Pohanka je bezlepková pseudoobilovina, která si získala mnoho příznivců zdravé výživy po celém světě. Možná jste se setkali s názorem, že někteří lidé ochutnali pohanku jednou a stačilo jim to. Bylo by ale skvělé dát jí šanci, protože máme v kuchyni více druhů pohanek a lze ji připravit tak, že zachutná celé vaší rodině.
Pojďme se společně podívat na to, jak uvařit pohanku, kdysi známou jako plodina chudých, aby chutnala a voněla i těm největším gurmánům. Na závěr si řekneme, jak připravit pohanku bez vaření.
Druhy pohanky podle způsobu zbavování slupky
Pohanku dělíme na dva druhy podle způsobu, jakým je zbavena své slupky: mechanicky loupaná a termicky loupaná pohanka. Mechanicky loupaná pohanka se slupky zbavuje jemným a postupným broušením, zatímco termicky loupaná pohanka se vystavuje vysokým teplotám, aby se slupka snadněji oddělila od zrna. To má také vliv na její chuť a vůni.
Způsob loupání pohanky a vliv na zdraví
Pohanka, která je slupky zbavena pomocí vysokých teplot, má tmavě hnědou barvu. Tento proces způsobuje typickou nahořklou až zemitou pachuť a zatuchlou vůni. Proces tuto pohanku zároveň ochudí o většinu živin, které obsahuje.
Naopak mechanicky loupaná pohanka má světle zelenou barvu. Její vůně je oříšková a má jemnou chuť. Obsahuje navíc spoustu zdraví prospěšných látek.
Proč jíst pohanku?
Pohanka se řadí mezi pseuodoobiloviny stejně jako amarant a quinoa. Pseudoobiloviny jsou širokolisté rostliny, jejichž semena se využívají podobným způsobem jako obilí. Neobsahují však lepek, což je výborná zpráva pro lidi s intolerancí nebo celiaky.
Přínos pohanky pro zdraví je víc než pozitivní. Nejenže je přirozeně bezlepková, má také vysoké nutriční hodnoty. Díky obsahu hořčíků a vitamínu B napomáhá psychické pohodě. Navíc je také velmi univerzální – můžete ji připravit jak na slano, tak na sladko.
- Bezlepková pseudoobilovina: Díky tomu, že neobsahuje lepek, si ji mohou vychutnat i celiaci. Je skvělou alternativou pšenice nebo ječmene.
- Bílkoviny: Obsahuje zhruba 11 % bílkovin, které jsou pro člověka obrovským zdrojem energie. Pro vegany a vegetariány je skvelou součástí jídelníčku.
- Podpora kardiovaskulárního systému: Pohanka obsahuje rutin, neboli vitamin P, který posiluje cévní stěny, zvyšuje jejich pružnost, snižuje krevní tlak a pomáhá při prevenci křečových žil.
- Vláknina: Hojně se v pohance vyskytuje rozpustná i nerozpustná vláknina. Pravidelná konzumace pohanky má pozitivní vliv na funkci střev. Zlepšuje jejich peristaltiku a zabraňuje zácpě.
- Minerály a vitamíny: Kromě vitaminu P je nabitá také vitamíny E a B. Pohanka je bohatá i na hořčík, zinek a železo.
- Zlepšení imunity: Pohanka napomáhá funkci jater, přispívá k boji proti zánětům a zlepšuje celkovou imunitu.
Nežádoucí účinky pohanky
I přesto, že je pohanka velmi žádaná a zdravá superpotravina, může nás překvapit ve chvílích, kdy to nejméně potřebujeme. Pohanka totiž obsahuje velké množství vlákniny, a proto může způsobovat pocit plynatosti a nadýmání. Proto je vhodné pohanku před vařením namočit do studené vody, abyste zlepšili její stravitelnost.
Druhy pohanky
Pohanka lámanka, pohankové kroupy nebo pohanková mouka? Pohanka není pouze o jednom druhu. Pojďme si společně vysvětlit rozdíly mezi nimi, abyste věděli, po čem příště v obchodě sáhnout. Každý typ pohanky má nejen jinou texturu, chuť, způsob přípravy, ale i způsob využití.
Pohanka loupaná kroupa
Pohankové kroupy jsou celá zrna pohanky, která jsou zbavena tvrdé tmavé slupky. Tento druh pohanky má jemně oříškovou chuť a skvělou dvojku tvoří s česnekem, houbami nebo pečenou zeleninou. Díky své konzistenci se kroupy při vaření nerozvaří, ale zůstanou sypké. Je to základní suroviny pro výrobu ostatních druhů pohanek. Tento druh lze využít:
- jako příloha do salátů, nebo k hlavním jídlům,
- do náplní,
- jako základ pro rizota,
- na sladko jako základ pohankového nákypu s ovocem.
Pohanka loupaná lámanka
Pohanka lámanka vzniká nalámáním pohankových zrn (krup). Tento druh pohanky má také svou jemně oříškovou chuť, díky které se perfektně hodí k bylinkám a kořením. Její konzistence je díky drobné textuře jemnější a příprava pohanky je rychlejší. Skvěle se hodí:
- do polévek a kaší,
- jako základ do nákypů,
- do pomazánek.
Pohanková kaše
Pohanková kaše se vyrábí procesem tzv. extruze. Jde o technologický proces, při kterém se z namleté pohanky při zahřátí odpaří voda. Pohanka je vystavena vysokému tlaku a teplotě. Extruzí se vytváří instantní kaše. Výrobek se již nemusí vařit a stačí ho zalít horkou vodou nebo mlékem.
