Naposledy aktualizováno 17. 9. 2024 autorem Pavlína
Taky nesnášíte vysušené čokoládové muffiny? Tak to jste tu správně, tento recept na čokoládové muffiny rozhodně není takový. Pojďte si s námi upéct dokonale vláčné čokoládové muffiny, kde nešetříme na ingrediencích, a proto je výsledek naprosto luxusní.
Tento rychlý recept na božské čokoládové hrníčkové muffiny je navíc extrémně jednoduchý a chutná každému, kdo má rád čokoládu! Čokoládové muffiny jsou naprosto ideální pro jakoukoliv příležitost, na oslavy, na snídani i jako menší dezert po obědě. A pro nás labužníky klidně i po večeři. 😁
Kde se vzaly čokoládové muffiny?
Muffiny mají své kořeny v Anglii, první známý recept na muffiny byl publikován v roce 1747 v kuchařce „The Art of Cookery Made Plain and Easy“ od Hannah Glasse. Tento recept obsahoval základní ingredience jako mouku, cukr, máslo, kvasnice a rozinky. V 19. století se muffiny staly oblíbeným snídaňovým pokrmem v Anglii i Americe.
Dnes si můžete dát sladké i slané muffiny snad všech chutí. Nejoblíbenější jsou čokoládové muffiny a vanilkové muffiny, ale my doporučujeme vyzkoušet i třeba mrkvové muffiny, dýňové muffiny nebo banánové muffiny.
Božské čokoládové muffiny: Jak na ně
Příprava těchto rychlých a dokonale vláčných čokoládových muffinů je jednoduchá. Nejprve si předehřejete troubu na 175 °C a připravíte si formičky na cca 12 muffinů, pokud nemáte silikonové, vyložte je papírovými košíčky, aby se muffiny nepřichytily a snadno se vyndavaly.
Buďto můžete těsto jednoduše připravit v robotu, kde smícháte vše kromě čokoládových peciček, nebo to uděláte ručně.
Vezměte velkou mísu a smíchejte hladkou mouku, kakaový prášek, krystalový cukr, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. V druhé míse nebo ve velké odměrce smíchejte mléko, vejce, vanilkový extrakt a rostlinný olej (můžete použít kokosový olej pro extra chuť).
Postupně nalejte tekutou směs do mísy se suchými ingrediencemi a míchejte, dokud není těsto na čokoládové muffiny hladké. Nakonec vmíchejte většinu čokoládových peciček (část si nechte na ozdobu).
Těsto rozdělte rovnoměrně mezi 12 formiček na muffiny. Nezapomeňte je ozdobit zbytkem čokoládových peciček.
Pečte čokoládové muffiny v předehřáté troubě 23-25 minut. Použijte špejli nebo párátko abyste si ověřili, zda už jsou muffiny hotové. Poznáte to ale i podle vzhledu, začnou trochu praskat. Před podáváním nechte muffiny vychladnout.
Z čeho se vyrábí čokoládové muffiny
Největší chybou je, když se za čokoládové muffiny označují ty, které jsou pouze z kakaa. V čokoládových muffinech musí být čokoláda a ne málo. My použili jeden hrneček čokoládových peciček a použili jsme kombinaci termostabilních peciček a bílé čokolády, která se rozpustí.
Základ čokoládových muffinů tvoří hladká mouka, která dodává těstu potřebnou strukturu, kakao pro intenzivní chuť, cukr a kypřící prášek do pečiva, který zajišťuje, že muffiny budou krásně nadýchané.
Sůl rozhodně nevynechávejte, ta je nezbytná pro vyvážení chutí a zvýraznění chuti čokolády.
Do muffinů také patří kokosové mléko, vejce a rostlinný olej, které tvoří tekutou složku těsta, tyto ingredience zajišťují vláčnost muffinů. Rádi používáme ve sladkých receptech kokosový olej pro jeho chuť. Do muffinů můžete také přidat jako my vanilkový extrakt nebo i skořici či kardamon.
Jak ještě vylepšit čokoládové muffiny?
Pokud máte rádi ořechy, doporučujeme do čokoládových muffinů přidat pekanové ořechy, vlašáky nebo kousky makadamových ořechů. Klidně ale můžete přidat to, co máte rádi jako třeba sušené brusinky, rozinky nebo jiné sušené ovoce.
TIP: Jaké mají sušené brusinky účinky na zdraví a proč je jíst?
Proč je na muffiny nejlepší čokoláda Callebaut
Když přijde na pečení a sladké dobroty, čokoláda Callebaut je prostě špička. Tahle belgická čokoláda má více než sto let tradice a je vyhlášená svou vynikající kvalitou. Co dělá Callebaut tak výjimečnou? Používají jen ty nejlepší kakaové boby, které pečlivě vybírají a zpracovávají přímo v Belgii.
Výsledek? Čokoláda, která má bohatou chuť a rozplývá se na jazyku. Kdo ji jednou zkusí, už jinou nechce. Problém je, že jí budete ujídat jen tak a možná vám na pečení nezbyde.
Jakou čokoládu mám použít na čokoládové muffiny?
Pro dokonalou chuť na čokoládě nikdy nešetřete, my doporučujeme použít belgickou čokoládu Callebaut, která patří mezi nejkvalitnější na trhu.
Co dělat, aby muffiny byly dokonale vláčné?
Aby muffiny zůstaly vláčné, neměňte poměry a dodržujte použití kokosového oleje a kokosového mléka (z plechovky).
Jak poznat, že jsou čokoládové muffiny upečené?
Muffiny začnou na povrchu praskat, popřípadě můžete provést test špejlí.
Můžu použít jiný olej místo kokosového
Ano, ale můžete se změnit výsledná chuť dezertu.
Jak dlouho můžu čokoládové muffiny skladovat?
Muffiny vydrží při pokojové teplotě 3-5 dní, můžete je zamrazit, pak vám vydrží až 3 měsíce.
Rychlý recept na dokonale vláčné čokoládové muffiny
Ingredience
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si formičky na 12 muffinů.
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, kakaový prášek, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Smíchejte v druhé míse mléko, vejce, vanilkový extrakt a olej.
- Nyní smíchejte dohromady suché a mokré ingredience a vmíchejte čokoládové pecičky, část si nechte na ozdobu.
- Naplňte formičky a pečte muffiny cca 23-25 minut.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?