5 důvodů, proč jíst kešu ořechy

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Kešu ořechy patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, ale víte, proč jsou tak populární a proč byste je rozhodně měli zařadit do jídelníčku? Sepsali jsme pro vás 5 důvodů, proč jíst kešu.

1) Obsahují hořčík

Údajně každý třetí Čech trpí nedostatkem hořčíku (magnesium), přičemž jeho hlavní funkcí je aktivovat více než 300 enzymů, jež regulují nejdůležitější metabolické procesy. Mezi nejdůležitější procesy patří převod jídla na energii nebo tvorba bílkovin z aminokyselin.

Hořčík také pomáhá zpomalit stárnutí buněk v těle a zlepšovat kvalitu spánku. Nedostatek hořčíku se může projevovat zvýšenou únavou, ale i nespavostí, svalovými křečemi a zhoršenou funkcí centrálního nervového systému.

Skladem 295 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W420 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují.
Skladem 149 Kč
Kešu jádra OBŘÍ WW180 natural jsou největší kešu oříšky, které se dají u domácích pěstitelů sehnat. Při každé sklizni se jedná o velmi omezené množství, proto jsou cenově dražší.

2) Jsou dobrým zdrojem bílkovin 

Stejně jako další ořechy, i kešu jsou skvělým zdrojem proteinu, který je základním stavebním kamenem lidského organismu. Skládá se z aminokyselin a je nepostradatelnou látkou při nabírání svalové hmoty, pro zkrácení doby regenerace a zvyšování výkonnosti při fyzické aktivitě.

Zároveň je důležitý pro výživu šlach, kůže a kostí, hraje stěžejní roli při spalování tuků a snižování nadváhy.

I když jiné ořechy obsahují i více proteinu, kešu patří k těm nutričně nejvyváženějším. Na 100g kešu připadá kolem 17 g proteinu.

100 Kč sleva na první objednávku
Kešu oříšky obsahují spoustu proteinu
Kešu ořechy obsahují spoustu proteinu

3) Obsahují zdravé tuky

Kromě vitamínů, minerálů a proteinů, kešu obsahuje také tuk. Ale pokud porovnáme obsah tuku s jinými ořechy, jedná se stále o nízký obsah tuku.

Přibližně 82 % jsou nenasycené mastné kyseliny, které patří k těm “dobrým” tukům. Navíc, 66 % z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce.

Ty se také doporučují pro lidi s diabetem, jelikož studie prokázaly, že mohou přispět ke snížení vysoké hladiny triglyceridů. Látky obsažené v kešu také pomáhají s bojem proti  „špatnému” LDL cholesterolu a zlepšit ,,dobrý“ HDL cholesterol.

Oříšky totiž obsahují sloučeniny fytosterolů, které stabilizují buňky a zabraňují vstřebávání „špatnému” cholesterolu.

Tip: Na OchutnejOřech najdete exkluzivní nabídku kešu ořechů, z které si vyberou mlsouni i fitkaři.

4) Jsou skvělým zdrojem vitamínu K

1/4 šálku kešu poskytuje více než 12 % doporučené denní dávky vitamínu K, obsahuje také vápník a draslík. Tyto významné látky udržují kosti ve formě, zajišťují jejich dostatečnou mineralizaci a chrání je před zlomeninami či osteoporózou.

Pražené solené kešu ořechy
Pro zpestření jídelníčku si můžete občas dát i pražené solené kešu ořechy

5) Mají vysoký obsah vitamínů a minerálů

Kešu oříšky jsou bohaté na vitamíny, jako je například draslík, vitamíny E a B-6 či kyselina listová. Tyto vitamíny pomáhají například v boji proti srdečním onemocněním.

Všichni jsme slyšeli, že mrkev má v sobě látky, které jsou dobré pro naše oči, ale věděli jste, že kešu také? 

Kešu ořechy obsahují vysoké hladiny luteinu a zeaxantinu, které působí jako antioxidanty. Když se tyto antioxidační sloučeniny konzumují denně, mohou chránit oči před poškozením, které by mohlo v důsledku stárnutí vést k oslepnutí.

Jak zařadit kešu oříšky do jídelníčku?

Kešu je v dostání v mnoha variantách, tou nejzdravější variantou jsou určitě naturální kešu. Vynikající jsou ale i kešu v čokoládě či pražené slané kešu.

Zatímco slané a sladké kešu je vhodnější zařazovat do jídelníčku jen příležitostně, když si chcete trochu zamlsat, naturální kešu mohou být součástí vaší každodenní stravy.

Můžete si z nich udělat domácí kešu máslo, které je skvělé do kaší nebo na palačinky. Na našem e-shopu zakoupíte hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg. Z kešu se vyrábí také raw dorty a veganské sýry. Samozřejmě – vynikající jsou i jen tak.

Kešu mléko - naturální kešu jádra
Z naturální kešu oříšků lze vyrobit domácí kešu mléko

Naturální kešu ořechy – které druhy jsou vhodné na mlsání a na vaření?

Pokud bychom si měli vybírat  z naturálních kešu, tak na mlsání jsou ideální velká kešu jádra dovezená z Indie, která mají lahodnou a krémovou chuť.

