Naposledy aktualizováno 3. 1. 2024 autorem Anežka
Rádi byste si připravili zdravý a jednoduchý dezert bez cukru, bez laktózy a bez lepku? Raw kuličky jsou ideální volbou. Sladké nepečené raw kuličky milujeme, protože jsou hotové za pár minut a můžete je mlsat ke svačině či ke kávě jako zákusek bez výčitek. Ideální jsou také pro ty, kteří potřebují vytvořit rychlé cukroví na poslední chvíli na Vánoce. Dneska si společně připravíme lahodné čokoládové energetické kuličky ze slunečnicových semínek.
Energetické raw kuličky z ořechů
Raw kuličky také často objevíte pod názvem “energetické kuličky”, a to proto, že jsou vyrobeny ze zdravých cukrů (sušené ovoce) a tuků (semínka, ořechy).
Nejuniverzálnějším a nejpoužívanějším sušeným ovocem na přípravu energetických kuliček jsou datle, protože dobře lepí a mají příjemně sladkou šťavnatou karamelovou chuť.
My doporučujeme používat kvalitní datle medjool nebo rovnou datlovou pastu. Pozor, často v obchodech narazíte na datle, které jsou spíše vysušené, ty nejsou příliš vhodné na energetické kuličky a vlastně ani nejsou moc dobré.
Proč vyrobit raw kuličky ze slunečnicových semínek?
Slunečnicová semínka, která jíte, jsou obalena v nepoživatelných černobílých pruhovaných skořápkách, nazývaných také slupky. Slunečnicová semínka mají jemnou oříškovou chuť a pevnou, ale jemnou texturu. Dobře se vám z nich budou raw kuličky modelovat.
Slunečnicová semínka můžete použít do teplé i studené kuchyně. Určitě najdete spoustu způsobů, jak pravidelně zařadit semínka do vašeho jídelníčku. Zkuste je přidat do müsli, smoothie, do salátů a pomazánek nebo do zdravých dezertů.
? Tip: Ochutnejte naše slunečnicové semínko loupané VELKÉ.
Proč sladit raw kuličky datlemi?
Sušené datle jsou díky své karamelové a přirozeně sladké chuti oblíbeným sladidlem a nezbytnou součástí raw stravy. Díky své chuti datle dokážou skvěle doplnit energii, najdeme v nich spoustu živin a vitamínů a mají mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.
Oblíbenou pochoutkou a skvělou ingrediencí pro pečení je datlová pasta, která se vyrábí z namletých datlí. Datlová pasta se dá skvěle využít na domácí raw tyčinky a raw kuličky nebo do korpusu dortů i cheesecaků.
Tip: Chcete se dozvědět více o raw stravě? Čtěte na blogu.
Jak připravit jakékoliv raw kuličky (univerzální návod)
Raw kuličky jsou nepečené dezerty, které se vyrábí vždy ze suché (v našem případě mletá slunečnicová semínka) a lepkavé části (datle, kokosový olej) a sladí se sušeným ovocem (datle / datlová pasta). Aby vypadaly kuličky krásně, mohou se obalit v kokosu, kakau, mletých ořeších či chia semínkách, nebo můžete použít drcené lyofilizované ovoce (ovoce sušené mrazem). Nedáme dopustit na lyofilizované jahody nebo lyofilizované maliny.
K výrobě je potřeba sekáček na ořechy či výkonný mixér, abyste si mohli namlít slunečnicová semínka na jemnou mouku. .Nejprve si vždy rozmixujte semínka na jemnou moučku, a až poté přidejte zbytek ingrediencí.
Jakmile vypracuje těsto smícháním všech ingrediencí, doporučujeme, abyste jej dali na pár minut do ledničky, aby nebylo příliš lepkavé a dobře se vám tvarovaly raw kuličky. Pozor ale, abyste jej v lednici nenechali příliš dlouho a neměli jste z těsta beton. Další recepty na raw kuličky najdete zde.
