Máte rádi pomazánky, na kterých si nejen pochutnáte, ale které vás i zasytí a jsou zdravé? Pak vám přijde vhod naše falešná škvarková pomazánka z pohanky. Skvěle chutná na chlebu i topince a voní po cibulce a česneku. Navíc si ji oblíbí i ti, kteří pohanku zrovna nemusí.
Zdravé pomazánky z pohanky
Ačkoli je často považována za obilovinu, botanicky do této kategorie nepatří – jde o pseudoobilovinu, podobně jako amarant nebo quinoa. Dlouho byla opomíjená, avšak v poslední době si získává stále větší oblibu díky svým výborným výživovým hodnotám a zdravotním přínosům.
Z pohanky a pohankové mouky se dá upéct chleba, pohankové placičky, ale vynikající je i nasladko jako pohanková kaše nebo zapečená pohanka.
TIP: 6 tipů na nejlepší zdravé pomazánky
Co obsahuje pohanka a proč je zdravá
Pohanka je oblíbenou surovinou mimo jiné i proto, že neobsahuje lepek. Často se řadí také mezi superpotraviny. Proč je pohanka zdravá?
- Je vhodná pro bezlepkovou dietu,
- výrazně prospívá cévám, protože zvyšuje pružnosti stěn,
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
- zlepšuje činnost střev,
- je to bohatý zdroj sacharidů, bílkovin a zdravých tuků,
- obsahuje zinek, železo, mangan, hořčík a vitamíny skupiny B.
TIP: Jak správně uvařit pohanku, aby chutnala opravdu dobře?
Jak se připravuje falešná škvarková pomazánka z pohanky
Pokud máte rádi ke snídani, večeři, svačině nebo třeba jako pohoštění zdravé pomazánky, vyzkoušejte tuhle. Jak se připravuje falešná škvarková pomazánka z pohanky?
Cibule a česnek podtrhnou chuť
Cibule i česnek jsou stejně jako pohanka zdravé potraviny, které bychom měli do svého jídelníčku zařazovat častěji. Česnek má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a je považován za účinný imunitní stimulant. Také cibule pomáhá dezinfikovat organismus a zlepšuje činnost střev.
V naší pomazánce jejich aromatická vůně a chuť zakryje typickou chuť pohanky, která některým lidem moc nechutná.
Jak správně uvařit pohanku
Pohanku (pohankové kroupy) přeberte a důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, lehce osolte, zalijte vodou v poměru 1 : 2 a přiveďte k varu. Přiklopenou pohanku krátce povařte zhruba 5 minut a poté ji odstavte a nechte pod pokličkou dojít ještě asi 20 min. Čím kratší dobu budete pohanku vařit, tím více cenných látek si v sobě zachová.
TIP: Můžete však použít i pohanku lámanku, kterou stačí jen přivést k varu a nechat chvíli odpočívat, než nasaje vodu a změkne, takže vám ušetří čas.
Příprava škvarkové pomazánky
Cibuli si nakrájejte na jemné kostičky a osmažte na pánvi s trochou oleje a špetkou soli. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidejte prolisovaný česnek a ještě chvíli společně restujte. Do vychladlé uvařené pohanky zamíchejte osmahnutou cibulku s česnekem, přidejte pepř, majoránku a hořčici a najemno nakrájené kyselé okurky. Směs jen velmi zlehka rozmixujte tyčovým mixérem.
Takto připravená pomazánka by měla nejen vzhledem, ale i chutí připomínat oblíbenou škvarkovou pomazánku. Tuhle si však můžete dát bez výčitek.
Jak falešná škvarková pomazánky z pohanky chutná nejlépe
Pomazánka nejlépe chutná pořádně vychlazená a namazaná na čerstvém domácím chlebu, třeba s trochou pažitky nebo jarní cibulky. Pokud byste si chtěli pomazánku obohatit o trochu bílkovin, falešná škvarková pomazánka z pohanky skvěle chutná i s vajíčkem vařeným natvrdo.
TIP: Veganská strava a 15 tipů na výborné recepty pro vegany
Tipy na další zdravé pomazánky
Pokud chcete vyzkoušet další zdravé pomazánky, máme pro vás několik tipů, které nám chutnají nejvíce.
- Mrkvová veganská pomazánka z kešu,
- fitness tvarohová pomazánka s nivou a vlašskými ořechy,
- recept na dokonalý domácí hummus,
- domácí veganská pomazánka z mandlí a sušených rajčat,
- jednoduchý recept na dýňový hummus.
Recept: Falešná škvarková pomazánka z pohanky
Ingredience
Postup
- Propláchnutou pohanku dejte vařit na přibližně 5 min v osolené vodě v poměru 1 : 2.
- Uvařenou pohanku nechte ještě pod pokličkou odpočívat asi 20 min, aby pořádně změkla a nasála vodu.
- Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibulku spolu s česnekem dozlatova.
- V míse smíchejte vychladlou pohanku s osmaženou cibulí a česnekem. Přidejte hořčici, najemno nakrájenou okurku a dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
- Směs lehce rozmixujte tyčovým mixérem a dejte vychladit do lednice.
- Podávejte pohankovou pomazánku namazanou na chlebu s najemno nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Co patří do falešné škvarkové pomazánky z pohanky?
Do falešné škvarkové pomazánky z pohanky patří uvařená pohanka, osmažený česnek s cibulkou, koření a kyselé okurky. Přidat můžete to, co máte rádi, třeba i uvařené vajíčko.
Jak vylepšit falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky?
Falešná škvarková pomazánka z pohanky skvěle chutná s uvařeným vajíčkem nebo zeleninou. Můžete si ale přidat to, co máte rádi.
Co s uvařenou pohankou?
Pohanka je báječná příloha s oříškovou chutí, kterou můžete kombinovat s masem, houbami, zeleninou nebo bylinkami. V zásadě s ní můžete nakládat obdobně jako s rýží. Je ale výtečná i nasladko, zkuste si z ní připravit třeba snídaňovou kaši s ovocem. My jsme si oblíbili falešnou škvarkovou pomazánku z pohanky.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?