Jak uvařit čočku – bez namáčení, v rýžovaru i v tlakovém hrnci (papiňáku)

Naposledy aktualizováno 4. 12. 2024 autorem marketa

Každý z vás se v životě minimálně pokusil dodržovat vyvážený jídelníček. S největší pravděpodobností jste se ale vyhli právě luštěninám. O nich, obzvlášť o čočce, je všeobecně známo, že způsobují nadýmání. A tak si ji připravíte pouze tehdy, pokud víte, že budete celý den doma a nejlépe sami.

Víte, jak uvařit čočku, a to i bez namáčení, v rýžovaru, nebo třeba v tlakovém hrnci? Pojďme se na to společně podívat! Pokud ji uvaříte správně, nemůže se stát to, že by se vám později rozezněl střevní orchestr.

Jak uvařit čočku bez namáčení
Jak uvařit čočku bez namáčení

Proč jíst čočku?

Čočka je jednou ze superpotravin bohatých nejen na bílkoviny, ale také železo, nebo vitamín B, je velmi trvanlivou luštěninou a má vysoké nutriční hodnoty. Zároveň vám ušetří i pár kaček v peněžence. Jakákoliv čočka je přirozeně bezlepková, proto si ji mohou bez starosti vychutnat i celiaci. Má nízký glykemický index, a tak je vhodná i pro diabetiky.

Na co je čočka bohatá?

  • BílkovinyČočka obsahuje vysoké množství rostlinných bílkovin, které plnohodnotně nahradí maso chybějící ve stravě nejen vegetariánů a veganů.
  • Tuky – Nízký obsah tuků napomáhá udržovat si štíhlou linii.
  • Vláknina – Vláknina přirozeně přispívá k pocitu sytosti, takže hlad nenastává ihned po snězení čočky. Díky vláknině se pozvolna vstřebávají škroby a nedochází tak k prudkému vzestupu glykémie.
  • Minerály a vitamínyČočka je bohatá na vitamíny B (zejména na kyselinu listovou), železo, mangan, zinek, hořčík, nebo také draslík.

Druhy čočky a jak se liší

V dnešních kuchyních pracujeme s několika druhy čočky. U nás je nejznámější velkozrnná hnědá čočka, kterou už od pradávna v Česku připravujeme na kyselo. Kromě této existují i další druhy – žlutá, červená, zelená, nebo třeba černá čočka Beluga. Jednotlivé druhy se od sebe liší jak barvou, tak velikostí semen, nebo svou chutí a navíc má každá čočka jiné nutriční hodnoty.

Skladem 37 Kč
Green Apotheke Čočka černá je výborná a rychle se uvaří. Je ideální pro nápadité a chutné pokrmy.
Green Apotheke Čočka červená neloupaná

Green Apotheke Čočka červená neloupaná

Nedostupné
Green Apotheke Čočka červená neloupaná je výživná a chutná, ideální pro polévky a saláty.
Skladem 59 Kč
Červená čočka je nejlépe stravitelná ze všech luštěnin. Ale to není vše. Má vynikající chuť! Navíc se nemusí dopředu namáčet a její příprava zabere přibližně jen 15 minut. U nás najdete červenou čočku celou – tedy celé „lentilky“. Na českém trhu můžete také nalézt červenou čočku drcenou nebo půlenou, ta se ale snadno rozvaří. Zkuste místo běžné zelené čočky tuto variantu a dejte nám vědět, jak vám chutná! Hodí se do polévek, curry pokrmů, můžete z ní ale udělat i vynikající pomazánku. A jaké skvělé jídlo napadá Vás?

Žlutá čočka

Žlutá čočka neboli holubí hrách je oranžová čočka loupaná ihned po sklizni a zbavená své slupky. Obdobně jako červená čočka nenadýmá a hodí se i pro ty nejmenší, nebo pro těhotné a kojící ženy. Tato čočka vařením ztrácí svou barvu a bledne do žluta. Její struktura je moučná a chuť velmi jemná.


