Jak si vyrobit čekankový sirup doma

Naposledy aktualizováno 7. 5. 2024 autorem Pavlína

Čekanka je nepřehlédnutelná rostlina s hořkou chutí a modrými květy, které často zdobí naše pole. Navíc si z čekankového kořene můžeme vyrobit domácí čekankový sirup, který se využívá jako alternativní zdravá náhražka cukru. Pokud máte rádi sladké, ale zároveň chcete jíst zdravě, pak se vyplatí vyrábět si ho doma. V tomto článku se dozvíte, jak si vyrobit čekanková sirup doma, co k tomu budete potřebovat a proč se to (ne)vyplatí.

Co je čekankový sirup

Čekanka je známá rostlina, která roste všude možně a někdo ji dokonce považuje za plevel. Její kořen je ale bohatý na živiny a proto je využíván pro výrobu čekankového sirupu. Sirup, který se vyrábí z kořene čekanky, je skvělé přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem, které připomíná med. Kořen čekanky je navíc vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny – inulinu, která se velmi důležitá pro vyváženou střevní mikroflóru. Běžně ji najdeme v zelenině a ovoci, ale mnoha lidem v jídelníčku chybí.

TIP: Pokud vás zajímají podrobnosti a zajímavosti o čekankovém sirupu, přečtěte si náš článek.

Co obsahuje čekankový sirup a z čeho se vyrábí

Čekankový sirup se nejčastěji používá jako alternativa cukru, protože má podobnou sladivost, ale obsahuje až o 45 % méně kalorií a 95 % méně cukru než jiná alternativní sladidla. Jeho hlavní výhodou je obsah vitamínů, minerálů (draslík, železo a vápník) a inulinu, což je dobře rozpustná vláknina, která tolik neovlivňuje hladinu cukru v krvi a je tak vhodná i pro diabetiky. Inulin je v těle zpracováván pomalu a zároveň je vynikající zdroj energie pro střevní mikroflóru.

Domácí čekankový sirup si snadno můžete vyrobit ze sušeného kořene čekanky, vody a přírodního sladidla, jako je například xylitol.

Z čeho se vyrábí čekankový sirup

Zdravotní benefity čekankového sirupu

Pokud si rádi dáte sladký moučník, ale nechcete si vyčítat příjem cukru, je pro vás čekankový sirup ideální volbou. Navíc má i mnoho zdravotních benefitů, o kterých jste možná nevěděli:

100 Kč sleva na první objednávku
  • Vysoký obsah dobře rozpustné a vstřebatelné vlákniny – Inulinu,
  • podporuje správnou funkci střev a vyprazdňování,
  • má nízký glykemický index,
  • pomáhá vstřebávání vápníku,
  • pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, 
  • podporuje imunitní systém,
  • je vhodný při hubnutí i cukrovce.

Proč vyrábět domácí čekankový sirup

Ať už si vyrábíte doma jakékoliv sirupy, ořechová máslíčka, extrakty a další oblíbené ingredience pro vaření a pečení, hlavní výhoda je, že přesně víte, z čeho je vyrábíte, zatímco v zakoupených produktech se mohou skrývat konzervanty nebo jiné nežádoucí složky. Pokud si nechcete domácí sirup vyrábět, doporučujeme tento, který je kvalitní. Mezi další výhody domácí výroby čekankového sirupu patří:

  • Bez přidaných chemikálií: Díky domácí výrobě se vyhnete konzervantům a přidaným látkám, které mohou mít některé produkty ze supermarketu.
  • Ušetříte: Určitě víte, že čekankový sirup není zrovna nejlevnější alternativa cukru a pokud často pečete nebo obecně více sladíte, může vás pravidelné používání vyjít draho. Domácí výroba čekankového sirupu je ekonomicky velmi výhodná. Vyrobíte si ho větší množství za mnohem méně peněz.
  • Zdravý jídelníček: Díky tomu, že budete mít dostatek domácího čekankového sirupu, můžete ho více využívat do pečení i vaření a díky tomu bude váš jídelníček zdravější, protože nebude obsahovat rafinované cukry.

