Recept: Vláčné čokoládové cupcakes s malinami

Naposledy aktualizováno 30. 7. 2024 autorem Pavlína

Už asi víte, že rozhodně patříme mezi milovníky čokolády. Proto jsme si pro vás připravili jednoduchý recept na čokoládové cupcakes s malinami, který máte za chvíli hotový a můžete tak pohostit nečekanou návštěvu nebo si dát malý dezert plný čokolády. Pojďte si ho s námi upéct.

Recept: Vláčné čokoládové cupcakes s malinami

Co je to cupcake

Cupcakes jsou malé pečené dortíky podobné muffinům, které jsou nahoře ozdobeny krémem. Jejich kouzlo spočívá nejen v chuti, ale také v nekonečných možnostech zdobení, takže je můžete udělat na sto způsobů. Už v 18. století se pekly v malých hliněných formičkách, proto také dostali svůj název. Od té doby patří k oblíbeným dezertům na celém světě.

Jaký je rozdíl mezi muffinem a cupcakem

Muffiny zná asi každý, ale o cupcakes přece jen někdo ještě neví. Rozdíl mezi muffinem a cupcakem je nejen v jejich vzhledu, ale také v chuti a způsobu přípravy. Muffiny jsou obvykle větší, hutnější a mají méně sladkou chuť než cupcakes.

Navíc se muffiny mohou připravovat na sladko i na slano, zatímco cupcakes jsou vždy ve sladké variantě. Cupcakes bývají menší a hlavně jsou zdobeny krémovou polevou, kterou můžete udělat z tvarohu, pudinku nebo čerstvého sýru podle toho, co máte rádi.

TIP: Taky milujete čokoládu? Máme pro vás 6 nejlepších receptů na brownies plné čokolády.

Jak se vyrábí čokoládové cupcakes

Těsto na čokoládové cupcakes je jednoduché a nejen plné kakaa, ale také kvalitní belgické čokolády. Krém jsme udělali z tvarohu a čokolády, protože té není nikdy dost a navíc díky tvarohu hezky drží tvar.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak připravit těsto na vláčné cupcakes

Náš recept na těsto na cupcakes je velmi jednoduchý a budete k němu potřebovat cukr, mouku, kakao, vejce, kypřící prášek, máslo a mléko.

Všechny sypké suroviny smíchejte a pak přidejte rozpuštěné máslo spolu s mlékem a kypřícím práškem a vše dohromady promíchejte, k přípravě těsta můžete použít kuchyňský robot.

Jakmile máte těsto připravené, ručně do něj vmíchejte čokoládové pecičky nebo kousky kvalitní hořké čokolády spolu. Pokud máte rádi ořechy jako my, přidejte i nasekané vlašské ořechy.

Poté si připravte plech na muffiny a vyložíte si ho košíčky na pečení, aby se vám cupcakes nepřichytily (pokud nemáte košíčky, pořádně plech nebo silikonovou formu vymažte). Těsto rozdělte rovnoměrně mezi 12 formiček na muffiny. Pak pečte na 20 minut na 180 stupňů.

Skladem 129 Kč
100% přírodní, kakaový, nepražený prášek. Nealkalizovaný.
Nedostupné 329 Kč
Malé čokopecičky z pravé belgické hořké čokolády jsou vynikající nejen na mlsání jako takové, ale také se skvěle hodí na vaření a pečení. Zkuste je přidat do svých oblíbených sušenek, bábovek, zamíchejte je do těsta nebo s nimi ozdobte své oblíbené dorty a dezerty. Neobsahují palmový olej. Navíc se jedná o tzv. termostabilní čokoládu. Jinými slovy i po upečení si čokopecičky zachovají svůj tvar a dodají každému Vašemu pokrmu neodolatelnou čokoládovou chuť.
Skladem 349 Kč
Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.

Ochutnejte: Lyofilizované jahody v jogurtové čokoládě 

Jakou čokoládu použít na čokoládové cupcakes

Když pečeme čokoládové dezerty, nejraději používáme belgickou čokoládu Callebaut, která je naprosto vynikající. Má více než 100 letou tradici a je zpracovávána přímo v Belgii z kvalitních kakaových bobů.

Pokud jste zvyklí používat čokoládu na vaření a vyzkoušíte belgickou čokoládu Callebaut, už nebudete chtít žádnou jinou. Používáme ji jak do těsta, tak i na krém na cupcakes nebo jiné polevy.

TIP: Vyzkoušejte belgickou hořkou čokoládu Callebaut rovnou v kilovém balení a ušetřete.

Jak na tvarohový krém na cupcakes plný čokolády

Jakmile máte upečený základ na čokoládové cupcakes, nechte ho vychladnout a připravte si krém na cupcakes. My jsme udělali tvarohový krém na cupcakes, protože díky tvarohu dobře drží tvar a neroztápí se jako například krémy se šlehačkou.

Do tvarohu jsme přidali citronovou šťávu a ve vodní lázni jsme rozpustili hořkou čokoládu spolu s trochou mléka. Jakmile čokoláda trochu vychladla, smíchali jsme ji s tvarohem a vymixovali. Poté jsme ho nechali úplně vychladnout v lednici.

Tvarohový krém na cupcakes jsme už nijak nesladili, protože samotné těsto je sladké a takto se chuť hezky vyváží. Pokud ale máte rádi více sladké dezerty, klidně si tvaroh oslaďte třeba čekankovým sirupem.

TIP: Nemáte doma suroviny na krém? Nevadí, upečte si  dokonale vláčné čokoládové muffiny.

