Goji jako součást zdravé stravy

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Goji bobule jsou jednou z nejzdravějších potravin, které si můžete přidat do svého jídelníčku. Mají skvělé výživové hodnoty a spoustu blahodárných účinků. V tomto článku se dozvíte, proč jsou goji součástí zdravé stravy a jak je využít v kuchyni.

Kustovnice čínská neboli goji

Goji bobule jsou plody kustovnice čínské, která pochází z Asie. Goji bobule jsou bohaté na živiny a antioxidanty. Díky prospěšným látkám jsou už po staletí součástí čínské medicíny

Dnes je goji důležitou součástí zdravé výživy a kosmetických produktů díky svým antioxidantům a protizánětlivým vlastnostem. Nejčastěji u nás najdeme sušené plody goji, ale můžete sehnat i čerstvé. 

Skladem 199 Kč
Goji – Kustovnice čínská je jedna z nejbohatších surovin na antioxidanty, vitamín C a vlákninu. Má jemně sladkou chuť, která je čistě přírodní.

Je důležité rozlišovat mezi druhy kustovnic a pečlivě vybírat produkty, které obsahují správný druh, protože i přes podobné vlastnosti se mohou lišit ve složení a účinnosti.

Jak kustovnice čínská vypadá a kde roste

Goji bobule mají kulatý tvar a oranžově červenou barvu. Chuť goji připomíná směs šípků, třešní a brusinek sladkokyselé chuti. 

Plody rostou na trnitém keři kustovnice čínské, která může dorůst až do výšky okolo 3 m. Původně se kustovnice čínská přirozeně vyskytovala v oblastech Himalájí a dalších čínských provincií.

Goji plody kustovnice čínské

Co obsahují bobule goji

Goji bobule jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahují celkem 18 aminokyselin a z nich 9 esenciálních, vitamíny A, C, E, B2 a B6, které jsou důležité pro zdravé oči, imunitní systém a správnou funkci metabolismu. V goji najdeme také mnoho minerálů jako železo, zinek, měď, selen a vápník, které podporují zdravé kosti, svaly a krevní oběh.

Největší výhodou goji bobulí jsou však jejich antioxidanty. Obsahují množství polyfenolů, flavonoidů a karotenoidů, které bojují proti volným radikálům a pomáhají chránit buňky před poškozením. Antioxidanty také zpomalují proces stárnutí, čímž podporují zdraví kůže a jsou i skvělou prevencí různých onemocnění.

100 Kč sleva na první objednávku

7 důvodů, proč byste měli jíst goji

Goji bobule mají mnoho zdravotních přínosů a jsou považovány za superpotravinu. Díky obsaženému množství antioxidantů a vitamínů jsou vynikajícím doplňkem stravy, který může být nápomocný v mnoha oblastech. Tady je několik důvodů, proč byste měli jíst goji:

1. Prevence chřipky a nachlazení

Díky vysokému obsahu vitamínu C a dalších antioxidantů goji posiluje imunitní systém a pomáhají bojovat proti infekcím. Ideální je začlenit goji do své stravy především v chřipkovém období.

2. Bohatý zdroj antioxidantů

Goji bobule jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů mezi potravinami. Tyto látky chrání buňky v těle a snižují riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

3. Udržení dobrého zraku

Díky vysokému obsahu antioxidantů zvaných karotenoidy, mají bobule goji pozitivní vliv na zrak. Obsahují lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví oční sítnice a ochranu před degenerativními onemocněními, jako je například šedý zákal.

4. Zlepšení trávení 

Vláknina, kterou goji obsahuje, napomáhá správnému trávení a funkci střev. Vláknina také pomáhá udržovat pocit sytosti a podporuje zdravou váhu.

5. Zdravé srdce a cévy

Antioxidanty a vitamíny mají také pozitivní vliv na zdraví srdce a cévy. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržovat normální krevní tlak a zlepšovat pružnost cév.

6. Posílení energie a vitality

Goji bobule jsou tradičně používány pro zvýšení energie, vitality a celkového pocitu pohody. Obsahují železo, které podporuje tvorbu červených krvinek a zlepšuje tak přenos kyslíku v těle.

