Naposledy aktualizováno 6. 8. 2024 autorem Pavlína
Ačkoliv bazalkové pesto působí jako sofistikovaný počin šéfkuchaře, je jeho výroba překvapivě snadná. Doma vyrobené pesto (ať už bazalkové, rukolové, nebo jakékoliv jiné) vždy chutná lépe než kupované. Je totiž vyrobené z čerstvých surovin a nejspíše hraje roli také to, že jste si gurmánskou pochoutku vyrobili sami.
Pesto jako takové pochází z italské Ligurie, kde se stále vyrábí tradičním způsobem – pomocí hmoždíře. Pokud nemáte trpělivost a čas ručně nadrtit několik hrstí bazalky, postačí vám jakýkoliv mixér nebo food processor.
Bazalkové pesto: Využití
Měli jste někdy těstoviny s bazalkovým pestem? Přidání pesta do jakýchkoli těstovin je jeho nejčastější využití. Skvěle se také hodí k cuketovým špagetám, na pizzu nebo do domácích sendvičů. Dále se dá využít k ozdobení polévek či salátů. Dá se také použít k dochucení masa, ryb či různých zálivek a dipů.
TIP: Vyzkoušejte náš italský Caprese salát s pestem.
Tipy na recepty s bazalkovým pestem
S domácím bazalkovým pestem vykouzlíte doma nespočet výborných jídel. Nechte se inspirovat našimi recepty s bazalkovým pestem:
- nízkosacharidová zdravá pizza bez mouky (bezlepková,
- luxusní těstoviny s ricottou a sušenými rajčaty,
- gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta,
- pravý italský caprese: Recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem,
- cuketové špagety s pestem z pistácií,
- omáčky na těstoviny: Tipy na recepty.
Ingredience do bazalkového pesta
Tradiční pesto alla genovese se jednoduše vyrábí pouze z bazalky, piniových oříšků, parmazánu, česneku, soli a olivového oleje. Pesto si můžete ozvláštnit použitím jiných oříšků nebo přidáním citronové šťávy.
Tip: Chcete se dozvědět více o piniových oříškách? Přečtěte si článek s kompletním průvodcem.
Čerstvá bazalka
Bazalka je letní bylinka, kterou můžete pěstovat v květináči, nebo na zahrádce. Je to choulostivá rostlinka, ale odměnou za vaší péči poskytuje velké množství lístků, které můžete rovnou spotřebovat, nebo zamrazit na pozdější použití.
Pokud nemáte vlastní bazalku, doporučujeme zakoupit v supermarketu živou rostlinku. Pokud budete trpěliví, bazalka vám po sklizení opět doroste.
Ze sušené bazalky pesto nevyrobíte.
Piniové oříšky
Oříšky z pinie jsou tradiční součástí pesta. Mají máslovou chuť a pestu dodávají hedvábnou strukturu. Nepatří ovšem mezi nejlevnější oříšky.
Tip: Vyzkoušejte na pesto PINIOVÉ OŘÍŠKY NATURAL.
Parmazán
Parmazán svojí chutí umí mírně zkrotit pronikavou chuť bazalky. Díky sýru jsou chutě pesta vyváženější. Pro veganskou verzi můžete použít lahůdkové droždí.
Česnek
Někteří lidé se česneku vyhýbají, ale v pestu hraje zásadní roli. Dodává bazalkovému pestu na aromatičnosti.
Olivový olej
Extra panenský olivový olej je pro pesto nejlepší volba. Nebojte se nešetřit olivovým olejem do pesta.
Sůl
Sůl snižuje hořké tóny bazalky a zvýrazňuje chutě ostatních ingrediencí.
Jak nahradit piniové oříšky v pestu?
Pokud piniové oříšky nemáte, můžete použít přírodní mandle, kešu, pekanové ořechy nebo vlašské ořechy.
Jak zachovat bazalkovému pestu krásně zelenou barvu bez šednutí či z černání?
Kouzlo spočívá v blanšírování bazalky. Ptáte se co to je? Jedná se o rychlé spaření čerstvých bazalkových listů ve vroucí vodě a okamžité zchlazení bazalky v ledové vodě.
