Recept: Nejlepší kakaové linecké cukroví s ořechy

Naposledy aktualizováno 16. 12. 2024 autorem Pavlína

Trochu vláčné, trochu křehké, hodně voňavé a krásně kakaové. Takové je naše oblíbené kakaové linecké cukroví, které tradičně pečeme každý rok. Klasické linecké s marmeládou peče každý, takže pokud milujete čokoládu stejně jako my, upečte si letos s námi pruhované kakaové linecké cukroví s ořechy. Zaručeně tím všechny překvapíte!

Odkud pochází tradiční linecké cukroví?

Linecké cukroví je rozhodně jeden z nejoblíbenějších vánočních receptů. Na stolech se objevuje v mnoha verzích, nejčastěji je však slepované marmeládou. Ale odkud se vlastně na náš stůl tato dobrota dostala? Tradiční linecké cukroví pochází z rakouského Lince, kde se původně pekl slavný linecký koláč. Už v 17. století tam byl velmi oblíbený, takže se postupem času začaly dělat i linecké rohlíčky.

Recept: Nejlepší kakaové linecké cukroví s ořechy

Recept na linecké těsto – který je ten pravý? 

Receptů na linecké těsto je mnoho a každá cukrárna si hlídá ten svůj. Linecké těsto má tři hlavní druhy: klasické světlé, tmavé a kakaové.

  • Světlé těsto na linecké se připravuje z bílé mouky (část mouky lze nahradit mandlovou moučkou), vanilky a někdy i citronové kůry.
  • Tmavé linecké těsto obsahuje opražené, jemně mleté loupané mandle nebo jiné ořechy, což mu dává typickou tmavší barvu. Přidává se do něj skořice, občas i hřebíček, muškát a další koření podle chuti.
  • Kakaové těsto se od klasického receptu těsta odlišuje sice jen přidáním kakaa, přesto je to zcela jiné cukroví.

TIP: 5 nejlepších receptů na zdravé vánoční cukroví

Pruhované kakaové linecké jako nová varianta

Kakaová varianta se od té klasické v postupu liší akorát přidáním kakaa. Přitom ale získáte úplně nové cukroví. My máme rádi obojí, a proto někdy části těsta kombinujeme dohromady. Začali jsme proto péct pruhované kakaové linecké cukroví s mandlemi, které chutná naprosto božsky a zaujme i svým netradičním vzhledem.

Kakao volte raději kvalitnější, protože díky němu bude mít těsto plnější chuť. Kakaové linecké můžete stejně jako to světlé lepit marmeládou, případně karamelovým nebo vaječným krémem či ořechovým máslem

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 249 Kč
Mandlová moučka (hrubší mandlová mouka) je vyrobena mletím neloupaných mandlí. Je to bezlepková mouka, která je skvělou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě. A co upéct z mandlové mouky? Úplně všechno, protože se hodí pro slané i sladké recepty z mandlové mouky, cukroví, pizzu a spoustu dalších dobrot.
Skladem 299 Kč
Celé vanilkové lusky o velikosti 15–20 cm mají bohaté využití především při přípravě sladkých jídel jako jsou moučníky, cukroví nebo různé krémy. Oceníte je také při výrobě kvalitní čokolády, zmrzliny, domácího vanilkového cukru, extraktu nebo vanilkové soli. Pravou vanilku můžeme zařadit k nejdražšímu koření světa. Charakteristickým znakem vanilky bourbon Madagaskar je lehce kouřové aroma, které dodává pokrmům velmi intenzivní vůni a chuť.
Skladem 299 Kč
Naturální mandle jsou loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti 23-25. Toto označení se používá pouze pro velké a lahodné mandle nadstandardní kvality. Loupané mandle už logicky nemusíte loupat. Někteří jim dávají přednost pro krémovější chuť.

Jak na nejlepší kakaové linecké cukroví s polevou

Nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit světlou, nebo kakaovou variantu? Co třeba obě? V našem pruhovaném lineckém cukroví se spojuje tradice i nové nápady. Při přípravě těsta jsme se drželi receptu, který nezapomíná na ořechy, máslo ani žloutek. Zároveň jsme se ho snažili i trochu odlehčit, a proto používáme špaldovou mouku a hnědý třtinový cukr.

Jaké ořechy se dávají do lineckého cukroví

Pro kakaové linecké cukroví se používají loupané mandle, ale pokud je zrovna nemáte, snadno je můžete oloupat i doma.

Jak oloupat mandle

Mandle dejte do vroucí vody na 2 až 3 minuty vařit. Poté je nasypte do studené vody a chvíli počkejte. Mandle dostanou teplotní šok a slupka se od ořechu oddělí. Pak už slupky stačí ručně sundat. Mandle pak nechte před dalším zpracování trochu oschnout. 

TIP: Nemáte, jak mandle namlít, ale nechcete přijít o oříškovou chuť? Nebojte se použít mandlovou mouku.

Příprava lineckého těsta s kakaem

Ve velké míse si nejdříve smíchejte sypké suroviny. Doporučujeme mouku prosít přes sítko, abyste získali nadýchanější směs a ingredience se pak lépe spojily. Do promíchané sypké směsi mouky, ořechů, cukru se skořicí, mletou vanilkou a špetkou soli přidejte na malé kousky nakrájené změklé máslo a žloutky. Postupně pak ručně zapracujte na vláčné nelepivé těsto.

