Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Máte rádi pomazánky, na kterých si nejen pochutnáte, ale které vás i zasytí a jsou zdravé? Pak vám přijde vhod naše falešná škvarková pomazánka z pohanky. Skvěle chutná na chlebu i topince a voní po cibulce a česneku. Navíc si ji oblíbí i ti, kteří pohanku zrovna nemusí. 

Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky
Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Zdravé pomazánky z pohanky

Ačkoli je často považována za obilovinu, botanicky do této kategorie nepatří – jde o pseudoobilovinu, podobně jako amarant nebo quinoa. Dlouho byla opomíjená, avšak v poslední době si získává stále větší oblibu díky svým výborným výživovým hodnotám a zdravotním přínosům.

Z pohanky a pohankové mouky se dá upéct chleba, pohankové placičky, ale vynikající je i nasladko jako pohanková kaše nebo zapečená pohanka.

TIP: 6 tipů na nejlepší zdravé pomazánky

Co obsahuje pohanka a proč je zdravá

Pohanka je oblíbenou surovinou mimo jiné i proto, že neobsahuje lepek. Často se řadí také mezi superpotraviny. Proč je pohanka zdravá?

  • Je vhodná pro bezlepkovou dietu, 
  • výrazně prospívá cévám, protože zvyšuje pružnosti stěn,
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • zlepšuje činnost střev,
  • je to bohatý zdroj sacharidů, bílkovin a zdravých tuků,
  • obsahuje zinek, železo, mangan, hořčík a vitamíny skupiny B. 

TIP: Jak správně uvařit pohanku, aby chutnala opravdu dobře?

Jak se připravuje falešná škvarková pomazánka z pohanky

Pokud máte rádi ke snídani, večeři, svačině nebo třeba jako pohoštění zdravé pomazánky, vyzkoušejte tuhle. Jak se připravuje falešná škvarková pomazánka z pohanky?

100 Kč sleva na první objednávku
Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky
Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Cibule a česnek podtrhnou chuť

Cibule i česnek jsou stejně jako pohanka zdravé potraviny, které bychom měli do svého jídelníčku zařazovat častěji. Česnek má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a je považován za účinný imunitní stimulant. Také cibule pomáhá dezinfikovat organismus a zlepšuje činnost střev.

V naší pomazánce jejich aromatická vůně a chuť zakryje typickou chuť pohanky, která některým lidem moc nechutná.

Jak správně uvařit pohanku

Pohanku (pohankové kroupy) přeberte a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, lehce osolte, zalijte vodou v poměru 1 : 2 a přiveďte k varu. Přiklopenou pohanku krátce povařte zhruba 5 minut a poté ji odstavte a nechte pod pokličkou dojít ještě asi 20 min. Čím kratší dobu budete pohanku vařit, tím více cenných látek si v sobě zachová.

TIP: Můžete  však použít i pohanku lámanku, kterou stačí jen přivést k varu a nechat chvíli odpočívat, než nasaje vodu a změkne, takže vám ušetří čas.

Příprava škvarkové pomazánky

Cibuli si nakrájejte na jemné kostičky a osmažte na pánvi s trochou oleje a špetkou soli. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidejte prolisovaný česnek a ještě chvíli společně restujte. Do vychladlé uvařené pohanky zamíchejte osmahnutou cibulku s česnekem, přidejte pepř, majoránku a hořčici a najemno nakrájené kyselé okurky. Směs jen velmi zlehka rozmixujte tyčovým mixérem. 

Takto připravená pomazánka by měla nejen vzhledem, ale i chutí připomínat oblíbenou škvarkovou pomazánku. Tuhle si však můžete dát bez výčitek. 

Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky
Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Jak falešná škvarková pomazánky z pohanky chutná nejlépe

Pomazánka nejlépe chutná pořádně vychlazená a namazaná na čerstvém domácím chlebu, třeba s trochou pažitky nebo jarní cibulky. Pokud byste si chtěli pomazánku obohatit o trochu bílkovin, falešná škvarková pomazánka z pohanky skvěle chutná i s vajíčkem vařeným natvrdo.

TIP: Veganská strava a 15 tipů na výborné recepty pro vegany

Tipy na další zdravé pomazánky

Pokud chcete vyzkoušet další zdravé pomazánky, máme pro vás několik tipů, které nám chutnají nejvíce.

Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky

Máte rádi pomazánky, na kterých si nejen pochutnáte, ale které vás i zasytí a jsou zdravé? Naše falešná škvarková pomazánka z pohanky je rychlá a vynikající.
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 35 minutes
Chod Hlavní chod
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 1/4 hrnku  pohanky přibližně 60 g
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kyselé okurky
  • 1 PL hořčice
  • 2-3 PL olivového oleje
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup
 

  • Propláchnutou pohanku dejte vařit na přibližně 5 min v osolené vodě v poměru 1 : 2.
  • Uvařenou pohanku nechte ještě pod pokličkou odpočívat asi 20 min, aby pořádně změkla a nasála vodu.
  • Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibulku spolu s česnekem dozlatova.
  • V míse smíchejte vychladlou pohanku s osmaženou cibulí a česnekem. Přidejte hořčici, najemno nakrájenou okurku a dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
  • Směs lehce rozmixujte tyčovým mixérem a dejte vychladit do lednice.
  • Podávejte pohankovou pomazánku namazanou na chlebu s najemno nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.
Klíčové slovo falešná škvarková pomazánka z pohanky, pomazánka z pohanky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co patří do falešné škvarkové pomazánky z pohanky?

Do falešné škvarkové pomazánky z pohanky patří uvařená pohanka, osmažený česnek s cibulkou, koření a kyselé okurky. Přidat můžete to, co máte rádi, třeba i uvařené vajíčko. 

Jak vylepšit falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky?

Falešná škvarková pomazánka z pohanky skvěle chutná s uvařeným vajíčkem nebo zeleninou. Můžete si ale přidat to, co máte rádi.

Co s uvařenou pohankou?

Pohanka je báječná příloha s oříškovou chutí, kterou můžete kombinovat s masem, houbami, zeleninou nebo bylinkami. V zásadě s ní můžete nakládat obdobně jako s rýží. Je ale výtečná i nasladko, zkuste si z ní připravit třeba snídaňovou kaši s ovocem. My jsme si oblíbili falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky.

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin