Naposledy aktualizováno 25. 5. 2024 autorem Anežka
Už jste někdy ochutnali kokosové máslo? Chutná jako kouličky Raffaello! Ale s jedním zásadním rozdílem – neobsahuje ani gram přidaného cukru. Na výrobu přitom potřebujete jenom pár ingrediencí a kvalitní mixér. Už jsme vás dostatečně navnadili? Tak pojďme na to!
Proč jíst kokos
Kokos byste neměli konzumovat po kilech, ale jeho občasné zařazení do jídelníčku vám rozhodně neuškodí. Kokos totiž obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů – především draslík, železo, zinek a vitaminy B.
Kokos je bohužel bohatý na nasycené mastné kyseliny, je tedy poměrně tučný. Naštěstí obsahuje kyselinu laurovou, která může mít pozitivní vliv na urychlování metabolismu a energetického výdeje. ?️♀️
Část tuku je tvořena tzv. MCT kyselinami, které jsou v játrech okamžitě přetvářeny na ketolátky, které tělo hned využije jako zdroj energie. Část obsaženého tuku se vám tedy vůbec nikam neuloží ?
Kokosový olej se navíc skvěle hodí do kuchyně, protože je odolný vůči vysokým teplotám a skvěle se na něm vyrábí např. palačinky.
Tip: Chcete se dozvědět více o kokosovém oleji? Přečtěte si článek o kokosovém oleji a jeho využití nejen v kuchyni.
Jak vybrat ingredience na dokonalé kokosové máslo
Základem pro výrobu je kvalitní mixér, ideálně takový, u kterého již máte vyzkoušeno, že zvládá vyrobit ořechová másla. Mixování strouhaného kokosu je totiž náročné na výkon a levnější mixér byste si mohli dlouhým mixováním poškodit. Doporučujeme poloprofesionální mixér JTC Omniblend, případně jiný s podobným výkonem.
Výběr kokosu
Velmi důležitý je výběr kvalitního strouhaného kokosu. Ideální je kokos z Filipín nebo Srí Lanky, kde rostou především odrůdy s vyšším obsahem tuku, tedy kvalitnější a chutnější než v jiných částech světa. Naše kokosové máslo vyrábíme z vyzkoušeného kokosu z Filipín, který obsahuje více jak 65 % tuku a je velice kvalitně nastrouhaný a usušený. Díky tomu trvá mixování pouze pár minut. Některý kupovaný kokos neumixujete s levnějším mixérem vůbec.
Kokosové mléko
Pro jemnější a máslovější konzistenci do receptu přidáváme kokosové mléko (s obsahem 22 % tuku), které ale není podmínkou. Bez něj bude máslo ale tužší a možná ho bude potřeba před použitím krátce rozehřát.
Sůl
Je dobré do ořechového másla z kokosu přidat špetku soli pro zvýraznění chutí.
Vanilkový extrakt
Pokud máte rádi koule Raffaello, přidejte do másla také trochu vanilkového extraktu. Je to přesně ta ingredience, která posune chuť výsledného másla z čistého kokosu směrem k božským kouličkám Raffaello.
Můžu dosladit kokosové máslo sladidlem?
Do másla můžete přidat také sladidlo, vhodný je například javorový sirup s jemnou oříškovou chutí nebo kokosový cukr s lehce karamelovou chutí.
Jak vyrobit kokosové máslo
Postup výroby je velmi jednoduchý. Do mixéru nasypte dva šálky strouhaného kokosu, přidejte dvě polévkové lžíce kokosového oleje a lžičku vanilkového extraktu.
Následně mixujte tak dlouho, dokud nedosáhnete konzistence krémového kokosového másla. Pokud máte méně výkonný mixér, bude máslo obsahovat hrubší kousky kokosu, to ale není vůbec na závadu.
Následně můžete do másla vmixovat ještě sladidlo nebo sůl, pokud budete chtít.
Voilá, luxusní kokosové máslo je na světě! ❤️
Jak skladovat kokosové máslo
Stejně jako všechna čerstvá ořechová másla ani to kokosové nevydrží v ledničce věčně. Nemáme zjištěno, za jak dlouho se může zkazit, protože u nás doma vždy do tří až čtyř dnů z ledničky zmizí. ?
