Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Anežka
Díky svým výživovým hodnotám a univerzálnosti je quinoa v kuchyni velmi populární. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Víte ale, co všechno obnáší její příprava? Nemusíte se ničeho bát, v tomto článku důkladně probereme, jak uvařit quinou v hrnci, rýžovaru i instant potu, a to pěkně krok za krokem.
Proč jíst quinou?
Jak jsme zmínili v úvodu, quinoa si získala popularitu po celém světě díky svým výjimečným nutričním hodnotám a zdravotním přínosům. Níže najdete několik důvodů, proč byste měli zařadit quinou do svého jídelníčku:
- Bílkoviny – Quinoa obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což z ní dělá kompletní zdroj bílkovin, který je ideální pro vegetariány a vegany.
- Vláknina – Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávení a může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi.
- Vitamíny a minerály – Quinoa je bohatá na železo, hořčík, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B, což přispívá k celkovému zdraví a vitalitě.
- Žádný lepek – Quinoa je bezlepková. Pro osoby s celiakií nebo intolerancí na lepek představuje quinoa výbornou alternativu k tradičním obilovinám, které lepek obsahují.
- Zdravé tuky a antioxidanty – Quinoa obsahuje zdravé tuky a antioxidanty, které mohou přispět ke snížení rizika rozvoje srdečních onemocnění.
Podrobnější informace o quinoe se dozvíte TADY.
Sami v následujících řádcích zjistíte, že je quinoa k tomu všemu naprosto jednoduchá na přípravu a lze ji využít ve spoustě receptech, od salátů a polévek až po hlavní jídla a dezerty. Navíc vám díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny dodá dlouhodobý pocit sytosti, takže nebudete mít chuť na nezdravé svačinky.
Příprava quinoy před vařením
Na trhu se setkáte se třemi druhy quinoy – bílou, červenou a černou. Před vařením je dobré o daném druhu něco vědět, protože se může jeho vaření trošičku lišit. Bílá quinoa má nejjemnější chuť a je nejměkčí. Červená a černá quinoa má výraznější chuť a pevnější strukturu. Černá s červenou se vaří obvykle déle než bílá.
Quinoa obsahuje přírodní povrchové saponiny, které mohou způsobovat hořkost. Před vařením je proto důležité quinou důkladně propláchnout přes jemné sítko pod tekoucí vodou nebo ji do vody na 5 minut namočit.
TIP: Před vařením můžete quinou krátce opražit na pánvi s kapkou olivového oleje, čímž získá oříškovou chuť.
Jak uvařit quinou?
Máte celkem tři možnosti, jak quinou uvařit. Můžete ji vařit klasicky v hrnci, rýžovaru a nebo papiňáku. Ať už zvolíte jakoukoliv z možností, vždy bude vaření jednoduché a zabere vám maximálně 20 minut.
Jak uvařit quinou v hrnci?
K vaření quinoy nepotřebujete žádné speciální vybavení. Vystačíte si s obyčejným hrncem. Na jeden šálek quinoy si připravte 2 šálky vody a také špetku soli.
- V hrnci přiveďte vodu k varu.
- Přidejte quinou a špetku soli.
- Snižte teplotu a nechte quinou vařit na mírném ohni pod pokličkou asi 15 minut, dokud neabsorbuje veškerou vodu.
- Následně sundejte hrnec z plotny a nechte quinou 5 minut odpočinout. Poté ji načechrejte vidličkou a podávejte.
Mohlo by vás zajímat: 5 tipů na zdravé recepty z quinoy (na slano i na sladko)
Jak uvařit quinou v rýžovaru?
Rýžovar je v kuchyni velkým pomocníkem, a to i v případě quinoy. Automaticky reguluje teplotu a čas vaření, takže nemusíte quinou hlídat a můžete se mezitím věnovat jiným činnostem. Jak uvařit quinou v rýžovaru správně se dozvíte v následujícím postupu:
- Do nádoby rýžovaru vložte quinou a vodu (opět 2 šálky vody na jeden šálek quinoy), přidejte špetku soli.
- Nastavte rýžovar na běžný cyklus pro bílou rýži (cca 15 až 25 minut).
- Po dovaření nechte quinou ještě několik minut v rýžovaru na ohřívací režim.
- Načechrejte vidličkou a podávejte.
Jak uvařit quinou v instant potu (papiňáku)?
