Naposledy aktualizováno 11. 11. 2024 autorem Pavlína
Pokud milujete flapjack a müsli tyčinky, máme pro vás úžasný recept na lahodné flapjacky – domácí müsli tyčinky s čokoládou. Tento rychlý nepečený dezert je vyroben z pár základních ingrediencí a máte ho hlavně hotový za pár minut. Nejvíce času zabere čekání, až tyčinky ztuhnou v lednici, ale to můžete urychlit, když je na chvíli vložíte do mrazáku.
Tento recept na flapjack je bezlepkový a při použití veganské čokolády i veganský a bezlaktózový, navíc, když vyměníte sladidlo a použijete čokoládu bez cukru, bude vhodný i do redukční diety.
Co je to flapjack?
Flapjack je tradiční britský dezert, který se běžně připravuje hlavně z ovesných vloček, másla, cukru a sirupu.
Při přípravě klasického flapjacku se základní ingredience zahřejí, dokud se máslo nerozpustí a cukr nezačne karamelizovat. Tato směs se poté smíchá s ovesnými vločkami a rovnoměrně se rozprostře na plech, kde se peče, dokud nezíská krásně zlatavou barvu. .
Flapjacky jsou oblíbené nejen rychlý dezert, ale také jako výživná svačinka. Ovesné vločky dodávají vysoký obsah vlákniny, zatímco máslo a sirup jsou zdrojem rychlé energie. Tradiční recept na flapjack se ale peče a není příliš zdravý.
Pro náš recept na nepečené flapjacky použijeme kombinaci ovesných vloček, mandlové mouky a arašídového másla. Místo klasického sirupu používáme javorový sirup a také jsme přidali trochu vanilkového extraktu, abychom flapjacku dodali lepší chuť.
TIP: My domácí müsli tyčinky milujeme, proto jsme připravili také recept na domácí fit müsli tyčinky se sušenými meruňkami, medem a bez másla.
Z čeho se vyrábí nepečené müsli tyčinky alá flapjack
Flapjacky jsou vyrobeny z ovesných vloček a mandlové mouky, které jsou skvělým zdrojem vlákniny a zdravých tuků.
Jako zdroj proteinu jsme přidali i arašídové máslo, které patří mezi naše nejoblíbenější, můžete ale použít i jakékoliv jiné. Místo cukru používáme javorový sirup a dochucujeme lžičkou vanilkové extraktu.
Aby chutnal opravdu všem, na vrch jsme přidali čokoládovou polevu z pravé belgické čokolády. Tady si můžete vybrat, zda použijete hořkou, veganskou, mléčnou nebo čokoládu bez cukru.
Doporučujeme: Lyofilizované maliny v bílé čokoládě 1 kg
Jak zdravě osladit flapjack
V našem receptu používáme javorový sirup, který patří k našim nejoblíbenějším sladidlům hlavně pro jehu chuť. Javorový sirup má jemnou karamelovou chuť a připomíná nám naše cestování po Severní Americe, zároveň je bohatý na antioxidanty a minerály, jako je mangan a zinek.
Pokud ale chcete ještě něco zdravějšího, doporučujeme čekankový sirup, který má nižší glykemický index a je proto vhodnější do redukční diety.
Čím nahradit arašídové máslo, pokud ho nemůžete?
Pokud nesnesete arašídy nebo na ně máte alergii, můžete do flapjacku místo arašídového másla použít mandlové, makadamové nebo lískooříškové máslo. Každé z těchto másel dodá tyčinkám jinou chuť, takže můžete experimentovat a pokaždé vyzkoušet jiné máslíčko a dostanete jinou příchuť müsli tyčinek.
Jak nezkazit domácí flapjack (müsli tyčinky)
Pokud budete dělat flapjack s čokoládou, rozhodně nepoužívejte klasickou čokoládu na vaření, pokud chcete dokonalý výsledek. Výběr správné čokolády může váš flapjack proměnit v opravdovou lahůdku.
Když přijde na čokoládu, belgická čokoláda Callebaut je jednoznačně nejlepší volbou, používají ji cukráři a experti na čokoládu po celém světě.
Tato čokoláda se vyrábí už více než sto let a je známá svou superprémiovou kvalitou. Callebaut používá jen ty nejlepší kakaové boby, které pečlivě vybírá a zpracovává přímo v Belgii.
Callebaut nabízí čokoládové pecičky na pečení v několika variantách: Mléčná, hořká, bílá i karamelová čokoláda, ale i varianty bez cukru či bez laktózy, která je vhodná například pro vegany.
Jak vyrobit nepečené ovesné tyčinky krok za krokem
Nepečené ovesné tyčinky s arašídovým máslem a čokoládou jsou jednoduché na přípravu a hotové během chvilky. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mandlovou mouku, špetku soli, arašídové máslo, javorový sirup, mléko a vanilkový extrakt. Směs dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
Vložte směs do připravené formy a pořádně ji upěchujte. Pokud se směs zdá příliš suchá, přidejte trochu více mléka. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nalijte ji na upěchovanou směs. Dejte do lednice na 1-2 hodiny, dokud čokoláda neztuhne. Nakrájejte a můžete podávat. Tyčinky vydrží v lednici 1-2 týdny v uzavřené nádobě. Pokud je nesníte během dvou dnů jako my. 😃
Tipy na další rychlé recepty s čokoládou
- Luxusní banán v čokoládě
- Domácí Reese’s Cups
- Rychlý nepečený dezert: Čokoládové košíčky s arašídovým máslem
FAQ
Jakou čokoládu mám použít na nepečené ovesné tyčinky?
Doporučujeme použít kvalitní čokoládu, jako je belgická čokoláda Callebaut, která patří mezi nejlepší čokolády na trhu.
Jak dlouho trvá příprava nepečených ovesných tyčinek?
Příprava trvá přibližně 10 minut, poté je potřeba tyčinky nechat ztuhnout v lednici asi 1-2 hodiny. Můžete to ale urychlit, když je dáte do mrazáku.
Jaká další másla lze použít místo arašídového másla?
Můžete použít mandlové máslo, makadamové máslo nebo lískooříškové máslo.
Můžu použít jiné sladidlo místo javorového sirupu?
Ano, místo javorového sirupu můžete použít čekankový sirup, med, agávový sirup nebo datlový sirup.
Jak dlouho můžu tyčinky skladovat?
Tyčinky vydrží v ledničce 1-2 týdny, ale můžete je i zmrazit. V mrazáku vydrží klidně až 3 měsíce.
Flapjack: Recept na domácí müsli tyčinky s čokoládou
Ingredience
Tyčinky
- 100 g ovesných vloček
- 100 g mandlové mouky
- Špetka soli
- 5 PL arašídového másla
- 3 PL javorového sirupu
- 1 PL mléka my použili ovesné
- 1 ČL vanilkového extraktu
Poleva
- 150 g čokoládových pecek Belgická čokoláda Callebaut (hořká / mléčná, lze použít i jejich veganskou nebo bez cukru)
Postup
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mandlovou mouku, špetku soli, arašídové máslo, javorový sirup, mléko a vanilkový extrakt. Pokud se směs zdá příliš suchá, přidejte trochu více mléka.
- Směs vložte do připravené formy a pořádně ji upěchujte.
- Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nalijte ji na upěchovanou směs.
- Dejte do lednice na 1-2 hodiny, dokud čokoláda neztuhne.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?