Recept na domácí krtkův dort na plech

Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína

Krtkův dort je jednoduchý a rychlý dezert, který milují děti i dospělý. Varianta na plech je naprosto perfektní, když potřebujete pohostit více lidí nebo vzít dort i do práce. Pojďme se podívat na náš oblíbený recept na domácí krtkův dort na plech.

Kde se vzal krtkův dort?

Krtkův dort nebo někdy taky dort krtek je typický narozeninový dort z Německa. V němčině ho najdete pod názvem Maulwurfkuchen. Krtkův dort pozná každý, je z čokoládového korpusu, krému, ale co je pro něj nejcharakterističtější, že je zasypaný rozdrcenými kousku čokoládového korpusu, takže vypadá jako krtina.

U nás krkův dort proslavil Dr. Oetker se svým polotovarem na tento krtinový dort. Přišel s ním na trh v roce 2001 a byl to obrovský hit. Tehdy krtkův dort dělala snad každá rodina. Dnes je krkův dort stále populární, ale většina lidí už sahá po domácí variantě z poctivých surovin a extrémně populární se stala právě varianta krtkova dortu na plech.

Z čeho se vyrábí krtkův dort na plech?

Korpus krtkova dortu je z mouky, vajíček, cukru a kakaa (někdy se používá i kakaový pudink), zatímco krém je nejčastěji ze šlehačky a zakysané smetany a pudinku. Existují ale i fitness varianty, kdy se místo smetany používá tvaroh. Pro krtkův dort je také typický nakrájený banán, který se dává na korpus.

Jak se dělá krtkův dort a na co si dát pozor

Předtím, než se pustíte do korpusu, připravte si vanilkový pudink dle návodu a nechte ho zcela vychladnout. Poté si předehřejte troubu na 160 °C, ať neztrácíte čas a vrhněte se na přípravu těsta na dort.

Jak připravit korpus na krtkův dort

  • Oddělte si žloutky od bílků a ze žloutků a cukru vyšlehejte pěnu. Potom do ní po částech zašlehejte olej a mléko.
  • V oddělené nádobě si smíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva. Poté to celé vmíchejte do žloutků s cukrem, olejem a mlékem.
  • Vyšlehejte si z bílků tuhý sníh, a potom ho opatrně vmíchejte do těsta. Těsto nalijte na olejem vymazaný vyšší plech a pečte na 160 °C asi na 30 minut.
Nedostupné 129 Kč
100% přírodní, kakaový, nepražený prášek je dovezený z Kolumbie s obsahem 22-24 % kakaového másla.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Nedostupné
Tento olivový extra panenský olej pochází z velmi vzácných oliv odrůdy Koroneiki, které rostou na Krétě.

Jak na krém na krtkův dort ze zakysané smetany a tvarohu

  • Spojte tvaroh a zakysanou smetanu s pudinkem a vanilkovým extraktem z pravé vanilky.
  • Přidejte javorový sirup dle chuti.
  • Najemno si nastrouhejte kvalitní hořkou čokoládou a vmíchejte ji do krému.
Skladem 299 Kč
Celé vanilkové lusky o velikosti 15–20 cm mají bohaté využití především při přípravě sladkých jídel jako jsou moučníky, cukroví nebo různé krémy. Oceníme je také při výrobě kvalitní čokolády, zmrzliny, domácího vanilkového cukru, extraktu nebo vanilkové soli.

Dokončení krkova dortu

  • Vydlabejte lžící už vychladlý korpus na krtka (dejte si pozor, abyste nedlabali moc).
  • Vydlabané kousky korpusu si odložte stranou do mísy a rozdělejte je na menší části.
  • Na korpus položte podél nakrájené banány.
  • Potom je potřete krémem a zasypte vydlabanými kousky korpusu. Dort nechte přes noc ztuhnout.

Mohlo by vás také zajímat: Recept na zdravý narozeninový dort pro děti bez cukru

100 Kč sleva na první objednávku

Jak na fitness variantu krtkova dortu

Pokud chcete vytvořit zdravější variantu krtkova dortu, použijte místo zakysané smetany tvaroh a použijte pouze půl hrnečku cukru nebo použijte místo cukru stévii, která nemá téměř žádné kalorie. Krém zas oslaďte čekankovým sirupem, který je také méně kalorický než sirup javorový.

Tip: Chcete žít zdravěji ale stále máte rádi sladké? Používejte čekankový sirup, jedná se o nízkosacharidové sladidlo, které obsahuje pouze 5 % sacharidů, tedy 10-15 x méně, než je běžné u agávového a javorového sirupu. Koupíte na ochutnejorech.cz

Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:

Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech

Často kladené otázky

Můžu použít místo vanilkového extraktu vanilkový cukr?

Ano, můžete, ale vynechte javorový sirup v krému.

Můžu použít místo zakysané smetany šlehačku?

Ano, ale je vhodné nahradit pouze jedno balení zakysané smetany šlehačkou.

Lze udělat krém na krtkův dort pouze z tvarohu?

Ano, můžete nahradit zakysanou smetanu zcela tvarohem, ale změní to chuť dortu.

Kolik cukru se dává do krtkova dortu?

Standardně se dává 180 g cukru do korpusu, pokud ale nemáte rádi zas tak sladké dezerty, doporučujeme pouze polovinu.

Jak dlouho vydrží v ledničce krtkův dort?

Doporučujeme spotřebovat do 4 dnů.

Můžu krtkův dort zamrazit?

Krtkův dort se nehodí na zamrazení.

Jak připravit vanilkový pudink do krtkova dortu?

Připravte pudink dle návodu na obale pudinku: Vezměte si 0,5 litru mléka a rozmíchejte v 1/3 prášek, zbytek mléka přiveďte k varu, přidejte do něj rozmíchaný pudink v mléce a míchejte cca 1 minutu, než zhoustne.

Krtkův dort na plech

Recept domácí krtkův dort na plech

Krkův dort na plech patří k nejoblíbenějším českým dortům vůbec. Není se čemu divit, je jednoduchý, rychlý a lahodný a milují ho děti i dospělí.
4.67 z 3 hlasů
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 16 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká, německá
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Korpus

  • 320 g hladké mouky
  • 90-180 g cukru
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva

Krém

  • 250 g tvarohu
  • 650 ml zakysané smetany
  • 100 g čokolády na vaření nastrouhaná najemno.
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový pudink připravený dle obalu
  • 2 PL javorového sirupu nebo 1 vanilkový cukr

Postup
 

  • Uvařte si pudink dle návodu a nechte vychladnout.
  • Troubu si předehřejte na 160 °C.
  • Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a přimíchejte olej a mléko..
  • Vmíchejte mouku, kakao a kypřící prášek.
  • Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a vmíchejte do těsta.
  • Těsto vlejte do olejem vymazaného vyššího plechu a pečte 30 minut.
  • Nechte vychladnout.
  • Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a pudink. Předejte vanilkový extrakt, javorový sirup (nebo vanilkový cukr) a najemno nastrouhanou čokoládu.
  • Opatrně vydlabejte vrchní část korpusu a dejte stranou do misky.
  • Rozkrájejte banány a položte je na korpus.
  • Na korpus s banány rovnoměrně naneste krém.
  • Krém posypte nadrobeným korpusem.
  • Nechte přes noc v ledničce ztuhnout.
Klíčové slovo dort krtek, krtkův dort, krtkův dort na plech
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




3 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin3