Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Krtkův dort je jednoduchý a rychlý dezert, který milují děti i dospělý. Varianta na plech je naprosto perfektní, když potřebujete pohostit více lidí nebo vzít dort i do práce. Pojďme se podívat na náš oblíbený recept na domácí krtkův dort na plech.
Kde se vzal krtkův dort?
Krtkův dort nebo někdy taky dort krtek je typický narozeninový dort z Německa. V němčině ho najdete pod názvem Maulwurfkuchen. Krtkův dort pozná každý, je z čokoládového korpusu, krému, ale co je pro něj nejcharakterističtější, že je zasypaný rozdrcenými kousku čokoládového korpusu, takže vypadá jako krtina.
U nás krkův dort proslavil Dr. Oetker se svým polotovarem na tento krtinový dort. Přišel s ním na trh v roce 2001 a byl to obrovský hit. Tehdy krtkův dort dělala snad každá rodina. Dnes je krkův dort stále populární, ale většina lidí už sahá po domácí variantě z poctivých surovin a extrémně populární se stala právě varianta krtkova dortu na plech.
Z čeho se vyrábí krtkův dort na plech?
Korpus krtkova dortu je z mouky, vajíček, cukru a kakaa (někdy se používá i kakaový pudink), zatímco krém je nejčastěji ze šlehačky a zakysané smetany a pudinku. Existují ale i fitness varianty, kdy se místo smetany používá tvaroh. Pro krtkův dort je také typický nakrájený banán, který se dává na korpus.
Jak se dělá krtkův dort a na co si dát pozor
Předtím, než se pustíte do korpusu, připravte si vanilkový pudink dle návodu a nechte ho zcela vychladnout. Poté si předehřejte troubu na 160 °C, ať neztrácíte čas a vrhněte se na přípravu těsta na dort.
Jak připravit korpus na krtkův dort
- Oddělte si žloutky od bílků a ze žloutků a cukru vyšlehejte pěnu. Potom do ní po částech zašlehejte olej a mléko.
- V oddělené nádobě si smíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva. Poté to celé vmíchejte do žloutků s cukrem, olejem a mlékem.
- Vyšlehejte si z bílků tuhý sníh, a potom ho opatrně vmíchejte do těsta. Těsto nalijte na olejem vymazaný vyšší plech a pečte na 160 °C asi na 30 minut.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml
Jak na krém na krtkův dort ze zakysané smetany a tvarohu
- Spojte tvaroh a zakysanou smetanu s pudinkem a vanilkovým extraktem z pravé vanilky.
- Přidejte javorový sirup dle chuti.
- Najemno si nastrouhejte kvalitní hořkou čokoládou a vmíchejte ji do krému.
Dokončení krkova dortu
- Vydlabejte lžící už vychladlý korpus na krtka (dejte si pozor, abyste nedlabali moc).
- Vydlabané kousky korpusu si odložte stranou do mísy a rozdělejte je na menší části.
- Na korpus položte podél nakrájené banány.
- Potom je potřete krémem a zasypte vydlabanými kousky korpusu. Dort nechte přes noc ztuhnout.
Mohlo by vás také zajímat: Recept na zdravý narozeninový dort pro děti bez cukru
Jak na fitness variantu krtkova dortu
Pokud chcete vytvořit zdravější variantu krtkova dortu, použijte místo zakysané smetany tvaroh a použijte pouze půl hrnečku cukru nebo použijte místo cukru stévii, která nemá téměř žádné kalorie. Krém zas oslaďte čekankovým sirupem, který je také méně kalorický než sirup javorový.
Tip: Chcete žít zdravěji ale stále máte rádi sladké? Používejte čekankový sirup, jedná se o nízkosacharidové sladidlo, které obsahuje pouze 5 % sacharidů, tedy 10-15 x méně, než je běžné u agávového a javorového sirupu. Koupíte na ochutnejorech.cz
Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:
- Preclíky v čokoládě,
- čokoládové pecky,
- ořechové máslo,
- velká balení ořechů – mandle 1 kg, vlašské ořechy loupané 1kg, pistácie 1kg.
Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech
Často kladené otázky
Můžu použít místo vanilkového extraktu vanilkový cukr?
Ano, můžete, ale vynechte javorový sirup v krému.
Můžu použít místo zakysané smetany šlehačku?
Ano, ale je vhodné nahradit pouze jedno balení zakysané smetany šlehačkou.
Lze udělat krém na krtkův dort pouze z tvarohu?
Ano, můžete nahradit zakysanou smetanu zcela tvarohem, ale změní to chuť dortu.
Kolik cukru se dává do krtkova dortu?
Standardně se dává 180 g cukru do korpusu, pokud ale nemáte rádi zas tak sladké dezerty, doporučujeme pouze polovinu.
Jak dlouho vydrží v ledničce krtkův dort?
Doporučujeme spotřebovat do 4 dnů.
Můžu krtkův dort zamrazit?
Krtkův dort se nehodí na zamrazení.
Jak připravit vanilkový pudink do krtkova dortu?
Připravte pudink dle návodu na obale pudinku: Vezměte si 0,5 litru mléka a rozmíchejte v 1/3 prášek, zbytek mléka přiveďte k varu, přidejte do něj rozmíchaný pudink v mléce a míchejte cca 1 minutu, než zhoustne.
Recept domácí krtkův dort na plech
Ingredience
Korpus
- 320 g hladké mouky
- 90-180 g cukru
- 3 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 200 ml oleje
- 200 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
Krém
- 250 g tvarohu
- 650 ml zakysané smetany
- 100 g čokolády na vaření nastrouhaná najemno.
- 2 PL vanilkového extraktu
- 1 vanilkový pudink připravený dle obalu
- 2 PL javorového sirupu nebo 1 vanilkový cukr
Postup
- Uvařte si pudink dle návodu a nechte vychladnout.
- Troubu si předehřejte na 160 °C.
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a přimíchejte olej a mléko..
- Vmíchejte mouku, kakao a kypřící prášek.
- Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a vmíchejte do těsta.
- Těsto vlejte do olejem vymazaného vyššího plechu a pečte 30 minut.
- Nechte vychladnout.
- Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a pudink. Předejte vanilkový extrakt, javorový sirup (nebo vanilkový cukr) a najemno nastrouhanou čokoládu.
- Opatrně vydlabejte vrchní část korpusu a dejte stranou do misky.
- Rozkrájejte banány a položte je na korpus.
- Na korpus s banány rovnoměrně naneste krém.
- Krém posypte nadrobeným korpusem.
- Nechte přes noc v ledničce ztuhnout.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?