TIP: Nevíte, co udělat s bílky? Upečte si z nich naše ořechové  nebo kokosové pusinky.

Recept: Nejlepší kakaové linecké cukroví s ořechy

Nezapomeňte na kakao a rozdělení těsta

Teď přichází na řadu kakao. Těsto na linecké cukroví rozdělte na dvě poloviny a do jedné z nich zapracujte kakao. Obě těsta – světlé i kakaové – rozdělte na tři stejně velké díly. Každý díl rozválejte na plát a z něj vykrájejte obdélníky přibližně 10 × 15 centimetrů. Obdélníky navrstvěte na sebe. Odkrojené části těsta znovu zpracujte – můžete z nich vyválet další světlý i kakaový plát, nebo si je nechat na pár kousků klasického cukroví.

Odležení těsta a pečení

Navrstvené těsto uložte na chvíli do lednice, aby ztuhlo a lépe se vám s ním pracovalo. Když necháte těsto na linecké přes noc v lednici, budete mít cukroví křehčí.

Jakmile těsto ztuhne, nakrájejte z něj přibližně 3 milimetry tenké obdélníky. Poté pruhované kakaové linecké cukroví pečte na 180 °C přibližně 10 minut.

Jak ozdobit kakaové linecké cukroví

Než vám kakaové linecké cukroví vychladne, nasekejte si nadrobno mandle a ve vodní lázni rozpusťte belgickou čokoládu. Jednotlivé kousky cukroví pak podle fantazie ozdobte čokoládou a posypte oříšky.

Můžete samozřejmě použít marmeládu nebo krém na slepení, pokud si bez toho nedokážete linecké představit. A pokud milujete ořechy a ořechová máslíčka, můžete místo toho využít je. Cukroví bude zdravější a ořechovější!

Na co si dát pozor při pečení

Na závěr pro vás máme několik tipů, na co si dát při pečení lineckého cukroví pozor, protože už se nám spálila nejedna várka.

  • Ať už děláte jakoukoliv verzi lineckého cukroví, na jeden plech dávejte vždy tvary podobných velikostí, aby se pekly rovnoměrně.
  • Pokud děláte lepené i vykrojené cukroví, pečte zvlášť na jednom plechu plné a na druhém vykrojené.

Další recepty na vánoční cukroví

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak dlouho péct kakaové linecké cukroví?

Kakaové linecké cukroví pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C přibližně 10 minut, podle toho, jak velké a hrubé máte jednotlivé kousky.

Jaké cukroví se dělá z lineckého těsta?

Kromě tradičního lineckého cukroví, které se lepí džemem, z něj vyčarujete i košíčky, kakaové dortíčky, polomáčené sušenky nebo kakaové linecké či pruhované kakaové linecké cukroví.

Jak dlouho vydrží těsto na kakaové linecké cukroví?

Linecké těsto může v lednici vydržet přibližně 3 až 5 dní, pokud je dobře zabalené v potravinářské fólii nebo uzavřené v nádobě, aby nevysychalo a neabsorbovalo pachy z lednice. Pokud ho chcete skladovat delší dobu, můžete ho také zmrazit, pak vydrží až 2 měsíce.

Jak dlouho vydrží upečené kakaové linecké cukroví?

Upečené kakaové linecké cukroví vydrží až několik týdnů, pokud je správně uložené v uzavřené nádobě v chladu.

Kdy se maže kakaové linecké cukroví?

Kakaové linecké cukroví se maže džemem na konci druhého nebo během třetího adventního týdne, aby mělo čas se rozležet.

Recept: Nejlepší kakaové linecké cukroví s ořechy

Recept: Nejlepší kakaové linecké cukroví s ořechy

Trochu vláčné, trochu křehké, hodně voňavé, a hlavně kakaové. Takové je naše oblíbené kakaové linecké cukroví, které tradičně pečeme každý rok.
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 50 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Postup
 

  • Prosetou mouku smíchejte s cukrem a mandlemi. Přidejte vanilku, skořici, sůl a vše společně promíchejte.
  • Udělejte do sypké směsi ďolíček do kterého přidejte žloutky a nakrájené měkké máslo.
  • Ručně zapracujte na vláčné nelepivé těsto.
  • Těsto si rozdělte na dva díly a do jednoho přidejte kakao.
  • Obě těsta rozdělte na 3 stejné díly.
  • Postupně jednotlivé díly rozválejte na 3 milimetry tenké pláty, vykrojte obdélníky velké 10 x 15 centimetrů a střídavě je na sebe pokládejte.
  • Navrstvené těsto dejte do lednice na 30 minut vychladit, aby se vám s ním lépe pracovalo.
  • Poté navrstvené těsto nakrájejte na jednotlivé pruhované obdélníky.
  • Připravené cukroví pokládejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte na 180 °C přibližně 10 minut.
  • Jednotlivé vychladlé obdélníčky dozdobte čokoládou a nasekanými mandlemi.
Klíčové slovo kakaové linecké cukroví
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin