Naposledy aktualizováno 7. 5. 2024 autorem Pavlína
Čekanka je nepřehlédnutelná rostlina s hořkou chutí a modrými květy, které často zdobí naše pole. Navíc si z čekankového kořene můžeme vyrobit domácí čekankový sirup, který se využívá jako alternativní zdravá náhražka cukru. Pokud máte rádi sladké, ale zároveň chcete jíst zdravě, pak se vyplatí vyrábět si ho doma. V tomto článku se dozvíte, jak si vyrobit čekanková sirup doma, co k tomu budete potřebovat a proč se to (ne)vyplatí.
Co je čekankový sirup
Čekanka je známá rostlina, která roste všude možně a někdo ji dokonce považuje za plevel. Její kořen je ale bohatý na živiny a proto je využíván pro výrobu čekankového sirupu. Sirup, který se vyrábí z kořene čekanky, je skvělé přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem, které připomíná med. Kořen čekanky je navíc vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny – inulinu, která se velmi důležitá pro vyváženou střevní mikroflóru. Běžně ji najdeme v zelenině a ovoci, ale mnoha lidem v jídelníčku chybí.
TIP: Pokud vás zajímají podrobnosti a zajímavosti o čekankovém sirupu, přečtěte si náš článek.
Co obsahuje čekankový sirup a z čeho se vyrábí
Čekankový sirup se nejčastěji používá jako alternativa cukru, protože má podobnou sladivost, ale obsahuje až o 45 % méně kalorií a 95 % méně cukru než jiná alternativní sladidla. Jeho hlavní výhodou je obsah vitamínů, minerálů (draslík, železo a vápník) a inulinu, což je dobře rozpustná vláknina, která tolik neovlivňuje hladinu cukru v krvi a je tak vhodná i pro diabetiky. Inulin je v těle zpracováván pomalu a zároveň je vynikající zdroj energie pro střevní mikroflóru.
Domácí čekankový sirup si snadno můžete vyrobit ze sušeného kořene čekanky, vody a přírodního sladidla, jako je například xylitol.
Zdravotní benefity čekankového sirupu
Pokud si rádi dáte sladký moučník, ale nechcete si vyčítat příjem cukru, je pro vás čekankový sirup ideální volbou. Navíc má i mnoho zdravotních benefitů, o kterých jste možná nevěděli:
- Vysoký obsah dobře rozpustné a vstřebatelné vlákniny – Inulinu,
- podporuje správnou funkci střev a vyprazdňování,
- má nízký glykemický index,
- pomáhá vstřebávání vápníku,
- pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi,
- podporuje imunitní systém,
- je vhodný při hubnutí i cukrovce.
Proč vyrábět domácí čekankový sirup
Ať už si vyrábíte doma jakékoliv sirupy, ořechová máslíčka, extrakty a další oblíbené ingredience pro vaření a pečení, hlavní výhoda je, že přesně víte, z čeho je vyrábíte, zatímco v zakoupených produktech se mohou skrývat konzervanty nebo jiné nežádoucí složky. Pokud si nechcete domácí sirup vyrábět, doporučujeme tento, který je kvalitní. Mezi další výhody domácí výroby čekankového sirupu patří:
- Bez přidaných chemikálií: Díky domácí výrobě se vyhnete konzervantům a přidaným látkám, které mohou mít některé produkty ze supermarketu.
- Ušetříte: Určitě víte, že čekankový sirup není zrovna nejlevnější alternativa cukru a pokud často pečete nebo obecně více sladíte, může vás pravidelné používání vyjít draho. Domácí výroba čekankového sirupu je ekonomicky velmi výhodná. Vyrobíte si ho větší množství za mnohem méně peněz.
- Zdravý jídelníček: Díky tomu, že budete mít dostatek domácího čekankového sirupu, můžete ho více využívat do pečení i vaření a díky tomu bude váš jídelníček zdravější, protože nebude obsahovat rafinované cukry.
TIP: Vyrobte si doma také domácí vanilkový extrakt pro vynikající moučníky.
Domácí výroba čekankového sirupu a jak na to
Nevíte, jak si vyrobit čekankový sirup doma? Domácí výroba je velice jednoduchá a nezabere vám moc času. Existují dvě varianty, jak můžete sirup vyrobit, a to z kořene čekanky, který jsme vyrobili my, nebo z okvětních lístků, který je o něco náročnější a nemá žádané zdravotní benefity.
Čekankový sirup za tepla či za studena
Také z kořene čekanky se dají vyrobit dvě varianty čekankového sirupu, a to vařením sušených kořenů, nebo za studena macerováním. Výroba za studena je časově náročnější a výsledný sirup nebude mít tak dlouhou trvanlivost. Výroba za tepla je lépe zakonzervovaná a vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy, proto jsme se rozhodli připravit tuto variantu.
