Naposledy aktualizováno 16. 10. 2024 autorem lucie
Když jsem ochutnala tyto zdravé domácí snickers, moje první slova byla: „Bože, mňam, to je vážně dobrý!“ Můj manžel na to reagoval, že mi nevěří, když takhle přeháním. Pak ochutnal a musel uznat, že jsou vážně vynikající a od té doby na ně chodil snad každou hodinu a celou várku jsme snědli během dvou dnů.
Tyhle snickers jsou lepší než kupované, jsou zdravé, jsou bezlepkové a pokud máte veganskou čokoládu, můžete udělat i bezlaktózovou verzi.
![Domácí snickers tyčinky](https://ochutnej.top-me.eu/wp-content/uploads/2024/10/domaci-snickers.jpg)
Z čeho jsou klasické tyčinky snickers?
Snickers je populární čokoládová tyčinka vyráběná společností Mars, Incorporated. Skládá se z vrstvy nugátu, karamelu a pražených arašídů, které jsou pokryté mléčnou čokoládou. Snickers se stal jednou z nejprodávanějších čokoládových tyčinek na světě díky své výrazné kombinaci sladké a slané chuti a zajímavé textury.
Tato tyčinka byla poprvé uvedena na trh v roce 1930 a od té doby si získala popularitu po celém světě. A proč se jmenují Snickers? Podle oblíbeného koně, který patřil rodině Mars. Dnes Snickers existuje v mnoha variantách, včetně Snickers s příchutí arašídového másla, Snickers bez cukru nebo v menších snack verzích.
Z čeho jsou naše zdravé domácí snickers tyčinky?
Naše zdravá verze Snickers je jen z pár ingrediencí, základem je těsto z mandlové moučky, kokosového oleje a javorového sirupu.
Namísto karamelu přicházejí na řadu Medjool datle, které jsou přirozeně sladké, bohaté na vlákninu a minerály jako draslík. Ty rozmixujete s arašídovým máslem a vanilkovým extraktem. Nakonec snickers obalíme rozpuštěnou hořkou čokoládou. A právě tady přichází do hry náš tajný tip – čokoláda Callebaut. O té bude řeč ještě níže.
![100 Kč sleva na první objednávku](https://ochutnej.top-me.eu/wp-content/uploads/2023/12/100-kc-prvni-objednavka.png)
![Tyčinky snickers ve zdravější verzi](https://ochutnej.top-me.eu/wp-content/uploads/2024/10/domaci-snickers-3.jpg)
Proč místo karamelu používáme datle?
Tradiční karamel je sice chuťově skvělý, ale je plný rafinovaného cukru, který našemu tělu nic dobrého nepřináší. Datle jsou skvělou přírodní alternativou (standardně se z nich vyrábí zdravý karamel), protože nejenže dodávají sladkou chuť, ale také přidávají spoustu vlákniny, která podporuje trávení, a antioxidantů, které bojují proti volným radikálům.
Navíc obsahují minerály jako draslík a hořčík, které podporují zdraví srdce a správnou funkci svalů.
Proč je nejlepší použít čokoládu Callebaut?
Když jde o čokoládu, tak nic nepřekoná Callebaut. Tato belgická čokoláda je vyráběna z těch nejlepších kakaových bobů a je známá po celém světě díky své jemné chuti a vysoké kvalitě. Vyrábí se už více než 100 let a patří mezi nejoblíbenější mezi experty na čokoládu.
Navíc mají i veganskou verzi či čokoládu bez cukru. My jsme nakonec zvolili hořkou čokoládu, protože se lépe rozpouští než čokoláda bez cukru a trochu cukru nám v menší míře neuškodí.
Často kladené otázky
Můžu použít jiné ořechy místo arašídů?
Ano, ale výsledná chuť bude jiná. Super ale budou i pekanové ořechy.
Jaké použít ořechové máslo místo arašídového másla?
Doporučujeme použít například mandlové máslo nebo si lískooříškové máslo.
Můžu snickers zmrazit?
Ano, můžete je zmrazit, v mrazáku vám vydrží i 2 měsíce.
![Recept na domácí snickers](https://www.ochutnejorech.cz/blog/wp-content/uploads/2024/10/snickers-300x300.jpg)
Zdravé domácí snickers – lepší než kupované
Ingredience
- 1 ½ hrnku mandlové mouky
- 3 PL kokosového oleje tekuté (když tak trochu ohřát)
- 2 PL javorového sirupu nebo medu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek vypeckovaných datlí Medjool namočených v horké vodě na 10 minut
- 2 PL arašídového másla
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ hrnku pražených arašídů
- 1 ⅓ hrnku čokoládových peciček hořká čokoláda
- 2 ČL kokosového oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte olejem formu (ideálně tu na banánový chleba) nebo ji vyložte pečicím papírem.
- V misce smíchejte mandlovou moučku, javorový sirup, vanilkový extrakt a kokosový olej. Těsto pevně vtlačte do připravené formy a vytvořte rovnoměrnou vrstvu.
- Pečte 20 minut a poté nechte těsto zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte karamelovou vrstvu: V mixéru rozmixujte namočené datle, arašídové máslo, dokud nevznikne hladká směs.
- Na vychladlou vrstvu těsta rozetřete karamelovou vrstvu a posypte ji arašídy. Trochu je vmáčkněte.
- Dejte na 30 minut do mrazáku.
- Mezitím rozpusťte čokoládové pecičky s kokosovým olejem nad parní lázní.
- Vyjměte z mrazáku a nakrájejte na rovnoměrné tyčinky. Každou tyčinku potřete čokoládovou polevou a nechte ztuhnout v ledničce.
![](https://ochutnej.top-me.eu/wp-content/uploads/2023/10/ochutnej-orech-cast-tymu.jpg)
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
muzete recept prevest na gramy pak podle receptu udelat a az pote napsat jeslti je to dobre protoze prevody z cehokoliv na gramy/mililitry skoro nikdy nefunguje co se tyce vareni/peceni?
v ceske republice nepouzivame hrnecky unce libry etc. ale gramy a mililitry takhle to vypada ze je recept pouze zkopirovan ze zahranici a v nasich podminkach s nasemi surovinamy to proste nebude chutnat
Dobrý den, recept jsme sami upekli, fotky jsou naše a snickers bylo moc dobré.