Hotové pesto mít omezený přístup ke vzduchu – ten totiž bude způsobovat ztmavnutí bazalky a po čase i její zkažení.
Doporučujeme zakoupit kvalitní piniové oříšky, nekvalitní mohou být velmi hořké a mít až kovovou chuť.
Veganská verze bazalkového pesta bez parmezánu
Pro veganskou verzi použijte místo parmazánu lahůdkové droždí. Zbytek surovin ponechte.
Bazalkové pesto bez ořechů
Pokud nemáte doma piniové oříšky nebo jste na ořechy dokonce alergičtí, lze bazalkové pesto vyrobit i bez nich. Postup výroby pesta zůstává stejný, akorát vynecháte oříšky. Nemělo by to mít zásadní vliv na chuť výsledného bazalkového pesta.
Jak skladovat hotové domácí bazalkové pesto?
Bazalkové domácí pesto ideálně skladujte v uzavíratelné skleničce (například skleněné). Nahoru zakápněte pesto olivovým olej, ten bazalkové pesto zakonzervuje. Skleničku uzavřete a skladujte ji v temnu a chladu lednice 1 týden.
Tip: Pesto můžete i zmrazit, takto hotové pesto spotřebujte do 3 měsíců.
Je lepší domácí pesto nebo pesto z obchodu?
Proč si vyrábět pesto doma? Bazalkové pesto z domácích surovin je na rozdíl od toho kupovaného čerstvé.
Při průzkumu nejčastěji prodávaných značek jsme jinak nenarazili na žádné vážné prohřešky (pesta neobsahují konzervanty ani další zbytečné látky), a to nejspíše proto, že pesto opravdu nejlépe chutná, pokud se skládá pouze ze základních ingrediencí.
Balení | Cena | Cena za kg | |
Ze supermarketu | 190g | 65 Kč | 341 Kč |
Z drogerie v biokvalitě | 120g | 65 Kč | 541 Kč |
Od farmáře | 180g | 149 kč | 826 Kč |
Hůře je na tom ale cena, která se velmi liší a nezřídka pořídíte pesto s cenovkou více jak 500 Kč za kilogram. Ačkoliv pesta obsahují přibližně stejné poměry surovin, opravdu chutnají rozdílně. Naše domácí bazalkové pesto lze chuťově srovnat s těmi nejdražšími na trhu. Pesto je čerstvé, tak v lednici vydrží maximálně týden.
TIP: Vyzkoušejte také vynikající salát z černé čočky s balkánským sýrem a sušenými rajčaty.
Recept: Domácí bazalkové pesto
Ingredience
- 2 šálky bazalky
- 1/2 šálku parmazánu
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/3 šálku piniových oříšků
- 3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Vložte do mixéru bazalku, oříšky, parmazán, česnek a sůl. Během mixování přilévejte olivový olej.
- Mixér vypněte ve chvíli, kdy bude směs už dobře rozmixovaná, ale stále bude obsahovat malé kousíčky (nebude z ní úplná kaše). Ochutnejte a případně dochuťte.
- Hotové pesto skladujte v lednici, nejdéle však jeden týden. Případně můžete pesto zamrazit ve formičce na led a později vyndat pouze tolik kostiček, kolik budete potřebovat.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Dýňová omáčka na těstoviny (veganská)
- Nejlepší zdravá maková bábovka bez vajec – Jednoduchý recept
- Nejlepší italská hořčicová zálivka na salát z kešu
- Rychlý recept na veganskou Taco Bowl
- Cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu
FAQ – Nejčastější dotazy
Jak zachovat v bazalkovém pestu krásně zelenou barvu?
Kouzlo spočívá v blanšírování bazalky. Ptáte se co to je? Jedná se o rychlé spaření čerstvých bazalkových listů ve vroucí vodě a okamžité zchlazení bazalky v ledové vodě.
Tip: Doporučujeme zakupovat kvalitní piniové oříšky, nekvalitní mohou být velmi hořké a mít až kovovou chuť.
Jak nejlépe skladovat pesto ?
Vždy zamezte přísunu vzduchu do bazalkového pesta. Nejlépe dejte hotové pesto do skleněné uzavíratelné sklenice, tu dejte do lednice. V lednici pesto vydrží okolo 1 týdne. Zmrazené okolo 3 měsíců.
