Kešu sýr: Recept na veganský sýr

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Tento jednoduchý pětiminutový recept je přesně to, co hledáte, když připravujete večerní posezení pro rodinu nebo přátele. Veganský kešu sýr je skvělá alternativa k běžným sýrovým omáčkám, které koupíte v obchodě. Ty bývají plné éček a dalších nezdravých věcí. Náš kešu sýr obsahuje pouze kešu (a trochu koření), ale ze stolu vždy zmizí jako první!

Sýrový dip z kešu je opravdová pochoutka

Sedm ingrediencí, 5 minut a mixér. To je vše, co potřebujete k vyrobení výborného veganského sýru, který se hodí především pro namáčení různých dobrot. Chutná výborně s nachos, kukuřičnými lupínky, pečenými brambory a dalšími dobrotami, které všichni rádi jíme při dobré zábavě.

V receptu najdete více surovin, než je ve skutečnosti potřeba. To je z toho důvodu, že má každý rád kešu sýr trochu jinak. Někdo od něj očekává opravdovou sýrovou chuť, tak použije více sušeného droždí. Pokud máte rádi chuť uzeného sýra, pomůže přidat více mletého kmínu a chilli doporučujeme všem, kdo to mají rádi ostré.

Naše tajná ingredience, kterou v jiných receptech nenajdete, je kurkuma. Ta dip obarví a dodá mu lákavou oranžovou barvu, navíc je velmi zdravá (!) a podle mnoha studií působí proti depresi 😉

Kešu sýr - lahodná veganská omáčka
Veganská sýrová omáčka k nachos.

Tip: Na oslavy či k bramborám se hodí i domácí kešunéza: Veganská majonéza z kešu.

Jak vyrobit sýr z kešu

Sýrovou kešu dobrotu vyrobíte velice jednoduše. Do mixéru nalijte skoro plný hrníček horké vody a do ní vsypte plný hrníček naturálních kešu ořechů. Směs mixujte tak dlouho, dokud nevytvoříte hmotu, která bude mít konzistenci rozpuštěného krémového sýra. Nebojte se, s vodou ani kešu to nemůžete přehnat. Pokud je směs moc řídká, přidejte kešu. Pokud je moc hutná, přidejte horkou vodu.

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 189 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy, které jsou ještě větší a lahodnější. W320 je označení vysoké kvality a nadstandardní velikosti.
Skladem 149 Kč
Kurkuma je namleta ze sušeného kořene tropické rostliny kurkumovníku. Je důležitou součástí kari koření a často je také nazývána jako indický šafrán.
Skladem 69 Kč
Dovezli jsme pro vás kvalitní, tmavý kmín na dochucení vašich polévek, brambor a salátů. Není totiž kmín jako kmín.

Voda musí být opravdu horká, aby mixované ořechy dostatečně změkly. Vyšší teplota navíc výslednému dipu dodává efekt čerstvě rozpuštěného sýra. Proto také doporučujeme při opakovaném pojídání sýr trochu přihřát.

Jakmile máte dostatečně rozmixované kešu s vodou, přichází na řadu ochucování. Použijte kurkumu, sušené droždí, kmín, chilli, sůl a česnek podle chuti. Slibujeme, že výsledek bude v jakékoliv kombinaci stát za to!

Ingredience na kešu sýr - paprika, chilli, sůl, česnek, kurkuma, sušené droždí, kešu a kmín
Ingredience na kešu sýr

Na co lze veganský kešu sýr použít?

Kešu sýr najde ve vaší kuchyni uplatnění především jako dip, tedy něco na způsob sýrové omáčky, do které si v kině namáčíte nachos. My do sýru namáčíme pečené brambory, opečenou zeleninu nebo masové kuličky.

Hodí se i jen tak k televizi, ideálně v kombinaci s neochucenými tortilla chipsy.

Tip: Doporučujeme si zkusit vyrobit domácí veganský sýr.

Jak dlouho kešu sýr vydrží?

Pokud dip nesníte hned, vydrží v lednici 5-7 dní v uzavřené nádobě. Kešu sýr můžete také zamrazit, ale nezapomeňte na něj. Zamražený sýr byste měli spotřebovat do jednoho měsíce, jinak postupně ztratí chuť a konzistenci. Rozmrazujte postupně, nejprve sýr přendejte na 24 hodin do ledničky a před konzumací ohřejte v mikrovlnce, nebo v hrnci. Sýr je totiž opravdu nejlepší teplý ?

