Naposledy aktualizováno 2. 7. 2024 autorem Anežka
Fíky určitě znáte jako chutnou a zdravou svačinku, kterou si jednou za čas koupíte v obchodě. Jejich doba přichází nejčastěji okolo Vánoc. Společně s datlemi patří k oblíbeným druhům ovoce, jsou sladké a plné vitamínů. Ale kde se fíky vlastně berou?
Jejich pěstování není tak složité, jak se zdá – můžete si je bez problémů vypěstovat na vlastní zahradě.
Fík nebo fíkus?
Fík a fíkus bývají často zaměňované pojmy. Když se řekne fíkus, většina lidí si představí známou pokojovou rostlinu. Její pěstování je velmi snadné, ale ačkoliv náleží ke stejnému rodu, jako fíkovník, sladkých a chutných plodů se nedočkáte.
Fíkus má jiná pozitiva – je velmi nenáročný, a pomáhá nám v domácnosti funguje jako čistička vzduchu. Pokud máte domácí mazlíčky, buďte opatrní, zejména pro kočky je jedovatý. Fíky získáte skutečně pouze z fíkovníku, ale jeho pěstování je o něco náročnější.
Jak pěstovat fíkovník?
Existují odrůdy, které krásně plodí i v našich klimatických podmínkách a pokud se zadaří, nabídnou vám hojnou úrodu. Dá se pěstovat jak v květináči, tak i přímo v zemi na zahrádce. Je velmi důležité vybrat si v zahradnictví správnou odrůdu. Každá je jinak mrazuvzdorná, je potřeba při výběru zohlednit i lokalitu, kde ho budete pěstovat.
Nejvhodnější jsou odrůdy, které zvládají teplotu -15 až –20 stupňů. Berte v úvahu i to, zda bude vybraná odrůda plodit bez opylování s pomocí hmyzu. Jsou fíkovníky, které vám mohou nabídnout skvělou úrodu i třikrát za rok, například fíkovník smokvoň. Jen je důležité se o něj dobře starat.
Mohlo by vás zajímat: Sušený ananas – vše, co o něm potřebujete vědět
Péče o fíkovník
Fíkovník potřebuje teplé, slunné místo, které je ale zároveň chráněné před větrem a mrazy. Pokud ho máte v květináči, v zimě ho nechte přezimovat v chladné místnosti, kde mu bude lépe než venku. Na zeminu náročný není, ale preferuje jílovitou a písčitou lehčí půdu. Potřebuje velkou nádobu, nejlépe o objemu 80 litrů, a i tak je nutné jednou za 3-4 roky přesadit. Při přesazování se musí vyměnit zemina a seříznout rostlina i kořenový bal.
Aby vám fíkovník plodil krásné, velké plody, vyžaduje vydatnou zálivku, obzvlášť pokud je v květináči. Pozor, pokud ho na zimu dáváte dovnitř, zálivku je nutné výrazně omezit, aby neuhnily kořeny.
Tip: Jak skladovat sušené ovoce?
Hnojení fíkovníku
Fíkovník pěstovaný v květináči potřebuje náležitou péči, i co se týká hnojení. Venku stojící přihnojovat téměř nepotřebuje. Pozor, v případě, že chcete vysadit fíkovník na zahradě, nesmí být moc malý a slabý. Dokud nemá kmen nejméně 2 cm v průměru, nemusel by přežít zimu.
Čtěte na blogu: Mango – vše, co o něm potřebujete vědět
Jak fíkovník zazimovat
Jsou dvě možnosti, jak fíkovník zazimovat. První je přenést květináč do chladné a suché místnosti, kde přečká zimu. To uděláme v případě, že ho pěstujeme v květináči. Pokud máte odolnou odrůdu, stačí ho uklidit až když jsou teploty okolo -10.
