Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Anežka
Cizrna je nejen chutná, ale i velmi výživná luštěnina, která obohatí váš jídelníček o bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Dostali jste chuť si cizrnu připravit? Pak určitě narazíte na to, že by se měla jako každá luštěnina přes noc namočit. Naprosto chápeme, že se člověku nemusí do „dvoudenního vaření” vůbec chtít. My vám poradíme, jak uvařit cizrnu nejen klasicky, ale i bez namáčení v tlakovém hrnci (papiňáku).
Jak uvařit cizrnu v hrnci?
Začněte tím, že cizrnu důkladně propláchnete pod tekoucí vodou, aby došlo k odstranění případných nečistot. Poté ji vložte do větší mísy a zalijte dostatečným množstvím studené vody – ideální poměr je asi jeden díl cizrny na tři díly vody. Namočenou cizrnu nechte stát minimálně 8 až 12 hodin. Dlouhé namáčení zkrátí dobu vaření a zlepší její stravitelnost.
Pro ještě lepší chuť a trávení můžete nechat cizrnu po namočení jeden nebo dva dny klíčit – klíčením se aktivují enzymy. Během této doby ale vodu pravidelně měňte.
Po namočení vodu slijte a cizrnu znovu propláchněte. Možná vám na povrch vyplavou tmavá zrnka. Ty je nejlepší vyřadit, jelikož už to mají za sebou a při vaření nezměknou. Cizrnu dejte do hrnce a zalijte čerstvou vodou tak, aby byla celá ponořená (poměr vody k cizrně by měl být zase asi 3:1).
Vodu přiveďte k varu, a jakmile začne bublat, stáhněte plamen na nižší stupeň a cizrnu nechte dusit pod pokličkou přibližně 1 až 1,5 hodiny, dokud nebude měkká. Solte až ke konci vaření nebo těsně před jejím zpracováním, protože sůl by mohla měknutí cizrny zpomalit.
Pokud připravujete cizrnové pyré nebo hummus, můžete si trochu vody, ve které se cizrna vařila, odložit stranou. Obsahuje spoustu výživných látek a skvěle se hodí k dohlazení textury.
Jak uvařit cizrnu v pomalém hrnci?
Pokud máte doma pomalý hrnec, tak nám jistě potvrdíte, že je to při vaření luštěnin neocenitelný pomocník, protože na plotýnku nemusíte díky němu neustále dohlížet.
I při vaření cizrny v pomalém hrnci platí, že ji musíte namočit na 8–12 hodin. Namočenou cizrnu následně slijte, vložte do pomalého hrnce a zalijte čerstvou vodou – použijte zase trojnásobné množství vody na dané množství cizrny, aby byla úplně ponořená i během vaření.
Hrnec zapněte na nízký stupeň a nechte cizrnu vařit 8–10 hodin. Ráno na vás bude čekat krásně měkká cizrna připravená do vašeho bříška.
TIP: Cizrna: vše, co o ní potřebujete vědět
Jak uvařit cizrnu bez namáčení?
Bez dlouhého namáčení se obejdete, když se rozhodnete vařit cizrnu v tlakovém hrnci neboli papiňáku. Pokud ale nějaký ten čas máte, doporučujeme ji na 1 až 2 hodinky přeci jen namočit.
Suchou nebo krátce namočenou cizrnu dejte do tlakového hrnce a zalijte čerstvou vodou – tentokrát bude stačit dvojnásobné množství vody na dané množství cizrny. Tlakový hrnec uzavřete a přiveďte k varu, aby se natlakoval.
Pokud máte cizrnu předem namočenou, vařte ji pod tlakem přibližně 20–25 minut. Suchou cizrnu budete vařit samozřejmě déle, konkrétně 40–45 minut. Po uplynutí této doby upusťte páru podle typu vašeho papiňáku.
Jak uvařit cizrnu aby nenadýmala?
Pokud nechcete, aby vás cizrna nadýmala, zkuste při vaření přidat do hrnce pár bylinek, které vám s tímto problémkem pomohou. Stačí pár lístků saturejky, libečku, oregana, majoránky nebo bazalky.
Jestli máte s nadýmáním větší problémy, tak vám nejvíce pomůže libeček a saturejka. Tyto bylinky navíc krásně voní a zvýrazní chuť jakéhokoliv pokrmu, kam cizrnu přidáte.
Z hlediska nadýmání jsou nejvíce problémové slupky. Komu by se ale chtělo každé zrnko přebírat, že ano? Nebojte, známe postup, kterým zbavíte cizrnu slupky, aniž byste si u toho připadali jako Popelka.
Jak zbavit cizrnu slupek?
