Jak vyrobit domácí ořechové máslo + tipy na použití

Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Pavlína

Můžete se utlouct po ořechovém másle? Jistě víte, že to v supermarketech může být občas drahá legrace. Co kdybychom vám prozradili, že si zvládnete ořechové máslo vyrobit i v pohodlí svého domova, a to z jakýkoliv oříšků? Tak pojďme na to!

Jaké druhy ořechů lze na ořechové máslo použít?

Pro výrobu domácího ořechového másla můžete použít prakticky jakékoliv ořechy. Nejčastěji se používají mandle, lískové ořechy, arašídy, kešu, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy. Každý typ ořechů má svou specifickou chuť, takže můžete experimentovat a vytvářet různé druhy másel nebo dokonce druhy ořechů kombinovat.

Skladem 149 Kč
Naše vlastní receptura SLANÉHO KARAMELU, která se opravdu povedla! Hrdě vám představujeme jemné, arašídové máslo v kombinaci s karamelovou čokoládou a špetkou himalájské soli. Dlouho jsme ochutnávali ostatní másla a porovnávali, abychom našli ten správný poměr jednotlivých ingrediencí. A výsledek? Ten ochutnejte sami!
Skladem 139 Kč
Nepražené, nesolené a oloupané arašídy, které jsou mnohem větší než arašídy, které běžně najdete v obchodech. Díky své nadstandardní velikosti jsou lahodnější, vláčnější a nejsou tak tvrdé. Snadno se z nich vyrábí burákové máslo, ale vynikající jsou i jen tak.
Skladem 199 Kč
Milujete kvalitní, hořkou čokoládu? Tak to musíte vyzkoušet naše mandlové máslo s 70% hořkou čokoládou. Toto čoko-máslíčko jsme namíchali v poměru 80% nasucho pražených mandlí a 20% hořké 70% čokolády a zaručeně si na něm pochutnají všichni mlsouni. Je přirozeně bezlepkové, neobsahuje palmový olej nebo jiné příměsi. Máslo je namleto do lahodné, jemné konzistence, aby bylo pěkně tekuté. Vyrábíme jej častěji po menších várkách, abychom zajistili maximální čerstvost. Mandlové máslo s čokoládou se hodí především do ranních kaší, do smoothie, na chleba nebo jen tak samotné na lžičku.

Jak vyrobit domácí ořechové máslo

Možná se vám to nezdá, ale výroba domácího ořechového másla opravdu není nikterak náročná. Bude vám k tomu stačit kvalitní mixér, balení oblíbených ořechů a mlsný jazýček.

Můžete se také inspirovat našimi konkrétními recepty na nejrůznější ořechová másla:

Co budete potřebovat

K výrobě domácího ořechového másla budete potřebovat kvalitní mixér nebo kuchyňského robota, plech na pečení, pečicí papír a samozřejmě vámi vybrané ořechy. Kvalita ořechů hraje stěžejní roli ve výsledné chuti másla. Vybírejte čerstvé, nesolené a nepražené ořechy.

Kromě ořechů můžete do másla přidat další přísady jako například med, karamel, sůl, koření nebo dokonce čokoládu, podle toho, jaké chuti chcete dosáhnout.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: 10 nejlepších receptů na domácí oříšková másla

Postup

Pokud chcete ořechy opražit pro intenzivnější chuť, pak začněte tím, že předehřejte troubu na 180 °C. Rozložte ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 10-15 minut, dokud nezačnou zlátnout a vonět. Dávejte pozor, aby se nepřepálily, protože by mohly zhořknout.

Nechte opražené ořechy vychladnout a poté je přesuňte do mixéru nebo kuchyňského robota (pokud ořechy nepražíte, tímto krokem můžete začít). Mixujte ořechy na vysokou rychlost, dokud se nezačne tvořit jemná kaše. Proces může trvat několik minut a budete možná muset několikrát seškrábnout stěny nádoby, aby se všechny ořechy rovnoměrně zpracovaly.

Výroba domácího oříškového másla je překvapivě snadná.
Výroba domácího ořechového másla

Konzistence ořechového másla závisí na délce mixování. Čím déle budete ořechy mixovat, tím hladší a tekutější bude máslo. Pokud preferujete hrubší strukturu, přestaňte mixovat dříve, než se ořechy zcela rozmělní.

Jakmile máte rozmixované ořechy na máslovitou hmotu, můžete začít experimentovat s přidáváním dalších ingrediencí. Přidejte špetku soli pro zvýraznění chuti, lžičku medu pro sladkost nebo trošku skořice pro pikantní nádech. Možnosti jsou nekonečné a záleží jen a jen na vaší fantazii.

Hotové máslo přendejte do čisté sklenice s uzávěrem a uložte do lednice. Domácí ořechové máslo vydrží v lednici několik týdnů, ale pravděpodobně ho spotřebujete mnohem dříve, protože je bezesporu návykové.

TIP: Víte, že ořechové máslo můžete použít na domácí fit müsli tyčinky se sušenými meruňkami, medem a bez másla?

Jak skladovat domácí ořechové máslo

Domácí ořechové máslo skladujte v uzavřené sklenici v lednici. Tím zajistíte, že si dlouho uchová svou čerstvost a chuť. V lednici vydrží přibližně 2-3 týdny. Pokud ho však skladujete při pokojové teplotě, měli byste ho spotřebovat do týdne.

Pokud máslo změní barvu, vůni nebo chuť, je pravděpodobně zkažené a nemělo by se jíst.

Výroba domácího oříškového másla je překvapivě snadná.

Jak využít ořechové máslo v kuchyni: Tipy na použití oříškového krému

Pokud nesmlsnete celou nádobu oříškového másla na jedno posezení, pak se vám může domácí ořechové máslo hodit v kuchyni na nespočet receptů.

Ořechové máslo je vynikající na toasty, palačinky nebo do ovesné kaše. Přidat si ho můžete do smoothies, jogurtů nebo chia pudinku. Taktéž lze oříškového krému skvěle využít jako základ do mnoha dezertů, jako jsou cookies, dorty nebo domácí energetické tyčinky. Dodá jim krémovou texturu a bohatou ořechovou chuť.

Nesáhnete vedle, ani když budete do ořechového másla namáčet čerstvé ovoce, jako jsou jablka, jahody nebo banány. Je to rychlá a zdravá svačina, která vás na dlouho zasytí.

Palačinky s domácím oříškovým máslem a ovocem.
Palačinky s oříškovým máslem a ovocem

Vyzkoušet také můžete jeden z našich osvědčených receptů:

Často kladené otázky

Jaké ořechy jsou nejlepší pro výrobu másla?

Nejlepší jsou mandle, arašídy, lískové ořechy a kešu. Každý druh má svou specifickou chuť a texturu. Ale můžete experimentovat a vyzkoušet jakýkoliv druh ořechů či je dokonce kombinovat.

Mohu použít nesolené ořechy?

Ano, nesolené ořechy jsou ideální.

Jaký mixér je nejlepší pro výrobu ořechového másla?

Silný mixér nebo kuchyňský robot s vysokým výkonem je nezbytný, aby dokázal ořechy rozmixovat do jemné konzistence.

Mohu do oříškového másla přidat čokoládu nebo jiné přísady?

Určitě! Přidání čokolády, skořice, medu, karamelu nebo jiných přísad může oživit chuť ořechového másla.

Jak dlouho trvá výroba ořechového másla?

Výroba ořechového másla trvá přibližně 20-30 minut včetně pražení ořechů.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1