Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Tento jednoduchý dýňový koláč neboli dýňový quiche si zamiluje opravdu každý. Můžete ho podávat se salátem k večeři nebo si ho vzít do práce k obědu. Je výborný teplý i studený, takže je vhodný i jako svačina na cesty.
Veganský recept na dýňový koláč
Upečte si náš dýňový quiche a zažijte skvělý mix chutí a radost z vaření. Dýňová chuť dodá slanému koláči úžasnou podzimní atmosféru, zatímco vám váš domov naplní lákavou vůní. Navíc, tímto způsobem využijete sezónní dýně, které jsou nejen lahodné, ale také plné zdravých výhod. Navíc je tento recept vhodný i pro vegany. Tak proč si to nezkusit a neochutnat si kousek podzimu v každém soustu?
Mohlo by vás zajímat: Chcete se inspirovat veganskými recepty? Inspirujte se na blogu.
Co to je quiche?
Slovo „quiche“ (čti „kiš“) pochází z francouzštiny a označuje slaný koláč, který je plněný vaječnou náplní. Krájí se na trojúhelníky a nejčastěji se konzumuje teplý. Nejčastěji se těsto připravuje z mouky, másla a vody, ale pokud chcete trochu zdravější variantu, můžete připravit těsto z olivového oleje.
Co znamená quiche lorraine?
Quiche Lorraine je tradiční francouzské jídlo, které pochází z regionu Lorraine ve východní Francii. Název „quiche“ vychází z německého slova „kuchen“, což znamená koláč. Quiche Lorraine je typicky slaný koláč, který má jako základní ingredience smetanu, vajíčka a slaninu. V některých verzích může obsahovat také sýr nebo špek.
Tradiční Quiche Lorraine je vyrobena z nekynutého těsta a plněna směsí smetany, vajec a slaniny. Tato kombinace vytváří lahodnou sýrovou náplň. Quiche Lorraine se stala populární po celém světě a existuje mnoho různých variací tohoto receptu, které mohou obsahovat další ingredience jako cibule, špenát, houby nebo rajčata.
Které dýně se nemusí loupat?
Máslová dýně se loupe vždy, ale dýni hokkaido loupat nemusíte, pokud je mladá. Jak to poznat? Jednoduše rýpněte nehtem do slupky, pokud se tam udělá rýha, je mladá a nemusíte ji loupat.
Co se stane, když máslovou dýni neoloupete nebo v pokrmu zůstane kus slupky? Nemusíte se bát, slupky dýní nejsou jedovaté, ale mohou být tuhé, proto byste většinu druhů loupat měli.
Mohlo by vás zajímat: 5 nejlepších receptů z dýně
Jak připravit dýni na dýňový koláč
Pokud používáte hokkaido, nemusíte ji loupat, ale můžete ji péct i se slupkou. Předtím, než ji dáme do koláče, tak ji opečeme. Nakrájejte ji na co nejmenší plátky nebo kostičky, dejte do mísy, zakápněte olejem, posolte, opepřete a promíchejte.
Rozložte poté dýni na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml
Tip: Recept na jednoduchý jablečný koláč s vlašskými ořechy
Jak připravit těsto na quiche z olivového oleje
Pokud nechcete připravovat těsto z másla, připravte si variantu z olivového oleje, studené vody a špetky soli.
Do velké mísy nasypte špaldovou mouku, špetku soli a postupně přidávejte studenou vodu a začněte vypracovávat těsto. Přidávejte další vodu tak dlouho, dokud nevypracujete nelepivé hladké těsto.
Poté těsto rozválejte na pomoučeném vále nebo pečícím papíru a pomocí válečku přeneste do pečící formy, kterou předtím vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem. Těsto si předpečte na 200 °C po dobu 10-15 minut.
Jak na dýňový koláč
Nadrobno nakrájenou dýni a cibuli nakrájenou na půlměsíčky si předpečeme v troubě po dobu 10 minut na 200 °C (můžeme předpékat spolu s těstem na quiche).
Nivu, smetanu a vajíčka rozmixujeme a dochutíme čerstvými bylinkami, solí a pepřem. Upečenou dýni a cibuli rovnoměrně rozprostřeme do formy na quiche. Zalijeme mixem ze smetany, nivy a vajíček a ozdobíme slunečnicovými semínky. Pečeme 20-35 minut na 180 °C dozlatova.
Jak dlouho vydrží dýňový koláč v ledničce?
Dýňový koláč vydrží v ledničce 4-5 dnů, pokud byste ho potřebovali uchovat déle, můžete ho zamrazit.
Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou
- Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany
- Domácí veganská pomazánka z mandlí a sušených rajčat
- Recept na zdravý francouzský mandlový koláč bez cukru (low-carb)
- Indický čočkový dhál: Recept z červené čočky
Recept: Slaný dýňový koláč
Ingredience
Těsto
- 2 hrnky špaldové mouky
- špetka soli
- 1/3 hrníčku oleje
- 1/3 hrníčku studené vody
Náplň
- 500 g dýně
- 3 vejce
- 1 cibule
- 1 niva
- 200 ml veganské smetany
- 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- hrst čerstvých bylinek
- hrst slunečnicových semínek
Postup
- Ze špaldové mouky, soli, oleje a studené vody si vypracujeme těsto, vyválíme a přendáme pomocí válečku do předem vymazané formy na koláč.
- Dýni nakrájíme nadrobno, cibuli na půlměsíčky, promícháme s olejem, solí a pepřem a dáme na pečicím papírem vyložený pekáč.
- Těsto a dýni s cibulí pečeme v troubě na 200 ° po dobu 10-15 minut.
- Mezitím si rozmixujeme nivu, vejce a smetanu a dochutíme čerstvými bylinkami, pepřem a solí.
- Těsto a dýni necháme vychladnout a poté dýni s cibulí rovnoměrně rozprostřeme na těsto.
- Zalijeme směsí z nivy a smetany a dozdobíme slunečnicovými semínky.
- Pečeme 20-35 minut na 180 °C dozlatova.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?