Recept na zdravý francouzský mandlový koláč bez cukru (low-carb)

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína

Hledáte moučník s nízkým obsahem sacharidů, který je zároveň sladký i zdravý a je dokonalou tečkou za každým jídlem? Tak už nemusíte hledat dál.  Tento snadný francouzský mandlový koláč si zamilujete. Je úžasný s čerstvými lesními plody nebo s marmeládou ze všech druhů ovoce.

Jaký je tradiční francouzský mandlový koláč?

Francouzský mandlový dort je typicky francouzský máslový dort podávaný jako čajový koláč. V Čechách bychom ho dortem  asi nenazvali, jelikož připomíná více české buchty a koláče než dort. Tradiční francouzský recept obsahuje až příliš velké množství sacharidů, proto jsme pro vás připravili odlehčenou low-carb verzi bez cukru. 

Určitě znáte tradiční francouzský koláč Tarte Tatin. Zkuste si upéct i tento křehký koláč s mandlemi.
Určitě znáte tradiční francouzský koláč Tarte Tatin. Zkuste si upéct i tento křehký koláč s mandlemi.

Tip: Honí vás mlsná, ale nechcete jíst nezdravě? U nás na blogu se můžete inspirovat zdravými recepty na dezerty!

Proč péct mandlový koláč z ořechové mouky?

Mouky z ořechů jsou skvělá příležitost, jak si moci dovolit ponechat v jídelníčku nějaké to mlsání, i když jsme se zrovna rozhodli drasticky zhubnout nebo vás trápí celiakie. Obsahují totiž jen velmi málo sacharidů, za to v nich najdeme obrovské množství zdravých tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny

Mandlová mouka do koláče

Mandlová mouka má skvělé výživové hodnoty, že by byla škoda nezařadit ji do svého jídelníčku. Mandle totiž obsahují až 20 různých flavonoidů. To jsou látky, které chrání buňky před volnými radikály, brání růstu nádorových buněk, posilují imunitní systém a předchází vzniku chorob spojených s krevním oběhem. 

Pokud patříte mezi celiaky a chybí vám koláč k odpolední kávě, nemusíte zoufat. Mandlový koláč je bezlepkový.
Pokud patříte mezi celiaky a chybí vám koláč k odpolední kávě, nemusíte zoufat. Mandlový koláč je bezlepkový.

Kokosová mouka do mandlového koláče

Kokosová mouka je je bezlepková a je tak skvělou volbou pro celiaky. Obsahuje vysoký podíl vlákniny – okolo 40 % a okolo 20 % proteinu a je tak správnou volbou pro paleo stravu. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Z minerálů obsahují kokosy železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, křemík a sodík. 

100 Kč sleva na první objednávku

Tip: Chcete se dozvědět více o ořechových moukách? Čtěte na blogu kompletního průvodce.

Čím vším lze osladit mandlový koláč?

Vyzkoušejte přírodní sladidla erythritol nebo xylitol z březové kůry, kokosový cukr s lehce karamelovou chutí a vynikající je i čekankový sirup. Nebo zkuste javorový sirup má jemně oříškovou chuť a s vaším koláčem udělá divy.

Pokud si nevíte rady, jaké přírodní sladidlo použít do koláče, máme pro vás průvodce alternativním slazením.
Pokud si nevíte rady, jaké přírodní sladidlo použít do koláče, máme pro vás průvodce slazením.
Nedostupné
119 Kč 89 Kč
Kokosová mouka je vynikající alternativa k běžným obilným moukám. Je lépe stravitelná, přirozeně bezlepková a nádherně voní po čerstvém kokosu. Vyrábí se z usušené kokosové dužiny, a je tedy významným zdrojem bílkovin a vlákniny.
Skladem 169 Kč
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Je to přírodní sladidlo s jemnou, lehce karamelovou chutí, které se skvěle hodí do různých receptů.
Nedostupné 249 Kč
Mandlové plátky se vyrábí z loupaných neboli blanšírovaných mandlí, jsou skvělou volbou pro jakékoliv pečení.

Tip: Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit.

Jaké ovoce přidat do mandlového koláče?

