Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína
Tento jednoduchý italský recept na opravdu gastronomický zážitek jsme objevili zcela náhodou, když jsme potřebovali spotřebovat zbytek domácího bazalkového pesta, které by už nevydrželo déle v ledničce. Recept je rychlý, jednoduchý a pokud máte rádi gnocchi s krémovou omáčkou a bazalkové pesto, tak si ho opravdu zamilujete.
Jsou gnocchi české noky?
Gnocchi jsou italské bramborové noky. Nejčastěji jsou spojovány se severní Itálií, noky se ale připravují v různých podobách. Vyslovují se jako [ňɔkːi]), Češi v tom často chybují a vyslovují je jako „gnoči“.
Jak si vyrobit domácí gnocchi (noky)?
Pravá bramborové gnocchi by měly být nadýchané, lehké. Docílíte toho správným poměrem kvalitní mouky.
Na výrobu italských gnocchi budete potřebovat:
- 1 kg brambor (moučného typu),
- 3 vejce,
- 300g hladké pšeničné mouky.
Postup výroby domácích noků:
Nejdříve bude potřeba si uvařit umyté neloupané brambory v osolené vroucí vodě. Brambory vařte na mírné plameni zhruba 10-15 minut. Pozor, brambory nepřevařte, musí na dotyk vidličky být tak, akorát. Jak to poznat? Na dotyk vidličky budou brambory mít jistý odpor, nebudou úplně měkké.
Pokud jsou brambory hotové, jde o čas. Nejdříve rychle oloupejte horké brambory ze slupky. Čím budou brambory chladnout tím více budou z nich gnocchi těžké a hutné. Následně oloupané brambory dvakrát umelte tak, aby v nich nezůstaly větší kousky brambor. Jestli na výrobu noků nemáte mlýnek, použijte pákový lis na brambory.
Následně prolisované brambory smíchejte se zbytkem ingrediencí a vypracujte těsto. Pozor na množství mouky, přidávejte jí opatrně. Správně hotové bramborové těsto by mělo být křehké a nelepivé jako těsto na dezert.
Hotové těsto na gnocchi si rozdělte na 3 části, každou z částí vyválejte samostatně na pomoučněné ploše na úzký, ale dlouhý váleček. Válečky si následně rozkrojte na kousky velké jako palce. Možná už si říkáte, už mám hotovo, stačí jen uvařit, ale pozor. Tvarování noků je důležité pro správné držení omáčky na gnocchi.
Vytvarujte jednotlivě noky v ruce – uchopte palcem a ukazováčkem nok a lehce ho zmáčkněte. Následně nok smáčkněte vidličkou kvůli struktuře na noku. Hotové gnocchi si vyrovnejte na pomoučněnou plochu a dejte vařit vodu. Do vroucí osolené vody následně vkládejte hotové noky, které vařte zhruba 2 minut.
Základem na gnocchi je kvalitní pesto
Recept je velmi jednoduchý, o to důležitější je si připravit kvalitní suroviny. Z levného kupovaného pesta nemusí být výsledek tak dokonalý jako z pesta, které si vyrobíte doma. Recept na něj najdete u nás na blogu.
Jak dlouho se vaří noky?
Konzistence kupovaných noků se u různých značek liší, ale obvykle se uvaří za 3 až 5 minut. Tento recept se připravuje na jedné pánvi. Gnocchi není třeba předem vařit, protože se vaří ve vývaru s trochou přidané smetany. Škrob uvolněný z noků při vaření pomáhá zahustit omáčku, takže není nutné používat velké množství smetany k zahustění.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml
Jaký použít sýr?
My jsme zvolili italskou klasiku – parmazán. Můžete ho ale vyměnit i za nivu nebo použít tvrdý kozí sýr. Na ozdobu jsme použili tentokrát bazalkový sýr, který jsme si dovezli z Holandska, v receptu ale uvádíme klasický parmazán, který je běžně dostupný a chutná s noky skvěle.
Veganská verze gnocchi s pestem
Smetana místo smetany na šlehání
Pokud patříte k těm, kteří se vyhýbají klasické smetaně, můžete zvolit i veganskou alternativu. My jsme recept zkoušeli i se sójovou smetanou a výsledek byl výborný.
Bazalkové pesto bez parmezánu
Pro veganskou verzi bazalkového pesta použijte místo parmazánu lahůdkové droždí.
FAQ – Nejčastější dotazy
Z jaké mouky se dělají italské gnocchi?
Na gnocchi se nejčastěji používá hladká pšeničná či kukuřičná mouka.
Jak nahradit piniové oříšky v pestu?
Pokud piniové oříšky nemáte, můžete použít přírodní mandle, kešu, pekanové ořechy nebo vlašské ořechy.
Jak zachovat bazalkovému pestu krásně zelenou barvu?
Kouzlo spočívá v blanšírování bazalky. Ptáte se co to je? Jedná se o rychlé spaření čerstvých bazalkových listů ve vroucí vodě a okamžité zchlazení bazalky v ledové vodě.
Jak skladovat hotové domácí bazalkové pesto?
Bazalkové domácí pesto ideálně skladujte v uzavíratelné skleničce, v chladu vám vydrží až 1 týden. Můžete pesto i zmrazit.
Jaký olej mám použít do bazalkového pesta na noky?
Extra panenský olivový olej je pro pesto nejlepší volba.
Recept na jednoduché noky s krémovou omáčkou
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 500 g vakuově balených bramborových noků
- 1/2 šálku smetany ke šlehání nebo rostlinné smetany
- 1/2 šálku bazalkového pesta
- 1 šálek strouhaného parmazánu
- rajčata a parmazán na ozdobu
Postup
- V hluboké pánvi vařte noky ve vývaru 2 až 3 minuty. Pokud se noky lepí na dno pánve, snižte trochu teplotu.
- Do pánve nalijte smetanu, přidejte sýr, pesto a snižte teplotu na středně nízkou.
- Pokračujte ve vaření noků ve smetanové omáčce, dokud omáčka nezhoustne – asi 3 až 4 minuty.
- Gnocchi podáváme s parmazánem a rajčátky.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?