Kam žlutou čočku použít?

Orientální kuchyně se bez této suroviny neobejde. Žlutá čočka je nejen chutná, ale má i vysoké nutriční hodnoty, a tak by neměla chybět v žádné kuchyni. Díky své konzistenci je dobré ji použít:

100 Kč sleva na první objednávku
  • do indického dhálu, nebo kari,
  • jako zavářka,
  • do polévek,
  • do salátů,
  • jako příloha k pokrmům z masa, nejlépe chutná smíchaná s rýží,
  • nebo jako základ hummusu.

Červená čočka

Červená čočka vzniká oloupáním a rozpůlením žluté čočky. Narozdíl od ostatních druhů čoček nemá slupku – tím se snižuje její nadýmavost a těžkost – a tak je vhodná pro děti od zhruba 6 měsíců. Další výhody této čočky spočívají v tom, že ji můžete vařit bez namáčení. Její konzistence je po uvaření kašovitá.

Červená čočka
Červená čočka


Jak červenou čočku dochutit?

Červená čočka nemusí být pouze na kyselo. Skvělou dvojku tvoří s indickým kořením, jako je masala a kari; kurkumou, římským kmínem, nebo česnekem. Pro zjemnění se často vaří s kokosovým mlékem. Během vaření ztrácí svou červenou barvu, proto je vhodné ji doplnit něčím, co ji obarví. Vhodná je kurkuma, paprika, nebo rajčatový protlak.

Kam červenou čočku použít?

Téměř vždy bude červená čočka rozvařená. Nikdy se vám nepovede, aby byla celistvá a pevná. Čočková polévka, červená čočka na kari, nebo také ji použijete:

Zelená čočka

Zelené čočce se někdy přezdívá jako kaviár pro chudé. Je jeden z mála druhů čočky, který při vaření neztrácí tvar a zůstává pevný na skus. Výhodou této čočky je, že ji lze vařit bez namáčení. Kromě vlákniny a vitamínu B obsahuje také spoustu železa, proto se doporučuje lidem, kteří trpí chudokrevností.

Kam zelenou čočku použít?

Zelená čočka drží stále svůj tvar a nerozvaří se. Pro svou pikantní chuť je ideální volbou:

  • do studeného kari,
  • do chilli omáček
  • a také skvěle nahrazuje jakoukoli přílohu.

Hnědá čočka

Hnědá čočka je jedna z nejběžnějších druhů čoček, která se nejčastěji vaří na Nový rok, protože symbolizuje hojnost a bohatství. Vyznačuje se výrazně hnědou nebo tmavě zelenou barvou, kulatým tvarem a oříškovou chutí.

Kam hnědou čočku použít?

Hnědá čočka má v kuchyni velmi široké využití, a proto je tak oblíbená. I přestože má pevnou strukturu, téměř vždy se rozvaří. Nejznámější její využití je jako čočka na kyselo. Lze ji ale také použít:

  • do polévek,
  • do salátů,
  • do pomazánek,
  • jako základ do vegetariánských hamburgerů.
  • jako náplň do tacos, nebo plněných paprik.

Černá čočka

Černá čočka, neboli beluga, si svůj název vysloužila kvůli podobnosti s kaviárem, což jí dodává exkluzivity mezi čočkami. Za pravý beluga kaviár si zaplatíte nejméně dva a půl tisíce korun. Tato čočka s lehce oříškovou chutí alespoň nepřinutí vaši peněženku zaplakat. Stejně jako červená čočka nemá ani beluga slupku, a tak není třeba ji předem namáčet.

Černá čočka
Černá čočka

Kam černou čočku použít?

Výhodou této čočky pro méně zdatné kuchaře je, že drží svůj tvar a nerozvaří se. Kromě černé čočky na kyselo tvoří chuťové kombo tvoří beluga s kuřecím masem. Je vhodnái pro použití:

  • do teplých i studených salátů,
  • k přípravě čočkové sekané,
  • ke zdobení kanapek a sandwichů,
  • do pomazánek a polévek,
  • jako příloha k bělomasé rybě.