7. Podpora zdravého nervového systému

Díky obsahu vitamínů skupiny B mají goji bobule pozitivní vliv na zdraví mozku a nervového systému. Pomáhají zlepšovat paměť, koncentraci a náladu.

Jak využít goji v kuchyni

Je mnoho způsobů, jak přidat goji do vašeho jídelníčku tak, abyste si ho oblíbili a zapojili ho do nejrůznějších receptů. Důležité je také dodržovat správné dávkování. Goji se skvěle hodí do:

  • snídaňové kaše, 
  • granoly, 
  • jogurtu,
  • salátů, 
  • cereálií, 
  • polévek,
  • moučníků,
  • smoothie, 
  • nebo ho klidně můžete jíst samotné jen tak. 

? TIP: Vyzkoušejte šťávu z goji s dužinou.

Pamatujte, že zdravá strava by měla být vyvážená a rozmanitá. Goji bobule mohou být skvělým doplňkem, ale neměly by tvořit základ stravy. Je důležité kombinovat je s dalšími potravinami bohatými na živiny, jako jsou čerstvé a sušené ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ořechy a semínka.

Goji jako součást zdravého jídelníčku

Dávkování kustovnice

Doporučený denní příjem pro dospělého člověka se pohybuje mezi 10 až 30 gramy sušených plodů goji , což odpovídá také 1,5 – 2 hrnku čerstvých goji nebo ¼ hrnku sušených goji denně. Menší děti by měly konzumovat poloviční dávku. Vyšší míra konzumace goji by mohla vést k problémům se zažíváním. 

Čaj z goji

Čaj z goji bobulí je jednoduchý a ideální způsob, jak využít blahodárné účinky goji. Příprava čaje z je snadná. Stačí zalít jednu lžičku sušených goji bobulí horkou vodou a nechat louhovat asi 5-10 minut. Pro intenzivnější chuť a vůni můžete přidat do čaje například citronovou šťávu nebo med.

Čaj z goji

Kde nakupovat kvalitní goji

Goji bobule jsou dnes dostupné v mnoha obchodech s potravinami, specializovaných prodejnách se zdravou výživou a také online. Kvalitní goji bobule pocházejí především z oblasti Himálají, Tibetu nebo Číny.

Zvolte goji bobule, které jsou bez přidaných cukrů, konzervačních látek nebo chemických přísad. Měly by být přirozeně sladké a bez hořkosti.

? TIP: Vezměte si s sebou na výlet tyčinku s goji v kokosu, která vám dodá energii.

Pro koho nejsou bobule goji vhodné?

Lidé  s níže uvedenými zdravotními potížemi by se měli poradit se svým lékařem o tom, v jakém množství a zda vůbec je pro ně konzumace goji vhodná.

Lidé s alergiemi

Goji bobule mohou vyvolat alergickou reakci, zejména u osob s alergií na tabák, broskve, rajčata nebo ořechy.

Lidé s cukrovkou

Goji bobule mohou ovlivnit hladinu krevního cukru tím, že ji snižují. Osoby s cukrovkou, které užívají léky na snížení hladiny cukru, by si měly dát pozor, aby jim příliš neklesl cukr v krvi.

Lidé s nízkým tlakem

U osob s již nízkým krevním tlakem může konzumace goji bobulí dále snížit tlak.

Lidé užívající některé léky

Osoby užívající léky na játry, léky proti cukrovce nebo léky proti vysokému krevnímu tlaku by měly konzumaci goji bobulí konzultovat se svým lékařem.

? Vyzkoušejte kromě goji naše lyofilizované ovoce. Potrpíme si na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.

Skladem 199 Kč
Jahody jsou čistě přírodní. Neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty.
Skladem 189 Kč
Mrazem sušené maliny jsou 100% přírodní svačinka bez přidaného cukru a konzervantů.

Jak si vypěstovat kustovnici čínskou

Věděli jste, že si kustovnici čínskou můžete zasadit i doma a rozšířit tak zahrádku o tuto výjimečnou rostlinu? 

Výběr vhodného místa

Rostlina preferuje slunné a dobře osvětlené prostředí. Zvolte místo, které dostává minimálně 6 hodin slunečního světla denně a nebude tam moc foukat.