Recept: Vláčné čokoládové cupcakes s malinami

Doporučujeme: Lyofilizované maliny v hořké čokoládě 1 kg

Jak ozdobit cupcakes

Nakonec přichází na řadu oblíbená část, a to zdobení. Pokud chcete mít krém na cupcakes hezky vytvarovaný, budete potřebovat zdobičku na krém.

Klidně vám ale postačí pevný sáček, který naplníte krémem a ustřihnete jeden roh sáčku (pozor, aby nebyl otvor příliš velký). Pak pevně chytnete sáček nebo zdobičku a nanášíte krém v kruzích na jednotlivé cupcakes od největších po nejmenší, aby vám nakonec vyšla hezky špička. Díky tvarohu bude krém hezky držet. 

Nakonec jsme je posypali lyofilizovanými malinami, které jsou jemně kyselé a celému dezertu dodají ten správný šmrnc. Krásně je ozdobíte také:

TIP: Vyzkoušejte také recept na luxusní banán v čokoládě – dokonalý a rychlý dezert.

Skladem 189 Kč
100% přírodní svačinka bez přidaného cukru a konzervantů. Maliny si zachovávají původní živiny, mírně křupou a chutnají jako maliny ze zahrádky.
Nedostupné 299 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda ve formě pecek od proslulého výrobce čokolády Callebaut. Má bohatou kakaovou, hořko-sladkou chuť. Využijte na mlsání, ale i jako kvalitní ingredienci při vaření a pečení.
Skladem 79 Kč
Milujete černý rybíz? Vyzkoušejte náš křupavý, mrazem sušený černý rybíz, který je dostupný po celý rok! Je navíc čistě přírodní! Neobsahuje žádný přidaný cukr ani konzervanty. Černý rybíz je  sušený tzv. lyofilizací, tedy pomocí hlubokého mrazu. Tato výjimečná metoda sušení umožňuje surovině zachovat si téměř všechny živiny, vitamíny a minerály, jako v čerstvém stavu. Lyofilizované černý rybíz je navíc pěkně křupavý a chuťově vynikající! Hodí se do každého snídaňového müsli! Vyzkoušejte a posuďte sami!

TIP: Božská chuť ovoce se ukrývá také v našich ovocných sirupech. Ochutnejte sirup z plodů černého bezu nebo z květů, ostružinový nebo rybízový sirup, který chutná jako ovoce ze zahrádky.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak udělat čokoládový krém na muffiny a cupcakes?

Ve vodní lázni rozpusťe kvalitní hořkou čokoládu a přidejte mléko. Jakmile rozpuštěná čokoláda trochu vychladne, přidejte ji do tvarohu spolu s citronovou šťávou a vše dohromady rozmixujte. Poté nechte čokoládový krém na cupcakes ztuhnout v lednici a můžete začít zdobit.

Jaký je rozdíl mezi cupcakes a muffiny?

Rozdíl mezi muffinem a cupcakem je nejen v jejich vzhledu, ale také v chuti a způsobu přípravy. Muffiny jsou obvykle větší, hutnější a mají méně sladkou chuť než cupcakes. Navíc se muffiny mohou připravovat na sladko i na slano, zatímco cupcakes jsou vždy ve sladké variantě. Cupcakes bývají menší a hlavně jsou zdobeny krémovou polevou, kterou můžete udělat z tvarohu, pudinku nebo čerstvého sýru podle toho, co máte rádi.

Jak dlouho se pečou cupcakes?

Těsto rozdělené do formiček na muffiny pečeme v předem zahřáté troubě na 180 stupňů přibližně 20 minut. Poté je necháme vychladnout, než je začneme zdobit.

Jak udělat barevný krém na cupcakes?

Pokud chcete mít barevný krém na cupcakes, nejlepším a nejdravějším způsobem je přidat do něj ovoce jako třeba lyofilizované maliny, černý rybíz nebo borůvky podle toho, jakou barvu chcete. Pokud ale budete dělat čokoládový krém, který bude vždy hnědý, je lepší cupcakes posypat lyofilizovaným ovocem nahoře.

Recept: Vláčné čokoládové cupcakes s malinami

Recept: Vláčné čokoládové cupcakes s malinami

Připravili jsme jednoduchý recept na čokoládové cupcakes s malinami, který máte za chvíli hotový a můžete tak pohostit nečekanou návštěvu nebo si dát malý dezert plný čokolády.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 20 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Americká
Dávka 12 ks

Ingredience
  

Těsto na čokoládové cupcakes

Čokoládový tvarohový krém

Postup
 

Příprava těsta na čokoládové cupcakes

  • Přes sítko prosejte mouku, kakaový prášek a smíchejte s cukrem a práškem do pečiva.
  • Přidejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo a vše promíchejte dohromady v hladké těsto (můžete použít kuchyňský robot).
  • Vmíchejte kousky čokolády a ořechů.
  • Formu na muffiny vyložte košíčky, které naplňte do ¾ těstem.
  • Pečte 20 minut.

Příprava tvarohového krému s čokoládou

  • Rozpusťte čokoládu s mlékem ve vodní lázni.
  • Mírně vychladlou rozpuštěnou čokoládu přidejte do tvarohu spolu s citrónovou šťávou.
  • Krém vymixujte do hladka a dejte ho vychladnout do lednice.
  • Krém naplňte do zdobičky a kruhovými pohyby nanesta krém na cupcaky a posypejte lyofilizovanými malinami.
Klíčové slovo čokoládové cupcakes
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2