Recept: Francouzské pohankové palačinky s tvarohem

Naposledy aktualizováno 21. 2. 2025 autorem Tereza Vlčková

Věděli jste, že originální francouzské palačinky původně obsahovaly pouze pohankovou mouku, vejce a vodu? Až později se začal recept vylepšovat a pohanková mouka se začala nahrazovat moukou pšeničnou. My jsme pro vás připravili francouzské pohankové palačinky podle originálního receptu, takže si na nich pochutnají i ti, kteří mají bezlepkovou stravu. Jak na nejlepší palačinky z pohanky?

Odkud pochází francouzské palačinky

Tenoučké placky z pohankové mouky – takzvané Galettes – se tradičně dělají hned v několika částech Francie. Nejslavnější jsou ty bretaňské a normandské. Mezi slavné recepty patří palačinky se sýrem, šunkou a vejcem. V jiných částech Francie však můžete pod tímto názvem najít i sladký koláč. Základ je však stejný, a to těsto z pohankové mouky.

TIP: Jak uvařit pohanku – nejlepší tipy na vaření dokonalé pohanky

Recept: Francouzské pohankové palačinky s tvarohem
Francouzské pohankové palačinky s tvarohem

Jak vypadají pravé francouzské pohankové palačinky

Možná už jste slyšeli pojem galetka, který označuje kulatý plochý koláč, který je vlastně naše palačinka. Správná galetka musí být tenká, místy až průsvitná. Její hnědé okraje se mohou měnit až v krajkově jemné ornamenty. 

Čtverec, kapsa nebo rulička?

Tradiční galetka má tvar čtverce s ohnutými okraji. Dokud je však palačinká teplá, můžete z ní vytvořit i kapsu, kornout nebo ji zavinout do ruličky, jak jsme všichni zvyklí. Jaký způsob zvolíte, je jen na vás – chutnat budou všechny stejně dobře.

TIP: Vyzkoušejte recept na sladkou pohankovou kaši na snídani s ovesným mlékem

100 Kč sleva na první objednávku

Jak připravit francouzské pohankové palačinky

Už vás nebudeme dále napínat. Francouzské palačinky patří k nejoblíbenějším jídlům na celém světě. Každý si je může upravit podle sebe a naplnit přesně tak, jak má rád. Jak připravujeme francouzské pohankové palačinky my?

Tradiční, bezlepková nebo špaldová mouka

Tradiční těsto na galetku obsahuje pohankovou mouku, která palačinkám dodává příjemnou oříškovou chuť a kterou jsme použili i my. Díky ní těsto lépe drží tvar a udrží náplň uvnitř.

Pokud pohankovou mouku ani pohanku nemáte po ruce, těsto můžete udělat i z klasické pšeničné, špaldové nebo celozrnné mouky. Je jen na vás, jakou kombinaci těsta a náplně si zvolíte. 

Jak vyrobit pohankovou mouku z pohanky

Pokud máte doma pohanku, bohatě si vystačíte. Loupanou pohanku dejte do kvalitního mixéru a mixujte tak dlouho, dokud z ní nebude jemný prášek – a pohanková mouka je na světě.

Recept: Francouzské pohankové palačinky s tvarohem
Francouzské pohankové palačinky s tvarohem

Jak má vypadat těsto na pohankové palačinky

Myslete na to, že těsto na palačinky by mělo být řidší. Jelikož má každá mouka jinou savost, je třeba s tím při přípravě počítat a přizpůsobit tomu množství použité vody či mléka.

Pohankovou mouku nasypte do mísy a uprostřed vytvořte důlek. Pak přidejte špetku soli, vejce a trochu vody. Těsto na pohankové palačinky pořádně míchejte a postupně přidávejte vodu, dokud nebude těsto hezky hladké a bez hrudek.

TIP: Do těsta můžete přidat i jogurt nebo krémový sýr, takže se nebojte experimentovat. Naslano chutnají skvěle palačinky z červené čočky.

Odležení těsta

Abyste měli dokonalé pohankové palačinky, nechejte těsto odležet alespoň hodinu v lednici. Není to však nezbytně nutné. Už jsme to za vás otestovali.

S čím podávat francouzské pohankové palačinky

Galetku můžete plnit už na pánvi nebo až na talíři. U slaných variant je lepší náplň zahřát a lehce opéct přímo na pánvi. U sladké varianty je to spíš jen o preferenci.

Stejně tak můžete udělat z těsta menší placičky, které jen z vrchu nazdobíte. My jsme si dali francouzské pohankové palačinky s tvarohem, mandlovým ořechovým máslem s čokoládou a ovocem.