Jak správně uvařit čočku

Čočka obsahuje oligosacharidy, které se vstřebávají až v tlustém střevě a způsobují plynatost. Kromě namáčení ve studené vodě je důležité při vaření čočku místo soli vařit společně s bylinkami. Při vaření průběžně odebírejte pěnu, která se vytváří na hladině. Předchozí namočení vám taky ušetří čas strávený v kuchyni.

Jak uvařit čočku
Jak uvařit čočku

Jaké bylinky použít a proč nesolit?

Čočku si bylinkami nejen skvěle dochutíte během vaření, ale pokud přidáte ty, které působí proti nadýmání, máte předem vyhráno. Skvěle si čočka rozumí například se saturejkou, fenyklem, kmínem, majoránkou, nebo tymiánem. Sůl zpomaluje měknutí a budete čočku vařit o to déle.

Jak uvařit čočku bez namáčení?

Poctivé namáčení večer před obědem neplatí u všech druhů čoček. Ty, které způsobují nadýmání minimálně, stačí před vařením pouze propláchnout studenou vodou. Po absolvování tohoto procesu ji můžete uvařit bez namáčení. Během vaření se na hladině vysráží pěna, kterou je dobré postupně odebírat, tím snížíte riziko nafouklého bříška.

Mohlo by vás také zajímat: Jak uvařit cizrnu v hrnci a bez namáčení v tlakovém hrnci (papiňáku)

Jak uvařit čočku v hrnci?

Pojďme se teď podívat na to, jak uvařit jednotlivé druhy čočky v hrnci.

  • Žlutou čočku můžete uvařit bez předchozího namáčení. Před vařením ji propláchněte studenou vodou, přesypte do hrnce a zalijte studenou vodou. Ideální poměr čočky a vody je 1:2. Vodu osolte a přiveďte k varu. Při vaření je třeba ji zkoušet protože je velmi rychle uvařená. Pokud se vaří déle než 10 minut, snadno se rozvaří.
  • Červenou čočku před vařením propláchněte studenou vodou, přesypte do hrnce a zalijte studenou vodou v poměru 1:2. Vodu přiveďte k varu a vařte 5 minut bez zakrytí. Poté osolte, schovejte čočku pod pokličku a vařte dalších 10 minut. Čočka by do sebe měla celou vodu vsáknout a získat tak kašovitou konzistenci.
  • Zelená čočka se může vařit i bez namáčení, ale je vhodnější ji namočit, bude tak rychleji uvařená. Je důležité ji před vařením propláchnout studenou vodou a zbavit ji tak nečistot. Poté ji sceďte a zalijte čerstvou, studenou vodou. Vařte ji zhruba 15-20 minut. Dochucuje se solí a bylinkami až na konci vaření, aby neztratila svou typickou kořeněnou pepřovou chuť.
  • Hnědou čočku je dobré předem namočit alespoň na 5 hodin do studené vody. Zbavíte se tak nežádoucích oligosacharidů, které způsobují nadýmání. Vodu po 5 hodinách namáčení vyměňte za čerstvou a vařte zhruba 40 minut. Čočka by měla téměř celou vodu do sebe vsáknout.
  • Černou čočku před vařením propláchněte studenou vodou, dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby voda sahala těsně nad čočku. Když se voda vyvaří, přilijete další množství vařicí vody, aby byla čočka vždy pod hladinou. Čočku vaříte zhruba 25 minut, v samotném závěru necháte vodu téměř celou vsáknout.
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo

Jak uvařit čočku v rýžovaru?

Název je sice trošku zavádějící, ale kromě rýže lze v rýžovaru uvařit jakákoliv luštěnina, například i čočka. Uvařit můžete červenou čočku (doba vaření 15 minut), černou i zelenou čočku (doba vaření 20-30 minut), nebo i hnědou čočku (doba vaření 40 minut).

