Recept na ořechové máslo: dokonalé domácí kokosové máslo

Naposledy aktualizováno 25. 5. 2024 autorem Anežka

Už jste někdy ochutnali kokosové máslo? Chutná jako kouličky Raffaello! Ale s jedním zásadním rozdílem – neobsahuje ani gram přidaného cukru. Na výrobu přitom potřebujete jenom pár ingrediencí a kvalitní mixér. Už jsme vás dostatečně navnadili? Tak pojďme na to!

Proč jíst kokos

Kokos byste neměli konzumovat po kilech, ale jeho občasné zařazení do jídelníčku vám rozhodně neuškodí. Kokos totiž obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů – především draslík, železo, zinek a vitaminy B.

Kokos je bohužel bohatý na nasycené mastné kyseliny, je tedy poměrně tučný. Naštěstí obsahuje kyselinu laurovou, která může mít pozitivní vliv na urychlování metabolismu a energetického výdeje. ?️‍♀️

Kokos se vyznačuje naprosto skvělou chutí. Obsahuje velké množství prospěšných látek, vitaminů a minerálů.
Kokos se vyznačuje skvělou chutí. Obsahuje velké množství prospěšných látek, vitaminů a minerálů.

Část tuku je tvořena tzv. MCT kyselinami, které jsou v játrech okamžitě přetvářeny na ketolátky, které tělo hned využije jako zdroj energie. Část obsaženého tuku se vám tedy vůbec nikam neuloží ?

Kokosový olej se navíc skvěle hodí do kuchyně, protože je odolný vůči vysokým teplotám a skvěle se na něm vyrábí např. palačinky.

Tip: Chcete se dozvědět více o kokosovém oleji? Přečtěte si článek o kokosovém oleji a jeho  využití nejen v kuchyni.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak vybrat ingredience na dokonalé kokosové máslo

Základem pro výrobu je kvalitní mixér, ideálně takový, u kterého již máte vyzkoušeno, že zvládá vyrobit ořechová másla. Mixování strouhaného kokosu je totiž náročné na výkon a levnější mixér byste si mohli dlouhým mixováním poškodit. Doporučujeme poloprofesionální mixér JTC Omniblend, případně jiný s podobným výkonem.

Jaké potřebujete suroviny na kokosové máslo? Stačí strouhaný kokos, kokosový olej, vanilka a sladidlo.
Jaké potřebujete suroviny na kokosové máslo? Stačí strouhaný kokos, kokosový olej, vanilka a sladidlo.
Skladem 139 Kč
Strouhaný kokos bez cukru, který je pro svůj vysoký obsah tuku ideální na pečení. Přestože není nijak doslazovaný, díky vysoké kvalitě kokosů je chuťově plný a přirozeně sladký. Jemně nastrouhaný kokos je nepostradatelný při vánočním pečení, je skvělý na výrobu domácí kokosového mléka, másla i raffaela.
Skladem 195 Kč
Právě jste našli kokosový olej v BIO kvalitě, který je vyrobený tradiční metodou lisování za studena. Díky této unikátní metodě si kokosový olej uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky v maximální možné míře. Proto je často využíván i v přírodní kosmetice.
Skladem 299 Kč
Celé vanilkové lusky o velikosti 15–20 cm mají bohaté využití především při přípravě sladkých jídel jako jsou moučníky, cukroví nebo různé krémy. Oceníme je také při výrobě kvalitní čokolády, zmrzliny, domácího vanilkového cukru, extraktu nebo vanilkové soli.

Výběr kokosu

Velmi důležitý je výběr kvalitního strouhaného kokosu. Ideální je kokos z Filipín nebo Srí Lanky, kde rostou především odrůdy s vyšším obsahem tuku, tedy kvalitnější a chutnější než v jiných částech světa. Naše kokosové máslo vyrábíme z vyzkoušeného kokosu z Filipín, který obsahuje více jak 65 % tuku a je velice kvalitně nastrouhaný a usušený. Díky tomu trvá mixování pouze pár minut. Některý kupovaný kokos neumixujete s levnějším mixérem vůbec.

Kokosové mléko

Pro jemnější a máslovější konzistenci do receptu přidáváme kokosové mléko (s obsahem 22 % tuku), které ale není podmínkou. Bez něj bude máslo ale tužší a možná ho bude potřeba před použitím krátce rozehřát.

Sůl

Je dobré do ořechového másla z kokosu přidat špetku soli pro zvýraznění chutí.

Vanilkový extrakt

Pokud máte rádi koule Raffaello, přidejte do másla také trochu vanilkového extraktu. Je to přesně ta ingredience, která posune chuť výsledného másla z čistého kokosu směrem k božským kouličkám Raffaello.

Můžu dosladit kokosové máslo sladidlem?

Do másla můžete přidat také sladidlo, vhodný je například javorový sirup s jemnou oříškovou chutí nebo  kokosový cukr s lehce karamelovou chutí.

Jak vyrobit kokosové máslo

Postup výroby je velmi jednoduchý. Do mixéru nasypte dva šálky strouhaného kokosu, přidejte dvě polévkové lžíce kokosového oleje a lžičku vanilkového extraktu.

Aby vzniklo jemné ořechové máslo, je potřeba vše rozmixovat v mixéru. Vznikne pak dokonalé máslo.
Aby vzniklo jemné ořechové máslo, je potřeba vše rozmixovat v mixéru. Vznikne pak dokonalé máslo.