Koláč s mandlemi nejlépe chutná s lesními plody, jablky nebo hruškami. Pokud doma nemáte čerstvé sezónní můžete použít sušené ovoce nebo marmeládu. Sušené ovoce je totiž skvělým zdrojem energie a vitamínů, proto je skvělé k přípravě zdravých dezertů.

Tip: Stravujete se podle low-carb diety a hledáte inspiraci do kuchyně? Podívejte se na blog.

Jak připravit low-carb mandlový dort?

Předehřejeme si nejprve troubu na 175 °C. V kuchyňském robotu si připravíme těsto na krustu z mandlové a kokosové mouky, másla a studené vody. Těsto rozprostřemena dno koláčové formy. 

Poté si připravíme náplň. Rozmixujeme dva šálky mandlí na lupínky se sladidlem, my jsme použili čerstvé listy stévie, ale můžete použít i stévii v prášku či jiné sladidlo. Pokud nejste na low-carb dietě, můžete zvolit i javorový sirup či jiné vámi oblíbené sladidloSladidlo a mandle mixujeme po dobu pěti minut a občas seškrabujeme. Přidáme bílky a vanilkový extrakt a důkladně promícháme, a poté rozetřeme na připravený korpus. 

Francouzský mandlový dort ozdobte mandlovými lupínky nebo mandlovými hranolky.
Francouzský mandlový dort ozdobte mandlovými lupínky nebo mandlovými hranolky.

Mandlový koláč posypeme mandlemi a lehce je přitlačíme. Pečeme 20 minut dozlatova. Před odstraněním formy nechte koláč zcela vychladnout. Podávejte s čerstvým ovocem nebo džemem.

TIP: Už jste zkoušeli arašídový krém? Ti, co ho ochutnali, by si nejraději pořídili do zásoby arašídové máslo 1000g. Takové přání zatím splnit nedokážeme, ale máme pro vás arašídové máslo v 300g množství. A kdo řekl, že musíte zůstat pouze u jednoho balení?

FAQ – Nejčastější dotazy

Jak vyrobit mandlovou mouku?

Bílá mandlová mouka se vyrábí rozemletím loupaných mandlí na velmi jemný prášek, který se podobá svou konzistencí klasickým moukám. 

Čím v receptu nahradit kokosovou mouku?

Hledáte alternativu ke kokosové mouce? Odpovědí jsou právě mouky z ořechů. Vše o moukách naleznete v našem průvodci o ořechových moukách

Javorový sirup jako náhražka cukru?

Javorový sirup funguje nejen jako alternativa cukru, ale také jako pomocník při boji se zdravotními potížemi.

Jaké mandle použít na posypání koláče?

Doporučujeme použít mandlové lupínky nebo mandlové hranolky.

Co můžu přidat do náplně mandlového koláče?

Do náplně koláče můžete kromě vanilkového extraktu přidat i skořici nebo hřebíček.

Je koláč bezlepkový?

Ano, v receptu je použita mandlová a kokosová mouka.

Je koláč nízkosacharidový?

Ano, jedná se o low-carb recept na mandlový koláč.

Poradíte, jaké další koláče můžu upéct?

Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech

Nízkosacharidový francouzský mandlový koláč

Hledáte zdravý koláč bez cukru? Upečte si tradiční francouzský mandlový koláč, který si zamilujete. Je snadný a nejlépe chutná s čerstvými lesními plody nebo s ovocnou marmeládou.
4.91 z 10 hlasů
Doba vaření 50 minutes
Celková doba 50 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 1 koláč

Ingredience
  

Krusta

Ingredience na náplň

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 175 °C. V kuchyňském robotu připravte těsto na krustu a rozprostřeteho ho na dno koláčové formy.
  • Rozmixujte 2 šálky loupaných mandlí a sladidlo po dobu 5 minut a občas seškrábejte po stranách. Přidejte bílky a vanilkový extrakt.
  • Zpracovávejte, dokud se hmota nespojí a nezíská konzistenci arašídového másla. Těsto rozetřete na připravený korpus.
  • Posypte mandlemi a lehce je přitlačte. Pečte 20 minut dozlatova.
  • Před odstraněním boků formy nechte zcela vychladnout. Podávejte s čerstvými lesními plody nebo džemem.
Klíčové slovo low-carb
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Inspirujte se dalšími recepty z mandlí na blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1