? TIP: Pokud vás zajímají alternativy cukru, přečtěte si náš článek Jak nahradit cukr.
Kde a jak skladovat hotové nepečené čokoládové kuličky
Hotové raw kuličky můžete skladovat až týden v lednici, ale pozor jsou tak výborné, že rychle mizí. Pokud plánujete vyrábět kuličky jako vánoční cukroví, není problém nepečené kuličky zmrazit.
Tip: Čtěte na blogu – 3 populární recepty na nepečené cukroví: zdravé raw kuličky bez cukru.
Naše inspirace na recept na raw kuličky
- Jedny z našich nejoblíbenějších raw kuliček jsou ty s arašídovým máslem. Jako suchou část doporučujeme kešu, ale můžete samozřejmě použít jakékoliv ořechy, které najdete doma.
- Jedna z nejlahodnějších kombinací, která se hodí pro zimní období. Skořice, jablíčka a mandlové máslo. Pokud chcete, můžete je jako my ozdobit krásně růžovým práškem z dračího ovoce.
- Pokud milujete Raffaello, určitě vám zachutná zdravá lahodná varianta z kokosu a mandlí. Příprava nepečených raw kuliček je jednoduchá, hodí se jako nepečené vánoční cukroví.
FAQ – Nejčastější dotazy
Jak připravit vánoční nepečené raw kuličky?
Nepečení raw kuličky připravíte ze suché (mleté ořechy) a lepkavé části (oleje, ořechová másla) a běžně se sladí ovocem (rozinky, datle, kustovnice, meruňky). Aby vypadaly kuličky krásně, mohou se obalit v kokosu, kakau, mletých ořeších či chia semínkách.
V čem mohu obalit raw kuličky z ořechů, semínek či datlí?
Raw kuličky chutnají skvěle i samostatně, každopádně na Vánoce uděláte nejlépe, když je obalíte v ovoci, kokosu, kakau či v oblíbených ořechách.
Jak dlouho trvá výroba nepečených sladkých kuliček?
Raw kuličky jsou ideální svačinka a zdravý dezert, který připravíte do půl hodiny.
Je recept na čokoládové raw kuličky bez lepku?
Ano, naše kuličky jsou bez lepku.
Je recept na raw čokoládové kuličky bez laktózy?
Ano, naše kuličky jsou i bez laktózy.
Jak dlouho vydrží raw kuličky v lednici?
Vydrží v lednici až 7 dnů, pokud je chcete skladovat déle, je vhodné je zamrazit.
Můžu hotové raw kuličky zmrazit?
Ano, můžete je zamrazit.
Co je to raw strava?
Syrová strava, často nazývaná také živá strava nebo raw strava, se skládá převážně nebo zcela ze syrových a nezpracovaných potravin. Potraviny jsou považovány za syrové, pokud nebyly nikdy tepelně upraveny nad 40–48 °C. Také by se potraviny neměly rafinovat, pasterizovat, ošetřovat pesticidy nebo jinak zpracovávat.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Jednoduchý bezlepkový nepečený čokoládový dort bez cukru
- Zdravý pistáciový nepečený dort bez cukru (raw, vegan)
- Palačinky na slano z červené čočky plněné špenátem
- Luxusní italská rajčatová polévka z pečených čerstvých rajčat
- Jednoduchý chia pudink (vegan)
Čokoládové raw kuličky bez cukru ze slunečnicových semínek
Ingredience
- 125 g slunečnicových semínek namletých
- 130 g datlí nebo datlové pasty
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
Postup
- V jedné misce smíchejte suché ingredience, v druhé misce mokré ingredience. Poté dejte obsah obou misek dohromady a vypracujte těsto.
- Z těsta vytvořte kuličky, které můžete obalit v kokosu či kakau.
- Hotové kuličky nechte ztuhnout pár minut v lednici a můžeme podávat.
- Kuličky skladujeme v lednici 3-5 dní. Nejchutnější jsou čerstvé.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?