Tip: Vyzkoušejte 10 nejlepších domácích receptů na ořechové máslo.
Jak si kokosové mléko vychutnat na maximum?
Kokosové máslo lze použít k snídani do kaší s jogurtem a ovocem, do ledové kávy nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.
Tip: Skvěle se hodí k přípravě chia pudinku. Recept na jednoduchý chia pudink najedete na blogu.
Co dalšího vyrobit ze strouhaného kokosu?
Kokosové mléko patří k nejjednodušším a nejlevnějším rostlinným mlékům, které si můžete připravit doma. Výborně chutná, je vynikající v kávě, snídaňové kaši, ale i ve smoothiečkách.
Pokud milujete Raffaello, určitě vám zachutná i tato zdravá lahodná varianta z kokosu a mandlí. Příprava nepečených raw kuliček je jednoduchá, hodí se jako nepečené vánoční cukroví, ale můžete si je dopřát i po celý rok jako rychlou a zdravou svačinku plnou proteinu a zdravého tuku.
Doporučujeme ochutnat: Pendrek sekaný KOKOSOVÝ MIX s ovocnou náplní
FAQ – Nejčastější dotazy
Jaký kokos použít pro recept na kokosové máslo?
Doporučujeme použít strouhaný kokos s vysokým obsahem tuku. Myslete při výběru také na to, že strouhaný kokos by neměl obsahovat přidané cukry.
Můžu v receptu na ořechové máslo vynechat vanilkový extrakt?
Ano můžete, ale počítejte, že výsledné kokosové máslo nebude mít tak dokonalou chuť.
Jak dosladit kokosové máslo?
Vyzkoušejte přírodní alternativy cukru v podobě javorového sirupu nebo kokosového cukru.
Je kokosové máslo zdravé?
Kokosy sami o sobě pomáhá detoxikovat vaše tělo a uklidňuje trávicí trakt.
Jak skladovat ořechové máslo z kokosu?
Vždy ořechová másla uchovávejte v uzavíratelné sklenici maximálně týden v lednici. Případně je možné ho zmrazit na 3 měsíce.
Je kokosové máslo vhodné k hubnutí?
Pozor, vždy platí pravidlo všeho s mírou, kokosové máslo si můžete vychutnat, ale pouze pár lžiček.
Avšak, MCFA, které se nacházejí v kokosu, jsou spojeny se spalováním tuků. Rychle se metabolizují a místo toho, aby se vám tuk ukládal, se spálí jako energie. Pomáhá také detoxikovat vaše tělo a uklidňuje trávicí trakt.
Jak se vyrábí strouhaný kokos?
Vyrábí se z kokosových ořechů, které se po nastrouhání suší. Pokud ho budete kupovat, ujistěte se, že neobsahuje přidaný cukr.
Jak rozbít kokos?
Můžu ze strouhaného kokosu vyrobit kokosovou mouku?
Kokosová mouka se vyrábí ze usušené kokosové dužiny. Kokosová mouka je vynikající alternativa k běžným obilným moukám.
Jak používat kokosový olej při vaření?
Panenský kokosový olej má kouřový bod 177 °C. Jednoduše řečeno, je to teplota, kdy se začíná panenský olej přepalovat, a to určitě nechceme. Proto je tento typ oleje vhodný k šetrnější tepelné úpravě jako je rychlé restování, ale určitě ne ke smažení.
Co je dobré o kokosu ještě vědět?
Pikantní je, že nejde o ořech jako takový, ale vlastně o největší semeno vůbec. Podle badatelů se první zmínky o kokosovém ořechu objevují v souvislosti s Indií, a to už v době 1 000 let před naším letopočtem.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Recept na ořechové máslo: netradičně chutné máslo z kešu s kokosem
- Recept: Domácí zdravá nutella bez cukru (veganská, low carb)
- Polévka z červené čočky: jednoduchý a rychlý recept (vegan)
- Recept: Cuketové špagety s pestem z pistácií
- Mrkvová veganská pomazánka z kešu
Recept: Domácí kokosové máslo
Equipment
- Výkonný mixér
Ingredience
- 2 šálky strouhaného kokosu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- sůl (volitelné)
- sladidlo (volitelné)
Postup
- Vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme do požadované konzistence.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?