Naposledy aktualizováno 21. 2. 2025 autorem Tereza Vlčková
Věděli jste, že originální francouzské palačinky původně obsahovaly pouze pohankovou mouku, vejce a vodu? Až později se začal recept vylepšovat a pohanková mouka se začala nahrazovat moukou pšeničnou. My jsme pro vás připravili francouzské pohankové palačinky podle originálního receptu, takže si na nich pochutnají i ti, kteří mají bezlepkovou stravu. Jak na nejlepší palačinky z pohanky?
Odkud pochází francouzské palačinky
Tenoučké placky z pohankové mouky – takzvané Galettes – se tradičně dělají hned v několika částech Francie. Nejslavnější jsou ty bretaňské a normandské. Mezi slavné recepty patří palačinky se sýrem, šunkou a vejcem. V jiných částech Francie však můžete pod tímto názvem najít i sladký koláč. Základ je však stejný, a to těsto z pohankové mouky.
TIP: Jak uvařit pohanku – nejlepší tipy na vaření dokonalé pohanky

Jak vypadají pravé francouzské pohankové palačinky
Možná už jste slyšeli pojem galetka, který označuje kulatý plochý koláč, který je vlastně naše palačinka. Správná galetka musí být tenká, místy až průsvitná. Její hnědé okraje se mohou měnit až v krajkově jemné ornamenty.
Čtverec, kapsa nebo rulička?
Tradiční galetka má tvar čtverce s ohnutými okraji. Dokud je však palačinká teplá, můžete z ní vytvořit i kapsu, kornout nebo ji zavinout do ruličky, jak jsme všichni zvyklí. Jaký způsob zvolíte, je jen na vás – chutnat budou všechny stejně dobře.
TIP: Vyzkoušejte recept na sladkou pohankovou kaši na snídani s ovesným mlékem

Jak připravit francouzské pohankové palačinky
Už vás nebudeme dále napínat. Francouzské palačinky patří k nejoblíbenějším jídlům na celém světě. Každý si je může upravit podle sebe a naplnit přesně tak, jak má rád. Jak připravujeme francouzské pohankové palačinky my?
Tradiční, bezlepková nebo špaldová mouka
Tradiční těsto na galetku obsahuje pohankovou mouku, která palačinkám dodává příjemnou oříškovou chuť a kterou jsme použili i my. Díky ní těsto lépe drží tvar a udrží náplň uvnitř.
Pokud pohankovou mouku ani pohanku nemáte po ruce, těsto můžete udělat i z klasické pšeničné, špaldové nebo celozrnné mouky. Je jen na vás, jakou kombinaci těsta a náplně si zvolíte.
Jak vyrobit pohankovou mouku z pohanky
Pokud máte doma pohanku, bohatě si vystačíte. Loupanou pohanku dejte do kvalitního mixéru a mixujte tak dlouho, dokud z ní nebude jemný prášek – a pohanková mouka je na světě.

Jak má vypadat těsto na pohankové palačinky
Myslete na to, že těsto na palačinky by mělo být řidší. Jelikož má každá mouka jinou savost, je třeba s tím při přípravě počítat a přizpůsobit tomu množství použité vody či mléka.
Pohankovou mouku nasypte do mísy a uprostřed vytvořte důlek. Pak přidejte špetku soli, vejce a trochu vody. Těsto na pohankové palačinky pořádně míchejte a postupně přidávejte vodu, dokud nebude těsto hezky hladké a bez hrudek.
TIP: Do těsta můžete přidat i jogurt nebo krémový sýr, takže se nebojte experimentovat. Naslano chutnají skvěle palačinky z červené čočky.
Odležení těsta
Abyste měli dokonalé pohankové palačinky, nechejte těsto odležet alespoň hodinu v lednici. Není to však nezbytně nutné. Už jsme to za vás otestovali.
S čím podávat francouzské pohankové palačinky
Galetku můžete plnit už na pánvi nebo až na talíři. U slaných variant je lepší náplň zahřát a lehce opéct přímo na pánvi. U sladké varianty je to spíš jen o preferenci.
Stejně tak můžete udělat z těsta menší placičky, které jen z vrchu nazdobíte. My jsme si dali francouzské pohankové palačinky s tvarohem, mandlovým ořechovým máslem s čokoládou a ovocem.
TIP: Pokud nemáte zrovna po ruce čerstvé ani mražené ovoce, naprosto vynikající je k tvarohu přidat lyofilizované ovoce.
Jak ozdobit francouzské palačinky
Podle toho, jakou náplň do pohankové palačinky dáte, vyberte i další dobroty na ozdobu. Můžete je posypat třeba nasekanými pekanovými ořechy, domácí nutellou a čokoládovou granolou, sušeným ovocem nebo třeba šlehačkou. My jsme si dovnitř dali tvaroh oslazený čekankovým sirupem spolu s mraženým ovocem a mandlemi.
TIP: Vyzkoušejte si z pohanky udělat také falešnou škvarkovou pomazánku, která bude na rozdíl od té klasické zdravá.

Francouzské pohankové palačinky s tvarohem
Ingredience
Těsto na pohankové palačinky
- 120 g pohankové mouky
- 1 vejce
- 250 ml vlažné vody
- 1 pl másla nebo kokosového oleje
- špetka soli
Náplň do palačinek
- 2 PL polotučného tvarohu do každé palačinky
- směs mraženého lesního ovoce
- skořice podle chuti
- sekané mandle na posypání
- čekankový sirup podle chuti
Postup
- Pohankovou mouku nasypte do mísy a uprostřed vytvořte důlek.
- Přidejte vejce, špetku soli a část vody.
- Metličkou těsto pořádně zamíchejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci těsta bez hrudek.
- Postupně přidávejte další množství vody, dokud těsto nebude tak akorát řídké.
- Na konec vmíchejte rozpuštěné máslo a nechte těsto aspoň hodinu odstát.
- Na rozehřátou pánvičku dejte trochu másla nebo kokosového oleje.
- Naneste malé množství těsta na pánvičku a krouživými pohyby těsto rovnoměrně rozlijte po pánvičce.
- Následně si v malém hrnci ohřejte trochu mraženého lesního ovoce, kterým pak ozdobíte pohankovou palačinkou s tvarohem.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Čím nahradit mouku v palačinkách?
Klasickou pšeničnou mouku můžete nahradit jakoukoli dostupnou alternativou. Ideální je mouka špaldová, pohanková nebo klidně i mandlová pro sladké varianty.
Co jsou galettes?
Jedná se o tradiční francouzský název oblíbených slaných francouzských palačinek, které se v původním receptu připravují z pohankové mouky.
Co je to galetka?
Galetka je plochý koláč původem z Francie, který je známý jako dnešní palačinka. Její příprava je rychlá a opravdu jednoduchá. Křehké těsto chutná báječně s jakoukoliv náplní, nasladko i naslano.
Jak použít pohankovou mouku?
Pohankovou mouku můžete použít jak samostatně, tak ji libovolně přidávat k ostatním moukám. Jako samostatná surovina je výborná například do palačinek nebo lívanců.
Jaká mouka je nejlepší na palačinky?
Palačinky se obvykle připravují z hladké mouky. Díky vysokému obsahu lepku připravíte palačinky krásně tenké, pružné a zamezíte jejich trhání. Pokud si ale chcete při vaření zaexperimentovat, za vyzkoušení jistě stojí i zdravější alternativy, jako je pohanková, špaldová či celozrnná mouka.

Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?