TIP: Vyrobte si doma také domácí vanilkový extrakt pro vynikající moučníky.

Skladem 169 Kč
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Je to přírodní sladidlo s jemnou, lehce karamelovou chutí, které se skvěle hodí do různých receptů.
Skladem 189 Kč
Xylitol je oblíbené, přírodní sladidlo, které se vyrábí z březové kůry.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Domácí výroba čekankového sirupu a jak na to

Nevíte, jak si vyrobit čekankový sirup doma? Domácí výroba je velice jednoduchá a nezabere vám moc času. Existují dvě varianty, jak můžete sirup vyrobit, a to z kořene čekanky, který jsme vyrobili my, nebo z okvětních lístků, který je o něco náročnější a nemá žádané zdravotní benefity.

Čekankový sirup za tepla či za studena

Také z kořene čekanky se dají vyrobit dvě varianty čekankového sirupu, a to vařením sušených kořenů, nebo za studena macerováním. Výroba za studena je časově náročnější a výsledný sirup nebude mít tak dlouhou trvanlivost. Výroba za tepla je lépe zakonzervovaná a vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy, proto jsme se rozhodli připravit tuto variantu.

Jak usušit kořen čekanky

Pro výrobu domácího čekankového sirupu budete potřebovat sušený kořen čekanky. Kořeny mohou být dlouhé až 30 cm a široké 1-2 cm. Sbírají se na podzim od září do listopadu. Jakmile máte kořeny nasbírané, důkladně je umyjte a nasekejte na kousky velké zhruba 10-15 cm. Boční malé kořeny odstraňte. Usušit je můžete jednoduše v sušičce na ovoce nebo v troubě při teplotě maximálně 50 °C

Jak usušit kořen čekanky

Čím osladit čekankový sirup

Sladidlo je důležitou ingrediencí čekankového sirupu. Nejenže je díky němu domácí čekankový sirup sladký, ale také pak bude mít i ideální hustotu, která je podobná jako med. Navíc se díky sladidlu i zakonzervuje a déle vám vydrží. Protože chceme, aby měl čekankový sirup nízký glykemický index a patřil mezi zdravé náhražky cukru, jako sladidlo používáme přírodní xylitol, který se vyrábí z březové kůry.

Jak vyrobit domácí čekankový sirup

Jakmile máme připravený sušený kořen čekanky a sladidlo, můžeme začít se samotnou výrobou. Do vroucí vody přidejte sušené kořeny čekanky a vařte alespoň 10 minut. Poté je dejte z vody pryč a postupně přidávejte sladidlo. Sladidla můžete přidat méně i více, podle toho, jakou chcete mít konzistenci sirupu. Když má sirup požadovanou hustotu, přeceďte ho přes sítko a nalijte do sklenic a máte hotovo.

TIP: Jak si doma vyrobit zdravý datlový karamel?

Jak skladovat čekankový sirup a jak dlouho vydrží

Aby vám domácí čekankový sirup co nejdéle vydržel, je důležité správné skladování. Ideální je ho skladovat v tmavých skleněných nádobách, aby byl chráněn před slunečním světlem. Sklenice pak skladujeme v lednici, kde vydrží až několik týdnů.

Jak skladovat čekankový sirup

Jak používat čekankový sirup

Čekankový sirup můžete do jídelníčku zakomponovat různými způsoby. Můžete s ním sladit čaj nebo kávu, používat ho jako náhražku cukru při pečení nebo si s ním třeba potřít palačinky či lívance.

