Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Podzim je obvyklý čas pro sklizeň dýní. Hledáte také ty nejlepší recepty z dýní? Zkuste dýňové kuličky! Jsou ideální jako zdravé mlsání k televizi, jako jednohubky pro návštěvu nebo jako lehká večeře. Dýňové kuličky s dýňovými semínky vám určitě zachutnají. V receptu používáme máslo, ale můžete je připravit i vegansky, pokud je připravíte s olivovým olejem.
Proč dělat z dýně Hokkaido dýňové kuličky
Dýně Hokkaido jsou bohaté na živiny a obsahují vysoké množství vitamínů a minerálů. Mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je prospěšné pro trávení. Navíc mají příjemnou chuť a jsou výbornou volbou pro zdravé stravování.
Dužinu dýně tvoří z 90 % procent voda. Dále v ní najdeme hořčík, zinek, fosfor, draslík, měď, selen, sodík nebo vitamín A. Ochuzená není ani o bílkoviny, kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou. Proto se tento druh dýně nejlépe hodí na dýňové kuličky.
Tip: Vyzkoušejte grilovanou dýni jako přílohu třeba k vegetariánskému burgeru z červené řepy.
Podzim aneb čas sklízet dýně
Na světě existuje obrovské množství tykví, lišících se velikostí, barvou, tvarem, ale i využitím. Mnohé druhy se pěstují hlavně kvůli chutné a zdravé dužině. Obrovské, žluté a oranžové plody dýní zdobí na podzim mnohé zahrady a staly se nezpochybnitelným symbolem svátku Halloween.
Sklizňový čas se může lišit v závislosti na druhu dýně, ale obecně se dýně sklízejí na podzim, před příchodem prvních mrazů. Je doporučeno sledovat zralost dýní a vybrat si vhodný čas pro sklizeň, kdy jsou dýně zralé a plody se snadno oddělují od stonků.
Než se ale pustíte do vaření dýňových kuliček, musíte si uvědomit, jak dlouho dýni ve špajzu uchováváte. Po nákupu či sběru byste ji měli dopřát minimálně 14 denní siestu.
Jíst dýni se slupkou či bez
Dýni hokkaido můžete konzumovat opečenou i se slupkou, pro tvorbu kuliček je ale vhodnější jí oloupat a péct bez slupky.
Tip: Podívejte se na 5 nejlepších receptů z dýně.
Proč jíst dýňová semínka
Dýňová semínka jsou plochá semena oválného tvaru, která se nacházejí ve středu plodu dýně. Nejvíce účinných látek se získá ze syrových dýňových semínek či z dýňového oleje lisovaného za studena.
Semínka tykve patří bezkonkurenčně k jeho nejlepším přírodním zdrojům zinku. Aby se zinek v těle co nejlépe vstřebal, potřebuje k tomu vitamín A, který dýně rovněž obsahuje.
Tip: Čtěte na blogu – dýňové semínko, vše, co o něm potřebujete vědět.
Jak připravit domácí dýňové kuličky
Nakrájejte si dýni na malé kousky, aby byla co nejrychleji pečená a mohli jste ji poté pouze rozmačkat vidličkou. My jsme ji pekli na 160 stupňů po dobu 30 minut. Dýni pečeme na pekáčku vyloženém pečícím papírem spolu s máslem (případně olejem), solí, kurkumou a koriandrem.
Po upečení dýně do měkka ji vyndáme z trouby a přendáme do mísy. Dýni rozmačkáme pomocí vidličky či ručního mixéru a přidáme strouhanku. Vytvarujeme ze směsi kuličky a obalíme je v semínkách.
Veganská zálivka na dýňové kuličky
Vegani si mohou připravit veganskou zálivku či kešu “sýrový dip, nebo si připravit zálivku čistě z kešu bez jogurtu. Stačí rozmixovat kešu, přidat limetku a mátu.
Tip: Zkuste si doma vyrobit dýňový hummus. Recept ZDE.
Jogurtový dip na dýňové kuličky
My kuličky budeme podávat s jemným dipem z jogurtu, namočených kešu ořechů, limetky a máty. Stačí ingredience rozmixovat v kvalitním mixéru do hladka a můžeme podávat. Pokud nemáte doma kešu, můžete udělat zálivku i pouze z jogurtu, stačí nasekat najemno mátu, vmíchat ji do jogurtu a ten ochutit limetkou.
Co si dalšího uvařit a upéct? Ty nejlepší recepty z dýně jen u nás
Fantazii se meze nekladou a platí to i u dýně, můžete jí upéct na slano i na sladko, použít jí do salátů nebo jako přílohu k masu či tofu a v neposlední řadě z ní můžete udělat oblíbenou dýňovou polévku.
