Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína
S kávou je to podobné jako s vínem. Na trhu existuje tisíce druhů, a s tím i různé kvality kávových zrn. Můžete si pořídit levná kávová zrna ze supermarketu nebo kvalitní čerstvě praženou výběrovou kávu, která bude opravdovým gurmánským zážitkem.
Lidé často investují do kvalitních kávovarů, ale pak v nich připravují levnou kávu ze supermarketu. Přitom volba kvalitních kávových zrn je daleko důležitější, než v jakém kávovaru si kávu připravíte. Také si začínáte klást otázku, jak vybrat kvalitní kávu?
Jak ale kvalitní kávu poznat?
Kvalita kávových zrn vždy bude rozhodovat o výsledné chuti více než to, zda máte poslední nejdražší model kávovaru. Když na to přijde, s kvalitní kávou si můžete připravit gurmánský zážitek i ve French Pressu nebo v moca konvičce.
Proto jsme pro vás připravili návod, jak vybrat kvalitní kávu (zrnkovou kávu).
Tip: Jak si doma připravit skvělou kávu? Podívejte se na blog OchutnejOřech,
Nejlepší zrnková káva – Arabica nebo Robusta
Označení Arabica a Robusta zná každý, ale víte, co se pod ním skrývá?
Robusta a Arabica jsou dva druhy ze sta odrůd kávovníku, tvoří ale 98 % produkce, proto jsou ve světě nejznámější.
Káva Robusta
Robusta je jednodušší na pěstování, je méně náchylná, rostlině vyhovuje nadmořská výška maximálně do jednoho kilometru a její pěstování je proto méně nákladné. Kávové zrnko Robusty je kulatější s rovnější středovou rýhou, má nahořklou, silnější a drsnější chuť.
Robusta obsahuje mnohem více kofeinu než Arabica, a to 2,7 % oproti 1,5 % v Arabice. Má také mnohem nižší obsah sacharidů. Domovem Robusty byla původně subsaharská Afrika, dnes se jí daří zejména ve Vietnamu, Brazílii a Indonésii.
Robusta se často používá na výrobu levné kávy, kde je rozhodující cena, proto se z ní vyrábí například instantní káva. Neznamená to ale, že by se z Robusty nadala vyrobit kvalitní káva. Často se mixuje s Arabicou, aby se vytvořil příjemný mix s vyšším obsahem kofeinu. To je typické například pro italské směsi káv na espresso.
Káva Arabica
Oproti tomu Arabica je složitější a finančně náročnější na pěstování, rostlinka je to menší, ale zapouští mnohem hlouběji kořeny. Arabice se lépe daří v horských kopcích, a tím pádem i v nižších teplotách. Kávové zrno Arabica je protáhlé a rýha uprostřed má tvar elegantního esíčka.
Arabica má intenzivnější aroma a jemnou, příjemně sladkou ovocnou chuť. Tato odrůda pochází z Jemenu a Etiopie, dnes ji ale pěstují hlavně v Jižní Americe, Brazílii a ve východní Africe. Arabica se používá pro prémiové kávy.
Je lepší jednodruhová káva nebo vícedruhová káva?
Prémiové kávy bývají jednodruhové a pochází z jednoho konkrétního místa. Na chuti kávy má vliv počasí, složení půdy i nadmořská výška. Tím, že je káva pražená z kávových zrn ze stejného místa, se může v kávě plně rozvinout její specifická a originální chuť.
Například káva z Kolumbie má lehce oříškovou chuť s karamelovými podtóny, oproti tomu káva z Etiopie je typická svou ovocnou chutí.
Jednodruhové kávy seženete častěji z menších pražíren či ve specializovaných obchodech, v supermarketech se prodávají spíše více druhové směsi. A to hned z několika důvodů.
Ne všechny jednodruhové kávy vyniknou svou chutí samy o sobě, a také velké značky chtějí, aby jejich káva chutnala po celý rok stejně, a toho jednodušeji dosáhnete vícedruhovou kávou. Jednodruhové kávy bývají totiž sezónní.
Tip: Milujete vůni čerstvé kávy? Namíchali jsme pro vás vynikající kávové směsi z té nejlepší kávy.
Jaký efekt má na chuť kávy pražení
Všechna kávová zrna se musí upražit předtím, než se z nich připraví káva. Často si lidé myslí, že čím tmavší je kávové zrno, tím je káva silnější a má v sobě více kofeinu. Není to ale pravda.
Kávová zrna, která jsou pražená až do téměř černé barvy, mají skutečně intenzivnější chuť, ale na obsahu kofeinu to nic nemění.
