Naposledy aktualizováno 8. 3. 2024 autorem Terka Suchanová
Dlouho jsme sháněli recept na bleskový a nesmírně jednoduchý jablečný koláč, který nejenom bude chutnat celé rodině, ale zároveň bude zdravý a nebude v něm žádný nadbytečný cukr. Tento křehký jablečný koláč splňuje vše co jsme chtěli a hlavně při něm spotřebujete přebytek jablek a vlašských ořechů. Recept je inspirován Apple pie – americkými ovocnými koláči a je z poctivých surovin, celozrnné mouky a bez zbytečného rafinovaného cukru.
Křehký jablečný koláč vs Apple pie
Americký jablečný koláč, známý jako „apple pie“, je ikonickým americkým dezertem. Tento delikátní dezert vyniká tenkým vrstvením křehkého těsta a plné chuti jablečné náplně, podtrhované kombinací skořice a cukru. Jak se tedy liší od toho našeho domácího křehkého jablečného koláče?
Oba koláče se liší v náplni, kdy v českých koláčích bývá jednodušší náplň, oproti americkému koláči, ve kterým bývá citrónová šťáva, hřebíček a ořechy. V neposlední řadě se liší také servírováním, kdy americký koláč se servíruje se zmrzlinou nebo vanilkovým krémem.
My jsme se rozhodli inspirovat tímto dokonalým receptem a vytvořili jednoduchý jablečný koláč, který chutný, zdravý a bude bez přidaného cukru.
Mohlo by vás zajímat: American pie: recept na zdravý pekanový koláč bez cukru.
Jablečný koláč bez cukru
Jablka jsou naprosto bezkonkurenční náplní na koláče, protože není nutné používat při pečení žádný cukr. Stačí mít opravdu sladká jablíčka. Pokud je nemáte zas tak sladká, můžete samozřejmě cukr přidat nebo použít jiné alternativní sladidlo, jako je například stévie nebo javorový sirup.
Tip: U nás na blogu se můžete inspirovat zdravými recepty na dezerty.
Zdravý jablečný koláč z celozrnné mouky
Celozrnná mouka se mele z celého zrna včetně obalu a klíčku. Je proto biologicky a nutričně mnohem bohatší, což s sebou nese výhody nejen pro lepší zdraví, ale i ztrátu tuku a nabírání svalů. Výborná je například špaldová mouka, která nevyžaduje žádnou zvláštní přípravu a můžete s ní nahradit klasickou mouku v jakémkoli receptu.
Přečtěte si článek: Celozrnná mouka – proč ji upřednostnit před bílou?
Jak připravit dokonalé těsto z másla
Na koláč použijeme polovinu kostky másla, kterou si buď nakrájíme na kostičky nebo pokud jste líní, nakrájejte ho na kousky pomocí lžíce. Do připravené vody si dejte led, ať máte opravdu ledovou vodu. Poté můžete už připravit těsto z mouky, vody, másla, jablečného octu a špetky soli těsto. Pokud chcete, lze těsto připravit i v kuchyňském robotu.
TIP: Vyzkoušejte do receptu celozrnnou špaldovou mouku.
Jak vyválet dokonale tenké křehké těsto z másla
Nechte těsto zabalené do folie alespoň půl hodiny odpočinout v ledničce. Poté můžete pomoučit vál a začít válet. To je tradiční způsob, pokud ale chcete velmi tenké těsto, dejte ho mezi dva pečící papíry a válejte ho přes ně. Díky tomu těsto jednodušeji přesunete do formy na koláč. Pečící papíry si pak můžete uschovat na další pečení.
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.
Jak na veganskou variantu jablečného koláče
Nahraďte máslo olejem, můžete použít i olivový, ale vhodnější je jakýkoliv bez zápachu. Není vhodný kokosový olej, se kterým se vám může pracovat hůře.
Trik na dokonalou náplň
Jablka si okrájejte, abyste je zbavili slupky. Dejte si práce a jablíčka nakrájejte na velmi drobné kostičky. Ve velké míse kostičky promíchejte se skořicí, mletými vlašskými ořechy, vanilkovým extraktem a kukuřičným škrobem. Pokud máte příliš kyselá jablíčka můžete přidat lžíci stévie nebo dosladit dle chuti.
FAQ – Nejčastější dotazy
Čím nahradit vejce na potření jablečného koláče?
Na potření nemusíte spotřebovat zrovna vajíčko, existuje pár alternativ, které se postarají o stejný nebo podobný efekt. Zkuste olej, máslo nebo mléko.
Více se dočtete ZDE.
Jaký je rozdíl mezi máslovým a listovým těstem pro jablečný koláč?
Máslové těsto je křehké a bohaté na máslo, zatímco listové těsto je křupavé a více vrstvené.
Jak dlouho se jablečný koláč peče?
My jsme pekli koláč ze začátku odkrytý na 20 minut na 200 ºC, následně zakrytý alobalem na půl hodiny na 175 ºC.
S čím nejčastěji jablečný koláč podávat?
V Americe se tradičně koláč podává teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou. Můžete si ho doma ozdobit dle vašich chuťových preferencí, například ovocem, jablečným rozvarem nebo jen tak.
Co dalšího můžu od jablečného koláče přidat?
Můžete přidat oříšky, sušené ovoce nebo dokonce karamelový krém pro různorodou chuťovou expozici.
Recept: Jednoduchý a zdravý jablečný koláč s vlašskými ořechy
Ingredience
Těsto
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 125 g ledového másla nakrájeného na kostičky
- 8-1ě lžic ledové vody
- 1 lžíce jablečného octa
Náplň
- 6 středně velkých jablek oloupaných a nakrájených na malé kostičky
- 2 lžíce skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 hrnku vlašských ořechů mletých
- 1 lžíce stévie nebo cukru
Na potření
- 1 vajíčko (při veganské verzi vynecháme)
Postup
- Vypracujte v kuchyňském robotu těsto, zabalte ho do folie a nechte ho odležet do lednice na 30 minut.
- Předehřejte troubu na 200 ºC.
- Smíchejte ingredience na náplň.
- Rozdělte těsto na 2 půlky a vyválejte na velmi tenké pláty.
- Dejte vyválené těsto na dno vymazané koláčové formy.
- Naplňte jablečnou náplní.
- Z druhého těsta nakrájejte proužky a vytvořte na koláči mřížku.
- Mřížku pomažeme vajíčkem.
- Pečeme nejprve odkryté 20 minut na 200 ºC, poté zakryjeme alobalem a pečeme na 175 ºC dalších 30-35 minut.
Tipy na další zdravé dezerty bez cukru z blogu Ochutnej Ořech
- Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto
- Rychlý a zdravý tvarohový koláč s ovocem (low-carb, bezlepkový)
- Recept na zdravý luxusní švestkový koláč
- Nejlepší zdravá maková bábovka bez vajec – Jednoduchý recept
- Recept na jednoduchý (líný) cuketový perník s ořechy
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Koláč je výborný, recept zcela jednoduchý a to propojení jablek, skořice se nikdy neomrzí.