Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína
Hledáte moučník s nízkým obsahem sacharidů, který je zároveň sladký i zdravý a je dokonalou tečkou za každým jídlem? Tak už nemusíte hledat dál. Tento snadný francouzský mandlový koláč si zamilujete. Je úžasný s čerstvými lesními plody nebo s marmeládou ze všech druhů ovoce.
Jaký je tradiční francouzský mandlový koláč?
Francouzský mandlový dort je typicky francouzský máslový dort podávaný jako čajový koláč. V Čechách bychom ho dortem asi nenazvali, jelikož připomíná více české buchty a koláče než dort. Tradiční francouzský recept obsahuje až příliš velké množství sacharidů, proto jsme pro vás připravili odlehčenou low-carb verzi bez cukru.
Tip: Honí vás mlsná, ale nechcete jíst nezdravě? U nás na blogu se můžete inspirovat zdravými recepty na dezerty!
Proč péct mandlový koláč z ořechové mouky?
Mouky z ořechů jsou skvělá příležitost, jak si moci dovolit ponechat v jídelníčku nějaké to mlsání, i když jsme se zrovna rozhodli drasticky zhubnout nebo vás trápí celiakie. Obsahují totiž jen velmi málo sacharidů, za to v nich najdeme obrovské množství zdravých tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny.
Mandlová mouka do koláče
Mandlová mouka má skvělé výživové hodnoty, že by byla škoda nezařadit ji do svého jídelníčku. Mandle totiž obsahují až 20 různých flavonoidů. To jsou látky, které chrání buňky před volnými radikály, brání růstu nádorových buněk, posilují imunitní systém a předchází vzniku chorob spojených s krevním oběhem.
Kokosová mouka do mandlového koláče
Kokosová mouka je je bezlepková a je tak skvělou volbou pro celiaky. Obsahuje vysoký podíl vlákniny – okolo 40 % a okolo 20 % proteinu a je tak správnou volbou pro paleo stravu. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Z minerálů obsahují kokosy železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, křemík a sodík.
Tip: Chcete se dozvědět více o ořechových moukách? Čtěte na blogu kompletního průvodce.
Čím vším lze osladit mandlový koláč?
Vyzkoušejte přírodní sladidla erythritol nebo xylitol z březové kůry, kokosový cukr s lehce karamelovou chutí a vynikající je i čekankový sirup. Nebo zkuste javorový sirup má jemně oříškovou chuť a s vaším koláčem udělá divy.
Tip: Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit.
Jaké ovoce přidat do mandlového koláče?
Koláč s mandlemi nejlépe chutná s lesními plody, jablky nebo hruškami. Pokud doma nemáte čerstvé sezónní můžete použít sušené ovoce nebo marmeládu. Sušené ovoce je totiž skvělým zdrojem energie a vitamínů, proto je skvělé k přípravě zdravých dezertů.
Tip: Stravujete se podle low-carb diety a hledáte inspiraci do kuchyně? Podívejte se na blog.
Jak připravit low-carb mandlový dort?
Předehřejeme si nejprve troubu na 175 °C. V kuchyňském robotu si připravíme těsto na krustu z mandlové a kokosové mouky, másla a studené vody. Těsto rozprostřemena dno koláčové formy.
Poté si připravíme náplň. Rozmixujeme dva šálky mandlí na lupínky se sladidlem, my jsme použili čerstvé listy stévie, ale můžete použít i stévii v prášku či jiné sladidlo. Pokud nejste na low-carb dietě, můžete zvolit i javorový sirup či jiné vámi oblíbené sladidlo. Sladidlo a mandle mixujeme po dobu pěti minut a občas seškrabujeme. Přidáme bílky a vanilkový extrakt a důkladně promícháme, a poté rozetřeme na připravený korpus.
Mandlový koláč posypeme mandlemi a lehce je přitlačíme. Pečeme 20 minut dozlatova. Před odstraněním formy nechte koláč zcela vychladnout. Podávejte s čerstvým ovocem nebo džemem.
TIP: Už jste zkoušeli arašídový krém? Ti, co ho ochutnali, by si nejraději pořídili do zásoby arašídové máslo 1000g. Takové přání zatím splnit nedokážeme, ale máme pro vás arašídové máslo v 300g množství. A kdo řekl, že musíte zůstat pouze u jednoho balení?
FAQ – Nejčastější dotazy
Jak vyrobit mandlovou mouku?
Bílá mandlová mouka se vyrábí rozemletím loupaných mandlí na velmi jemný prášek, který se podobá svou konzistencí klasickým moukám.
Čím v receptu nahradit kokosovou mouku?
Hledáte alternativu ke kokosové mouce? Odpovědí jsou právě mouky z ořechů. Vše o moukách naleznete v našem průvodci o ořechových moukách.
Javorový sirup jako náhražka cukru?
Javorový sirup funguje nejen jako alternativa cukru, ale také jako pomocník při boji se zdravotními potížemi.
Jaké mandle použít na posypání koláče?
Doporučujeme použít mandlové lupínky nebo mandlové hranolky.
Co můžu přidat do náplně mandlového koláče?
Do náplně koláče můžete kromě vanilkového extraktu přidat i skořici nebo hřebíček.
Je koláč bezlepkový?
Ano, v receptu je použita mandlová a kokosová mouka.
Je koláč nízkosacharidový?
Ano, jedná se o low-carb recept na mandlový koláč.
Poradíte, jaké další koláče můžu upéct?
U nás na blogu se můžete inspirovat sladkými i slanými koláči.
1) Pekanový koláč s javorovým sirupem
2) Švestkový koláč z lineckého těsta
3) Jablečný koláč s vlašskými ořechy
4) Zdravý švestkový koláč
5) Slaný dýňový koláč
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na pravý nepečený cheesecake s ovocem
- Recept na zdravý mugcake z ovesných vloček
- Recept na jednoduché arašídové thajské kari (vegan)
- Recept na mrkvovou veganskou pomazánku z kešu
- Recept: Pravý řecký salát s balkánským sýrem a olivami + zálivka
Nízkosacharidový francouzský mandlový koláč
Ingredience
Krusta
- 1 a 1/3 hrnku mandlové mouky
- 1 a 1/2 lžičky kokosové mouky
- 1,5 lžíce studené vody
Ingredience na náplň
- 2,5 šálku mandlí na plátky
- 1/2 šálku sladidla dle vašeho stravování
- 1/4 šálku vaječných bílků
- 1 lžička vanilkového extraktu
- čerstvé lesní plody nebo ovocný džem k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. V kuchyňském robotu připravte těsto na krustu a rozprostřeteho ho na dno koláčové formy.
- Rozmixujte 2 šálky loupaných mandlí a sladidlo po dobu 5 minut a občas seškrábejte po stranách. Přidejte bílky a vanilkový extrakt.
- Zpracovávejte, dokud se hmota nespojí a nezíská konzistenci arašídového másla. Těsto rozetřete na připravený korpus.
- Posypte mandlemi a lehce je přitlačte. Pečte 20 minut dozlatova.
- Před odstraněním boků formy nechte zcela vychladnout. Podávejte s čerstvými lesními plody nebo džemem.
Inspirujte se dalšími recepty z mandlí na blogu Ochutnej Ořech
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?