Mohlo by vás zajímat, že na našem e-shopu objevíte další kešu lahůdku, a to hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg.

Jak mohu použít zbylé kešu ořechy v kuchyni?

V kuchyni se používají v naturální forměpražené nebo ve formě různých kešu produktů, jako je kešu máslo nebo kešu mléko. Jeho ořechová chuť a krémová textura přidávají do jídel v oblasti chutí a výživových hodnot zajímavý prvek.

Kešu se často používají v raw dortech místo tvarohu, smetany a dalších zahušťovadel.

Pokud rozmixujete hrst kešu ořechů s mlékem, můžete je použít místo smetany k zahuštění polévek i omáček. Kešu najdou své uplatnění v české, asijské ale i indické kuchyni.

Více se můžete dozvědět v článku: 10 skvělých tipů na vaření s kešu.

FAQ – Nejčastější dotazy

Co je kešu ořech?

Z botanického hlediska vlastně nejde o ořechy, jak si spousta lidí myslí, ale o semena plodů tropického stálezeleného stromu ledvinovníku západního, podle kterého má kešu tvar ledviny. 

Jaký má vliv kešu sýr na zdraví?

Kešu působí jako skvělý antioxidant, ten umí chránit lidský organismus proti volným radikálům, které na nás útočí každý den. Díky této skvělé vlastnosti snižuje celkový zánět v těle a zvyšuje schopnost našeho těla zůstat zdravé a bez nemocí.

Kolik můžu sníst denně kešu oříšků?

Pro vaše zdraví uděláte nejlépe, když sníte maximálně 1 hrst kešu ořechů denně. Kešu můžete chroupat jen tak k filmu nebo jako dopolední svačinku, či menší občerstvení na výlety, cestování nebo turistiku. Kešu jsou totiž výživné a v batohu nezaberou skoro žádné místo.

Je kešu jedovaté?

Zvláštností je, že i když je kešu jedlé, tak obal semene je jedovatý. Látka, kterou obsahuje se jmenuje urushiol. Ta se nachází například v břečťanu a při kontaktu může nastat alergická reakce a tato látka může být toxická.

K čemu můžu podávat kešu sýr?

Veganskou sýrovou omáčku či dip můžete podávat k různým přílohám, jako jsou brambory, zelenina či nachos.

Jaká je tajná ingredience kešu sýra?

Naše tajná ingredience, kterou v jiných receptech nenajdete, je kurkuma. Ta dip obarví a dodá mu lákavou oranžovou barvu, navíc je velmi zdravá.

Jak dlouho kešu sýr vydrží?

Pokud dip nesníte hned, vydrží v lednici 5-7 dní v uzavřené nádobě. Kešu sýr můžete také zamrazit, ale nezapomeňte na něj. Zamražený sýr byste měli spotřebovat do jednoho měsíce, jinak postupně ztratí chuť a konzistenci.

Recept na kešu sýr

Recept na pět minut, výsledek za milion. Nejjednodušší způsob, jak vyrobit výborný dip z ořechů. Kešu sýr je dokonalá alternativa sýrových omáček.
Doba vaření 5 minutes
Celková doba 5 minutes
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa

Ingredience
  

Ingredience

Přísady na dochucení

  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 lžičky sušeného kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1/2 lžičky soli (případně více, podle chuti)

Postup
 

  • Všechny ingredience vložte do mixéru (začněte s menším množstvím vody) a rozmixujte do hladka. Postupně přidávejte, až dosáhnete konzistenci rozpuštěného, krémového sýra. Pokud to s vodou přeženete, jednoduše přidejte další kešu oříšky.
  • Přidejte ostatní ingredience podle chuti. Servírujte ještě teplé.
  • Nespotřebovaný kešu sýr spotřebujte do 5-7 dnů, nebo zamražte (maximálně na 1 měsíc).
Klíčové slovo kešu sýr, sýr z kešu
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Inspirujte se na našem blogu dalšími recepty z kešu ořechů

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




27 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin27