Nejlepší fazolové brownies bez mouky (bezlepkové)

Naposledy aktualizováno 24. 6. 2024 autorem Anežka

Na našem blogu najdete docela dost receptů na brownies, zdravé, nezdravé, s moukou či bez. Na brownies poslední dobou tak trochu ujíždíme. Dnes pro vás máme recept na nejlepší fazolové brownies bez mouky.

Tyto brownies jsou nejen veganské, ale také bezlepkové. Místo vajec jsme použili lněná semínka a osladili jsme je kokosovým cukrem a javorovým sirupem.

Proč jsou fazole skvělé na dezerty?

Říkáte si, že je divné používat fazole na výrobu dezertu? V Česku se to sice nevidí, ale v některých zemích světa jsou fazole velmi častým základem dezertů, nejčastěji se používají v Japonsku.

V Japonsku jsou fazole, zejména červené fazole známé jako adzuki, běžnou součástí sladkých pokrmů a dezertů. Adzuki fazole se často vaří s cukrem, aby vznikla sladká pasta známá jako „anko,“ která se používá jako náplň do různých tradičních japonských dezertů, jako jsou mochi nebo dorayaki (plněné palačinky) a manju (plněné koláčky).

Veganské fazolové brownies
Veganské fazolové brownies chutnají opravdu všem

A jaké fazole jsou nejlepší na dezerty? To záleží, co budete vyrábět. Na fazolové brownies se nejvíce hodí černé fazole, a to hlavně pro svou neutrální chuť, která snadno přejímá ostatní chutě. Fazole jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, což zvyšuje výživovou hodnotu dezertu. Fazole zasytí na dlouho, ale zároveň obsahují méně kalorií a tuků než tradiční ingredience používané v dezertech, jako je mouka nebo máslo.

Jakou čokoládu použít na fazolové brownies?

Už jsme to psali mnohokrát, pokud nás ale nesledujeme, tohle je nejdůležitější tip na dokonalé brownies. Na brownies je třeba použít kvalitní čokoládové pecky, jaké jsou nejlepší?

100 Kč sleva na první objednávku

Většina čokoládových expertů volí belgickou čokoládu Callebaut, která má více než stoletou tradici, je známá svou kvalitou a jedinečností. Lepší čokoládu na dezerty neseženete. Navíc si můžete zvolit, zda chcete hořkou, mléčnou nebo veganskou čokoládu a mají i variantu bez cukru!

Nedostupné 249 Kč
Nemůžete mléko a milujete čokoládu? Pak pro vás máme veganskou variantu čokoládových peciček. I bez přidání mléčných složek si belgická hořká čokoláda zachovává plnou a intenzivní chuť kvalitního kakaa. Je ideální pro ty, kteří hledají alternativu bez kompromisu v chuti.
Nedostupné 249 Kč
Veganská belgická čokoláda, první mléčná rostlinná čokoláda bez mléka od proslulého belgického výrobce Callebaut. Namísto mléka je použita 100% rostlinná alternativa: Chufa. Chuťově je vynikající a předčí i tradiční mléčné čokolády.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

TIP: 6 nejlepších receptů na brownies plné čokolády

Z čeho se vyrábí veganské fazolové brownies?

Fazolové brownies se vyrábí z černých fazolí, které jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu. Pak tu máme javorový sirup a kokosový cukr, které přidávají přírodní sladkost bez potřeby rafinovaného cukru.

Kokosový olej používáme hlavně kvůli jeho chuti, zatímco lněná semínka namočená ve vodě fungují jako náhrada vajec a krásně spojují všechny ingredience dohromady. Kakao dodává intenzivní čokoládovou chuť, kterou doplňuje vanilkový extrakt. Prášek do pečiva pomáhá brownies lehce nakypřit a mořská sůl zas vyvažuje sladkost a zvýrazňuje všechny ostatní chutě.

Kvalitní čokoládové pecky z belgické čokolády jsou tím nejdůležitějším, je to přesně to, co dodává brownies luxusní čokoládovou chuť

Fazolové brownies bez mouky
Fazolové brownies bez mouky jsou ideální pro celiaky.

Doporučujeme: Lyofilizované maliny v bílé čokoládě 1 kg

Postup výroby fazolových brownies

Příprava těchto úžasných fazolových brownies začíná tím, že předehřejete troubu na 175 °C a vymažete čtvercovou pečicí formu o rozměrech 20×20 cm. Tím zajistíte, že se brownies nepřilepí a budou mít tu správnou strukturu.

Pak se vrhneme na přípravu lněných semínek, která nám nahradí vejce – stačí smíchat dvě lžíce lněných semínek se čtyřmi lžícemi vody a nechat je odpočívat 5-10 minut, až vytvoří gelovitou konzistenci.