Intenzivní chuť je způsobená zkaramelizovaným cukrem uvnitř kávového zrna, který se při pražení do tmavé černé barvy připálí, a tím získá i nahořklou intenzivní chuť kávové zrno.
Při pražení kávových zrn dochází dvakrát k puknutí, toto puknutí trochu připomíná popcorn. Po prvním puknutí do druhého puknutí zrna se rozvíjí chuť a aroma. Jednodruhové kávy chutnají nejlépe, když jsou středně pražené, jakmile by se kávová zrna přepražila, káva začne ztrácet svou specifickou chuť a aroma.
Jak poznat čerstvou kávu?
Stejně jako u ostatních potravin, i u kávy hraje důležitou roli čerstvost. Káva je potravina jako každá jiná a s časem skladování ztrácí svou chuť, aroma a může se i zkazit.
Než se pustíte do přípravy kávy, zkontrolujte kávová zrna – měla by být matná a suchá. Stará nebo zkažená káva má lesklá a mastná zrna, protože se z nich uvolňují oleje a zůstávají na povrchu zrnek. Pokud byste takovou kávu našli doma, raději ji nepijte. Dbejte na to, abyste kávu doma neskladovali moc dlouho.
Jak skladovat kávu
Nakupovat velké zásoby se nevyplatí, lepší je nakupovat po menších dávkách, které zvládáte zpracovat během pár měsíců. Aby káva měla co nejlepší chuť, měli byste ji spotřebovat ideálně do 3–12 měsíců od pražení. Kvalitnější kávy na sobě mají datum pražení, někteří výrobci ale uvádějí pouze datum expirace.
Typicky výrobci používají dobu expirace dva roky, takže si můžete přibližně spočítat datum pražení. Pokud chcete, aby káva vydržela co nejdéle, skladujte ji v suchu, ve tmě a ideálně v dóze bez přístupu vzduchu.
FAQ – Nejčastější dotazy
Co znamená 100% arabica?
Takto se označuje směs ze kávových zrn z více druhů arabic nebo jednodruhová káva arabica.
Ve které zemi se káva nejvíce pěstuje?
Dlouhodobě první místo v produkci kávy drží Brazílie. Mezi další země s vysokou produkcí pěstování kávy je například Veitnam, Kolumbie nebo Indonésie.
Pěstuje se kvalitní káva i v Evropě?
Kvůli specifickým podmínkám pro pěstování Kávovníku, se v Evropě se káva obecně nepěstuje. Rostlinka kávy potřebuje tropické a subtropické oblasti.
I v Evropě se najdou kávové farmy, které zkoušejí vyrábět kávu v Portugalsku, Itálii.
Jaká je nejlepší zrnková káva do kávovaru?
Ochutnejte také voňavou kávu Dallmayr, Lavazza či Segafredo od těch nejlepších italských značek. Najdete u nás ale i mletou kávu Illy nebo kávu bez kofeinu.
Pokud jste již znalci kvalitní kávy doporučujeme vybrat z výběrové zrnkové kávy Ochutnej Afriku z Keni, Etiopie a Malawi a zrnkovou kávu Ochutnej Ameriku z Dominikánské republiky, Peru a Kuby.
Jak do domácnosti vybrat dobrý kávovar?
I jako kávový laici si můžete vychutnat dobrou kávu, důležité je mít na paměti, že i sebelepší drahý kávovar vám neudělá dobrou kávu bez kvalitní zrnkové kávy.
Pokud i přesto kávovar do domácnosti chcete, vybírejte dle typu kávovaru, ceny a recenzí.
Jaká káva je oblíbená v Česku?
Pro kávové nadšence je radost, že podle průzkumů je tzv. káva turek na ústupu. Češi mají více v oblibě kávu s mlékem, především v Praze. A pokud se ptáte, jak kávu připravují? Velmi populární jsou alternativní způsoby přípravy kávy než z kávovaru – například french press nebo moca konvička.
Jak poznat dobrou kavárnu s kvalitním kávou?
Prvotně je dobré si všímat čistoty kavárny a hlavně kávovaru. Také může napovědět rychlost obsluhy a její práce s kávovarem. Určitě velkou roli hraje nabídka kávy v nápojovém lístku kavárny. Ptáte se proč? Obecně, pokud kavárna nabízí názvy jako pikolo nebo expresso, dostanete pravděpodobně kávu bez chuti.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka
- Recept na jednoduché lískooříškové máslo
- Recept na lahodné domácí mandlové mléko
- Recept na raw dort: rychlý nepečený dort s jahodami bez cukru (vegan)
- Recept na zdravý francouzský mandlový koláč (low-carb)
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?