Pohanková mouka
Stejně jako jiné mouky, i ta pohanková vzniká jemným pomletím základní suroviny, tedy pohanky. Pokud pohanku namelete nahrubo, vzniká krupice. Díky své jemné konzistenci je pohanková mouka vhodná pro výrobu bezlepkových surovin nebo jako mouka do palačinek.
Jak uvařit pohanku, aby chutnala?
Vaření pohanky je snadné, ale i tak je třeba si ji před samotným vařením správně připravit. Stejně jako luštěniny je třeba pohanku propláchnout pod tekoucí studenou vodou. Propláchnutím se zbavíte případných nečistot a přebytečného škrobu. Docílíte toho, že pohanka nebude mít hořkou chuť a nebude lepit.
Namáčet, či nenamáčet?
Pohanka se před vařením namáčet nemusí, stačí ji propláchnout. Nicméně pokud máte dostatek času, můžete pohanku nechat namočit alespoň 30 minut ve studené vodě. Zkrátíte tak dobu samotného vaření až o polovinu, a pohanka tak získá jemnější strukturu. Při namáčení přidejte do vody špetku soli, bobkový list nebo citrónovou šťávu, která pohance dodá svěžest a zjemní její zemitou chuť.
Pár jednoduchých pravidel, jak uvařit pohanku
Už jsme si řekli, že je vaření pohanky velmi snadné. Níže vám přinášíme několik jednoduchých pravidel, jak uvařit pohanku, aby chutnala.
- Propláchnutí: Před samotným vařením je důležité pohanku propláchnout a zbavit se nečistot a škrobu. Voda musí být čirá.
- Poměr vody a pohanky: Po propláchnutí dejte pohanku do hrnce a zalijte ji vodou. Ideální poměr vody a pohanky je 2:1.
- Stáhněte plamen: Až přivedete pohanku k varu, stáhněte plamen a nechte pohanku za občasného míchání vařit asi 5-7 minut. V případě pohanky lámanky stačí pouze 3 minuty.
- Dušení: Po uplynulé době odstavte hrnec z plotny a pod pokličkou nechte pohanku ještě 5 minut dojít.
TIP: Při vaření pohanky můžete do vody přidat máslo pro krémovější strukturu a vývar nebo bylinky pro ochucení.
Chyby při vaření pohanky a jak jim předejít?
I mistr tesař se někdy utne. Kromě toho, že pohanku můžete rozvařit, může se vám stát, že bude mít hořkou chuť. Rozvařená pohanka se pozná tak, že je mazlavá. Správně uvařená pohanka je měkká, ale stále drží tvar. Hořká chuť je zapříčiněná nesprávným způsobem skladování. Dbejte na to, aby byla pohanka vždy skladována na chladném, temném a suchém místě.
Jak připravit pohanku bez vaření
Obrovskou výhodou pohanky je to, že ji můžete připravit i bez vaření. Slovy laika: stačí zalít vodou.
- Příprava pohanky je stejná jako u vaření. Je třeba pohanku propláchnout pod studenou vodou, abyste se zbavili nečistot a přebytečných škrobů.
- Zalijete vroucí vodou v poměru 1:2 ve prospěch vody.
- Osolíte a přikryje pokličkou.
- Pohanku lámanku necháte zhruba 15 minut pod pokličkou dojít. V případě krup tento proces trvá až 30 minut.
Je libo pohankový čaj?
Pohankový čaj je ideální volbou, pokud chcete nahradit tekutiny s vysokým obsahem cukru. Je nízkokalorický a obsahuje velké množství živin. Pojďme se společně podívat na to, jak si ho můžete připravit doma.
- Do hrníčku nasypte zhruba lžičku pohanky.
- Zalijte ji asi 250 ml horké vody.
- Nechte asi 10 minut louhovat.
- Po uplynulé době čaj sceďte a ideálněji si ho ihned vychutnejte.
Mohlo by vás také zajímat: Jak uvařit cizrnu v hrnci a bez namáčení v tlakovém hrnci (papiňáku)
Často kladené otázky (FAQ)
Kolik pohanky na jednu porci?
V suchém stavu vystačí 50 g pohanky na jednu porci.
Jak často mohu jíst pohanku?
Pohanka je na živiny bohatá pseudoobilovina, a tak se ji nemusíte bát jíst v různých formách i několikrát týdně.
Jak uvařit pohanku v rýžovaru
Pohanku propláchněte studenou vodou, nasypte do rýžovaru a zalijte vodou. Ideální poměr vody a pohanky je 2:1. Pro dochucení můžete přidat bylinky, nebo koření. Rýžovar zapněte. Po 15-20 minutách bude pohanka uvařená.
Jak dlouho namáčet pohanku před vařením?
Pohanku stačí namočit do vlažné vody zhruba na 30-40 minut. Tím se zbavíte veškerých nečistot zkrátíte dobu vaření a zlepšíte její stravitelnost.
Jaké má pohanka nutriční hodnoty?
Výživové údaje na 100g:
Energetická hodnota 1570 kJ / 375 kcal
Bílkoviny: 9,5 g
Sacharidy: 74 g
z toho cukry: 0 g
Tuky: 2 g
z toho nasycené mastné kyseliny: < 0,5 g
Sůl: < 0,1 g
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?