Mladý stromek vysazený venku nikam nepřenášíme, ale zasypeme ho chvojkami, listím a slámou. Většímu stromku, který již nejde snadno zasypat, opatrně přichyťte větve a dejte přes něj bublinkovou fólii nebo netkanou textilii.
Fíky a jejich účinky
Fíky jsou výjimečné tím, že dokážou utlumit chuť na sladké. S fíky svému tělu dodáte nejen cukr, ale i další hodnotné živiny. S čím vším umí fíky pomoct našemu tělu?
- Zlepšují trávení
- Pomáhají snižovat vysoký krevní tlak
- Mohou pomáhat zvyšovat hustotu kostí
- Bojují proti osteoporóze
A to vše díky tomu, že obsahují probiotika, vápník a draslík. Nechybí ani hořčík, fluor, železo a zinek. Kromě řady minerálů jsou plné vitamínů A, C, a B. Navíc v sobě nemají žádný tuk ani cholesterol. Jediné, co je potřeba mít na vědomí, je vysoký obsah cukru. Pokud si hlídáte linii, je důležité mít to na paměti.
Mohlo by vás zajímat: Moruše – vše, co o ní potřebujete vědět
Jak fíky konzumovat?
Fíky můžete jíst jen tak, jak jsou, jako rychlý zdroj cukrů. Jejich výhodou je, že se nemusí loupat. Stačí je umýt, utrhnout stopku a fík sníst celý. Pokud slupku nemáte rádi, můžete jen vyjíst dužninu, jako v případě kiwi. Můžete je ale i přidat do smoothie, salátů nebo koláčů.
V moderní kuchyni se z fíků připravují různé nepečené dezerty nebo se jedí naslano jako součást předkrmů, v kombinaci s prosciuttem či kozím sýrem.
Doporučujeme také: Lyofilizované maliny v bílé čokoládě 1 kg
Čerstvé nebo sušené?
Napadá vás otázka, zda je lepší konzumovat fíky čerstvé nebo sušené? Oboje má své pro i proti. Ve chvíli, kdy si je pěstujete sami, je volba jasná. Obsahují široké spektrum vitamínů a minerálních látek, a narozdíl od sušených pouze 25 % cukru. Obsahují i vitamín C, který u sušených chybí.
Čerstvé fíky využijete v kuchyni na přípravu různých pokrmů, čatní, nebo jen tak na chuť. Jejich největší nevýhodou je krátká trvanlivost.
Tip: Ochutnejte fíky LERIDA, jedná se o luxusní odrůdu fíků, která pochází ze slunného Turecka.
Sušené fíky
Sušené fíky vám vydrží o dost déle než čerstvé. Obsahují méně vody, ale více cukru – okolo 60 %. Sušené fíky natural jsou ideální svačinkou na cesty, která vám dodá mnoho energie. Minerálů a vitamínů E a B mají srovnatelné množství jako čerstvé fíky.
Využití je podobné jako u čerstvých fíků, ale z důvodu vysokého obsahu cukru nejsou vhodnou potravinou v dietním režimu. Dieta se s fíky celkově nemá ráda, a to jak se sušenými, tak ani s čerstvými, pokud je jich větší množství.
?TIP: Vyzkoušejte kromě sušených fíků naše lyofilizované ovoce. Potrpíme si na lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Sušené ovoce mrazem ale máme ve spoustě dalších variant.
Fíky a těhotenství
Pokud si ohlídáte množství fíků, můžete si je bez obav dopřát. Díky tomu, že obsahují řadu vitamínů a minerálních látek a vysoké množství vlákniny, se řadí k nejzdravějším potravinám pro toto období. Jejich konzumace by byla na škodu v případě těhotenské cukrovky, mají vyšší množství sacharidů než většina druhů ovoce.
Recepty z fíků
Jak z čerstvých, tak ze sušených fíků si můžete připravit řadu chutných pokrmů, a to od sladkých dezertů až po vynikající slaná jídla.