Potom co uvařenou cizrnu slijete, přelijte ji hned velmi studenou vodou. Díky rychlé změně teploty se slupky začnou samy odlupovat. Zchlazenou cizrnu promněte rukama přímo ve vodě. Uvolněné slupky vyplavou na hladinu, odkud je jednoduše seberete lžící. Klidně je ale slijte přes síto.
Postup můžete několikrát zopakovat, dokud nebudete s množstvím odstraněných slupek spokojení. Platí jednoduché pravidlo: čím častěji cizrnu propláchnete, tím více slupek odstraníte. Kromě toho, že je loupaná cizrna stravitelnější (vhodná i pro lidi s citlivým trávením), je také jemnější, takže třeba takový hummus dovedete opravdu k dokonalosti.
Jak připravit vařenou cizrnu?
Cizrna má oříškovou chuť, a možná proto si nás tak získala. Můžete ji jíst jen tak nebo ji můžete použít místo čočky či hrachu. Skvěle se hodí také do polévek a salátů. My si z cizrny už připravili:
- Cizrnový salát se sezónní zeleninou,
- Dokonalý quinoa salát s cizrnou,
- Cizrnová krémová polévka s kukuřicí (vegan),
- Jednoduchá veganská cizrna na paprice s krémovou omáčkou z kešu.
Jak dlouho vydrží vařená cizrna?
Uvařená cizrna vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě přibližně 3 až 4 dny. Jestli ji nemáte v plánu do 4 dnů zpracovat, hoďte ji do mrazáku, kde vám vydrží až 6 měsíců. Před zmrazením je dobré cizrnu zbavit přebytečné tekutiny, aby potom při rozmrazování neztratila strukturu.
Cizrnu ohřejte v mikrovlnce nebo klasicky na sporáku v malém množství vody, dokud se pořádně neprohřeje. Pokud máte radši sušší konzistenci, můžete cizrnu krátce zapéct – stačí ji rozložit na plech s pečicím papírem a péct asi 10 minut na 175 °C.
Mohlo by vás také zajímat: Jak uvařit čočku – bez namáčení, v rýžovaru i v tlakovém hrnci (papiňáku)
Často kladené dotazy
Jak uvařit cizrnu na hummus?
Nejdůležitějším krokem při tom, jak uvařit cizrnu na hummus je propláchnutí, díky kterému zbavíte cizrnu nečistot. Poté namočte cizrnu do vody minimálně na 8 hodin. Po namočení cizrnu sceďte a dejte ji vařit do čerstvé vody na mírném ohni. Vařte ji asi 1–1,5 hodiny, dokud nezměkne. Uvařenou cizrnu poté rozmixujte s tahini, citronovou šťávou, česnekem, olivovým olejem a solí, dokud nevznikne hladká pasta.
Jak uvařit cizrnu v papiňáku?
Pokud se rozhodnete vařit cizrnu v tlakovém hrnci neboli papiňáku, nemusíte ji namáčet. Namočení ale doporučujeme. V každém případě nezapomeňte cizrnu propláchnout. Do papiňáku přidejte k cizrně dvojnásobné množství vody a vařte ji 40 až 45 minut. Pokud cizrnu před vařením namočíte, stačí vařit přibližně 25 minut.
Jak dlouho vařit cizrnu v tlakovém hrnci?
Pokud nebudete cizrnu před vařením namáčet, vařte ji 40 až 45 minut. Pokud ji namočíte alespoň na jednu hodinu, stačí ji v papiňáku vařit 20 až 25 minut.
S čím vařit cizrnu?
Cizrnu můžete vařit s různými bylinkami a kořením, které zlepší její chuť a zároveň pomohou předejít nadýmání. Nejlepší je oregano, saturejka, majoránka nebo libeček.
Jak dlouho vařit cizrnu na hummus?
Cizrnu na hummus vařte přibližně 1 až 1,5 hodiny, dokud cizrna nezměkne. Rychleji se vám uvaří v papiňáku. Postup, jak uvařit cizrnu v tlakovém hrnci je jednoduchý. Stačí cizrnu propláchnout, dát do papiňáku, přidat dvojnásobné množství vody a nechat vařit přibližně 45 minut.
Jak dlouho se musí namáčet cizrna?
Cizrnu byste měli namáčet alespoň 8 hodin. Pro ještě lepší chuť a trávení můžete nechat cizrnu po namočení jeden nebo dva dny klíčit.
Jak uvařit cizrnu rychle?
Nejrychleji uvaříte cizrnu v tlakovém hrnci. Postup, jak uvařit cizrnu v papiňáku je velmi jednoduchý. Cizrnu propláchněte, dejte do papiňáku, přidejte dvojnásobné množství vody a vařte přibližně 45 minut.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?