Naposledy aktualizováno 5. 3. 2024 autorem Anežka
Nestíháte před návštěvou nebo nejste příliš zběhlý v pečení, ale máte doma listové těsto? Pak zkuste tento jednoduchý luxusní jablečný štrúdl z listového těsta, který máte připravený na pekáči během pár minut a upečený za 20 minut.
Historie listového těsta, ze kterého se peče jablečný štrúdl
Dnes už všichni jednoduše koupíme listové těsto v obchodě a málokdo se obtěžuje si ho připravovat doma. Jak ale vzniklo? Možná vás překvapí, že oblíbené máslové listové těsto vzniklo vlastně náhodou.
Za „vynálezce“ receptu na listové těsto se považuje cukrář Glaudo Gelée, který ho vyrobil v roce 1600 v Chateau de Chamague ve Francii. Tento Francouz pocházel z velmi chudé rodiny a živil se jako tovaryš v jeho rodném městě u jistého cukráře a pekaře.
Tento cukrář a pekař onemocněl a Gelée měl připravovat chlebové těsto po francouzském způsobu. Není jisté, zda popletl recepturu nebo opravdu chtěl udělat na svého zaměstnavatele dojem, ale při přípravě chleba vzal chlebové těsto, udělej z něj kouli, rozválel a zabalil do něj máslo. Těsto poté znovu převálel a několikrát za sebou složil. Toto těsto pak nechal upéct a byl překvapen, že po upečení chleba znásobil svou velikost a vzniklo křehoučké a lehoučké pečivo.
Tak údajně vzniklo listové těsto, ze kterého připravujeme jablečný štrúdl.
Jak správně péct listové těsto
Při pečení listového těsta, základu pro vytvoření luxusního i jednoduchého jablečného štrúdlu, dodržujeme specifická pravidla, podobná těm, která platí pro pečení odpalované hmoty.
Klíčem k dokonalému výsledku je precizní postup: těsto, ať už je rozválené do plátů pro luxusní jablečný štrúdl nebo namotané na trubičky pro kremrole, musíme vložit do pečící trouby předehřáté na 200 °C. Hned po umístění těsta do trouby zavřeme dvířka a teplotu snížíme na 180 °C. Pro ideální rozložení tepla používáme funkci horkovzduch.
Během prvních 20 minut pečení je důležité troubu neotvírat, aby se těsto rovnoměrně nafouklo a dosáhlo požadované křehkosti a vzdušnosti.
Mohlo by vás zajímat: 19 tipů, čím nahradit vejce při pečení, vaření, obalování a na potření
Jak připravit domácí listové těsto na jablečný štrúdl
Chcete si to udělat trochu lepší nebo rádi pečete a experimentujete? Zkuste si připravit listové těsto na jablečný štrúdl doma. Nejprve si smícháte 250 g másla a 100 g hladké pšeničné mouky. Máslo nechte změknout a pak ho v robotu důkladně promíchejte s moukou. Tuto směs umístěte na jednu hodinu do lednice, aby řádně ztuhla.
Mezitím si v robotu smíchejte 250 g hladké mouky s 2 lžícemi oleje, 2 lžícemi octa, 2 lžícemi rumu, 2 žloutky, 6 lžícemi vlažné vody a špetkou soli. Tuto směs nechte v robotu se speciálním hákovým nástavcem na hnětení zpracovávat přibližně 10 minut. Následně ji také uložte do lednice na hodinu.
Po uplynutí chlazení rozválejte máslovou hmotu mezi dvěma archy pečicího papíru na čtverec. Poté rozválejte druhou hmotu do obdélníku a vložte do ní máslový čtverec. Těsto zabalte ze všech stran a několikrát přeložte, vždy s následným vyválením, aby se obě části dokonale propojily. Pokud těsto začne být příliš tučné a máslo měknout, přeložte ho a opět dejte chladit, ideálně na hodinu.
Až budete spokojení, dejte těsto do ledničce a nechte ho tam přes noc. Následující den je těsto připraveno na pečení nebo můžete část oddělit a zmrazit na další pečení.
Tipy na dokonalou náplň do jablečného štrúdlu z listového těsta
V receptu na jablečný štrúdl z listového těsta klíčovou roli hraje náplň z jablek. Pro dosažení ideální chuti a textury je důležité vybrat šťavnaté jablka, přičemž preferovaná chuť se liší – někdo upřednostňuje sladší odrůdy, zatímco jiní mají raději jablka s kyselejším nádechem.
V našem případě volíme jablka spíše kyselejší. K ochucení náplně můžete použít skořici, cukr, trochu rumu nebo citronovou šťávu podle osobního vkusu, což dodá jablečnému štrúdlu z listového těsta jedinečný charakter.
Pokud máte příliš šťavnatá jablka a bojíte se, že vám náplň vyteče, krájejte je spíše než strouhejte. Případně šťávu vymačkejte.
To, co povznese štrúdl na další level jsou ořechy, nejlepší jsou vlašské ořechy, pekanové ořechy nebo mandle. Pokud budete mít trochu víc času, tak je ještě před nasekání opražte na sucho na pánvi, díky tomu se rozvine jejich chuť a opravdu to udělá ve štrúdlu obrovský rozdíl!
Patří do jablečného závinu rozinky? Podle nás ano, a pokud chcete, aby byly ještě lepší, tak je naložte do rumu.
Pokud chcete být opravdový gurmáni, potřete těsto rozehřátým máslem, než na něj začnete skládat náplň.
Jednoduchý luxusní jablečný štrúdl z listového těsta – hotový do 30 minut
Ingredience
- 1 ks rozválené listové těsto
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 30 g rozinek lze naložit v rumu
- Nastrouhaná či nakrájená jablka podle potřeby
- Skořice podle chuti
- vejce na potření
- mandlové plátky na ozdobu (volitelné)
Postup
- Nastrouhejte jablka a zbavte je přebytečné tekutiny, smíchejte s rozinkami, nasekanými ořechy a skořicí.
- Rozbalte těsto a náplň na něj rozprostřete.
- Přeneste štrúdl na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a posypte mandlemi.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 20 minut.
- Pečeme na horkovzduch. Po vložení do trouby stáhneme na 180 °C .
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?