Příprava půdy

Kustovnice čínská prosperuje v dobře propustné půdě s neutrálním pH a mnoha živinami. Připravte si půdu bohatou na živiny, jako je kompost nebo rašelina, aby se zlepšila její struktura a zásobování živin.

Výsadba rostliny

Nejlépe je pěstovat rostlinu z kořenového řízku. Vyberte si velký květináč nebo připravte záhon s dostatečným prostorem pro kořeny, do kterého kustovnici zasaďte.

Rostlinu pravidelně zalévejte. Kustovnice čínská se často rozrůstá do stran, je tedy vhodné ji zastřihovat a tvarovat. Plodů se dočkáte 2 až 3 roky po výsadbě.

Časté otázky (FAQ)

Může goji pomoci při hubnutí?

Goji bobule obsahují vlákninu a jsou nízkokalorické, což je výhodné při hubnutí. Je důležité dodržovat vyváženou stravu a cvičení. Goji bobule mohou být součástí zdravého stravování při hubnutí.

Má goji nějaké vedlejší účinky?

Většina lidí konzumuje goji bez vedlejších účinků. Nicméně, u některých může docházet k alergickým reakcím nebo interakcím s některými léky. Pokud máte nějaké alergie nebo užíváte léky, je vhodné se poradit s lékařem.

Jsou goji bobule vhodné pro děti a těhotné ženy?

Goji bobule jsou obecně považovány za bezpečné pro děti i těhotné ženy. Vždy je ale vhodné se poradit s lékařem nebo odborníkem, pokud si nejste jistí.

Jak dlouho vydrží sušené goji a jak je správně skladovat?

Sušené goji bobule mají dlouhou trvanlivost, obvykle až několik let. Je důležité je skladovat v suchu, chladu a v nepropustném obalu, abyste zabránili vlhkosti a oxidaci. Uchovávejte je v hermeticky uzavřeném obalu nebo v lednici.

Jaký je rozdíl mezi v obsahu prospěšných látek v čerstvých a sušených plodech goji?

Čerstvé goji bobule mají šťavnatou konzistenci a svěží chuť. Sušené goji bobule jsou odpařené a mají konzistenci sušeného ovoce. Obě verze mají podobné živinové složení, ale sušené goji je obvykle praktičtější pro skladování a používání.

Zdroje:

Kulczyński, B. and Gramza-Michałowska, A., 2016. Goji berry (Lycium barbarum): composition and health effects–a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66(2), pp.67-75.

Ma, Z.F., Zhang, H., Teh, S.S., Wang, C.W., Zhang, Y., Hayford, F., Wang, L., Ma, T., Dong, Z., Zhang, Y. and Zhu, Y., 2019. Goji berries as a potential natural antioxidant medicine: An insight into their molecular mechanisms of action. Oxidative medicine and cellular longevity, 2019.

Lu, Y., Guo, S., Zhang, F., Yan, H., Qian, D.W., Shang, E.X., Wang, H.Q. and Duan, J.A., 2021. Nutritional components characterization of goji berries from different regions in China. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 195, p.113859.

Navrátilová, Z., 2016. Goji–obsahové látky a léčivé účinky. Farmacie pro praxi, 12(3), pp.108-110.

Melanie, W., 2014. Léčivé rostliny: nejlepší využití pro zdraví celé rodiny. Grada Publishing, as.

Wenli, S., Shahrajabian, M.H. and Qi, C., 2019. Therapeutic roles of goji berry and ginseng in traditional Chinese. Journal of Nutrition and Food Security, 4(4), pp.293-305.

Skenderidis, P., Lampakis, D., Giavasis, I., Leontopoulos, S., Petrotos, K., Hadjichristodoulou, C. and Tsakalof, A., 2019. Chemical properties, fatty-acid composition, and antioxidant activity of goji berry (Lycium barbarum L. and Lycium chinense Mill.) fruits. Antioxidants, 8(3), p.60.
Skenderidis, P., Leontopoulos, S. and Lampakis, D., 2022. Goji berry: Health promoting properties. Nutraceuticals, 2(1), pp.32-48.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin3