Naposledy aktualizováno 24. 6. 2024 autorem Anežka
Na našem blogu najdete docela dost receptů na brownies, zdravé, nezdravé, s moukou či bez. Na brownies poslední dobou tak trochu ujíždíme. Dnes pro vás máme recept na nejlepší fazolové brownies bez mouky.
Tyto brownies jsou nejen veganské, ale také bezlepkové. Místo vajec jsme použili lněná semínka a osladili jsme je kokosovým cukrem a javorovým sirupem.
Proč jsou fazole skvělé na dezerty?
Říkáte si, že je divné používat fazole na výrobu dezertu? V Česku se to sice nevidí, ale v některých zemích světa jsou fazole velmi častým základem dezertů, nejčastěji se používají v Japonsku.
V Japonsku jsou fazole, zejména červené fazole známé jako adzuki, běžnou součástí sladkých pokrmů a dezertů. Adzuki fazole se často vaří s cukrem, aby vznikla sladká pasta známá jako „anko,“ která se používá jako náplň do různých tradičních japonských dezertů, jako jsou mochi nebo dorayaki (plněné palačinky) a manju (plněné koláčky).
A jaké fazole jsou nejlepší na dezerty? To záleží, co budete vyrábět. Na fazolové brownies se nejvíce hodí černé fazole, a to hlavně pro svou neutrální chuť, která snadno přejímá ostatní chutě. Fazole jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, což zvyšuje výživovou hodnotu dezertu. Fazole zasytí na dlouho, ale zároveň obsahují méně kalorií a tuků než tradiční ingredience používané v dezertech, jako je mouka nebo máslo.
Jakou čokoládu použít na fazolové brownies?
Už jsme to psali mnohokrát, pokud nás ale nesledujeme, tohle je nejdůležitější tip na dokonalé brownies. Na brownies je třeba použít kvalitní čokoládové pecky, jaké jsou nejlepší?
Většina čokoládových expertů volí belgickou čokoládu Callebaut, která má více než stoletou tradici, je známá svou kvalitou a jedinečností. Lepší čokoládu na dezerty neseženete. Navíc si můžete zvolit, zda chcete hořkou, mléčnou nebo veganskou čokoládu a mají i variantu bez cukru!
TIP: 6 nejlepších receptů na brownies plné čokolády
Z čeho se vyrábí veganské fazolové brownies?
Fazolové brownies se vyrábí z černých fazolí, které jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu. Pak tu máme javorový sirup a kokosový cukr, které přidávají přírodní sladkost bez potřeby rafinovaného cukru.
Kokosový olej používáme hlavně kvůli jeho chuti, zatímco lněná semínka namočená ve vodě fungují jako náhrada vajec a krásně spojují všechny ingredience dohromady. Kakao dodává intenzivní čokoládovou chuť, kterou doplňuje vanilkový extrakt. Prášek do pečiva pomáhá brownies lehce nakypřit a mořská sůl zas vyvažuje sladkost a zvýrazňuje všechny ostatní chutě.
Kvalitní čokoládové pecky z belgické čokolády jsou tím nejdůležitějším, je to přesně to, co dodává brownies luxusní čokoládovou chuť
Doporučujeme: Lyofilizované maliny v bílé čokoládě 1 kg
Postup výroby fazolových brownies
Příprava těchto úžasných fazolových brownies začíná tím, že předehřejete troubu na 175 °C a vymažete čtvercovou pečicí formu o rozměrech 20×20 cm. Tím zajistíte, že se brownies nepřilepí a budou mít tu správnou strukturu.
Pak se vrhneme na přípravu lněných semínek, která nám nahradí vejce – stačí smíchat dvě lžíce lněných semínek se čtyřmi lžícemi vody a nechat je odpočívat 5-10 minut, až vytvoří gelovitou konzistenci.
Mezitím do mixéru nebo kuchyňského robotu vložte scezené a propláchnuté černé fazole, rozpuštěný kokosový olej, kokosový cukr a javorový sirup. Všechno pěkně promixujte, dokud směs nebude hladká a krásně spojená. Pak přidejte kakao, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt a znovu mixujte, dokud nezískáte hladkou směs.