Instant pot neboli tlakový hrnec, jednoduše papiňák, vaření quinoy ještě urychlí. Běžně se vaří 15 – 20 minut, v instant potu je po dosažení tlaku quinoa hotová za 1 – 2 minuty, díky čemuž se zachová více živin. Jak uvařit quinou v papiňáku:
- Do papiňáku přidejte vodu a quinou v poměru 1,5 : 1. Promíchejte, aby se předešlo přilepení.
- Papiňák přiklopte a nastavte na vysoký tlak. (Papiňáku bude trvat přibližně 8 minut, než se natlakuje a začne vařit).
- Jakmile se papiňák natlakuje, vařte quinou po dobu 1 až 2 minut.
- Po dovaření nechte tlak přirozeně uvolnit. Po 10 minutách uvolněte zbytek tlaku manuálně. Jakmile veškerá pára unikne, odstraňte opatrně víko.
- Načechrejte quinou vidličkou a podávejte.
Mohlo by vás také zajímat: Jak uvařit cizrnu v hrnci a bez namáčení v tlakovém hrnci (papiňáku)
Jak vypadá vařená quinoa?
Vařená quinoa má lehkou, nadýchanou texturu a jemnou ořechovou chuť. Po uvaření se její zrnka zvětší. Barva vařené quinoy se odvíjí od druhu, po uvaření vždy ale zesvětlí. Vařená quinoa je také lehce lepivá.
Jak dlouho vydrží vařená quinoa?
Vařená quinoa vydrží v lednici v hermeticky uzavřené nádobě přibližně 5 až 7 dní. Můžete ji také zamrazit. V mrazáku vám vydrží přibližně 8 měsíců.
Co uvařit z quinoy?
Quinoa je velmi univerzální a lze ji přidat do celé řady pokrmů. Skvěle slouží jako příloha k masu nebo zelenině, základ pro saláty, nebo ji můžete dát do polévek a dušených pokrmů. Hodí se i do sladkých receptů. Máme pro vás pár tipů:
- Dokonalá snídaňová kaše z quinoy,
- Quinoa salát s cizrnou,
- Zdravá bezlepková tortilla z quinoy,
- Proteinové brownies z quinoy a banánu (vegan),
- Zeleninová polévka s quinou,
- Asijské kari rizoto z quinoy.
Často kladené dotazy
Je quinoa bezlepková?
Ano, quinoa je bezlepková. Představuje skvělou alternativu pro lidi s celiakií nebo intolerancí na lepek.
Jak dlouho namáčet quinou?
Quinou před vařením namočte na 5 minut do studené vody nebo ji důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, aby se odstranily případné saponiny, které mohou způsobit hořkou chuť.
Kdy solit quinou?
Quinou je nejlepší osolit předtím, než ji začnete vařit. Přidejte špetku soli do vody, ve které quinou vaříte, aby se sůl rovnoměrně rozptýlila a přispěla k lepší chuti.
Kolik je 1 porce quinoy?
Obvykle se jako jedna porce quinoy považuje 1/4 až 1/3 šálku nevařené quinoy, což se po uvaření zvětší na přibližně 1 šálek vařené quinoy.
Jak dlouho se vaří quinoa?
Quinoa se vaří přibližně 15 až 20 minut. Čas vaření se ale může lišit v závislosti na tom, v čem quinou vaříte. Existují 3 způsoby, jak uvařit quinou, a to v hrnci, rýžovaru nebo instant potu.
Jak dlouho vařit červenou quinou?
Červená quinoa se vaří 15 až 20 minut. Stačí ji vařit na mírném plameni s dvojnásobným množstvím vody, dokud se voda úplně nevstřebá a quinoa nezměkne.
Jak vařit bílou quinou?
Postup, jak uvařit quinou bílou je velmi jednoduchý. Stačí ji propláchnout, přidat dvojnásobné množství vody, přivést vodu k varu, poté snížit teplotu a nechat vařit asi 15 minut pod pokličkou.
Jak má chutnat quinoa?
Mírně oříšková a lehce nasládlá. Tak by se dalo popsat, jak chutná quinoa.
Jak jíst quinou?
Quinoa je velmi univerzální a lze ji použít v mnoha pokrmech. Můžete ji jíst jako přílohu k masu nebo zelenině, přidávat do salátů, polévek, kaší nebo dokonce do sladkých pokrmů.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?