Na e-shopu jsme je označili jako Kešu jádra natural WW320 PREMIUM, a každý, kdo je vidí poprvé, je překvapen jejich velikostí. Jsou proto vhodná i na zdobení dezertů.

Na vaření se lépe hodí jejich menší bráškové, které většinou seženete v obchodech. U nás na e-shopu je najdete pod označením W450. Z těchto se dobře dělají raw dorty, ale používají se i do granoly či na výrobu domácího kešu másla a mléka.

Tip: Vyzkoušejte 10 zdravých a chutných receptů z kešu ořechů.

Víte, jak roste kešu a kolik se ho sklidí?

Kešu roste na stromě jako pecka kešu jablíčka. Tento strom se jmenuje ledvinovník západní a najdete ho na tropických plantážích. Původně je z Brazílie, ale dnes se pěstuje také ve Vietnamu, Nigérii, Tanzánii, Indii či Indonésii.

Kešu roste na stromě jako pecka kešu jablíčka. Tento strom se jmenuje ledvinovník západní a najdete ho na tropických plantážích.
Ledvinovník – strom, kde rostou kešu ořechy

Jeden strom vyprodukuje až 50 kg oříšků, ale první kvalitní kešu lze sklidit až po 8 letech, do té doby, i když strom plodí, nejsou jádra tak chutná.

Největší známý kešu strom na světě je v brazilském městě Natal, ten svou velikostí předčil fotbalové hřiště.  Strom je více než 140 let starý, zabírá 8500 metrů čtverečních a od roku 1994 je zapsán v Guinessově knize rekordů. To, že roste do šířky, není standardní, ostatní kešu stromy běžně rostou do výšky.

Složení kešu (nutriční hodnoty)

Energetická hodnota:2576kj /615kcal
Tuky:46,9g
– z toho nasycené mastné kyseliny:9,1g
Sacharidy:32,6g
– z toho cukry:5,2g
Bílkoviny:15,3g
Sůl:<0,03g
Nutriční hodnoty kešu ořechů

FAQ – Nejčastější otázky

Co je to kešu?

Z botanického hlediska vlastně nejde o ořechy, jak si spousta lidí myslí, ale o semena plodů tropického stálezeleného stromu ledvinovníku západního, podle kterého má kešu tvar ledviny. 

Jaký má vliv kešu na zdraví?

Kešu působí jako skvělý antioxidant, ten umí chránit lidský organismus proti volným radikálům, které na nás útočí každý den. Díky této skvělé vlastnosti snižuje celkový zánět v těle a zvyšuje schopnost našeho těla zůstat zdravé a bez nemocí.

Kolik můžu denně sníst kešu ořechů?

Pro vaše zdraví uděláte nejlépe, když sníte maximálně 1 hrst kešu ořechů denně. Kešu můžete chroupat jen tak k filmu nebo jako dopolední svačinku, či menší občerstvení na výlety, cestování nebo turistiku. Kešu jsou totiž výživné a v batohu nezaberou skoro žádné místo.

Pokud nechcete jíst kešu celé, můžete je nasekat či rozemlít a následně přidat do nejrůznější řady pokrmů.

Jaké jsou druhy kešu oříšků?

Věděli jste, že existuje mnoho velikostí kešu? Kvalita je označována písmenem a velikost číslicíPísmeno označuje jakost neboli kvalitu. Obecně lze říct, že čím nižší číslo, tím větší kešu jádra dostaneme.

Je kešu jedovaté?

Zvláštností je, že i když je kešu jedlé, tak obal semene je jedovatý. Látka, kterou obsahuje se jmenuje urushiol. Ta se nachází například v břečťanu a při kontaktu může nastat alergická reakce a tato látka může být toxická.

Jaké má kešu ořech nutriční hodnoty?

Z nutričního hlediska je kešu velmi zajímavé, obsahuje 18 % bílkovin30 % sacharidů a 44 % tuků. Obsah vlákniny je poměrně nižší, a to kolem 3 %. Z vitamínů můžeme vyzdvihnout B komplexKC a z minerálů vápníkhořčíkfosfor a měď.

Můžu použít kešu ořechy na vaření?

Ano, nejlépe se hodí k vaření naturální kešu ořechy. Kešu je oblíbená potravina hlavně pro vegany, kteří nejí mléčné výrobky. Z kešu dá skvěle připravit rostlinná zakysaná smetana či smetanový kešu sýr. Stačí kešu namočit a poté rozmixovat s trochou jablečného octa nebo citrónové šťávy.

Jak kešu skladovat?

Kešu skladujeme na chladném a temném místě bez slunečního záření. Rozhodně se nedoporučuje teplé místo, kešu mohou velmi rychle žluknout a hořknout.

Pro skladování jsou vhodné kešu natural nesolené a nepražené. A víte co? Ty pražené, okořeněné či solené se stejně sní rychleji, než myslíte.

Jaká je vhodná teplota pro skladování kešu ořechů?

Pro skladování je vhodná teplota 15-20 °C a uzavíratelná skleněná nádoba, která nepropustí žádný vzduch.

Tipy na recepty s kešu oříšků

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Tým Ochutnejorech.cz
Už 22 let zásobujeme Česko těmi nejkvalitnějšími sušenými plody. Milujeme zdravý životní styl a všechno, co lze doma vyrobit z ořechů a semínek.

11 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin5