Naposledy aktualizováno 10. 7. 2024 autorem Anežka
Jáhelník nebo-li jáhlový nákyp je zdravější alternativou k rýžovému nákypu. Je jednoduchý na přípravu a můžete použít jakékoliv sezónní ovoce, kterého máte přebytek na zahradě nebo v mrazáku. Populární je jáhlový nákyp s jablky, se švestkami, meruňkami nebo s ostružinami. Hodí se jako hlavní jídlo i jako dezert nebo snídaně.
Jak vypadal staročeský jáhelník s jablky a tvarohem?
Staročeský jáhlový nákyp s jablky a tvarohem představuje nostalgický pokrm, který zdůrazňuje jednoduchost a chuťovou bohatost tradiční české kuchyně. Dříve, před modernizací kuchyně, se příprava staročeského jáhelníku lišila od dnešních metod.
V tomto receptu se začínalo namáčením jáhlových krup v teplé vodě, což jim dodávalo měkčí konzistenci. Poté se jáhly smísily s nastrouhanými jablky a tvarohem. Celá směs byla pečena dozlatova.
Tip: Honí vás mlsná, ale nechcete jíst nezdravě? U nás na blogu se můžete inspirovat.
Proč jíst jáhly?
Jáhly mají vysoký obsah vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro udržování pomáhá zdravé psychiky, pomáhají předcházet depresím a únavě. Jáhly jsou také plné vlákniny, která má pozitivní vliv na fungování střev a postupné vstřebávání cukrů do krve, obsažené železo pomáhá předcházet chudokrevnosti a s ní spojené únavě, bledosti a dalším problémům.
Jak spařit jáhly?
Jáhly je nutné spařit několikrát horkou vodou, aby nebyly hořké. Jak na to? Dejte si jáhly do mísy, zalijte je horkou vodou a promíchejte. Přendejte do sítka a proceďte studenou vodou. Celý proces opakujte 2-3x. Čím starší jsou jáhly, tím je třeba je víckrát spařit.
Jáhlový nákyp se švestkami / jablky/ ostružinami
Do jáhlového nákypu můžete použít jakékoliv ovoce, které zrovna máte. Výborný je jáhlový nákyp s jablky, ostružinami, švestkami či meruňkami.
? Green Apotheke Jáhly jsou výživné a chutné, ideální pro nákypy a kaše.
Jak připravit jáhlový nákyp?
Jáhly si nejprve několikrát spaříme vroucí vodou. Poté je vsypeme do hrnce, přidáme mléko, sůl a přivedeme k varu. Takto připravíme kaši, kterou si ochutíme medem a skořicí dle naší preference. Jelikož budeme ještě přidávat tvaroh, oslaďte si raději kaši více, pokud chcete, aby byl výsledný jáhelník sladký.
Jáhly vaříme celkem 10 minut, a poté je ještě necháme 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte zchladnout. Poté k nim přidejte žloutky, tvaroh a kypřicí prášek spolu s polovinou připraveného ovoce a nasekanými vlašskými ořechy.
Z bílků si vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jáhelníku pokryjte ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany nebo šlehačkou a posypte skořicí.
TIP: Zkuste přidat 100% bio švestkovou šťávu.
S čím podávat jáhlový nákyp?
Jáhlový nákyp je výborný samotný, můžete si ho dát ke snídani, k obědu i k večeři, ale se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo se zmrzlinou ho můžete podávat i jako dezert. Nejlepší je teplý, ale v horkých letních dnech ho můžete konzumovat i studený.
TIP: Zkuste také 100% sirup maracuja
Na dozdobení jáhlového nákypu můžete vyzkoušet lyofilizované ovoce. Potrpíme si na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.
Jednoduchý recept na zdravý jáhelník
Ingredience
- 300 g jáhel
- 450 ml mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce medu či javorového sirupu
- 2 šálky ovoce (švestky, ostružiny, meruňky)
- 1 lžíce skořice
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- špetka soli
- kypřicí prášek
- 1 polotučný tvaroh
- máslo na vymazání formy
Postup
- Jáhly 2-3 minuty spaříme.
- Dáme je do hrnce s mlékem a špetkou soli a přivedeme k varu.
- Ochutíme medem a skořicí dle naší preference.
- Vaříme 10 minut a dalších 5 necháme dojít pod pokličkou.
- Necháme vychladnout.
- Vmícháme žloutky, tvaroh a kypřicí prášek spolu s polovinou připraveného ovoce a nasekanými vlašskými ořechy.
- Vyšleháme z bílků sníh a vmícháme do těsta.
- Rozprostřeme těsto do vymazané pečící formy a pečeme na 200 stupňů cca 25-30 minut.
Tipy na další sladké recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Rychlý a zdravý tvarohový koláč s ovocem (low-carb, bezlepkový)
- Recept: Jednoduché domácí zdravé Cini Minis (low carb)
- Nejlepší zdravá maková bábovka bez vajec – Jednoduchý recept
- Recept na raw dort: rychlý nepečený dort s jahodami bez cukru (vegan)
- Recept na zdravý banánový mugcake z ovesných vloček
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?