Ghee jako elixír zdraví. Umíte ho použít v kuchyni?

Naposledy aktualizováno 13. 5. 2024 autorem Pavlína

Co je to ghee?

Ghee, ale také ghí nebo ghíčko je přepuštěné máslo vyrobené z kravského mléka, které je zbavené laktózy a mléčných bílkovin. Ovšem má mnohem lepší výživové vlastnosti než máslo klasické. Díky absenci laktózy je také lépe stravitelné.

Název ghee pochází z Indie, kde se přepuštěné máslo používá již 6 000 let. Je součástí ajurvédské medicíny, kde je nazýváno „elixírem zdraví“. Tamní lidé věří, že podporuje fyzickou sílu, čistou mysl, dobré zdraví a dlouhověkost.

Přepuštěné máslo ghee jako „Elixír zdraví“

O přepuštěném máslu se zmiňovala ve svých kuchařkách již M. D. Rettigová. Za dob našich prababiček byla lednice spíše luxus a hospodyňka potřebovala, aby máslo vydrželo dlouho a ideálně nemuselo být v lednici.

Ghí neboli přepuštěné máslo je čistý máselný tuk, který je zbaven vody. Má lahodnou máslovou chuť s lehkou chutí oříšků.
Ghí neboli přepuštěné máslo je čistý máselný tuk, který je zbaven vody. Má lahodnou máslovou chuť s lehkou chutí oříšků.

Ghee splňuje všechny požadavky tehdejší doby. Je trvanlivější než klasické máslo, vydrží i několik měsíců. A navíc snese i vysokou teplotu.

Tip: Prozkoumejte naše tipy na chutné večeře. Pro ingredience na vaření zaskočte na eshop. ?️

Smažení s ghee: lepší, než s máslem

U olejů a tuků je důležité znát teplotu rozkladu, tzv. kouřový bod. Při této teplotě se molekuly tuku začínají štěpit a dochází k tvorbě plynů a vedlejších produktů včetně volných radikálů. Ghee má kouřový bod až 252 °C. Pro představu obyčejné máslo má 120-150 °C, proto na smažení není vhodné.

100 Kč sleva na první objednávku

Pro používání v kuchyni se hodí spíše čerstvější ghee, ne starší jak 1 rok. Pro masážní a léčebné účely je lepší starší ghee. Zkrátka čím starší, tím lepší.

Ghee lze používat na smažení
Přepuštěné máslo ghee lze používat na smažení, pečení i vaření.

Tip: Hledáte ghee recepty? Inspirujte se u nás na blogu.

Na co se přepuštěné máslo (ghee) používá?

Ghee používejte všude tam, kde chcete cítit vůni a chuť másla. Namažte si ho klidně na chleba a posypte čerstvou pažitkou. Výhoda je, že se nerozteče v teple jako klasické máslo, proto je vhodné pro přípravu svačinek, na výlety či letní turistiku.

Jelikož má vysoký kouřový bod, je ideální na smažení, protože se jen tak nepřepálí a vy si vychutnáte dozlatova křupavé řízky či topinky.

Ghee můžete přidat i k vařeným bramborům nebo na restování zeleniny. A v neposlední řadě s ním můžete péci sladké dobroty, tak jak jste zvyklí s klasickým máslem.

Skladem 219 Kč
řepuštěné máslo Ghí v té nejvyšší kvalitě! Ghí vzniká přepuštěním čerstvého másla, kdy se oddělí mléčný tuk od mléčné vody a bílkoviny. Má intenzivní, nasládlou chuť a hodí se do teplé i studené kuchyně. Výhodou přepuštěného másla Ghí je především vysoký kouřový bod – přibližne 250°C.
Skladem 349 Kč
Nejoblíbenější a nejvíce pestrá směs na našem e-shopu! Fitness směs je lahodný mix 9 druhů oříšků a sušeného ovoce. Z oříšků zde najdete: naturální kešu, lísková jádra, hnědé i loupané mandle a para jádra. Ze sušeného ovoce pak: brusinky americké, tmavé i zlaté rozinky a sušené třešně.
Skladem 309 Kč
100% přírodní máslo z pistáciových jader vás uchvátí. Má perfektní, jemnou konzistenci, neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty nebo jiné škodlivé příměsi. Pistáciové máslo lze použít například do kaší, s ovocem, do jogurtu nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.

Ghee v kosmetice

Přepuštěné máslo se také používá jako hlavní přísada některých kosmetických produktů. Proč? Je hypoalergenní a skvěle se hodí jak pro citlivou, tak i pro jemnou pleť.