Skladem 42 Kč
Pohanka světlá lámanka je oblíbená surovina v každé kuchyni s jemnou, oříškovou chutí, která najde široké využití v kuchyni. Oproti tmavé pohance, která se praží, má světlá pohanka jemnější chuť a je vhodná pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. Můžete ji použít jako přílohu k masu a zelenině, přidat do polévek nebo z ní připravit pohankovou kaši, kterou lze obohatit o ovoce, ořechy a med.
Skladem 189 Kč
100% přírodní svačinka bez přidaného cukru a konzervantů. Maliny mírně křupou a chutnají jako maliny ze zahrádky. Díky procesu sušení mrazem se jejich aroma i chuť koncentrují, což je činí ideálními pro dochucení a ozdobení pokrmů. Lze je snadno přidat do jogurtu, kaší, dezertů, smoothies, nebo je využít jako ozdobu na dorty a jiné pečivo.
Skladem 259 Kč
Mandle jádra odrůdy Carmel jsou neloupaná a nesolená jádra mandlí nejvyšší jakosti 23-25. Označení „SUPREME“ a „EXTRA NO.1“ se používá pouze pro velké a lahodné mandle nejvyšší kvality. Jsou vhodné proto pro gurmány, kteří si na chuti mandlí opravdu potrpí. ??

TIP: Pokud nemáte zrovna po ruce čerstvé ani mražené ovoce, naprosto vynikající je k tvarohu přidat lyofilizované ovoce.

Jak ozdobit francouzské palačinky

Podle toho, jakou náplň do pohankové palačinky dáte, vyberte i další dobroty na ozdobu. Můžete je posypat třeba nasekanými pekanovými ořechy, domácí nutellou a čokoládovou granolou, sušeným ovocem nebo třeba šlehačkou. My jsme si dovnitř dali tvaroh oslazený čekankovým sirupem spolu s mraženým ovocem a mandlemi.

TIP: Vyzkoušejte si z pohanky udělat také falešnou škvarkovou pomazánku, která bude na rozdíl od té klasické zdravá.

Recept: Francouzské pohankové palačinky s tvarohem

Francouzské pohankové palačinky s tvarohem

Francouzské palačinky se původně vyráběly z pohankové mouky, která je bezlepková a zdravá. Vyzkoušejte naše francouzské pohankové palačinky s tvarohem.
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 15 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Česká, francouzská
Dávka 6 palačinek

Ingredience
  

Těsto na pohankové palačinky

  • 120 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 pl másla nebo kokosového oleje
  • špetka soli

Náplň do palačinek

Postup
 

  • Pohankovou mouku nasypte do mísy a uprostřed vytvořte důlek.
  • Přidejte vejce, špetku soli a část vody.
  • Metličkou těsto pořádně zamíchejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci těsta bez hrudek.
  • Postupně přidávejte další množství vody, dokud těsto nebude tak akorát řídké.
  • Na konec vmíchejte rozpuštěné máslo a nechte těsto aspoň hodinu odstát.
  • Na rozehřátou pánvičku dejte trochu másla nebo kokosového oleje.
  • Naneste malé množství těsta na pánvičku a krouživými pohyby těsto rovnoměrně rozlijte po pánvičce.
  • Následně si v malém hrnci ohřejte trochu mraženého lesního ovoce, kterým pak ozdobíte pohankovou palačinkou s tvarohem.
Klíčové slovo francouzské pohankové palačinky, palačinky z pohanky, pohankové palačinky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Čím nahradit mouku v palačinkách?

Klasickou pšeničnou mouku můžete nahradit jakoukoli dostupnou alternativou. Ideální je mouka špaldová, pohanková nebo klidně i mandlová pro sladké varianty.

Co jsou galettes?

Jedná se o tradiční francouzský název oblíbených slaných francouzských palačinek, které se v původním receptu připravují z pohankové mouky.

Co je to galetka?

Galetka je plochý koláč původem z Francie, který je známý jako dnešní palačinka. Její příprava je rychlá a opravdu jednoduchá. Křehké těsto chutná báječně s jakoukoliv náplní, nasladko i naslano.

Jak použít pohankovou mouku?

Pohankovou mouku můžete použít jak samostatně, tak ji libovolně přidávat k ostatním moukám. Jako samostatná surovina je výborná například do palačinek nebo lívanců. 

Jaká mouka je nejlepší na palačinky?

Palačinky se obvykle připravují z hladké mouky. Díky vysokému obsahu lepku připravíte palačinky krásně tenké, pružné a zamezíte jejich trhání. Pokud si ale chcete při vaření zaexperimentovat, za vyzkoušení jistě stojí i zdravější alternativy, jako je pohanková, špaldová či celozrnná mouka.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin