Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína
Máte doma víc cuket, než si myslíte, že dokážete spotřebovat? Zkuste tento naprosto úžasný a jednoduchý recept na populární cuketové špagety. Slibujeme, nebudete litovat.
Proč zkusit zařadit cuketové špagety do jídelníčku
Cuketové špagety se staly v poslední době docela hit a po tom, co je jednou ochutnáte, pochopíte proč.
Cuketové nudle známé také jako Zoodles mohou být hvězdou mnoha pokrmů a jsou skvělým způsobem, jak snížit množství kalorií a přidat zeleninu do všech druhů jídel od těstovin přes saláty až po smažené pokrmy. Tato zdravá alternativa špaget nám dokonce přijde i mnohem chutnější než klasika.
Cuketa patří mezi zeleninu s nejnižšími kaloriemi, pokud se porovná se stejnou porcí jiné výživné zeleniny, jako je brokolice nebo růžičková kapusta. Cuketa totiž obsahuje pouhých 19 kalorií na šálek!
Je zdrojem draslíku, vitaminu C, kyselinylistové, vitaminu A a železa, nemá v sobě ale žádný cholesterol a téměř žádný tuk. Cuketa je také vhodná pro low-carb dietu, díky svému nízkému obsahu sacharidů – v syrovém stavu obsahuje pouze 4 gramy sacharidů na šálek. Díky vysokému obsahu vody se navíc budete s každým soustem cítit déle sytí.
Tip: 10 receptů na rychlý, jednoduchý, zdravý a bezmasý oběd. Čtěte na blogu.
Jak na cuketové špagety
Nejjednodušeji si je připravíte pomocí spiralizéru. Jednoduše odřízněte konce cukety, položte ji vedle nože a roztočte. Za méně než 8 sekund budete mít spirálovitě nakrájenou celou cuketu. Postačí vám ale také obyčejná škrabka (julienne).
Největší výhodou škrabky julienne je, že je malá a levná. V kuchyni nezabere prakticky žádné místo a s největší pravděpodobností bude bydlet v zásuvce s dalším náčiním.
Jakmile máte hotové cuketové těstoviny, stačí je hodit na pánev a 2-3 minuty restovat, nebo je můžete prohřát na pánvi spolu s omáčkou. Lze je také servírovat zcela studena. Je to zcela na vaší preferenci. Osobně dáváme přednost restované variantě.
Tip: Zkuste i recept na cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu.
Jak na pesto z pistácií
Na přípravu pesta budeme potřebovat sekáček na ořechy. V něm rozmixujeme najemno pistácie nebo kešu, a poté přidáme prolisovaný česnek, najemno nakrájenou bazalku, avokádo, zakysanou smetanu a vše promícháme v jemné pesto. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Pesto přidávejte na pánev k těstovinám po větších lžících a postupně zapracovávejte a ohřívejte. Jakmile jsou těstoviny s pestem řádně promíchané a ohřáté, můžeme servírovat spolu na talíře vyložené listovým salátkem a cherry rajčátky.
Kvalitní pistácie najdete ZDE.
Tip: Kdo by nemiloval těstoviny? Uvařte si doma našich 5 oblíbených receptů na omáčky k těstovinám.
Lze pesto na cuketové špagety připravit vegansky?
Ano, zakysanou smetanu můžete nahradit veganskou alternativou či ji zcela vynechat.
FAQ – Nejčastější dotazy
Co budu potřebovat na pesto z pistácií?
Na pistáciové pesto si kromě naturálních pistácií připravte česnek, sůl, čerstvou bazalku, avokádo, zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu.
Čím nahradit v pestu pistácie?
Pesto na těstoviny můžete vyrobit i z kešu ořechů.
Jak udělat veganské pesto z pistácií?
Jednoduše v receptu na pesto nahradíte zakysanou smetanu veganskou smetanou či jinou veganskou alternativou.
Čím nahradit cuketové špagety?
Pistáciové pesto můžete kombinovat s klasickými špagetami nebo jinými těstovinami.
Pokud hledáte zdravější alternativu zkuste bezvaječné těstoviny z červené čočky, které jsou opravdový hitem. Jsou vyrobeny z jemně mleté červené čočky a jako luštěninové těstoviny obsahují velké množství bílkovin.
Jak si vyrobit domácí cuketové špagety?
K výrobě cuketových špaget budete potřebovat ruční nebo elektrický spiralizér. Tento přístroj vám z cukety vytvoří spirály, které vypadají jako špagety.
Jak udělat cuketové špagety bez spiralizéru?
Pokud spiralizér doma nemáte, můžete je připravit pomocí škrabky na zeleninu. Po nastrouhání cukety na plátky, si plátky naskládejte na sebe a nakrájejte je na tenké plátky. Tato varianta je pracnější než za pomocí přístroje.
Jak cuketové špagety uvařit?
Syrové cuketové špagety dáte na pár minut na pánev restovat. Lze je také připravit s omáčkou, kdy je necháte lehce povařit s hotovou omáčkou na těstoviny.
Můžu jíst cuketové špagety syrové?
Ano, cuketové špagety můžete jíst i neuvařené.
S čím můžu jíst cuketové špagety?
Cuketové špagety můžete kombinovat s pestem (rukolovým, bazalkovým či ořehcovým) nebo s jakoukoliv omáčkou na těstoviny.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Pravý italský caprese: Recept na salát s rajčaty, mozzarellou a pestem
- Recept na sicilskou pistáciovou omáčku: rychlá omáčka k těstovinám bez masa
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Dýňová omáčka na těstoviny (veganská)
- Domácí bazalkové pesto: jednoduchý recept na 5 minut
Cuketové špagety s pestem z pistácií
Ingredience
- 2 cukety upravené do tvaru špaget pomocí spiralizéru nebo škrabky
- 100 g salátu
- 12 třešňových rajčátek
- 1 mrkev nakrájená na tenké proužky
Na pesto
- 75 g naturálních pistácií nebo kešu
- 1-2 stroužky česneku
- sůl
- 1 svazek bazalky
- 1 avokádo
- 100 ml zakysané smetany
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 lžičky citronové šťávy
Postup
- Připravíme si salátovou podestýlku ze salátu a rajčátek, na kterou budeme servírovat těstoviny.
- Rozmixujeme najemno pistácie / kešu, přidáme prolisovaný česnek, najemno nakrájenou bazalku, avokádo, zakysanou smetanu a promícháme v jemnépesto.
- Pesto dochutíme solí a citronovou šťávou.
- Cuketové špagety hodíme na pánev, 3 minuty restujeme a poté postupně přidáváme a zapracováváme pesto.
- Jakmile jsou těstoviny s pestem promíchané, můžeme servírovat na salátek z rajčátek a listů salátu.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Ghee znám od dětství jako přepuštěné máslo, moje babička i matka ho běžně používaly, takže to pro mne není žádná novinka. Sama si ho připravuji doma už roky, jsem válečné dítě a tak jsem se s přepuštěným máslem setkala už v dětství a naučila jsem se ho dělat od mé matky (ta mimochodem byla také válečné dítě, ona z 1. a já z 2.světové války). Možná právě válečná doba a problémy s potravinami vedly k využívání postupů, které chránily drahé máslopřed příliš rychým žluknutí v době bez ledniček.
Vím, že dnes je dávána přednost mezinárodnímu názvu ghee, ale musím řící, že mi to trchu vadí, protože tím je zakryta dlouletá tradice používání přepuštěného másla. Zároveň musím ocenit váš popis nejen domácí výroby, ale i přinosy přepuštěného másla.
Zuzana