Tip: Hledáte inspiraci na přípravu výborného salátu? Tak to jste zde správně. ?
Zapečené fíky s balsamicem a fetou
Tento recept využijete, pokud máte k dispozici rozmačkané nebo přezrálé fíky. Fetu můžete nahradit i smetanovým kozím sýrem. Co budete potřebovat?
- ½ šálku krémové fety
- ½ šálku olivového oleje
- 12 fíků
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky balsamica
- 3 snítky tymiánu
- 10 lístků máty nebo petrželky
- Špetka soli
- Fetu nebo kozí sýr rozdrobte do misky. Nalijte olivový olej a přidejte česnek nakrájený na plátky. Mísu zakryjte a dejte neméně na tři hodiny odstát do lednice.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Vedle si nakrájejte fíky na půlky, nalijte na ně trošku olivového oleje a balsamica, posolte a vložte do nich kousky sýru. Nakonec zasypte tymiánem a dejte péct asi 15 minut, dokud feta nezačne hnědnout. Nakonec posypte mátou nebo petrželkou.
Opečený toast s ricottou, fíky, prosciuttem a medem
Další jídlo, ze kterého fíky vykouzlí delikatesu, jsou zapečené toasty. Recept není náročný a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvy! Co budete potřebovat?
- 10–20 fíků
- 1 a ½ šálku ricotty
- 2 lžíce husté smetany
- ¼ lžičky soli
- Mletý pepř
- Olivový olej
- ¼ šálku medu
- 4-6 snítek tymiánu
- Vločková mořská sůl
- Bageta
- Ricottu a smetanu ušlehejte v míse. Přidejte sůl a špetku pepře. Mezitím si předehřejte troubu na 220 stupňů. Na plech dejte plátky bagety a na každý nakapejte trochu olivového oleje. Opékejte asi 6 minut.
- Fíky nakrájejte na kolečka a odstraňte z nich tvrdé špičky.
- Na opečené bagetky namažte směs ricotty a smetany, dejte na ně 1 kus prosciutta, a 1 – 2 kolečka fíků. Pokapejte medem, dochuťte lístky tymiánu, čerstvě namletým pepřem a vločkovou solí.
Zkuste také: 100% sirup maracuja
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept: Pravý řecký salát s balkánským sýrem a olivami + zálivka
- Luxusní italská rajčatová polévka z pečených čerstvých rajčat (veganská)
- Recept: domácí sekaná z červené čočky pro vegetariány
- Domácí bazalkové pesto: jednoduchý recept na 5 minut
- Recept: Domácí čokoládová granola bez cukru (i bez lepku)
FAQ – Nejčastější dotazy
Kde rostou fíky?
Fíkovníků existuje celá řada, takže někdy byste jen těžko věřili tomu, že jde o různé varianty téhož. V tropech a subtropech roste jako divý, na pěstování je nenáročný. První plody fíkovník nabízí zhruba po třech letech.
Proč jíst lyofilizované fíky?
Křupavé, mrazem sušené fíky jsou jako stvořené pro přípravu vynikajících a zdravých snídaní a svačin. Lyofilizované fíky navíc obsahují velké množství vlákniny, draslík a vitamíny A, B1 a 2 a mnoho dalších.
Sušené fíky a zdraví?
Jedná se o spolehlivý a chutný zdroj vlákniny. Oceníte i nízký glykemický index sušených fíků: to znamená, že vám po nich nevytráví tak brzy.
Jaké vitamíny obsahují sušené fíky?
Obsahují vitamíny B1, B2, B3, B5, B6 a vitamín C a E.
Jaké minerály obsahují fíky?
Obsahuje zejména draslík, vápník, hořčík, fluor a železo, nechybí ani zinek, měď nebo mangan.
Zajímavosti o fíkách?
Věděli jste, že k opylování některých druhů fíkovníků jsou zapotřebí drobné vosičky, které pronikají malinkou skulinkou do vnitřku květu?
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?