Na blogu OchutnejOřech můžete najít recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem a zázvorem. Pokud milujete slané, ideální bude recept na slaný dýňový koláč neboli quiche a dýňovou omáčku na těstoviny. Nakonec si můžete vychutnat dýňový dezert, například dýňový koláč s ořechovou krustou.
FAQ – Nejčastější dotazy
Z jaké dýně jsou nejlepší semínka do receptu na dýňové kuličky?
Dýňové semínka obsahuje každá zralá dýně, nejvhodnější jsou ovšem semínka z dýně olejné, protože mají nejtenčí slupku a nemusíme je loupat.
Jak si udělat svoje vlastní dýňová semínka do receptu na dýňové kuličky?
Semínka z dýně získáte překrojením dýně na půl a vydlabáním vnitřku dýně. Neloupaná semínka mají většinou bílou slupku, která je podle druhu dýně různě silná, a často je potřeba ji odstranit. Jádro uvnitř je tmavě zelené.
Musím pražit dýňová semínka do dýňových kuliček?
Není potřeba dýňová semínka pražit.
Jaký jogurt použít na dip k dýňovým kuličkám?
Do receptu na dýňové kuličky použijte bílý jogurt.
Čím nahradit máslo v receptu na dýňové kuličky?
Nejlépe máslo na dýňové kuličky nahradíte olivovým olejem.
Jsou slané dýňové kuličky zdravé?
Pokud se budete řídit, jako u jakéhokoliv jiného mlsání všeho s mírou, můžeme říct, že jsou dýňové kuličky zdravé.
Je recept na dýňové kuličky veganský?
Ano, pokud nepoužijete máslo a vyrobíte si domácí veganskou zálivku.
Jak dlouho trvá vyrobit dýňové kuličky?
Nejdéle trvá připravit a uvařit dýni hokkaido na dýňové kuličky. Počítejte s celkovou přípravou do 50 minut.
Jaké jsou dýně na vaření?
Mezi nejčastěji používané v kuchyni se řadí:
Hokkaido dýně – má kulatý tvar a oranžovou kůru s červeným nádechem. Její sladká chuť z ní dělá ideální ingredienci při vaření, pečení a grilování. Hodí se také do salátů. A pozor jako jediná dýně se neloupe.
Muškátová dýně (máslová) – poznáte ji podle plochého tvaru a zelené nebo oranžové kůry. Využívá se nejčastěji k přípravě dezertů, protože má specificky nasládlou oříškovou chuť.
Cuketová dýně – tuto dýni charakterizuje kulatý tvar, bílá či žlutá kůra a jemná chuť. Spolehlivě vám v kuchyni poslouží třeba jako zelenina do polévky.
Patizon – malá a plochá dýně s drsnou kůží a bílou nebo zelenou dužinou má jemnou a mírně sladkou chuť. Používá se například na přípravu příloh a salátů.
Proč vařit z dýně dýňové kuličky?
Zařazení dýně do jídelníčku se pozitivně podepíše na kvalitě vašeho zdraví. Posiluje imunitu, zklidňuje mysl, přispívá k lepší činnosti srdce, detoxikaci organismu, snižuje hladinu tuků v krvi, podporuje funkci slinivky a ulevuje při urologických potížích.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Recept na domácí krtkův dort na plech
- Zdravý “bramborový” salát z dýně a bez majonézy
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Recept na zdravý pekanový koláč
- Recept na veganský sýr: lahodný domácí sýr z kešu ořechů
Recept: Jednoduché dýňové kuličky se semínky a jogurtovým dipem
Ingredience
Ingredience na kuličky
- 1 dýně hokkaido
- 50 g másla
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- špetka soli
- 3 lžíce strouhanky
- 50 g dýňových semínek
- 6 najemno krájených lístků šalvěje
Ingredience na dip
- 100 g bílého jogurtu
- 1 hrst předem namočených kešu
- 1/2 limetky
- 6 lístků máty
Postup
- Dýni nakrájíme na menší kousky a vložíme do pekáčku s pečícím papírem.
- Osolíme, přidáme máslo a koření.
- Pečeme na 160 stupňů zhruba 30 minut, dokud nebude měkká. Můžeme rozmixovat anebo pořádně rozmačkat vidličkou, přidáme strouhanku a vytvarujeme kuličky.
- balíme je v semínkách a servírujeme s jogurtem rozmixovaným s kešu a ochuceným limetkou, mátou a solí.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?