Naposledy aktualizováno 12. 5. 2024 autorem Pavlína
Pokud máte rádi krémové polévky, které jsou zdravé, a zároveň zasytí, zkuste tuto variantu cizrnové polévky, která u nás patří v zimních měsících mezi nejoblíbenější. Navíc je extrémně jednoduchá a rychlá na přípravu, vydrží několik dnů v ledničce a je vhodná i pro ty, kteří se stravují vegetariánsky či vegansky.
Proč vařit z cizrny
Cizrna je velmi prospěšná pro zdraví, protože obsahuje mnoho důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, sacharidy, tuky, vitaminy a minerály. Cizrna je dobrým zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro udržení a budování svalové hmoty, a také obsahuje vysoké množství vlákniny, která pomáhá zlepšovat střevní peristaltiku a pomáhá při prevenci zácpy.
Cizrna také obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, včetně železa, hořčíku, manganu a zinku, které jsou nezbytné pro udržení dobrého zdraví.
Cizrnu loupat či neloupat?
Pokud vás cizrna nadýmá, určitě cizrnu oloupejte. Cizrna se loupe snadno, stačí uvařenou cizrnu mnout rukama. Doporučuji ji loupat v hrnci s vodou. Slupky vyplavou na povrch a snadno je seberete. Ti z vás, co jsou zvyklí cizrnu konzumovat, ji loupat nemusí. Chuť polévky to nezmění.
Sladká chuť kukuřice
Kombinace kukuřice a cizrny je možná pro mnohé nezvyklá, ale nebojte se toho. Můžete použít kukuřici z plechovky (bez nálevu) nebo čerstvou. Pokud se sladké chuti bojíte, dejte si pozor na kukuřici se sladkým nálevem.
Buďto použijte čerstvou nebo ji propláchněte. Sladkou chuť v polévce budeme nakonec neutralizovat citronem.
Jak dosáhnout krémové konzistence polévky z cizrny
Jelikož budeme mixovat jen 2/3 polévky, k dosažení opravdu krémové konzistence použijeme rozmixované kešu místo smetany.
Pokud nemáte doma výkonný mixér, doporučujeme kešu předem namočit (30 minut v horké vodě nebo ve studené přes noc) či použít jinou veganskou smetanu. Nenahrazujte kešu kokosovým mlékem, které by změnilo chuť polévky.
Koření, které vyzkoušet
Pokud máte rádi ostřejší polévky, vyzkoušejte přidání kajenského pepře, chilli nebo sušený mletý zázvor. V polévce je vynikající čerstvý koriandr a špetka uzené papriky.
Jak dlouho polévka z cizrny vydrží
Pokud polévku s cizrnou připravujete dle našeho originálního receptu, polévka vám vydrží v ledničce až 5 dní. Můžete ji ale také zamrazit. V mrazáku pak vydrží i několik měsíců.
Tip na další recept s cizrnou: Jednoduchá veganská cizrna na paprice.
Recept: Zdravá cizrnová polévka s kukuřicí
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 střední nakrájená cibule
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 1/4 lžičky uzené pariky
- špetku chilli
- 1 střední brambora oloupaná a nakrájená na malé kostičky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 3/4 šálku kešu na 30 minut namočit do horké vody
- 1 plechovka kukuřice bez nálevu
- 1 lžíce citronové šťávy
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
- 500 g cizrny
Postup
- V hrnci na olivovém oleji orestujte cibulku, poté přidejte prolisovaný česnek a 2-3 minuty restujte.
- Přidejte brambory, cizrnu, kukuřici, vývar, chilli, uzenou papriku, pepř a vařte 15-20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Odeberete ⅔ polévky a rozmixujte spolu s kešu.
- Vraťte do hrnce, promíchejte a dochuťte citronovou šťávou a solí.
- Podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Zdravím, chybí tu informace, kolik te cizrny je treba ? :-)…Ctu to podesáté a nic tu není. Je mozne nahradit kesu jizjiDiky hotovym kesu kremem? Diky, Jarka.