Mezitím do mixéru nebo kuchyňského robotu vložte scezené a propláchnuté černé fazole, rozpuštěný kokosový olej, kokosový cukr a javorový sirup. Všechno pěkně promixujte, dokud směs nebude hladká a krásně spojená. Pak přidejte kakao, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt a znovu mixujte, dokud nezískáte hladkou směs.

Když máte vše připravené, přidejte namočená lněná semínka a dobře je zapracujte do směsi. Ručně vmíchejte ½ šálku čokoládových pecek či dle chuti. Nalijte těsto do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Navrch posypte zbývající čokoládové pecky, aby brownies i hezky vypadaly.

Fazolové brownies bez mouky
Naše bezlepkové brownies jsou z fazolí a pečou se 20-25 minut

Dejte brownies do trouby a pečte je 20-25 minut, dokud se vršek nezdá upečený a okraje nezačnou mírně odstupovat od formy. Po upečení nechte brownies vychladnout – věřte mi, usnadní to krájení a podávání. Nakonec je nakrájejte na kousky a vychutnejte si ty nejlepší fazolové brownies, jaké jste kdy měli.

Dalši tipy na brownies recepty

Často kladené otázky

Proč používat černé fazole v dezertech?

Černé fazole mají neutrální chuť, která snadno přejímá ostatní příchutě. Jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, což zvyšuje výživovou hodnotu dezertu a pomáhá udržet pocit sytosti.

Jaká čokoláda je nejlepší na fazolové brownies?

Doporučujeme kvalitní belgickou čokoládu, můžete použít hořkou, mléčnou, či její kombinace. Existují ale i varianty bez cukru či veganské.

Můžu použít jiný druh fazolí?

Ano, můžete experimentovat s jinými druhy fazolí, jako jsou fazole adzuki nebo fazole cannellini, ale černé fazole mají nejlepší texturu a chuť na fazolové brownies.

Jak dlouho brownies vydrží?

Brownies můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny, nebo je můžete uložit do lednice, kde vydrží až týden. Pro delší skladování je můžete zmrazit až na 3 měsíce.

Jak mohu udělat recept ještě zdravější?

Pro ještě zdravější variantu můžete snížit množství kokosového cukru nebo použít alternativní sladidla, jako je stévie nebo erythritol. Také můžete přidat nasekané ořechy nebo semínka pro zvýšení obsahu zdravých tuků a vlákniny.

Mohu použít jiný olej než kokosový?

Ano, můžete použít jiný olej, například olivový olej nebo avokádový olej. Kokosový olej však dodává dezertu jemnou chuť a pomáhá dosáhnout požadované konzistence.

Jsou tyto brownies bezlepkové?

Ano, tento recept je bezlepkový, protože neobsahuje žádnou mouku. Černé fazole slouží jako náhrada za mouku, což činí tento dezert vhodný pro celiaky a osoby s intolerancí na lepek.

Jak nahradit vejce?

V tomto receptu používáme 2 lžíce lněných semínek namočených ve 4 lžících vody jako náhradu za vejce. Lněná semínka vytvoří gelovitou konzistenci, která pomáhá spojit ingredience podobně jako vejce.

Veganské bezlepkové fazolové brownies

Nejlepší fazolové brownies bez mouky (bezlepkové, veganské)

Jednoduché a rychlé fazolové brownies bez mouky. Toto je recept na nejlepší bezlepkové brownies, dokonce je i veganský, je tedy bez vajec. U návštěv je vždy úspěšný a nikdo nepozná, že jsou z fazolí.
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 25 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Americká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

  • 425 g černých fazolí, scezených a propláchnutých 1 velká plechovka
  • ¼ hrnečku javorového sirupu
  • hrnečku kokosového oleje rozpuštěného
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ¼ hrnečku kokosového cukru
  • ¼ hrnečku kakaa
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ¼ ČL mořské soli
  • 2 PL lněných semínek namočených ve 4 lžících vody (náhrada za vejce)
  • ¾ hrnečku čokoládových pecek (veganú belgická mléčná či hořká veganská čokoláda

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte čtvercovou pečicí formu (20×20 cm).
  • Smíchejte lněná semínka s vodou a nechte 5-10 minut odpočívat.
  • V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte černé fazole, kokosový olej, kokosový cukr a javorový sirup do hladka.
  • Přidejte kakao, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt, promíchejte.
  • Přidejte namočená lněná semínka a dobře promíchejte.
  • Ručně vmíchejte ½ šálku čokoládových peciček.
  • Nalijte směs do formy a posypte zbývajícími čokoládovými peckami.
  • Pečte 20-25 minut, dokud není vršek upečený a brownies se nezačnou mírně oddělovat od stěn formy.
  • Nechte vychladnout, nakrájejte a podávejte.
Klíčové slovo bezlepková brownies, bezlepkový dezert, brownies bez mouky, dezert z fazolí, fazolový dezert, veganské brownies, veganský dezert, zdravé brownies
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2