Jak usušit kořen čekanky
Pro výrobu domácího čekankového sirupu budete potřebovat sušený kořen čekanky. Kořeny mohou být dlouhé až 30 cm a široké 1-2 cm. Sbírají se na podzim od září do listopadu. Jakmile máte kořeny nasbírané, důkladně je umyjte a nasekejte na kousky velké zhruba 10-15 cm. Boční malé kořeny odstraňte. Usušit je můžete jednoduše v sušičce na ovoce nebo v troubě při teplotě maximálně 50 °C.
Čím osladit čekankový sirup
Sladidlo je důležitou ingrediencí čekankového sirupu. Nejenže je díky němu domácí čekankový sirup sladký, ale také pak bude mít i ideální hustotu, která je podobná jako med. Navíc se díky sladidlu i zakonzervuje a déle vám vydrží. Protože chceme, aby měl čekankový sirup nízký glykemický index a patřil mezi zdravé náhražky cukru, jako sladidlo používáme přírodní xylitol, který se vyrábí z březové kůry.
Jak vyrobit domácí čekankový sirup
Jakmile máme připravený sušený kořen čekanky a sladidlo, můžeme začít se samotnou výrobou. Do vroucí vody přidejte sušené kořeny čekanky a vařte alespoň 10 minut. Poté je dejte z vody pryč a postupně přidávejte sladidlo. Sladidla můžete přidat méně i více, podle toho, jakou chcete mít konzistenci sirupu. Když má sirup požadovanou hustotu, přeceďte ho přes sítko a nalijte do sklenic a máte hotovo.
TIP: Jak si doma vyrobit zdravý datlový karamel?
Jak skladovat čekankový sirup a jak dlouho vydrží
Aby vám domácí čekankový sirup co nejdéle vydržel, je důležité správné skladování. Ideální je ho skladovat v tmavých skleněných nádobách, aby byl chráněn před slunečním světlem. Sklenice pak skladujeme v lednici, kde vydrží až několik týdnů.
Jak používat čekankový sirup
Čekankový sirup můžete do jídelníčku zakomponovat různými způsoby. Můžete s ním sladit čaj nebo kávu, používat ho jako náhražku cukru při pečení nebo si s ním třeba potřít palačinky či lívance.
Tipy na recepty
Protože moc rádi pečeme a čekankový sirup používáme kvůli jeho zdravotním benefitům poměrně často, máme spoustu receptů a nápadů, co si s ním můžete upéct. Mezi naše favority patří:
- Zdravé brownies bez cukru, s ořechy a sušeným ovocem,
- ovocný narozeninový dort bez cukru pro děti,
- domácí krtkův dort na plech,
- zdravý lískooříškový fitness cheesecake z tvarohu,
- dýňové muffiny s ořechy.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak chutná čekankový sirup?
Čekankový sirup, který patří mezi nejoblíbenější alternativní náhražky cukru má konzistenci podobnou tekutému medu a má lahodnou sladkou chuť. Rozdíl je v tom, že má velmi nízký glykemický index a podstatně méně kalorií, i když sladí stejně.
Jak si vyrobit čekankový sirup doma?
Domácí čekankový sirup se vyrábí ze sušeného kořene čekanky, který se vaří ve vroucí vodě a k němu se postupně přidává přírodní sladidlo pro hustou konzistenci. Existuje více druhů domácího čekankového sirupu, a to z kořene, který je žádaný pro své zdravotní benefity, a z okvětních lístků.
Kdy sbírat kořen čekanky?
Kořen čekanky se sbírá na podzim od září do listopadu. Kořeny mohou být dlouhé až 30 cm a široké 1-2 cm. Právě v nich se skrývá množství rozpustné vlákniny a minerálů. Pro výrobu domácího čekankového sirupu je potřeba je vysušit.
Jak sušit kořen čekanky?
Nasbírané kořeny čekanky důkladně je umyjte a nasekejte na kousky velké zhruba 10-15 cm. Boční malé kořeny odstraňte. Usušit je můžete jednoduše v sušičce nebo v troubě při teplotě maximálně 50 °C.
Jak skladovat domácí čekankový sirup?
Aby vám domácí čekankový sirup co nejdéle vydržel, skladujte ho v tmavých skleněných nádobách, aby byl chráněn před slunečním světlem. Sklenice se sirupem uchovávejte v lednici, kde vydrží až několik týdnů.
Recept na domácí čekankový sirup
Ingredience
- ½ sklenice sušeného kořene čekanky
- ½ sklenice vody
- 1 sklenice xylitolu
Postup
- Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte kousky kořene z čekanky a vařte na mírném plameni přibližně 10 minut.
- Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Pak přidejte kousky kořene z čekanky a vařte na mírném plameni přibližně 10 minut.
- Poté sirup odstavte ho z plamene a přeceďte jej přes sítko, aby tam nebyly žádné nečistoty.
- Nalijte do sklenic a nechte vychladnout.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?