  • Čočku propláchněte studenou vodou a vložte do rýžovaru.
  • Zalijte vodou, nebo zeleninovým vývarem. Ideální poměr čočky a vody je 1:2 šálku. Pokud je čočka předem namočená, stačí 1,5 hrnku vody.
  • Přidejte koření, bylinky a česnek a rýžovar zapněte na cyklus pro luštěniny.
  • V polovině času vaření je dobré obsah rýžovaru promíchat.
  • Na konci vaření zkontrolujte, zda je čočka už uvařená, rýžovar vypnete a čočku dochuťte dle svých preferencí.
  • Pokud byste chtěli čočku na kyselo, ocet přidáte až po uvaření.

Jak uvařit čočku v papiňáku?

Tlakový hrnec, nebo-li papiňák, vaření čočky urychlí. Navíc platí obecné pravidlo, že se čočka v papiňáku vaří bez předchozího namáčení. Červená a žlutá čočka se vaří kratší dobu, proto i v papiňáku je stačí vařit zhruba 5-7 minut. Ostatní druhy čočky můžete připravit dle následujícího postupu (hnědá, zelená, černá,…):

  • Do papiňáku přidejte čočku, kterou předem propláchnete, a přidáte vodu v poměru 1:3.
  • Papiňák správně uzavřete, postavte na plotnu a ohřívejte na nejvyšší výkon do té doby, dokud nezačne z tlakového hrnce unikat pára.
  • Po té stáhnete papiňák na nejnižší výkon a vaříte čočku zhruba 15-20 minut. (Tady je třeba dát pozor, aby z papiňáku během vaření stále unikala pára.)
  • Po vypnutí otevřete ventil a vypusťte veškerou páru.
  • Opatrně odstraňte víko a čočku dochuťte dle svých preferencí.
Zelená čočka
Zelená čočka

Skladovat vařenou čočku se vyplatí!

Před samotnou přípravou čočky si rovnou nachystejte i pár vzduchotěsných dóz, které se vám budou hodit při skladování uvařené čočky. V ledničce vydrží uvařená čočka maximálně pět dnů, v mrazničce ale až tři měsíce. Nebojte se tak uvařit čočky více, můžete si ji schovat na horší časy – nikdy nevíte, kdy se vám předem uvařená čočka bude hodit!

TIP: Čočka jako zahušťovadlo?

Uvařenou čočku, kterou nesníte, můžete naplnit do formiček a využívat k zahuštění nejen zeleninových polévek, ale i omáček. Čočka dodá jídlu skvělou chuť a přidá na jejich výživových hodnotách.

TIP: Jak uvařit pohanku – nejlepší tipy na vaření dokonalé pohanky.

Recepty z červené a černé čočky

Nejčastěji kladené otázky (FAQ)

Jak uvařit čočku bez namáčení?

Čočku není potřeba předem namáčet, stačí propláchnout ve studené vodě. Namáčením snížíte dobu vaření.

Jaké má černá a červená čočka nutriční hodnoty?

Červená čočka
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1455 kj / 343 kcal
Tuky 2,16 g
Z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
Sacharidy 57,4 g
Z toho cukry 3,8 g
Bílkoviny 23,7 g
Sůl <0,06 g

Černá čočka
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1264 kj / 297 kcal
Tuky 1,9 g
Z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
Sacharidy 48,8 g
Z toho cukry 0 g
Bílkoviny 24,3 g
Sůl 0,03 g

Která čočka je nejzdravější?

Mezi jedny z nejvýživnějších druhů čočky se řadí černá čočka beluga.

Jak zdravě zahustit čočku?

Klasicky se čočka zahušťuje moukou. Zdravější variantou pro zahuštění jsou brambory, které jsou méně kalorické.

Jaká příloha k čočce?

K čočce se hodí výborně květák, brokolice, nebo kořenová zelenina.

Jak uvařit zelenou čočku bez namáčení?

Klasická čočka lze vařit i bez předchozího namáčení ve studené vodě. O to se ale vaří déle, zhruba 40-60 minut.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1