ní dominuje nejen kuskus, ale i hrušky či jablka. A ta vůně? Mmm, škoda, že se nedá přenášet.

Sladký kuskus
Sladký kuskus, Zdroj: countrylife.cz

Potřebujeme:

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1-2 lžíce medu dle chuti
  • 70 g vlašských ořechů
  • 1 větší hruška
  • 1 menší lžička mleté skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Citrónová šťáva dle chuti
  • 1 hrnek mléka
  • 4 hřebíčky
  • 2 jablíčka
  • 50 g sušených brusinek
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Postup:

  1. Mléko dejte do menšího a vyššího hrnce a spolu s hřebíčkem přiveďte k varu. Přidejte med a takto připraveným ochuceným mlékem zalijte sypký kuskus.
  2. Na kuskus dejte pokličku a nechte odstát zhruba 5 min.
  3. Jablka a hrušky si nakrájejte na kostičky a zakápněte je citronem, který z nich vytáhne tu chuť, kterou potřebujeme.
  4. Připravte si pánev, kterou rozehřejte a vložte na ni jablka i hrušku, třtinový cukr, koření a nechte vařit asi 5 minut.
  5. I vlašské ořechy si můžete opražit na pánvi, mají lepší ořechovou chuť a více křupnou.
  6. Na závěr si vyndejte větší mísu, dejte do ní kuskus (pozor na hřebíček!), ovoce, brusinky, ořechy a promíchejte.
  7. Pokud chcete vaše jídlo ještě více dochutit, zakápněte ho ještě znovu citronem, zalijte medem či přidejte nějakou bylinku jako je meduňka. Dobrou chuť.

A na závěr, víte, co je největší výhoda kuskusu? Je to nejrychlejší jídlo na světě. Zalijete a za 5 minut je hotovo, ideální pro studenty, maminky na mateřské nebo zkrátka pro ty, kteří nechtějí stát dlouhé hodiny u plotny. 

Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech

TIP: Ochutnejte naše božské ovocné šťávy. Nám moc chutná hrušková, ananasová nebo šťáva z černé moruše či papáji.

FAQ – Nejčastější dotazy

Jak uvařit kuskus správně?

– Uvařte vodu ve vhodném hrnci.
– Přidejte kuskus do vroucí vody.
– Přikryjte hrnec a nechte kuskus odstát po dobu 5-10 minut.
– Počkejte, až se voda vsákne a kuskus zjemní.
– Jemně protřepete kuskus vidličkou, aby se zrnka oddělila.
– Můžete přidat sůl, pepř nebo další přísady dle vašeho chuti a potřeb.

Poznámka: Přesný postup vaření kuskusu se může lišit v závislosti na konkrétním receptu.

Jaké jsou druhy kuskusu?

Druhy kuskusu jsou: jemný kuskus a hrubý kuskus.

Je kuskus zdraví?

Ano, kuskus je zdravý a výživný pokrm bohatý na vlákninu a minerály. Je vhodnou alternativou k rýži, těstovinám nebo bramborám.

Jaké má kuskus alergeny?

Kuskus může obsahovat pšenici, která je alergenem pro lidi s celiakií nebo alergií na pšenici.

Do čeho můžu dát kuskus?

Kuskus se často podává jako příloha k masu, rybě nebo zelenině. Můžete ho například přidat do salátů, polévek nebo ho použít při přípravě různých pokrmů.

Je kuskus bezlepkový?

Ne,  kuskus patří mezi přílohy, které obsahují lepek.

Kolik má kuskus sacharidů?

Přibližně 73 gramů sacharidů na 100 gramů kuskusu.

Jak ochutit kuskus?

Přidejte do kuskusu bylinky, koření nebo zeleninu podle své chuti.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4