Následně mixujte tak dlouho, dokud nedosáhnete konzistence krémového kokosového másla. Pokud máte méně výkonný mixér, bude máslo obsahovat hrubší kousky kokosu, to ale není vůbec na závadu.

Následně můžete do másla vmixovat ještě sladidlo nebo sůl, pokud budete chtít.

Voilá, luxusní kokosové máslo je na světě! ❤️

Jak skladovat kokosové máslo

Stejně jako všechna čerstvá ořechová másla ani to kokosové nevydrží v ledničce věčně. Nemáme zjištěno, za jak dlouho se může zkazit, protože u nás doma vždy do tří až čtyř dnů z ledničky zmizí. ?

Tip: Vyzkoušejte 10 nejlepších domácích receptů na ořechové máslo.

Jak si kokosové mléko vychutnat na maximum?

Kokosové máslo lze použít k snídani do kaší s jogurtem a ovocem, do ledové kávy nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.

Zdravý pudink ze semínek chia a čerstvého, nebo mraženého ovoce. Ideální dezert pro všechny příležitosti.
Zdravý pudink ze semínek chia a čerstvého ovoce. Ideální dezert pro všechny příležitosti.

Tip: Skvěle se hodí k přípravě chia pudinku. Recept na jednoduchý chia pudink najedete na blogu.

Co dalšího vyrobit ze strouhaného kokosu?

Kokosové mléko patří k nejjednodušším a nejlevnějším rostlinným mlékům, které si můžete připravit doma. Výborně chutná, je vynikající v kávě, snídaňové kaši, ale i ve smoothiečkách. 

Pokud milujete Raffaello, určitě vám zachutná i tato zdravá lahodná varianta z kokosu a mandlí. Příprava nepečených raw kuliček je jednoduchá, hodí se jako nepečené vánoční cukroví, ale můžete si je dopřát i po celý rok jako rychlou a zdravou svačinku plnou proteinu a zdravého tuku. 

Doporučujeme ochutnat: Pendrek sekaný KOKOSOVÝ MIX s ovocnou náplní

FAQ – Nejčastější dotazy

Jaký kokos použít pro recept na kokosové máslo?

Doporučujeme použít strouhaný kokos s vysokým obsahem tuku. Myslete při výběru také na to, že strouhaný kokos by neměl obsahovat přidané cukry.

Můžu v receptu na ořechové máslo vynechat vanilkový extrakt?

Ano můžete, ale počítejte, že výsledné kokosové máslo nebude mít tak dokonalou chuť.

Jak dosladit kokosové máslo?

Vyzkoušejte přírodní alternativy cukru v podobě javorového sirupu nebo kokosového cukru.

Je kokosové máslo zdravé?

Kokosy sami o sobě pomáhá detoxikovat vaše tělo a uklidňuje trávicí trakt.

Jak skladovat ořechové máslo z kokosu?

Vždy ořechová másla uchovávejte v uzavíratelné sklenici maximálně týden v lednici. Případně je možné ho zmrazit na 3 měsíce.

Je kokosové máslo vhodné k hubnutí?

Pozor, vždy platí pravidlo všeho s mírou, kokosové máslo si můžete vychutnat, ale pouze pár lžiček.

Avšak, MCFA, které se nacházejí v kokosu, jsou spojeny se spalováním tuků. Rychle se metabolizují a místo toho, aby se vám tuk ukládal, se spálí jako energie. Pomáhá také detoxikovat vaše tělo a uklidňuje trávicí trakt.

Jak se vyrábí strouhaný kokos?

Vyrábí se z kokosových ořechů, které se po nastrouhání suší. Pokud ho budete kupovat, ujistěte se, že neobsahuje přidaný cukr.

Jak rozbít kokos?

V obchodě můžeme narazit na celý kokos s tvrdou hnědou skořápkou. Mnozí z nás neví, jak si s ním správně poradit a jednoduše ho otevřít.

Potřebujete jen 2 věci, a to šroubovák a kladivo. Celý postup naleznete v článku ZDE.

Můžu ze strouhaného kokosu vyrobit kokosovou mouku?

Kokosová mouka se vyrábí ze usušené kokosové dužiny. Kokosová mouka je vynikající alternativa k běžným obilným moukám. 

Jak používat kokosový olej při vaření?

Panenský kokosový olej má kouřový bod 177 °C. Jednoduše řečeno, je to teplota, kdy se začíná panenský olej přepalovat, a to určitě nechceme. Proto je tento typ oleje vhodný k šetrnější tepelné úpravě jako je rychlé restování, ale určitě ne ke smažení.

Co je dobré o kokosu ještě vědět?

Pikantní je, že nejde o ořech jako takový, ale vlastně o největší semeno vůbec. Podle badatelů se první zmínky o kokosovém ořechu objevují v souvislosti s Indií, a to už v době 1 000 let před naším letopočtem.

Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech

Kokosové máslo

Recept: Domácí kokosové máslo

Pokud milujete kokos, musíte vyzkoušet kokosové máslo. Je vynikající jen tak na mlsání nebo třeba do kaší či na palačinky. Tak jdeme na to. Co budete potřebovat:
4.43 z 7 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 1 sklenička

Equipment

  • Výkonný mixér

Ingredience
  

Postup
 

  • Vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme do požadované konzistence.
Klíčové slovo koko máslo, kokosové máslo, máslo z kokosu
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10