Skladem 45 Kč
Síla bylin byla vyhledávána řadou generací před námi a je s námi i dnes. Bylinné čaje vás příjemně osvěží a umožní vám užít si chvíle klidu kdykoli během dne.
Skladem 439 Kč
Hrdě představujeme bestseller v oblasti kávy. Výběrová káva Brazílie Santos z oblasti Sao Paulo je 100% Arabika a má naprosto vynikající chuť bez zbytečné kyselosti a hořkosti. Jedná se o cenově výhodnou, velice kvalitní, čerstvě praženou kávu odrůdy Bourbon o velikosti zrna 17/18. Naše káva je středně pražená, kdy nejlépe vynikne její barva, vůně i chuť. Tím je zaručen jedinečný gurmánský zážitek. Nezbývá než se přesvědčit na vlastní chuťové buňky.
Skladem 329 Kč
Vynikající směs 100% arabik z Afriky! Namíchali jsme pro vás vyváženou směs 100% arabik z Keni, Etiopie a Malawi. Dlouho jsme ochutnávali různé varianty a nakonec jsme pro vás vytvořili tuto směs s jemným aroma a sladkokyselým nádechem. Ocení všichni milovníci kávy s nižší hořkostí a výraznější aciditou. Tato káva se hodí na přípravu dokonalého espressa. Ochutnejte a dejte nám vědět, jak se nám tato směs povedla. 🙂

Tipy na recepty

Protože moc rádi  pečeme a čekankový sirup používáme kvůli jeho zdravotním benefitům poměrně často, máme spoustu receptů a nápadů, co si s ním můžete upéct. Mezi naše favority patří:

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak chutná čekankový sirup?

Čekankový sirup, který patří mezi nejoblíbenější alternativní náhražky cukru má konzistenci podobnou tekutému medu a má lahodnou sladkou chuť. Rozdíl je v tom, že má velmi nízký glykemický index a podstatně méně kalorií, i když sladí stejně.

Jak si vyrobit čekankový sirup doma?

Domácí čekankový sirup se vyrábí ze sušeného kořene čekanky, který se vaří ve vroucí vodě a k němu se postupně přidává přírodní sladidlo pro hustou konzistenci. Existuje více druhů domácího čekankového sirupu, a to z kořene, který je žádaný pro své zdravotní benefity, a z okvětních lístků.

Kdy sbírat kořen čekanky?

Kořen čekanky se sbírá na podzim od září do listopadu. Kořeny mohou být dlouhé až 30 cm a široké 1-2 cm. Právě v nich se skrývá množství rozpustné vlákniny a minerálů. Pro výrobu domácího čekankového sirupu je potřeba je vysušit.

Jak sušit kořen čekanky?

Nasbírané kořeny čekanky důkladně je umyjte a nasekejte na kousky velké zhruba 10-15 cm. Boční malé kořeny odstraňte. Usušit je můžete jednoduše v sušičce nebo v troubě při teplotě maximálně 50 °C. 

Jak skladovat domácí čekankový sirup?

Aby vám domácí čekankový sirup co nejdéle vydržel, skladujte ho v tmavých skleněných nádobách, aby byl chráněn před slunečním světlem. Sklenice se sirupem uchovávejte v lednici, kde vydrží až několik týdnů.

Recept na domácí čekankový sirup

Recept na domácí čekankový sirup

Nevíte, jak si vyrobit čekankový sirup doma? Náš jednoduchý recept vám nezabere moc času a budete mít zásobu domácího čekankového sirupu pro vaření i pečení.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celková doba 35 minutes
Chod Dezert
Dávka 400 ml

Ingredience
  

  • ½ sklenice sušeného kořene čekanky
  • ½ sklenice vody
  • 1 sklenice xylitolu

Postup
 

  • Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte kousky kořene z čekanky a vařte na mírném plameni přibližně 10 minut.
  • Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte kousky kořene z čekanky a vařte na mírném plameni přibližně 10 minut.
  • Poté sirup odstavte ho z plamene a přeceďte jej přes sítko, aby tam nebyly žádné nečistoty.
  • Nalijte do sklenic a nechte vychladnout.
Klíčové slovo čekankový sirup, domácí čekankový sirup, výroba čekankového sirupu
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1