Ghee můžete použít i doma jako pleťovou masku. Naneste jej na obličej a nechte 15 min působit. Pleť bude krásně vláčná a hydratovaná.

Spálili jste se na dovolené u moře? Abyste předešli tvorbě puchýřků a vysušení kůže, namažte se ghee. Působí skvěle i na odřeniny, obzvlášť u dětí.

Přepuštěné máslo ghee v kosmetice se hodí pro citlivou pleť. Používá se například jako tělové mléko.
Přepuštěné máslo ghee v kosmetice se hodí pro citlivou pleť. Používá se například jako tělové mléko.

Pokud vám vadí jeho máslová vůně, můžete do něj přidat bylinky jako levanduli nebo heřmánek.

V čem je ghee lepší než klasické máslo?

  • Nežlukne
  • Je trvanlivější
  • Vydrží i v pokojové teplotě
  • Vhodné i na smažení
  • Vhodné i pro osoby trpící intolerancí na mléčnou bílkovinu
  • Díky přípravě si zachovává vitamíny A, D, E, K

Jak si vyrobit ghee doma?

Postup na domácí ghee není nijak zdlouhavý, budete potřebovat pouze kostku másla, hrnec, a plátýnko přes které máslo přecedíte. Při výrobě domácího ghí je potřeba dodržet postup, aby se nepřipálila mléčná bílkovina.

Hotové domácí ghí přelijte do uzavíratelné nádoby a skladujte ho v lednici.
Hotové domácí ghí přelijte do uzavíratelné nádoby a skladujte ho v lednici.

Postup domácí výroby ghee:

?Proces domácí výroby je zdlouhavý a pro někoho příliš náročný,. Pokud nejste zrovna nejlepší kuchaři a z přípravy přepuštěného másla máte strach, nezoufejte. Ghee v té nejlepší kvalitě zakoupíte u nás na Ochutnejorech.cz.

  1. Dejte máslo do hrnce a při středním plamenu ho nechte rozpustit.
  2. Přiveďte máslo k varu, a když začne bublat, stáhněte plamen na minimum, aby máslo jen lehce probublávalo.
  3. Začne se tvořit pěna, kterou odebíráme pryč.
  4. Takovým způsobem máslo táhneme, dokud nezíská krásně zlatavou barvu a příjemnou vůni.
  5. To, že je ghee hotové, poznáme i podle zvuku, který máslo dělá. Bublavý zvuk je slyšet jen sem tam nebo vůbec. Tak se pozná, že je přepuštěné máslo hotové.
  6. Pozor, aby se máslo nespálilo. Nemělo by mít nahnědlou barvu. Výroba ghee z 1 kostky másla trvá zhruba 15-20 minut.
  7. Ghee nechte zchladnout a přeceďte přes plátýnko. Tím se zbavíte sražené bílkoviny. Uchovávejte ve skleněné uzavřené nádobě.

FAQ – Nejčastější dotazy

Co je přepuštěné máslo ghee?

Ghee je čistý máselný tuk, který je zbaven vody.

Jak chutná ghee?

Přepuštěné máslo má máslovou chuť s jemnými tóny oříšků.

Proč jíst přepuštěné máslo?

Ghí je lépe stravitelné díky tomu, že neobsahuje kravské bílkoviny. Lépe ho můžete využít při smažení díky tomu, že snese vyšší teplotu smažení. Další výhodou je jistě to, že vám vydrží čerstvé i několik měsíců bez skladování.

Proč přepouštět máslo?

Je to z toho důvodu, že v klasickém másle je voda, která se rychle kazí, proto máslo dlouho nevydrží. Odstraněním vody v másle přepouštěním vznikne čistý tuk, který vydrží i v pokojové teplotě měsíce.

Jaké má přepuštěné máslo využití?

Ghí můžete použít do celé řady pokrmů, kde běžně používáte máslo. Můžete klasicky ghee používat na smažení či restování masa nebo zeleniny. Lze ho také použít jako základ do omáček nebo jen tak na omaštění brambor, knedlíků a kaší. Přepuštěné máslo můžete také použít při pečení dezertů.

Jak smažit na ghí?

Stačí na pánvi nechat rozpustit cca 2 lžičky ghee, pánev rozpálit a následně můžete smažit.

Jak využít přebytečnou pěnu z domácího přepuštěného másla?

Odebraná pěna obsahuje kravskou bílkovinu, která má skvělou chuť, proto jí nemusíte vyhazovat. Můžete pěnu z ghí přidat do základu polévek, omáček, kaší nebo do bramborové kaše.

Tipy na recepty s ghee z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

2 Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1