Když máte vše připravené, přidejte namočená lněná semínka a dobře je zapracujte do směsi. Ručně vmíchejte ½ šálku čokoládových pecek či dle chuti. Nalijte těsto do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Navrch posypte zbývající čokoládové pecky, aby brownies i hezky vypadaly.
Dejte brownies do trouby a pečte je 20-25 minut, dokud se vršek nezdá upečený a okraje nezačnou mírně odstupovat od formy. Po upečení nechte brownies vychladnout – věřte mi, usnadní to krájení a podávání. Nakonec je nakrájejte na kousky a vychutnejte si ty nejlepší fazolové brownies, jaké jste kdy měli.
Dalši tipy na brownies recepty
- Zdravé brownies bez cukru s ořechy a sušeným ovocem
- Nejlepší čokoládové brownies s lyofilizovaným ovocem
- Zdravé vláčné banánové brownies s mangem
- Cheesecake brownies s tvarohem na plech
- Proteinové brownies z quinoy
Často kladené otázky
Proč používat černé fazole v dezertech?
Černé fazole mají neutrální chuť, která snadno přejímá ostatní příchutě. Jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, což zvyšuje výživovou hodnotu dezertu a pomáhá udržet pocit sytosti.
Jaká čokoláda je nejlepší na fazolové brownies?
Doporučujeme kvalitní belgickou čokoládu, můžete použít hořkou, mléčnou, či její kombinace. Existují ale i varianty bez cukru či veganské.
Můžu použít jiný druh fazolí?
Ano, můžete experimentovat s jinými druhy fazolí, jako jsou fazole adzuki nebo fazole cannellini, ale černé fazole mají nejlepší texturu a chuť na fazolové brownies.
Jak dlouho brownies vydrží?
Brownies můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 3 dny, nebo je můžete uložit do lednice, kde vydrží až týden. Pro delší skladování je můžete zmrazit až na 3 měsíce.
Jak mohu udělat recept ještě zdravější?
Pro ještě zdravější variantu můžete snížit množství kokosového cukru nebo použít alternativní sladidla, jako je stévie nebo erythritol. Také můžete přidat nasekané ořechy nebo semínka pro zvýšení obsahu zdravých tuků a vlákniny.
Mohu použít jiný olej než kokosový?
Ano, můžete použít jiný olej, například olivový olej nebo avokádový olej. Kokosový olej však dodává dezertu jemnou chuť a pomáhá dosáhnout požadované konzistence.
Jsou tyto brownies bezlepkové?
Ano, tento recept je bezlepkový, protože neobsahuje žádnou mouku. Černé fazole slouží jako náhrada za mouku, což činí tento dezert vhodný pro celiaky a osoby s intolerancí na lepek.
Jak nahradit vejce?
V tomto receptu používáme 2 lžíce lněných semínek namočených ve 4 lžících vody jako náhradu za vejce. Lněná semínka vytvoří gelovitou konzistenci, která pomáhá spojit ingredience podobně jako vejce.
Nejlepší fazolové brownies bez mouky (bezlepkové, veganské)
Ingredience
- 425 g černých fazolí, scezených a propláchnutých 1 velká plechovka
- ¼ hrnečku javorového sirupu
- ⅓ hrnečku kokosového oleje rozpuštěného
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ¼ hrnečku kokosového cukru
- ¼ hrnečku kakaa
- ½ ČL prášku do pečiva
- ¼ ČL mořské soli
- 2 PL lněných semínek namočených ve 4 lžících vody (náhrada za vejce)
- ¾ hrnečku čokoládových pecek (veganú belgická mléčná či hořká veganská čokoláda
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte čtvercovou pečicí formu (20×20 cm).
- Smíchejte lněná semínka s vodou a nechte 5-10 minut odpočívat.
- V mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujte černé fazole, kokosový olej, kokosový cukr a javorový sirup do hladka.
- Přidejte kakao, sůl, prášek do pečiva a vanilkový extrakt, promíchejte.
- Přidejte namočená lněná semínka a dobře promíchejte.
- Ručně vmíchejte ½ šálku čokoládových peciček.
- Nalijte směs do formy a posypte zbývajícími čokoládovými peckami.
- Pečte 20-25 minut, dokud není vršek upečený a brownies se nezačnou mírně oddělovat od stěn formy.
- Nechte vychladnout, nakrájejte a podávejte.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?