Můžu udělat bazalkové pesto ze sušené bazalky?
Bohužel ne, pesto se vyrábí vždy z čerstvých listů bazalky.
Co jsou piniové oříšky?
Piniové oříšky jsou jedlá semena sbíraná z borovic.
Jsou piniové oříšky v bazalkovém pestu zdravé?
Ano, piniové oříšky jsou velmi zdravé, obsahují vitamín E, který se označuje jako silný antioxidant rozpustný v tucích.
Kde mohu použít piniové oříšky kromě pesta?
Piniové oříšky jsou vcelku mastná potravina, protože obsahuje spoustu tuku, takže jejím opékáním získáte výraznější chuť a najednou se z obyčejných oříšků stane ještě křupavější a delikátnější potravina, která se hodí na jakýkoli salát, ať už zeleninový či ovocný.
Opečené piniové oříšky se skvěle hodí na ozdobení jakékoli pomazánky, ale přidávají se také do hummusu nebo dipu pro jemnou texturu
Měkká konzistence a ořechová chuť je skvělým základem jemných, máslových korpusů a těst na dezerty. Také je můžete přidat do pečiva jako jsou chleby nebo bagetky.
Mohu mít z bazalkového pesta s piniovými oříšky alergii?
Ano, alergii můžete mít téměř na jakoukoliv potravinu. Alergie na piniové oříšky existují, ale jsou méně časté než alergie na jiné ořechy.
Odkud piniové oříšky dovážíte?
Každou dodávku pečlivě ochutnáváme a kontrolujeme. Nejčastěji máme piniové oříšky z Číny a Ruska. Zemi původu mění podle času a kvality sklizně.
K čemu lze použít lahůdkové droždí?
Lahůdkové droždí obsahuje bílkoviny a vitamíny skupiny B. Dokonale dochutí krémové polévky, zeleninové saláty a pomazánky. Můžete také využít na obalování místo strouhanky.
Kde se pěstují piniové oříšky?
Piniové oříšky se pěstují hlavně Evropě, USA a Asii. V Evropě konkrétně ve Španělsku, Itálii a Maroku, kde jsou hojně používány. Evropské odrůdy oříšků jsou dlouhé a štíhlé, asijské bývají kratší a americké jsou větší a snáze se loupají.
Jak na veganské bazalkové pesto?
Jednoduše, nahraďte parmazán lahůdkovým droždím.
Jaké jiné ořechy lze použít na bazalkové pesto?
Na bazalkové pesto můžete použít kešu, madle nebo i para ořechy. Někomu ale chutná pesto i z vlašáků. Jediné, které moc nedoporučujeme jsou pekany, které jsou poměrně aromatické.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Pesto jsem dělala poprvé ač mám 79 let.Se špagetami to bylo výborné, i když jsem použila vlašské ořechy.Dekuji.
Pesto je dost hořké, i když je osolené. Dá se s tím něco udělat? Bazalku mám domácí a používáme ji běžně do salátů
Bazalka může zhořknout nadměrným zahřátím v mixéru, zkuste mixovat co nejkratší možnou dobu a sturoviny dávat do mixéru studené, klidně vychladit i nádobu na mixování.
Bazalka může zhořknout nadměrným zahřátím v mixéru, zkuste mixovat co nejkratší možnou dobu a sturoviny dávat do mixéru studené, klidně vychladit i nádobu na mixování.
Doporučuju přidat citron. Jinak když se pěsti ve sklenici zaleje olejem a dá do lednice vydrží i 3 týdny
Ujíždím na bazalkovém pestu s obyčejnými arašídami.
Jenom drobnost. Doporučuji před přidáním do směsi piniové oříšky rozmixovat samostatně. Nebude se tak muset směs mixovat dlouho a nebude se zahřívat…..a nezhořkne.
Množství bazalky v receptu je před blanšírovaním nebo před (natrhané lístky upěchované v hrnečku)?
Je to super!!! Bazalku jsem před mixováním přelil vřelou vodou, šlo to pak lépe.
zkusi jse misto orisku kustovnici a super chut.