Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Pavlína
Můžete se utlouct po ořechovém másle? Jistě víte, že to v supermarketech může být občas drahá legrace. Co kdybychom vám prozradili, že si zvládnete ořechové máslo vyrobit i v pohodlí svého domova, a to z jakýkoliv oříšků? Tak pojďme na to!
Jaké druhy ořechů lze na ořechové máslo použít?
Pro výrobu domácího ořechového másla můžete použít prakticky jakékoliv ořechy. Nejčastěji se používají mandle, lískové ořechy, arašídy, kešu, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy. Každý typ ořechů má svou specifickou chuť, takže můžete experimentovat a vytvářet různé druhy másel nebo dokonce druhy ořechů kombinovat.
Jak vyrobit domácí ořechové máslo
Možná se vám to nezdá, ale výroba domácího ořechového másla opravdu není nikterak náročná. Bude vám k tomu stačit kvalitní mixér, balení oblíbených ořechů a mlsný jazýček.
Můžete se také inspirovat našimi konkrétními recepty na nejrůznější ořechová másla:
- máslo z vlašských ořechů,
- lískooříškové máslo,
- kokosové máslo,
- máslo z kešu oříšků,
- pistáciové máslo.
Co budete potřebovat
K výrobě domácího ořechového másla budete potřebovat kvalitní mixér nebo kuchyňského robota, plech na pečení, pečicí papír a samozřejmě vámi vybrané ořechy. Kvalita ořechů hraje stěžejní roli ve výsledné chuti másla. Vybírejte čerstvé, nesolené a nepražené ořechy.
Kromě ořechů můžete do másla přidat další přísady jako například med, karamel, sůl, koření nebo dokonce čokoládu, podle toho, jaké chuti chcete dosáhnout.
TIP: 10 nejlepších receptů na domácí oříšková másla
Postup
Pokud chcete ořechy opražit pro intenzivnější chuť, pak začněte tím, že předehřejte troubu na 180 °C. Rozložte ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 10-15 minut, dokud nezačnou zlátnout a vonět. Dávejte pozor, aby se nepřepálily, protože by mohly zhořknout.
Nechte opražené ořechy vychladnout a poté je přesuňte do mixéru nebo kuchyňského robota (pokud ořechy nepražíte, tímto krokem můžete začít). Mixujte ořechy na vysokou rychlost, dokud se nezačne tvořit jemná kaše. Proces může trvat několik minut a budete možná muset několikrát seškrábnout stěny nádoby, aby se všechny ořechy rovnoměrně zpracovaly.
Konzistence ořechového másla závisí na délce mixování. Čím déle budete ořechy mixovat, tím hladší a tekutější bude máslo. Pokud preferujete hrubší strukturu, přestaňte mixovat dříve, než se ořechy zcela rozmělní.
Jakmile máte rozmixované ořechy na máslovitou hmotu, můžete začít experimentovat s přidáváním dalších ingrediencí. Přidejte špetku soli pro zvýraznění chuti, lžičku medu pro sladkost nebo trošku skořice pro pikantní nádech. Možnosti jsou nekonečné a záleží jen a jen na vaší fantazii.
Hotové máslo přendejte do čisté sklenice s uzávěrem a uložte do lednice. Domácí ořechové máslo vydrží v lednici několik týdnů, ale pravděpodobně ho spotřebujete mnohem dříve, protože je bezesporu návykové.
TIP: Víte, že ořechové máslo můžete použít na domácí fit müsli tyčinky se sušenými meruňkami, medem a bez másla?
Jak skladovat domácí ořechové máslo
Domácí ořechové máslo skladujte v uzavřené sklenici v lednici. Tím zajistíte, že si dlouho uchová svou čerstvost a chuť. V lednici vydrží přibližně 2-3 týdny. Pokud ho však skladujete při pokojové teplotě, měli byste ho spotřebovat do týdne.
Pokud máslo změní barvu, vůni nebo chuť, je pravděpodobně zkažené a nemělo by se jíst.
Jak využít ořechové máslo v kuchyni: Tipy na použití oříškového krému
Pokud nesmlsnete celou nádobu oříškového másla na jedno posezení, pak se vám může domácí ořechové máslo hodit v kuchyni na nespočet receptů.
Ořechové máslo je vynikající na toasty, palačinky nebo do ovesné kaše. Přidat si ho můžete do smoothies, jogurtů nebo chia pudinku. Taktéž lze oříškového krému skvěle využít jako základ do mnoha dezertů, jako jsou cookies, dorty nebo domácí energetické tyčinky. Dodá jim krémovou texturu a bohatou ořechovou chuť.
Nesáhnete vedle, ani když budete do ořechového másla namáčet čerstvé ovoce, jako jsou jablka, jahody nebo banány. Je to rychlá a zdravá svačina, která vás na dlouho zasytí.
Vyzkoušet také můžete jeden z našich osvědčených receptů:
- Tvarohový koláč s ovocem a arašídovým máslem
- Jednoduché arašídové kari
- Zdravé cookies
- Domácí müsli tyčinky
- Čokoládové košíčky s arašídovým máslem
Často kladené otázky
Jaké ořechy jsou nejlepší pro výrobu másla?
Nejlepší jsou mandle, arašídy, lískové ořechy a kešu. Každý druh má svou specifickou chuť a texturu. Ale můžete experimentovat a vyzkoušet jakýkoliv druh ořechů či je dokonce kombinovat.
Mohu použít nesolené ořechy?
Ano, nesolené ořechy jsou ideální.
Jaký mixér je nejlepší pro výrobu ořechového másla?
Silný mixér nebo kuchyňský robot s vysokým výkonem je nezbytný, aby dokázal ořechy rozmixovat do jemné konzistence.
Mohu do oříškového másla přidat čokoládu nebo jiné přísady?
Určitě! Přidání čokolády, skořice, medu, karamelu nebo jiných přísad může oživit chuť ořechového másla.
Jak dlouho trvá výroba ořechového másla?
Výroba ořechového másla trvá přibližně 20-30 minut včetně pražení ořechů.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?